Lahana ile zayıflama, diyet yapanların arama motorunda gözdesi. Keyiften değil tamamen diyetten! Malum tadı çok efsane değil ancak “lahana zayıflatır mı”, “lahana ödem attırır mı?”, “zayıflatan lahana diyeti” gibi düşünceler sayesinde lahana değil kebap yiyormuşçasına bir psikolojiye büründüğümüz de bir gerçek. Sahi, nedir bu lahananın alamet-i farikası? Sizin için araştırdık.
Başlığa cevap: Evet, ödem attırır!
Zayıflatan yiyecekler ya da ödem attıran yiyecekler denince ilk akla gelen sebzelerden biri lahana. Sık kullanılan zayıflama yöntemlerinden biri aynı zamanda. Lahana yemeği tarifi diyet listelerinin olmazsa olmazlarından hatta. Lifli gıdalardan biri olan lahana özellikle çiğ yendiğinde kilo verme sürecini hızlandırdığı ve ödem atma, yağ yakma konusunda atom karınca gibi çalıştığı da bir gerçek. Özellikle adet döneminde şişme, hamilelikte ödem gibi konularda hem sağlıklı hem faydalı gıda kategorisinden hızlıca hayatımıza giren lahana beraberinde birçok yemek tarifini de arkasına alıyor. Lahana diyeti için lahanalı tarifler çok sayıda var. Lahana aynı zamanda bağırsakları da hızlı çalıştırıyor, bu doğrudan metabolizmaya etki ediyor ve tüm bunlar sağlıklı kilo verme kavramını hayatımıza sokuyor.
“Tadını sevmedim ama ödemim var” diyenler buraya!
Olabilir, herkes her şeyi sevecek diye bir kural yok. Lahana öyle mucize bir yiyecek ki içten de dıştan da destek sağlıyor bize. Diyeceğimiz o ki lahana resmen ant içmiş bizi zayıflatmaya. Şimdi biz ne demek istedik? Şöyle ki… Eğer lahana yaprağını ödemli bölgeye sararsanız antioksidan özelliği sayesinde eklem ağrılarınızı azaltır ve bacağınızda / ayağınızda oluşan ödemi tedavi etmeye yardımcı olur. İltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek kadar güçlü antioksidanlar içerir. Kulağa ilginç gelse de genelde portakal, mandalina, limon denince akla gelen C Vitamini, lahananın içinde de var! Hem de neredeyse diğerleri kadar yüksek orada. Zayıflarken vitamin mineral kaybı en sık rastlanılan sorunlardan biri ki uzmanların şok diyetlere sıcak bakmamasının nedenlerinden biri de bu kayıplar. Lahanada böyle bir sorun yok; antioksidan, C vitamini, potasyum, K vitamini bakımından zengindir. Gelin şimdi biraz daha derine inelim ve lahananın faydalarını maddeler halinde anlatalım.
Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin olmasının yanında aynı zamanda düşük kalorili sebzeler sıralamasında başı çeker.
Vücudunuzda oluşabilecek iltihabı azaltmaya etki edebileceği gibi ağrıların azalmasına da yardımcı olur.
Lahana bakteriler için iyi bir reçetedir. Bağırsağı düzenli çalıştırarak sindirim sistemini düzenler, lif bakımından zengindir.
Kalp hastalığı riskini azaltır, antosiyanin adı verilen güçlü pigmentleri içerir.
Potasyum, kan basıncının doğru seviyede kalmasını sağlar. Lahana gibi potasyum bakımından zengin yiyecekler, yüksek tansiyona iyi gelen sebzelerdendir.
Kolesterole iyi gelen yiyeceklerden biridir aynı zamanda. Çözünür lif kaynağıdır, kolesterolünüze olumlu etki eder.
K vitamini kanın pıhtılaşması için kritiktir. Lahana mükemmel bir K1 vitamini kaynağıdır ki bu da lahanayı buzdolabımızın vazgeçilmezi yapmaya güçlü bir nedendir.
Zayıflatan lahana çorbası nasıl yapılır?
Geldik esas işi teoriden pratiğe dökmeye… Lahana çorbası tarifi ile ödemlerinizden kurtulabilir, sağlıklı kilo vermenin hazzını yaşayabilirsiniz. Siz mutfağa bir göz atın neler var neler yok diye biz de o sırada malzemeleri sıralayalım. Hazır mıyız?
Malzemeler
2 adet büyük soğan
2 adet yeşil biber
2 adet domates
1 demek kereviz
Lahana
3 adet havuç
Arzuya göre mantar
Su
Yapılışı
Tüm sebzeleri küp küp doğrayın
Büyük bir tencerede, az miktar yağla soğanı sote edin.
Kalan sebzeleri ekleyin, karıştırın.
Önce kaynatın sonra orta ateşe alın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Dilerseniz üzerine çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz.
Önemli not: Her ne kadar doğal reçeteler olsa da olası yan etkilerini bertaraf etmek için uygulamadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Afiyet, fit olsun!