Probiyotikler yalnızca daha iyi sağlık ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi için değil aynı zamanda sindirim sorunları, zihinsel sağlık hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde de tutmaktadır. Araştırma, probiyotik yararlarının ve yan etkilerin daha önce düşündüğümüzün ötesine geçtiğini kanıtlamaya devam ediyor.
Bu komple probiyotik kılavuzda, ilk 10 probiyotik, en iyi probiyotik gıdalar, en iyi probiyotik takviyeleri ve bunların nasıl kullanılacağı da dahil olmak üzere probiyotik hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.
Probiyotik Faydaları Bağırsaktan Başlar
Sindirim sistemimizin sağlığımız için kritik önem taşıdığı ilk ve göz ardı edilen nedendir, çünkü tüm bağışıklık sisteminizin yüzde 80'i sindirim sisteminizdedir.
Bağışıklık sistemimiz üzerindeki etkisine ek olarak, sindirim sistemlerimiz nörolojik sistemimizin en büyük ikinci bölümüdür. Buna enterik sinir sistemi denir ve bağırsaklarda bulunur. İşte bu yüzden ikinci beynimiz deniyor.
Tiroid dengesizlikleri, kronik yorgunluk, eklem ağrısı, sedef hastalığı, otizm ve diğer pek çok rahatsızlık gibi sağlık sorunları olan bir çok kişi bu hastalıkların bağırsaklardan kaynaklandığını fark etmez.
Bu sorunlar ve diğerleri bağırsak sağlığına bağlıysa, sindirim sağlığı için hangi unsurlar önemlidir? Bunu düşünmeliyiz : Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsüne göre, 60 milyondan 70 milyona kadar Birey, sindirim hastalıklarından etkileniyor. Buna ek olarak, sindirim sistemi hastalıkları ABD'ye yılda 100 milyar doların üzerinde bir maliyete neden olur.
Bu istatistikler şaşırtıcıdır, ancak kötü bağırsak sağlığı aslında bu istatistiklerin gösterdiklerinden daha büyük sayıları etkiler. Bunun nedeni, sindirim sağlığınız vücudunuzdaki her fizyolojik sistemi etkiler.
Bugün maruz kaldığımız pek çok toksin, sindirim işlevini azaltıyor ve besinleri kullanmamızı ve kolesterolden kurtulmamızı ve vücudumuzda birçok kronik rahatsızlığın ve hastalığa neden olan kronik iltihaplanmanın tetiklenmesini etkiliyor.
Sindirim sağlığınızı düzeltmenin sırrı, bağırsağınızdaki iyi ve kötü bakterileri dengelemekle ilgilidir. Sağlığınıza değer veriyorsanız, her gün probiyotik açısından zengin besinler ve takviyeleri tüketmeyi düşünmelisiniz .
Probiyotikler Nedir?
Probiyotikler, sindirim sisteminizi çizen ve vücudunuzun besleyici maddeleri absorbe etme ve enfeksiyonla savaşma özelliklerini destekleyen bakterilerdir.
Cildiniz ve sindirim sisteminizin kendisi yaklaşık 2.000 farklı bakteri barındırıyor. Probiyotik faydaların, bağışıklık fonksiyonunun ve sağlıklı sindirimin yanı sıra güzel bir cildi desteklemede etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Sağlam bağırsak sorumludur ;
- B12 vitamini, butirat ve K2 vitamini üretmek
- Kötü bakteri, maya ve mantarların yok edilmesi
- Zararlı bakterileri yok eden enzimler oluşturma
- IgA ve düzenleyici T hücrelerinin salgılanmasını uyarma
Probiotikler, dünyaya adım attığımız andan itibaren sistemlerimize girdi. Yeni doğan doğum sırasında annenin doğum kanalında olduğunda bebek ilk kez annesinin bakterilerine maruz kalır. Bu olay, bebeğin olay zincirini başlatır.
Yeterli probiyotik yoksa, yan etkiler sindirim bozuklukları, cilt sorunları, kandida, otoimmün hastalık ve sık sık soğuk algınlığı ve flüs içerebilir.
Tarihsel olarak, diyetlerimize topraktan taze gıdalar yiyerek ve bozulmalarını önlemek için gıdalarımızı fermente ederek bol miktarda probiyotik içeren ürünler tüketmektir.
Bununla birlikte, soğutma ve gıdalarımızı klor ile ıslatmak gibi tehlikeli tarımsal uygulamalar nedeniyle, gıda bugünümüzde az veya hiç probiyotik içermiyor. Ve çoğu gıdalar aslında vücudumuzdaki iyi bakterileri öldüren tehlikeli antibiyotikler içeriyor.
Diyetinize daha fazla probiyotik gıdalar ekleyerek aşağıdaki probiyotik faydaların tümünü görebilirsiniz:
- Daha güçlü bağışıklık sistemi
- Geliştirilmiş sindirim
- B12 vitamini üretiminde artan enerji
- Probiyotikler candida'yı yok ettiği için daha iyi nefes alımı
- Probiyotikler egzama ve sedef hastalığını doğal olarak tedavi ettiği için daha sağlıklı ciltler
- Azalan soğuk algınlığı ve grip
- Sızdıran bağırsak sendromu ve inflamatuvar bağırsak hastalığından iyileşme
- Kilo kaybı
Probiyotik Yok Ediciler
Çocuklar da dahil olmak üzere çoğu insan, reçeteli ilaçların, özellikle antibiyotiklerin yanı sıra yüksek karbonhidratlı diyetler, klorlu ve floridatlı su tüketimi ve organik olmayan et gibi konvansiyonel gıdalar nedeniyle probiyotik desteğe ihtiyaç duyuyor. Ve antibiyotik kalıntıları içeren süt. Bu kimyasallar sisteminizdeki probiyotikleri öldürür ve zamanla sindirim sisteminize zarar verirler.
İşte vücudunuzun ihtiyacı olan muazzam probiyotik faydalarından almalarını önleyebilen probiyotik sebepler ;
- Reçeteli antibiyotikler
- Şeker
- Musluk suyu
- GDO gıdalar
- Duygusal stres
Kimyasal Maddeler ve Eczacılık Ürünleri
Bağırsak flora dengesini iyileştirmek için probiyotik katillerden kaçınmaya dikkat edin. Bu gıdaların, toksinlerin ve stres kaynaklarının çoğuna günlük olarak maruz kalıyoruz ve sindirim sağlığınızı eski durumuna getirecekseniz, bu durum ele alınmalıdır. Düzeltilmezlerse ,bağırsak mikro organizmaları dengesizleşir ve sisteminiz kötü bakteri, maya, virüs, mantar ve parazitler için üreme alanı haline gelebilir.
Bu sorunu gidermek ve bağırsaklarınızı iyileştirmenin tek yolu, kötü bakteri besleyen gıdaları ortadan kaldırmak ve probiyotik bakımdan zengin gıdalar ve takviyeleri tüketmeye başlamaktır. Böylece, probiyotik faydaları görebilirsiniz.
Araştırma Tarafından Kanıtlanmış 20 Probiyotik Faydaları
Bugüne kadar yapılan en güçlü kanıt, probiyotik yararlarının şunları içerdiğini bulmaktadır:
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önleme ve tedavi etme
- Sindirim fonksiyonunun iyileştirilmesi
- IBS gibi iltihaplı bağırsak koşullarını iyileştirme
- Çocuklarda egzamanın yönetimi ve önlenmesi
- Gıda kaynaklı hastalıklarla mücadele
Yeni çalışmalar aşağıdaki probiyotik faydaları içermektedir ;
- Grip ve soğuk algınlığı azaltmak
- Antibiyotiklerin aşırı kullanımını azaltmak
- Böbrek taşlarını tedavi etmek
- Boşlukları ve diş eti hastalığını önleme
- Kolit ve Crohn hastalığını tedavi etmek
- Antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerle savaşmak
- Karaciğer hastalığını tedavi etmek
- Otizmi yönetmek
- Düşük kolesterol
- Ülsere neden olan bakterilerle savaşmak
- Sivilce geliştirmek
- Kilo vermek
Probiyotikler Nasıl Çalışır?
Bağırsağın hem yararlı hem de zararlı bakteriler içeriyor. Sindirim uzmanları, bağırsak florasının dengesinin yaklaşık % 85 iyi bakteri ve % 15 kötü bakteri olması gerektiğini kabul ediyor.
Bu oran dengesiz kalırsa, hastalık durumu dysbiosis olarak bilinir; bu, vücudun negatif yönde etkileyen mantar, maya veya bakterilerin fazla bir dengesizliği anlamına gelir. Bazı probiyotik gıdalar ve takviyeleri tüketerek, bu oranları dengeye getirmenize yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca, probiyotiklerin yeni bir fikir olmadığını anlamak önemlidir. Tarih boyunca, kültürler, buzdolabından çok daha önce gıda korunması için icat edilen fermente gıdalar ve kültür gıdalardaki probiyotikler üzerinde gelişti.
Aslında, buzdolabı sindirim sağlığınız için en kötü buluşlardan biri olabilir, çünkü artık hayati probiyotikler ve probiyotik faydaları kaybedecek şekilde bozulmalarını önlemek için gıdalarımızı kültürlememize veya fermente etmemize gerek yoktur.
Sisteminizde Daha Fazla Probiyotik Almak İçin 4 Adım ve Probiyotiklerin Yararları
1. Daha Fazla Ekşi Gıdalar
1. Adım daha fazla ekşi gıdalar tüketmektir. Ekşi gıdaların, elma sirkesi, özellikle fermente sebze gibi gıdaları bazı probiyotikler içerirler, ancak glikonik asit ve asetik asit gibi belirli asit çeşitlerini, vücudunuzda belirli bir pH değerini oluşturan ve sisteminizdeki probiyotik büyümesini destekleyen asitler içerirler.
Yine, sağlıklı ekşi gıdalar almak harika bir yoldur. Bir çorba kaşığı elma sirkesi günde iki kez bir içeceğinize ekleyin. Kahvaltı ve öğle yemeğinden önce veya kahvaltı ve akşam yemeğinden önce, yemekte bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin ve sonra lahana turşusu ve daha fermente sebzeleri tüketmeye başlayın. Yemeklerinizde haftada birkaç kez lahana turşusu gibi fermente sebzeler alın; Bu, sisteminizdeki probiyotikleri artırmanın bir yoludur.
2. Daha Probiotik Zengin Gıdaları Tüketin
İkinci yol, sadece daha probiyotik açısından zengin gıdaları tüketmeye başlamanızdır. Probiyotik açısından zengin gıdalar kaliteli keçi sütü yoğurt, kefir ya da hindistancevizi kefir gibi farklı türler gibi şeylerdir, ancak diyetinizde daha fazla probiyotik açısından zengin gıdalar elde etmek, probiyotikleri artırmak için gereklidir.
Favorilerden biri olan kefir'i sabahları öğününüze ekleyebilir ve gün boyunca bazı organik probiyotik yoğurtları yiyebilirsiniz. Ve yine, diyetinizde biraz iyi fermente edilmiş gıdalar elde edin.
3. Probiyotikleri Sisteminizde Besleyin
Sisteminizdeki probiyotikleri doğal olarak artıracak adım 3, probiyotikleri beslemeye başlamaktır. Probiyotikler canlı organizmalardır. Vücudunuzda yaşarlarsa, bir şeyler yemeleri gerekir, iyi toprağa ihtiyaçları vardır. Bu toprak fermante liftir.
Diyetinizde iyi, kaliteli lif elde etmek aslında probiyotiklerin vücudunuzda artmasına neden olabilir. Ve en iyi lif tipi, fermente edilebilir lif olarak da bilinen çözünür liftir. Yüksek lifli gıdalardan bazıları, chia tohumları içerir. Chia tohumları fayda gören keten tohumları gibi fermente edilebilir lifin mükemmel bir formudur.
Bununla birlikte, organik meyveler ve sebzeler mükemmel bir seçenektir. Ve sonra da, besleyici tatlı patatesler ve düzenli patatesler de fermente edilebilir liflerin iyi formlarıdır. Bu gıdalardan oluşan yüksek lifli bir diyet seçebilirsiniz.
4. Probiyotik Takviyesi
Son olarak, kaliteli bir probiyotik takviye almak, vücudunuzda daha fazla probiyotik almak için mükemmel bir yoldur. Kaliteli bir probiyotik takviye almak sisteminizdeki iyi probiyotikleri doğal olarak artırabilir.