Yaşam ve Stil
Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır? 18.06.2017

KELLİK

Çevremize baktığımızda orta yaşların (30-35 ) üzerindeki erkeklerin genelde kafalarının ön bölgesinde açılma ya da tamamıyla kellik olduğunu görebilirsiniz. Bu kötü durum günümüzde erkeklerin en temel sorunlarından biri haline gelmiştir. Babalarımızın gençlik fotoğraflarına bakıp kimi zaman güleriz; gençken sırma saçların olduğu bölgede bazen yeller esiyor olabilir. Çok uzun yıllardır kellik Türk erkeklerinin korkulu rüyalarından biri haline gelmiştir.

Çoğunda kafalarının ön bölgelerinde açılmalarla başlar ve arka bölgelere kadar kellik devam edebilmektedir. Yurt dışında kellik tedavilerine harcanan rakamlar, kellik tedavisine yönelik yapılan geniş çaplı araştırmalar bu ülkelerin kellik ile ilgili ne kadar çok problem yaşadıklarını göstermektedir.

Erkeklerde kelliğin en önemli nedeni  erkeklik hormonu olan androjen hormonunun saç köklerini etkilemesidir. Androgenetik saç dökülmesi olarak bilinen bu soruna neden olan 3 ana faktör öne sürülebilir. Bunlardan ilki genetik materyalleri taşıyan kromozomlarda kelliğe neden olan genetik kodun oluşması ile gerçekleşir. Toplumumuzda bu androgenetik saç dökülmesinin yalnızca anne tarafından erkeğe geçtiğine inanılıyor. Bu yaklaşım bu hastalığa sahip erkekler üzerinde yapılan araştırmalar ile çürütülmüştür. Sonuç olarak bu hastalığı taşıyan genler dominant özelliğe sahip olduğu için erkeklerde anneden kalıtılmakla birlikte babadan da kalıtılabilir.

Kellik sorunu yalnızca erkeklerde görülen bir rahatsızlık olmasından ziyade bayanlarda da görülebilmektedir. Saç dökülmesine sahip geni taşıyan kişinin her zaman genin kendini göstereceği anlamına gelmez. Bu genin aktif hale gelmesi için genin vücut tarafından tanımlanması gerekir. Bu genin tanımlanması için ise hormonlar, yaş ve strese bağlı etkenlerin oluşması gereklidir.

Bir başka Saç dökülmesine neden olan faktör ise hormonlardır. Androjenler vücut için birden fazla yaşamsal faaliyete destek olarak birçok işleve sahiptir. Saç dökülmesine neden olan ve saç köklerini etkileyen bu hormon farklı bölgelerde farklı işlevler sunabilir. Örneğin bacaklardaki kılların uzamasını sağlayan androjenlerin saç diplerindeki köklerin cansızlaşmasına ve sonucunda dökülmeye neden olabilir. Androjenlerin bazı insanlarda daha fazla sayıda bulunmasından dolayı yaptığı etki daha büyük olabiliyor.  Bunun bir sonucu olarak; kişiden kişiye fark eden saç dökülme süreçleri, yapıları ve farklı dönemlerde saç dökülmeleri meydana gelebiliyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ

İnsanların en büyük sorunlarından biri  de hiç şüphesiz ki saç dökülmesidir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda erken yaşlardan itibaren baş gösteren bu sorunu hem ülkemizde hem de dünyada birçok bilim adamı araştırıyor ancak sonuç gerek genetik gerek çevresel koşullara bağlandığı için bilim dünyası bu konuda görüş birliğine varamıyor. Dış görünüşün bireylerin kendilerine olan özgüvenlerinde büyük pay sahibi olduğunu savunan ruh bilimciler hem beylerin hem de bayanların saçlarını erken yaşlarda kaybettiklerinde kendilerini beğenilmeye değer hissedemedikleri için toplumdan uzaklaştıklarını ve sosyal hayat içerisinde yer almaktan rahatsız  oldukları görülüyor.  Beslenme alışkanlıklarındaki bozukluklar, deri hastalıkları, stres ve çevresel faktörler gibi birçok sebepten yaşanan saç dökülmesi son yıllarda yirmili yaşlardan itibaren kendini göstermeye başlıyor. Hem bayanların hem de bayların karşılaştıkları bu sorun bireylerin kişiliklerinin oluştuğu bu dönemde ortaya çıktıklarında kişilik ve ruh sağlığı üzerinde onarılamayacak yaralar açılmasına neden olabiliyor. Düzenli beslenme, şifalı bitkiler ya da ilaçlar ile önüne geçilmesi gereken bu sorunun nedenlerinden biri de saç temizliği ya da şekillendirilmesinde kullanılan ürünlerin kalitesizliğinden ya da saç bakımında yapılan hatalardan da ileri gelebiliyor.   Yapılan çalışmalar  günde yüz tele kadar yaşanan saç dökülmelerinin büyük sorunlara işaret etmediğini saçın kendini yenilemesine bağlı olduğunu söylüyor. Günde yüz teli geçen dökülmelerin ise önleminin alınması şart olduğu öne sürülüyor. Aksi takdirde bu saçların kısa süre içerisinde yerinin doldurulamaması ile saçlarda seyrelmeler başlayabiliyor. Erken fark edildiğinde doğuracağı olumsuz sonuçlar önlenebiliyor olsa da saç dökülmesi günlük hayat içerisinde birçok insanın muzdarip olduğu konuların başında geliyor. Her on kişiden en az altısının ömürleri boyunca bir kez yaşadığı bu sorunun çözümlerinden biri de saç çıkarıcı etkisi olan ilaçlar. Doğru marka doğru sıklık ve dozda kullanıldığında kısa süre içerisinde seyrelmiş saçların eski halini almasını sağlayabiliyor ancak bu ilaçlar kullanılmadan önce saç dökülmesinin sebeplerinin iyi belirlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde kullanılan ürünlerden sonuç alınamayacağı gibi hali hazırda var olan sorun daha büyük boyutlara ulaşabiliyor ve bireylerin psikolojilerini tehdit edecek büyüklüğe erişebiliyor.


SAÇ DÖKÜLMESİNE ÇÖZÜM 

Her insanın belli bir miktar saçları dökülmektedir.Fakat bazı kişilerde saç dökülme oranı diğer kişilere göre daha yüksektir.Böyle durumlarda kellikle ile sonuçlanır.Çünkü dökülen saçın yerine yenisi çıkamamaktadır.Genetik faktörler; saç dökülmesinde oldukça önemlidir.Genetikfaktörlerin yanında saç dökülmesini tetikleyen unsurlardan bazıları,düzensiz yaşam tarzı ve saçınıza uygun olmayan saç bakımları da saç dökülmesine neden olabilir.

Saç Dökülmesi Çözümü için Öneriler;

•    Saç dökülmesi çözümlerinin başında düzenli ve sağlıklı beslenme gelmektedir.
•    Saç dökülmesi çözümlerinden biri de saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırmak içinparmak uçlarınızla saç derinize masaj yapın.
•    Saç dökülmesi çözümleri başka bir önerimiz ise aşırı sıcak,güneş ve rüzgardan saçlarınızı korumalısınız.
•    Saç derinizi sıkan şapka ve başlıklar saç derisindeki kan dolaşımını yavaşlatır.Ter ve kir oluşumuna neden olur.Saç derisindeki gözeneklerin kapanması da saç dökülmesine neden olur.
•    Saç dökülmesi çözümü için stresli bir hayatınız varsa kendinize vakit ayırarak stresten uzaklaşın.Çünkü aşırı derecede stres ve kaygı saç dökülmelerinin başlıca nedenlerindedir.
•    Saç renginizi sık sık değiştiriyorsanız ; saç boyama işlemini 2 ayda 1 defa uygulayın. Saçlarınızı daha az sıklıkla boyamak saç dökülmesi çözümlerindendir.
•    Su, biyotin, protein, A,B6,B12,C vitaminleri, demir, omega3, çinko, bakır,  kalsiyum, magnezyum, folik asit saç derisi, saç bakımı ve saç dökülmesi çözümünde büyük paya sahiptir.
•    Saçlarınıza aşırı fiziksel zorlama uygulamayanız. Saçlarınızı hafifçe tarayın ve fırçalayın. Saçlarınızı fırçalarken saçlarınızı çekememeye ve saçlarınızı örmekten ve at kuyruğu yapmaktan uzak durmak da saç dökülmesi çözümlerindendir.
•    Saç dökülmesi çözümlerinden biri de yeteri kadar uyumaktır.
•    Saçlarınızı taramak veya fırçalama saç derisindeki gözenekleri tıkayan sertleşmiş yağları saçtan ve saç derisinden ayırır. Böylelikle saç dökülmeniz gözle görülür bir azalma kaydeder.

SAÇ EKİMİ NEDİR ?

Saç ekimi, saç köklerinin yoğun olduğu bölgelerden (ense ve  kulak arkası kısım) alınarak daha seyrek olan boş bölgelere ekilmesi işlemidir. Kısaca saç köklerinin naklidir. Kıl kökü (greft) nakli olarak da bilinmektedir. Greft; saçsız bölgeye nakil edilmek için çıkartılan saç foliküllerinin adıdır. Her bir greft yaklaşık 3 ile 20 arası saç kökünü ihtiva etmektedir. Uzunluklarına, kısalıklarına veya incelik ya da kalınlıklarına göre saç vericisinden çıkartılan greftlerin içerdiği saç kökü sayısı da değişiklik gösterir.  

Saç Ekimi Öncesi Muayene

Saç ekimi öncesi mutlaka konuyla ilgili bir uzman hekim tarafından muayene edilmek çok önemlidir. Saç dökülmesi 35 yaşından sonra azalmaya hatta durmaya başlar. Saç ekimi yapılmasına karar verilirse ekim yapılacak kişiye mutlaka dökülmenin devam edebileceği bazen tekrar saç ekimine ihtiyaç duyulabileceği mutlaka iletilir. Saç kaybına uğranmış bölgenin çok büyük olması durumunda tek seansta ekimin tamamlanması çok zordur. Yapılan ekimin başarılı sonuç vermesi için yapılan ekimin niteliği ekilen adetten çok daha önemlidir. Saçların yapısı, saç kaybının ne kadar olduğu, mevcut saçların sıklığı, saç derisinin gerginlik düzeyi uzman hekim tarafından tespit edilir ve saç ektirmeyi düşünen kişiler konuyla ilgili bilgilendirilir. Analiz sonrasında, saç ekimine uygun olup olmadığınız ve eğer saç ekimi yapılacak ise ne gibi sonuçlar alacağınız, hekim tarafından sizlere detaylı olarak anlatılmaktadır.

Kaç Çeşit Saç Ekimi Yapılır?

Saç ekimi FUT ve FUE denilen iki ayrı şekilde yapılmaktadır.

FUT Yöntemi;  İki kulak arasından ve saçın arka kısmından şerit şeklinde alınan dokudan saç köklerinin tek tek ayrıştırılarak, ekilecek alana nakledilmesi işlemidir. Saç alınan bölgeye dikiş konularak, ilk bakıldığında kolayca anlaşılmayan ancak tamamen ortadan kalkmayan çizgi şeklinde bir iz kalacağı mutlaka ekim yapılan kişiye iletilmelidir. 
Bu yöntem ile saç kökleri bir, iki veya üçlü grup halinde hazırlanabildiği gibi daha çok sayıda kıl kökü içeren yani küçük adacıklar halinde greftler ile de hazırlanabilmektedir

FUE Yöntemi; Saç kıllarının köküne kadar inilerek yapılmaktadır. Kökler,  başın arka kısmından greftlerin çıkartılması ile, kesim yapılmadan, mikro cerrahi yöntemler kullanılarak; gerek mikro cerrahi aletler ve mikromotor ile tek tek toplanarak ekim planlanan alana açılan kanallara yerleştirilmesi ile yapılır. Saçın arka kısmından greftler alınabildiği gibi gerek duyulur ise; iki kulak arasındaki herhangi bir yerden de saç kökleri alınabilmektedir.

Vücudun Başka Yerlerinden Toplanan Kıllar ile Saç Ekimi Yapılabilinir mi? 

FUE yöntemi ile gövdedeki kıllar alınarak da saç ekimi yapılabilmektedir. Teknik olarak vücut kıllarının alınması daha zordur. Çünkü vücut kıllarının yönleri değişkendir. Ayrıca bu işlem için; çok miktarda bölgesel anestezi veya genel anestezi gerekir. Ayrıca vücuttan alınan kıllar saçlar gibi uzamaz, daha kısa kalır. Bu gibi sebeplerden dolayı; vücuttan alınan kılların saç ekimi için kullanımı daha çok, 2. ya da 3. kez ekim yapılan hastalarda kullanılabilir.
 
En İyi Saç Ekim Yöntemi Hangisidir?

Her iki tekniğinde birbirine göre iyi yönleri veya istenmeyen yönleri vardır.

Fue Yönteminin Avantajları Nelerdir?

•    Dikiş yoktur, dolayısı ile dikiş aldırmak için tekrar kliniğe dönmeye gerek yoktur.
•    Ekim yapılan kişi daha hızlı iyileşir.
•    İz yoktur.
•    Daha az ağrı görülür.
•    Hiçbir gerginlik yoktur.6. Sinir yaralanması ihtimali ve dolayısı ile uyuşma yoktur.
•    Köklerin alındığı yerdeki izler daha hızlı kapanır.
•    İz olmadığı için saçlar istenildiği zaman kısacık kesilebilir.
•    Vücut kıllarının nakli yalnızca bu yöntem ile yapılabilir.

Kimler Saç Ektirebilir?

Ciddi bir rahatsızlığı (Kalp, damar, böbrek hastalıkları, kontrolsüz diyabet, hemofili gibi kanama, pıhtılaşma bozuklukları, psikiyatrik sorunlarI olmayan kişiler yaptırabilir.  Saç kökleri alınacak sahada yeterli saçı bulunan, ekim yapılacak alanda herhangi bir deri rahatsızlığı bulunmayan her yaş grubundaki erişkinler saç ektirebilir. Saç dökülmesine neden olacak deri rahatsızlığı olmaması gerekmektedir. Saç ekiminde size yön verecek olan hekimin uzun yıllar sonra nasıl görünebileceğinizi öngörmesi de işin başarısında son derece önemlidir.  

Saç Ekimi Kaç Yaşında Yapılabilir?

Sağlık sorunu olmadığı takdirde,  20 ile 70 yaş arasında saç ekimi yapılmaktadır. Saç dökülmesinin durması veya azalması yapılan işlemin etkinliği açısından önemlidir.

Saç Ekimi Hangi Mevsimde Yapılır?

Saç ekimi her mevsim yapılabilir. Ancak saç ekimi sonrasında hastanın hassas davranması ve ekilen saçın zarar görmemesi için dikkatli hareket etmesi gerekmektedir. Yaz mevsiminde saç ektirmişseniz doktorunuzun sakıncalı bulduğu süre içerisinde denizden ve havuzdan kesinlikle uzak durmak gerekmektedir. Kış ve bahar mevsiminde saç ekimi yaptırmış olanların da sık yağmakta olan yağmura karşı tedbirli olması önerilmektedir. Aksi takdirde tedaviden olumlu sonuç alınamayacağı da ekim yaptıran kişiye iletilmektedir. Doktorunuzun önerilerini uyguladıktan sonra mevsimsel durumdanetkilenmek söz konusu değildir. Dolayısı ile dört mevsim saç ekimi yaptırılabilmektedir.

Saç Ekimi Sonrası Pansuman Gerekir mi?

Ekim sonrası pansuman gerekmemektedir. İşlem sonrası ekim yapılan kişinin 48 saat sonra hekimi tarafından görülmesi gerekli kontrolünün sağlanması önemlidir. Ekim yapılan kişiye yıkamasının nasıl yapılacağından nelere dikkat edeceğine kadar tüm detaylar ekim sonrası tekrar aktarılır. Ortalama 1 hafta içerisinde gözle görülür bir iyileşme söz konusu olacaktır. Geliştirilmiş saç ekimi teknikleri ile saç ektiren hastalarda operasyon dansonra bandaj, sargı ve sonrasında pansuman gerektiren bir işlem yapılmamaktadır.

Tek Seansta Kaç Greft Ekilir ve İşlem Ne Kadar Sürmektedir?

Ortalama 3500-4000 civarında tek seansta greft ekilebilmektedir. Fakat tek seansta nekadar greft ekildiği değil ne kadar kalıcı bir işlem yapıldığı çok daha önemlidir.  Fakat sayı arttıkça süre uzayacağından hastanın buna hazırlıklı olması gerekir. İşlem 3-5 saat arasında sürmektedir.

Greft ile Saç Teli Sayısı Aynımıdır?


1 Greft 1 saç kökü demek değildir.” Çünkü her saç kökü tekli , ikili ve üçlü şekilde bulunabilir. Bu yan yana olan çoklu kökler birbirinden ayrılamayacak kadar yakındır, ya da ayrılmaya çalışıldığında zarar görme olasılığı yüksektir. Bu yüzden 1 greft denildiğinde bir kök saç teli ki bunda 2-3 adet saç teli gözlenebilir. Bu durumda  1000 greft denildiğinde içinde 3000-5000 saç kökü bulunabilir. Bu kişinin saç kökünün yapısı ile alakalıdır.

Ekilen Saçlar Dökülür mü?


Eğer saç ekildikten sonra ensedeki saçlar dökülüyorsa ekim sonrası taşındıkları bölgede de dökülme riski doğar.
Ama ensedeki saçlar genellikle dökülmezler. Bireyler saçlarının tamamını kaybetmez.

Saçlar Ne Zaman Çıkmaya Başlar?


Ortalama 3 ay sonra çıkmaya başlayan saçlar tamamen çıkmasını 12-14 ayda tamamlar. Gerçek görüntü 1 yıl sonra oluşur.

Kaç Kez Saç Ektirilebilir?

Daha önce yapılan teknik ne olursa olsun alıcı alanda yeterli saç kökü olduğu takdirde 2.ve 3.kez bile saç ekimi yaptırılabilir.

Saç Ekiminden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?


Operasyondan 2 hafta öncesinde aspirin ve diğer anti enflamatuar ilaçlar (İbuprofen,ecopirinv.s.) kullanmayınız. Daha önce geçirmiş olduğunuz bütün hastalıkları ve varsa tedavisi süren tüm sağlık sorunlarınızı doktorunuza mutlaka belirtiniz. B ve E vitamini kullanıyorsanız bırakınız. Kullandığınız bütün ilaçları, sigara ve alkol tüketiminizi doktorunuza bildiriniz. 

Operasyon öncesi 24 saat mümkünse sigara içmeyiniz, eğer yapamıyorsanız azaltmaya çalışınız. Unutmayınız ki sigara iyileşme sürecinizi uzatacak, enfeksiyon ve iz-skar oluşma riskini artıracaktır.

Saç Ekiminden Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?


Verilen ilaçları düzenli olarak alınız. Saç yıkama talimatlarına uyulması gerekir. Operasyon sonrasındaki 12 saat içerisinde araba kullanmayınız. Operasyon sonrasında 3 gün aşağıdakilerden kaçınınız.
Ağır işler Stress Aşırı Heyecan Spor Cinsel İlişki İlaç kullandığınız süre içerisinde alkol kullanmayınız. 4 ile 6 hafta saç deriniz iyileşmesini geciktirecek güçlü güneş ışınlarından ve sürekli travma oluşturacak olaylardan uzak durulmalıdır. İlk 1 hafta sauna ve yüzme havuzuna girmeyiniz. 

Saç Ekimi Nerede Yapılabilir?


Saç ekimi hastane ortamında, küçük cerrahi girişim yapılan bir odada uzman doktor ve ekibi tarafından steril şartlar altında gerçekleştirilmelidir.  Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlem sırasında hasta televizyon seyredebilir. Saç ekimi etapları arasında yemek ve ihtiyaç molası verilebilir.


Saç Ektireceğimiz Merkezi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

•  Daha önce başvurduğunuz klinikteki doktor tarafından bizzat saç ekimi yapılmış olan bir hasta ile görüşmeniz önerilir ki böylece işlemin saç ekimi uzmanı ya da koordinatörü denen ama aslında hiçbir zaman böyle bir ünvana sahip olmayan kişilerce mi yapıldığını öğrenmiş olursunuz.
•  Hastanedeki ameliyathanenin araştırması: Operasyonun saç ekim merkezinde gerçekleştirilmeyeceği yeterli donanımda,sterilitede ve ameliyathanede olmasına dikkat edilmelidir.
•  Saç ekiminizi gerçekleştirecek olan doktorun Fue saç ekiminde deneyimli olması, tecrübeli, bilgi birikimi olması ve operasyona bizzat girmesi başarılı bir sonuç için önemlidir.
•  Saç ekimi muayenenizin detaylı saç analizinizin, mutlaka saç ekiminde tecrübesi olan bir doktor tarafından, bu işlem için geliştirilmiş özel alet ve loop larla yapılması gerekir. Muayenenin, hemşirelerce saç ekimi koordinatörü denen saç ekimi uzmanı denen aslında hiç olmayan bu unvan adı altındaki kişilerce yapıldığı saç ekim merkezi ve operasyona hiçbir zaman girmeyen doktorların olduğu klinik ve hastanelerden özellikle kaçınılmalıdır.

Benzer Yazılar