Şerbet Nedir?
Şerbet, şekerli, ballı , güllü , baharatlı veya meyve aromalı ferahlatıcı içecek veya tatlı yapımında kullanılan şekerli sıvıdır.
Şurup sözcüğü de sık sık şerbet ile aynı anlamda kullanılır. Şurup, kaynatılarak yoğunluğu artırılmış içecektir. Şuruplar suyla inceltilerek şerbet haline getirilirler.
Şerbet kültürü çok geniş bir coğrafyaya yayıldığı için yüzlerce çeşidi türetilmiştir. Şerbet yapımında bal, gül yaprakları, meyveler, baharatlar, kuruyemişler ve bunların karışımları yaygın olarak kullanılmaktadır.
Günümüze kadar üretilen şerbetlerden bazıları şöyle sıralanabilir: mevlid şerbeti, düğün ve loğusa şerbeti, böğürtlen, çilek, kızılcık, kayısı, ağaç çileği, portakal, mandalina, şeftali, turunç, gül, amber, fulya çiçeği, menekşe, yasemin çiçeği, demirhindi, keçiboynuzu ve Antep fıstığı şerbeti gibi bolca çeşiti bulunmaktadır.
Kaynatılarak yoğunluğu arttırılan şuruplar suyla inceltilerek şerbet haline getirilir. Bu şurup türlerinden bazıları; böğürtlen, ravent, dut, Frenk üzümü, koruk, kızılcık, mandalina, nar, yasemin, zambak, demirhindi, badem, kuşburnu ve şerbetçi üzümü şuruplarıdır.
Şerbetin Çok Fazla Çeşidi Olduğu İçin En Çok Kullanılanı ‘Tatlı Şerbetinin’ Ve ‘Bal Şerbetinin’ Nasıl Yapıldığına Bakalım ;
Tatlı Şerbeti Yapmak için Gerekli Malzemeler
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
1/4 adet limonun suyu
Tatlı Şerbeti Yapılışı
Toz şekeri suyun içine dökün ve harlı ateşte kaynatın.
Şekerli su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra içine limon suyunu ilave edin.
Tencereyi 3-4 dakika sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra tatlı şerbetini sıcak tatlılarınıza dökerek kullanabilirsiniz.
Bal Şerbeti Nasıl Yapılır ?
Bal şerbetini en basit haliyle; 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı bal karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde istediğiniz zaman tüketebileceğiniz bal şerbetini hazır halde bekletebilirsiniz.
Bal şerbetinin etkisini arttırmak isterseniz; rendelediğiniz 1 limon veya 1 portakal kabuğunu 300 gram kadar organik balla karıştırın. 3 gün bu şekilde beklemesi gereken karışımı, homojen olması için günde birkaç kez karıştırmayı ihmal etmeyin. 3. günün sonunda rendelenmiş kabukları baldan süzün. Direkt olarak ekleyeceğiniz limon suyu ile bal şerbetinizi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Faydaları Nelerdir ?
Sabahları aç karnına içilen sıcak suyun metabolizmayı hızlandırdığını, kilo vermeye yardımcı olduğunu duymuşsunuzdur. Balın cildinize, saçlarınıza, saymakla bitmeyen faydalarından habersiz olmanız imkansız. Özellikle ses sanatçılarının sahneye çıkmadan önce içmeyi ihmal etmedikleri bal şerbetinin bilinirliği gittikçe artıyor.
Kilo Verme
Evet, bal şerbeti içmek kilo vermenize yardımcı olur. Şekerli yapısından dolayı balın asla kilo vermenize yardımcı olamayacağını düşünmekte haklısınız. Ancak doğal balın içindeki şeker, sağlıklı enerji kaynağıdır. Bal şerbeti tüketmek diğer yüksek kalorili işlenmiş içeceklere karşı iştahınızı bastırır. Gazoz gibi asitli içeceklerin sizi ferahlattığını düşünün. Bir de bunun uzun vadede kilo olarak geri dönüşünü hesaplayın. Bal şerbetini tercih edeceğinize eminiz.
Sindirim
1 bardak sıcak su ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak hazırlayacağınız bal şerbetini aç karnına içtiğinizde, sindirim sisteminizin harekete geçtiğini göreceksiniz. Balın antiseptik etkisi midenin asidik yapısını düzenler. Bağırsaktaki nem dengesine yardımcı olan bal şerbeti gerçek bir sindirim dostudur. Özellikle kabızlık problemi yaşıyorsanız düzenli olarak bal şerbeti tüketmenizde fayda var.
Bağışıklık Sistemi
Bal; bakteri düşmanı, bağışıklık sistemi dostu besinlerin başında gelir. Organik bal içerdiği değerli enzim, vitamin ve minerallerle en doğal bakteri savaşçısıdır. Bal şerbeti ise balın etki süresini kısaltan akıllıca bir yöntemdir. En kuvvetli antioksidanlardan olan bal, serbest radikallerle mücadele ederek bağışıklık sistemini güçlendirir.
Alerji
Doğal bal özellikle mevsim geçişlerinde artan polen alerjilerine karşı oldukça etkili bir besindir. Çevreden kaynaklanan alerji riskinin azaltılmasında baldan yardım alabilirsiniz. Bunun için yalnızca bal tüketmeniz de faydalı olacaktır. Ancak vücudun en temel ihtiyacı olan su, bal şerbetini daha kullanışlı hale getirir. Alerjiden korunmak ya da alerjiden kısa sürede kurtulmak için bal şerbetini deneyin.
Enerji
Bal şerbeti kahveden sonraki enerji bombanız olmaya hazır! Vücudun susuz kalmasının enerji eksikliğinin başlıca nedeni olduğunu hatırlayalım. Su içmeyi unuttuğunuzda kendimizi bitkin hisseder ve uyumak isteriz. Şimdi balın enerji veren şekerli yapısını düşünün. İşte bu yüzden bal şerbeti enerji konusunda kahveye sıkı rakip. Sabah uyandığında kahveyle midesine zarar vermek istemeyenler için bal şerbeti harika bir alternatiftir.
Boğaz Ağrısı ve Öksürük
Boğaz ağrısı ve öksürüğe bal şerbeti kadar iyi gelebilecek çok az içecek vardır. Bal, öksürüğün boğazda neden olduğu tahrişi azaltırken, sıcak su boğazı yumuşatır. Üst solunum yolları enfeksiyonları semptomlarını bal şerbeti sayesinde hafifletebilirsiniz.
Detoks
Düzenli olarak bal şerbeti tüketmek, hastalıklara neden olan toksinlerden düzenli olarak arınmanız demektir. Bal şerbetine limon ekleyerek idrar yollarınızın temizlenmesine de katkıda bulunabilirsiniz. Limonda bulunan sitrik asit vücuttaki enzim fonksiyonlarını arttırarak, karaciğerin toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
Ağız Sağlığı
Bal şerbetine limon eklendiğinde daha etkili bir antibakteriyele dönüşür. Ağız ve diş sağlığınızı korumak istiyorsanız ya da kötü kokan nefes ihtimaline bile tahammülünüz yoksa bal şerbeti güne başlamak için en doğru seçim.
Gençlik İksiri
Etkisi limonla arttırılmış bal şerbeti kolajen üretimini destekleyen eşsiz bir karışımdır. Hücreleri temizleyerek kan üretimine teşvik eden limon sayesinde bal da yenileyici etkisini hızlı bir şekilde gösterir. Limonlu bal şerbeti her gün tüketebileceğiniz bir gençlik iksiridir.
Kolesterol
Bal şerbetinin bahsettiğimiz tüm bu yararlarından sonra, en etkili faydasını en sona sakladık. Bal şerbeti vücudunuzu arındırması ve canlandırmasının yanı sıra kandaki kötü huylu kolesterolün (LDL) düşürülmesine yardımcı olur. Bu özelliğiyle direkt olarak kalbi de koruyan bal şerbetine hak ettiği değeri verip, en azından 1 kez mutlaka deneyin.