Yaşam ve Stil
Sezeryen Doğumun Zorlukları ve Ağrılarından Kurtulmanın Yolları Nelerdir? 20.09.2018

 

Sezaryen Doğum Sonrası Ne Gibi Sorunlar Olabilir?

Süt Sorunları : Eğer emzirme aralarında göğüslerinizden süt sızıntısı oluyorsa sütyeninizin içine emzirme pedi koyun. Her emzirme sonunda pedleri değiştirin.

Saç ve Ciltte Değişmeler: gebelik sürecinde yüksek hormon düzeyleri saç büyümesini artırır ve normal saç dökülmelerini beklemeye alır. Bu durum saçların daha gür görünmesine neden olur. Doğum sonrasında ise saç büyümesi azalır ve aşırı biriken saçlar dökülmeye başlar. Doğum sonrası saç dökülmesi normalde 6 ay içinde durur. Aynı zamanda ciltteki çatlakların rengi kırmızıdan gümüş rengine döner. Gebelik boyunca oluşabilecek ciltteki koyulaşmalar ( gebelik maskesi ) yavaşça ortadan kaybolur.

Akıntı: Sezaryen doğum sonrası ilk birkaç gün parlak kırmızı, ağır kan akışı olabilir. Bu akıntıda pıhtı da olabilir. Bu akıntı yavaş yavaş incelir ve daha sulu ve pembeden kahverengiye, sarıya veya beyaza dönüşebilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için tampondan daha çok temizlik mendili kullanın. Eğer akıntınız fazlaysa ve 2 saatte 4 temizlik mendili kullandıysanız hekiminizle bağlantı kurun. Ayrıca ateşinizi de kontrol edin. 38 derece ( 100.4 F ) veya daha yüksek ateş durumunda da hekiminize danışın.

Kasılmalar: Sezaryen doğum sonrası ilk birkaç gün kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu kasılmalar sıklıkla adet kasılmalarına benzer. Bu kasılmalar aşırı kanamayı engellemeye yardımcı olabilir. Eğer gerekirse hekiminiz ağrı hafifletici bir otc ilaç tavsiye edebilir. Ateşiniz varsa veya karın bölgenize dokununca hassasiyet hissediyorsanız hekiminizle görüşün. Bu bir uterus enfeksiyonu olabilir.

Göğüslerde Acı: sezaryen sonrasında birkaç gün göğüsleriniz daha katı, hassas ve şişkin olabilir. Bu tıkanma olarak bilinir. Bu rahatsızlığı hafifletmek için bebeğinizi emzirebilirsiniz ve göğüslerinize soğuk bir kese veya buz paketi uygulayabilirsiniz. Ağrı giderici otc ilaçlar da yardımcı olabilir. Eğer bebeğinizi emzirmiyorsanız spor sütyeni gibi sıkı ve destekleyici bir sütyen giyinin. Bu göğüslerinizdeki süt üretimini azaltarak aşırı şişkinlik ve hassasiyeti hafifletir. Göğüslerinize ovma yapmayın. Bu süt üretiminizin artmasına yol açabilir.

Ruh Hali Değişmeleri: doğum kadınlarda ruh hali dalgalanmalarına, sinirliliğe, üzüntüye ve endişe durumlarına yol açabilir. Birçok yeni doğum yapmış annede düşük düzeyde depresyon görülebilir. Buna bebek hüznü de denilmektedir. Bebek hüznü normal olarak 1 – 2 hafta içinde geçer. Bu zaman zarfında kendinize iyi bakmanın gerekir. Başka insanların psikolojik desteğini almak da size oldukça iyi gelecektir. Diğer insanların size her konuda yardımcı olmasına da izin vermeniz faydanıza olacaktır. Ayrıca bu ruh hali değişmeleri için hekime danışmanız da gerekir.

Lohusalık Depresyonu: eğer şiddetli ruh hali dalgalanmaları yaşıyorsanız, iştah kaybınız varsa, aşırı bitkinlik hissediyorsanız, yaşamdan zevk alma konusunda sorun yaşıyorsanız muhtemelen sizde lohusalık depresyonu sorunu gelişmiş olabilir. Eğer depresyon belirtilerinden şüpheleniyorsanız hekime danışmalısınız. Çünkü depresyon sorunu hem kendi bakımınızı hem de bebeğinizin bakımını olumsuz etkiler.

Kilo Kaybı: sezaryen sonrası yavaş yavaş eski kilonuza döneceksinizdir. Ama ilk zamanlar vücut biçiminizden hoşnut olmayabilirsiniz. Hekiminizin önereceği egzersizleri düzenli olarak yaparak zaman içinde eski kilonuza ve vücut biçiminize dönebilirsiniz.

Sezeryan Doğumdan Sonra  Ağrılardan Nasıl Kurtulunur?

Sezaryen ameliyatından sonra ağrı en çok ilk 4 saat içinde yaşanır. Spinal ya da epidural anestezi ağrı konusunda oldukça faydalıdır. Belden anne adayına ilaç verilerek gerçekleştirilen doğum sonrasında, verilen ilacın etkisi hala sürdüğü için anne adayı ameliyat sonra ağrı yaşamaz. Genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilen sezaryen doğumlardan sonra anne adayının ağrı hissetmemesi için narkotik analjezik ya da non steroid antienflamatuar adlı ağrı kesici ilaçlar uygulanır.

Anne adayına ameliyattan sonra verilen serumun içine de ağrı kesici ilaç katılarak ağrıların hafiflemesi sağlanabilir.
Sezaryen Sonrası Ağrı Kesici (Hasta Kontrolü (PCA, Patient Conrrolled Analgesia): Bu yöntem hastanın kendi kontrolü altında ağrı kesici verilen bir yöntemdir. Hasta doğum sonrası ağrıya maruz kaldığında bağlı olduğu cihazın düğmesine basarak ilaç salgılanmasını sağlar. Epidural anestezi katateri doğumdan sonra hastanın belinden çıkarılmaz. Hasta düğmeye basarak kataterden bel boşluğuna çok az miktarda ilaç salgılanır. Aynı işlem damar yolu ile de gerçekleştirilebilir. Aynı yöntem sezaryen ameliyatı haricinde daha birçok ameliyat türünde de uygulanabilir. PCA yönteminin avantajı ilacın yalnızca hasta kontrolünde, hastanın ağrı hissettiği anda verilmesidir. Bu sayede ilacın aşırı dozda kullanımı engellenebilir.

Normal Doğumun Olumlu Ve Olumsuz Yanları



  • Bebeğin vajinal yol ile doğmasına normal doğum denir.


  • Doğum sonrası anne birkaç saat içinde eski yaşamına döner.


  • Doğum sırasında yaşanan kasılmalar sayesinde hormonlar anne sütü gelmesine yardımcı olur ve bebek emzirilir.


  • Anne ve bebek arasında duygusal bağ kurulması daha kolaydır.


  • Başlangıçta normal giden doğum bir anda probleme neden olabilir. Bu durumda bebek sıkıntıya girer, kalp atışları yavaşlar ve nefessiz kalmasına neden olabilir. Bu durumda acil sezeryan yöntemine geçilmesi gerekir.


  • Annede doğum sırasında yırtıklar oluşabilir.


  • İleride tuvaletini tutamama gibi sorunlara yol açabilir.


  • Çekilen doğum sancıları anneyi normal doğum fikrinden uzaklaştırabilir.


  • Doğumun ne zaman başlayacağı bilinmemesi anne adayını korkutur.


  • Doğum dikişinin iyileşmesi için 7 ile 10 gün arasında süre gerekir. Bu dönemde kadın oturmakta güçlük çeker.

Sezeryan Doğumun Olumlu ve Olumsuz Yanları 



  • Sezeryan, rahmin doktor tarafından açılarak içine girilmesidir. Bebek bu şekilde anneden ayrılır.


  • Sezeryan doğumun en iyi tarafı ne zaman doğuracağını bilmek ve doğum sırasında oluşan sıkıntıların önüne geçmektir.


  • Bebek en az risk ile dünyaya gelir.


  • Sezeryanda risk anne hemen kendine gelemeyip ve bebeği emzirememesidir.


  • 2 gece hastanede kalması gerekir.


  • Doğum sonrası ağrıları çok olur.


  • Annenin normal yaşamına dönmesi 3-7 gün arasındadır.
     

Benzer Yazılar