Sinameki Çayının Faydaları
İngilizcede senna olarak bilinen sinameki, tropikal bölgelere has bir bitkidir. İçeriğinden pek çok etken madde olmasından dolayı, pek çok ilacın formülünde yer alan bir bitkidir. Yüzlerce farklı türe sahip olan bu bitki, gereğinden fazla alındığında ciddi sağlık problemlerine de yol açabilir.
Ortadoğu, Hindistan ve Mısır ve Sudan gibi bölgelerde doğal olarak yetişir.
Senna FDA tarafından reçetesiz müshil olarak nitelendirilmiştir. Kabızlığı tedavi etmek amacıyla kullanılır ve bazı durumlarda; kolonoskopi gibi tanısal testler öncesi bağırsakları temizlemek için kullanılır. Ayrıca; tahriş olmuş bağırsak sendromunda, hemoroid ve kilo kaybı amacı ile de kullanılır.
Uyarı: İshal ve karın ağrısı şikayetleri olanların kesinlikle kullanmaması gerekir. Ayrıca; hamile ve emziren bayanların da uzman doktor önerisi dışında kullanmaması yada uzun süre (10 günden fazla) kullanmaması gereken ürünlerden birisidir.
Sinameki Zararları Neler?
FDA tarafından kısa vadeli kullanıldığında; 2 yaşından büyük çocuklar için güvenilir olarak nitelendirilse de, bazı uzmanlara göre özellikle çocuklar, hamileler ve emziren kadınlar tarafından hiç bir şekilde kullanılmaması önerilir. Belli dozlarda mide rahatsızlığı, mide krampları ve diyare ( ishal) gibi sorunlara neden olabilir. Uzun vadeli veya yüksek dozlarda; sinameki güvenilir olmaktan çıkmakta, ciddi sağlık sorunlarına eden olabilmektedir. Genel olarak günlük doz aşımını geçmemek şartıyla 10 günden fazla kullanılmaması tavsiye edilir. Uzun süreli kullanımlarda kalp fonksiyonlarında bozukluklar, kas güçsüzlüğü, karaciğerde hasar oluşturabilir, vücutta bulunan elektrolit dengelerini bozabilir. Yine uzun süreli kullanımlarda laksatif bağımlılığa neden olabilmektedir. Potasyum eksikliği gibi sorunlara neden olabileceği gibi potasyum eksikliği bulunan kişilerde bu sorunu daha da kötüleştirebilir.
Ayrıca; ishal veya gevşek feçese sahip bireyler ile dehidratasyon durumlarında kullanılmamalıdır.
Gastrointestinal (GI) koşullar: Sinameki; karın ağrısı (tanısı veya tanı konmamış ) bağırsak tıkanması, Crohn hastalığı, ülseratif kolit,
apandisit, mide iltihabi anal prolapsus veya hemoroid!!! olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Sinameki Çayı Nasıl Yapılır?
Sıcak çay olarak; 2 Kahve kaşığı kıyılmış sinameki yaprağının üzerine bir bardak kaynar su döküldükten sonra, 5 dakika demlenir ve süzülür. Akşamları 1 bardak sıcak olarak içilir. - Soğuk çay olarak; 2 kahve kaşığı kıyılmış sinameki yaprağı bir bardak soğuk suda 6-12 saat kadar bekletilir ve süzülür. Akşamları 1 bardak içilir. - Sinameki Çayının faydaları da aynen sinameki hakkında söylenebileceklerin hepsi geçerlidir. Sinameki çayı nasıl yapılır diye soracak olursanız tarifi şu şekildedir: - Sinameki yapraklarından, tozundan veya meyvelerinden iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine bir su bardağı kaynar su ilave edilir, 5-10 dakika kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir.
Diğer Bir Sinameki Çayı Tarifi: Sinameki yapraklarından veya meyvelerinden iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 250-300ml kaynar su ilave edilir, 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir.
Sinameki Çayı
Yaprakları kaynatılıp çay gibi içilir. Sinameki çayı kabızlıkta kullanılır.
- 1 çay bardağı kaynar su,
- 2 Tatlı kaşığı sinameki
Hazırlanması ve Kullanılışı Kaynar suyun içine, sinamekiyi atıp, 5 dak demlendirin. Süzdükten sonra için.