Bitkisel
Sinüs Enfeksiyonu İçin En İyi 10 Esansiyel Yağ 23.09.2018

Bu güçlü yağların çoğu antibakteriyel, antiviral, antienflamatuar, antiseptik, balgam söktürücü ve dekonjestan özelliklere sahip olduğu için sayısız insan sinüs enfeksiyonunda esansiyel yağları kullanır. Aynı zamanda sinüzit olarak da bilinen sinüs enfeksiyonları, ciddi sinüs enfeksiyonları sırasında bloke olabilen sinüs boşluklarını kaplayan dokunun iltihaplanması veya tahrişi ile tanımlanır. Bir sinüs enfeksiyonu oldukça ağrılı olabilir, nefes almanız zorlaşabilir ve burun akıntısı, tıkanıklık, baş ağrısı, gözlerinizde gerginlik ve bu bölgelerdeki hassasiyet veya ağrı gibi soğuk algınlığına benzer semptomlarla karakterize edilebilir. Sinüzit, sinüs boşluklarında bakteri, virüs veya mantar birikimi neden olabilir ve tedavisi çok zor olabilir.

Sinüzit, akut sinüzit, subakut sinüs iltihabı, sinüslerin kronik iltihabı veya tekrarlayan sinüzit gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Bunlar günlerden aylara kadar her yerde sürebilir ve sürekli sinüs enfeksiyonları ile uğraşan insanların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Semptomların çoğu, mukus üretimi ve tıkanıklığı da dahil olmak üzere normal bir soğuk algınlığı gibi görünse de, sinüs enfeksiyonları kendilerini yüz ağrıları ve hassasiyet, koku kaybı, ağız kokusu, yorgunluk, ateş veya diş eti / dişlerinde ağrı ile farklılaştırır. Sinüs enfeksiyonlarını tamamen ortadan kaldırmanın ne kadar zor olacağı göz önüne alındığında, özellikle bu hastalığın kronik çeşitlerinden muzdarip olan insanlar için, birçok insan sinüs enfeksiyonu için güçlü esansiyel yağları kullanmayı seçmektedir.

Sinüs Enfeksiyonu İçin En İyi Esansiyel Yağların Listesi

Kullanılabilecek yüzlerce yağ arasından sinüs enfeksiyonu için en iyi esansiyel yağlar arasında papatya, tatlı fesleğen, biberiye, limon, çam, nane, sardunya, mentol, karanfil ve çay ağacı yağları bulunmaktadır.

 



  • Sardunya Yağı

 

Analjezik ve antienflamatuar özellikleri ile bilinen bu esansiyel yağ, solunum yollarını temizler, vücudunuz enfeksiyonla savaşırken daha normal bir şekilde çalışmanıza yardımcı olur ve sinüs enfeksiyonlarının basıncını hızla azaltabilir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağı, burnunuzun her iki tarafına, doğrudan ana sinüslerinizin ikisinin üzerinde küçük miktarlarda (2-3 damla) uygulayabilirsiniz. Yağ emilecek ve uygulamadan kısa bir süre sonra hareketlenmeler başlayacaktır. Semptomlarınız azalıncaya kadar günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz. 

 



  • Mentol Yağı

 

Sinüs temizleyici esans yağları söz konusu olduğunda, mentol diğer esansiyel yağlardan daha etkili bulunmaktadır. Tek başına aromatik bileşikler, iltihaplı doku lekelerini soğutmak için yeterliyken, antiseptik özellikler, burun veya solunum yolları enfeksiyonlarının altında yatan nedenleri aramaya ve yok etmeye yardımcı olacaktır.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ genellikle doğrudan göğüs, boyun veya dudağınızın üstündeki bölgeye sürülür. Uyurken bile iltihabı hafifletmek ve rahat bir uyku çekebilmek için sinüs boşluklarından bu yağı soluyabilirsiniz.

 



  • Papatya Yağı

 

Sakinleştirici ve antiseptik bileşikleriyle övülen papatya yağı sadece sinüslerdeki gerilimi yatıştırıp ağrıları hafifletmez, aynı zamanda ilk başta rahatsızlığa neden olan enfeksiyonu da yok edebilir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağın seyreltilmemiş formları -küçük miktarlarda- burnun altına uygulanabilir veya sinüs enfeksiyonlarını tedavi etmek için kapsamlı bir uygulama için şakaklar da dahil olmak üzere yanaklara ve sinüslere sürülebilir.

 



  • Biberiye Yağı

 

Acı hafifletici nitelikleri ile, bu yağ gözlerinizdeki gerilimi hafifletmeye ve sinüs nedeniyle oluşan baş ağrınızı hafifletmeye yardımcı olurken, balgam söktürücü nitelikleri nedeniyle tıkanmayı ortadan kaldırarak iyileşirken normal şekilde nefes almanıza da yardımcı olacaktır.

Nasıl Kullanılır?

Biberiye yağının nane yağı ile karıştırılması ağrı ve sinüs tıkanmasını gidermek için şakaklara ve sinüslere masaj yapılabilecek canlandırıcı ve gençleştirici bir karışım olacaktır.

 



  • Limon Yağı

 

Vitaminler, antioksidanlar ve ayrıca antienflamatuar bileşikler ile dolu olan limon yağı, piyasadaki en iyi antimikrobiyal esansiyel yağlardan biridir. Bu, sinüslerinizi temizlemenize ve sinüs enfeksiyonlarından kurtulma sürenizi hızlandırmanıza yardımcı olabilir.

Nasıl Kullanır?

Yağın bulunduğu şişe direkt olarak solunabileceği gibi, aynı zamanda bir kovaya kaynar su koyup içerisine birkaç damla limon yağı ekleyebilir ve havlu yardımıyla kafanızı kapatarak bu buhar solunabilir. Her iki türlü de limon yağındaki bileşikler derinlemesine nefes almanızı sağlayacaktır.

 



  • Nane Yağı

 

Antiviral, antibakteriyel ve anti-enflamatuar bileşiklerle, bu yağın sinüslerin tahrişini ve hafifçe uyuşan bölgelerini yatıştırdığı, enfeksiyonun altonda yatan sebeple savaşırken kaşıntı, hapşırma ve mukus sekresyonuna daha az duyarlı hale getirdiği de bilinmektedir.

Nasıl Kullanılır?

Sinüs enfeksiyonlarından uzun süreli korunma veya tedavi için, her gün bu yağın birkaç damlasını evinize serpebilirsiniz. Ancak akut sinüs enfeksiyonundan muzdaripseniz doğrudan şişeden soluyabilir veya kaynar su dolu bir kaba 4-5 damla ekleyerek buharını soluyabilirsiniz. Her iki tedavi yönteminin de faydasını göreceksiniz.

 



  • Çay Ağacı Yağı

 

Antiviral, antienflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminiz üzerinde etkili olur. Çay ağacı yağı, sinüs enfeksiyonlarının semptomlarının çoğunu yatıştırabilir, tıkanıklığın giderilmesine ve solunum yollarının normal solunum için açılmasına yardımcı olur.

Nasıl Kullanılır?

Her zaman çay ağacı yağını, vücudunuza direkt olarak sürmeden önce, tatlı badem yağı veya hindistancevizi yağı ile seyreltin. Ardından, burnunuzun hemen altına küçük bir miktar yağ uygulayın, sinüslerinize masaj yapın veya kapsamlı bir rahatlama için şakaklarınıza iyice sürün.

 



  • Tatlı Fesleğen Yağı

 

Sinüs boşluklarınızın dolması çoğu zaman baş ağrıları ve hatta migren ağrılarına neden olur, ancak bu baskı, tatlı fesleğen yağı kullanımıyla azaltılabilir. Daha da önemlisi, bu yağın analjezik doğası rahatsızlığınızı yatıştırır ve vücudunuza iyileşmesi için zaman ve enerji verir.

Nasıl Kullanılır?

Bu güçlü yağı bir oda difüzörüne ekleyin, baş ağrısı ve sinüs basıncından hızlı bir rahatlama ve daha da hızlı bir rahatlama için, bu esansiyel yağın şişesinden derin bir nefes alabilirsiniz.

 



  • Çam Yağı

 

Bu esansiyel yağ, solunum yollarında mukus ve balgam birikimini gidermeye yardımcı olan balgam sökücü ve temizleyici özelliklere sahiptir. Bu, bakteriyel veya viral enfeksiyonların orada kalmasını önleyebilir ve bu da iyileşmeyi önemli ölçüde hızlandırabilir.

Nasıl Kullanılır?

Gün boyu rahatlama için burununuzun altına, altına 2-3 damla çam yağı uygulayın veya bir oda difüzörüne birkaç damla ekleyin; bu hızlı ve etkili bir şekilde basıncı azaltabilir ve mukus membranlarınızı kurutabilir.

 



  • Karanfil Yağı

 

Sinüs enfeksiyonu için en iyi esansiyel yağlardan biri olarak bilinen karanfil yağı, anti-enflamatuar, analjezik, balgam söktürücü, antiseptik ve antioksidan özelliklere sahiptir, yani sinüs enfeksiyonların semptomlarını tedavi etmekten enfeksiyonların altında yatan patojenleri araştırmaya ve yok etmeye kadar her şeyi yapabilir.

Nasıl Kullanılır?

Birçok kişi bu yağı hindistancevizi veya zeytinyağı ile seyreltmeyi seçmesine rağmen, doğrudan burun ve sinüslerin kenarlarına uygulayabilir veya uzun süreli tedavi için bir oda difüzörüne eklenerek, seyreltilmemiş formda da kullanabilirsiniz.

Dikkat

Sinüs enfeksiyonu için çeşitli esansiyel yağların solunması, cildinize sürülmesi, tüketilmesi ve bölgesel olarak uygulanması, semptomların ve altında yatan enfeksiyonun tedavisinde çok etkili olabilir, fakat aynı zamanda esansiyel yağların kullanımı için dikkate değer riskler de vardır. Bunlar, özellikle vücudun mukus zarlarında ve çevresinde, iltihaplanma veya tahrişe neden olabilecek bir dizi uçucu bileşik ve aktif bileşen içeren aşırı konsantre maddelerdir. Sinüs enfeksiyonlarını tedavi etmek için esansiyel yağları kullanmadan önce, özellikle zaten antibiyotik veya başka ilaçlar alıyorsanız doktorunuzla konuşmanız gerekecektir. Ayrıca, bu durum tedavi edilmeden bırakıldığında nefes alma ve görme üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Sinüs enfeksiyonları aylarca devam ederse ve evde uyguladığınız tedavi yöntemleri yardımcı olmazsa, bu durumu doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Benzer Yazılar