SOYA FASULYESİ
Soya fasulyesi, metabolizmanın iyileştirilmesi, insanların sağlıklı bir şekilde kilo almasına, kalp sağlığını korumasına, kansere karşı savunuculuk yapmasına, menopoz etkilerini azaltmasına, sindirim sağlığını geliştirmesine, kemik sağlığını geliştirmesine, doğumdan korunmasına yardımcı olmak gibi zengin sağlık yararlarından yararlanmaktadır. Kan dolaşımını arttırır, şeker hastalığının riskini azaltır ve genellikle vücudun sağlık düzeyini yükseltir.
Soya fasulyesi olarak bilinen fasulye çeşiti , dünyanın en çok tüketilen gıdalardan biri haline gelen bir bakla türüdür. İnsan sağlığı için son derece faydalıdırlar ve ayrıca yetiştirilmesi kolaydır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Güney Amerika en çok üretilen bölgelerdendir. Ancak aslında Doğu Asya'lılar daha çok üretim yapmaktadır. Bilimsel adı Glycine max'dir ve çoğu bakliyat gibi bir yağ tohumu olarak sınıflandırılırlar. Soya sütü ve dokulu sebze proteini de dahil olmak üzere, soya fasulyesinin popülaritesinin yükselmesi nedeniyle soya fasulyesi, son yıllarda çok önemli ve popüler hale gelmiştir. Yüksek düzeyde protein, soya fasulyesini vejetaryenler için ideal bir protein kaynağı haline getirir ve çok çeşitli soya ürünleri, büyük bir yeni pazar yaratmıştır.
Çok geniş çapta yetiştirilmesinin nedenlerinden biri de, arazi başına diğer ürünlere göre daha fazla protein içeriyor olmasıdır. Yüksekliği 2 metreye kadar yükselir ve yeşil, alçak boylu bir bitkidir. Soya proteini o kadar evrensel olarak faydalı bir bitkidir. Küçük fasulyeler küresel anlamda önem kazanmıştır. Dahası, soya fasulyesi diğer temel besinlerle doludur, bu da beslenme konusunda insanlar için, genel sağlığını iyileştirmek isteyenlerde ve dünyadaki vejeteryanlar için son derece önemli hale gelmiştir.
Soya Fasulyesinin Besin Değeri
Soya fasulyesinin birçok sağlık yararı içeriğinde bulunan besin maddeleri, vitaminler, organik bileşikler ve önemli miktarda diyet lifi ve çok fazla protein içeren diğer besin maddelerinden gelir. Vitamin açısından, soya fasulyesi, K vitamini, riboflavin, folat, vitamin B6, tiamin ve C vitamini içerir. Minerallere gelince, soya fasulyesi önemli miktarlarda demir, manganez, fosfor, bakır, potasyum, magnezyum, çinko, selenyum ve kalsiyum içerir . Aynı zamanda organik bileşikler ve antioksidanlar için iyi bir kaynaktır ve soya fasulyesinin sağlık etkisini daha da artırır.
Soya Fasulyesinin Faydaları
Metabolik Aktivite: Yukarıda belirtildiği gibi, soya fasulyesi çok önemli bir protein kaynağıdır. Vücudunuzda yeterli miktarda protein varsa, metabolik işleviniz ve genel sistem de büyük bir artış sağlayacaktır. Proteinler, hücrelerin ve kan damarlarının yapı taşlarıdır ve temelde insan vücudunun her önemli parçasıdır. Soya proteinleri, onarılacak veya değiştirilmesi gerekiyorsa, hücrelerin sağlıklı ve yeniden gelişmesini sağlar. Bir vejetaryen ya da vegan yaşam biçimini izlemeniz için yeterli miktarda protein almak zor olabilir, bu nedenle soya fasulyesi uçucu yağlar, tavuk, yumurta, süt ürünleri ve balık için mükemmel bir yedek kaynak sağlar.
Sağlıklı Kilo Alma: Soya aslında her iki yoldan da çalışır. Her şeyden önce, soya fasulyesi ve soya esaslı ürünler iştah bastırma özelliğiyle ilişkilendirilir; bu, insanların aşırı kilo almasını ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir ve bu da obeziteye ve ilgili tüm riskleri ortadan kaldırabilir. Bununla birlikte, soya fasulyesi çok miktarda yenirse, soya fasulyesi de iyi bir miktar lif ve protein sağladığı için kilo almasına yol açabilir. Bu nedenle, Az miktarda soya fasulyesi kilo vermek isteyenler için faydalıdır. Buna ek olarak, vücudunuza sağlayabileceğiniz ağırlık, şeker hastalığı ve kardiyovasküler hastalıklar gibi tehlikeli koşullardan sizi koruyan, sağlıksız yüksek yağlı veya yüksek kolestrol değildir.
Kanser Önleme: Soya fasulyesinde bulunan antioksidanların seviyeleri, genellikle çeşitli kanserlerin başlamasını önlemeye yardımcı olur. Antioksidanlar, hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikalleri ararlar ve etkisiz hale getirirler. Bu serbest radikaller, sağlıklı hücrelerin ölümcül kanser hücrelerine dönüşmesine neden olabilir. Ayrıca, lifin sindirim sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olduğu ve gastrointestinal sisteme daha az gerginlik kazandırdığı için, soya fasulyesinde yüksek lif içeriği kolorektal ve kolon kanserinde bir azalmaya bağlı olmuştur.
Kalp Sağlığı: Soya fasulyesinde biraz yağ içeriği bulunur, ancak size doymuş yağ diyeti vermez. Soya fasulyesi, toplam kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olan sağlıklı, doymamış bir yağ kaynağıdır. Bu, kalp krizi ve felçlere kolayca yol açabilen ateroskleroz gibi durumları önlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, sağlıklı bir sistem için gerekli bazı belirli yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yağ asitlerinden birisi linolenik asittir. Soya fasulyesinde önemli miktarda bulunan bu iki yağ asidi, vücuttaki düz kas fonksiyonlarını düzenler ve uygun kan basıncı seviyelerini korumaya yardımcı olur. Son olarak, soya fasulyesinde bulunan lifin, kan damarlarının ve arter duvarlarının aşırı kısmını sıyırarak vücuttaki kolestrol seviyelerini düşürdüğü gösterildi.
Menopoz: Soya fasulyesi, dişi üreme sisteminin temel bileşenleri olan çok iyi bir izoflavon kaynağıdır. Menopoz döneminde, östrojen seviyeleri önemli ölçüde düşer. İzoflavonlar östrojen reseptör hücrelerine bağlanabilir, bu yüzden vücut bir düşüş yaşıyor gibi hissetmez. Mide bulantısı, sıcak basması ve açlık ağrısı gibi menopoz semptomlarının çoğunu hafifletebilir. Menopoz birçok kadının travmatik bir zamanı olabilir, ancak soya fasulyesi bu büyük yaşam geçişini kolaylaştırmanın harika bir yoludur.
Sindirimsel Sağlık: Bir kişinin diyetinde eksik olan en yaygın unsurlardan biri liftir. Lif sağlıklı bir bedenin, özellikle de sindirim sisteminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Lif dışkınızı toplar ve sindirim sisteminizden sorunsuz geçmesini sağlar. Ayrıca, lif peristaltik hareketi uyarır. Düz kasların kasılması sisteme gıdayı iter. Kabızlık vücutlarımız için hayati önem taşıdığından, kabızlık, kolorektal kanser de dahil olmak üzere daha ciddi durumlara yol açabilecek çok ciddi bir durum olabilir.
Kemik Sağlığı: Soya fasulyesinde çok yüksek bir vitamin ve mineral içeriği bulunur ve vücuttaki çeşitli işlemler için kalsiyum, magnezyum, bakır, selenyum ve çinko seviyeleri çok önemlidir. Belki de en önemlileri kemik sağlığındaki rolüdür. Bu elementlerin hepsi kemiklerin büyümesine ve kemiklerin iyileşme sürecinin hızlandırılmasına olanak tanıyan osteotrofik aktivitenin geliştirilmesi için gereklidir. Soya tüketmek osteoporoz gibi sık karşılaşılan yaşlanmaya bağlı sorunlara uzun vadeli bir çözüm olabilir.
Doğum Kusurlarını Önler: Soya fasulyesindeki vitamin B kompleks seviyeleri de etkileyicidir ve yüksek folik asit seviyeleri gebe kadınlar için çok önemlidir. Folik asit, bebeklerde nöral tüp kusurlarının önlenmesini sağlar; bu da mutlu ve sağlıklı bir bebek için gereklidir.
Sirkülasyon ve Oksijenasyon: Bakır ve demir, soya fasulyesinde bol miktarda bulunan minerallerdir ve her ikisi de alyuvarların oluşması için gereklidir. Vücuttaki uygun miktarda kırmızı kan hücresi ile vücudun uçları ve temel organ sistemleri, verimli çalışması gereken kan akışını ve oksijeni alabilir. Bu, metabolizma aktivitesini en üst düzeye çıkarır ve enerji seviyelerini artırır, aynı zamanda anemi gibi tehlikeli durumlardan kaçınır.
Diyabet: Bu korkunç hastalık, küresel nüfusta on yılı aşkın bir süredir artmaktadır. Soya fasulyesi, bu hastalığın önlenmesi ve yönetimi için etkili bir yöntemdir. Soya fasulyesi vücuttaki insülin reseptörlerini arttırır. Böylece hastalığın tedavisinde veya başta oluşmasını önleme yeteneğine sahiptir.
Uyku Bozuklukları: Uyku bozukluklarını ve uykusuzluğun oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilecek metabolik sendromun çeşitli yönleri mevcuttur. Bununla birlikte, soya fasulyesi yüksek miktarda magnezyum içerir, bu da uyku süresine ve uykunuzun düzenlenmesine doğrudan bağlı olan bir mineraldir.
Soya fasulyesi ve ilgili soya ürünlerini tüketmenin geniş bir avantaj yelpazesi olmasına rağmen, diyetinizin bir parçası olarak soya fasulyesi tüketmenin potansiyel olarak olumsuz bazı sağlık etkileri bulunmaktadır.
Östrojen Seviyeleri: Soya fasulyesinde östrojen taklit eden bileşikler olduğu için erkekler, örneğin yüksek miktarda soya fasulyesi veya soya sütü tüketirlerse hormonal dengesizlik gelişebilir. Erkeklerde kısırlığa, cinsel işlev bozukluğuna, daha düşük sperm sayısına ve hatta bazı kanser riskleri artışına neden olabilir. Bu alanda ilave araştırmalar devam etmektedir.