Faydalı İçecekler
Turşu Suyu Nedir? Turşu Suyunun Faydaları Nelerdir? 23.02.2018


 


 

 


Turşu Suyu

Turşu kurma çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hale getirilmesidir. Genelde kırsal alanda kışa hazırlığın önemli bir kısmıdır. Elde edilen ürüne turşu denir.

 


Arkaik kültürde ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya başlandığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplarla taşındığı ve saklandığı da görülmekle birlikte ahşap ve asidin reaksiyonları nedeniyle kalıcı olarak hep toprak kaplar tercih edilmiştir. Günümüzde bu tür toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke kaplar almıştır.

Turşu kurmak tadına doyulmaz yaz sebze ve meyvelerini kış aylarına saklamak için geliştirilen yöntemdir. Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin sirke ve salamura denilen tuzlu su içerisinde laktik asit fermantasyonu tekniği ile dayanıklı hale getirilmesidir. Türk mutfağının geleneksel tatlarından biri olan turşu özellikle kuru fasulye ve bakliyat yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Turşu iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle çok sağlıklı bir gıdadır. Her sonbaharda kış aylarında yemek için turşu kurmak Türk kültüründe vazgeçilmez bir alışkanlıktır.

 


Peki Kış Aylarında Keyifle Tüketeceğimiz Lezzetli Turşular Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir, Turşu Nasıl Kurulur?

 




  • Turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve  meyveler sert, taze ve diri olmalı, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
     



  • Turşu yaparken mutlaka iri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır.
     



  • İyi bir turşu yapmak için tuz oranı çok önemlidir. Tuzu az olursa turşu yumuşak olur ve içinde  zararlı bakteriler oluşur, tuzu fazla olursa da  yiyemezsiniz.
     

  •  


    Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz veya yumurta ile ölçebilirsiniz. Tuzlu suya atılan taze yumurta suyun üstüne çıkarsa tuz miktarı turşu için yeterli demektir.
     


  •  


    Eğer kesin bir tuz ölçüsü isterseniz turşu yaparken genel kural olarak sebzeler, % 4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılmalıdır. Sebzelerin üzerine tuzlu su döküldüğünde tuzun bir kısmı sebzeye geçeceği için tuzlu sudaki tuz oranı azalır. Bu yüzden hazırlanacak salamuranın başlangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. % 8 tuzlu su turşu için uygundur. Bunun için suyun her 1 litresi için 80 gram kaya tuzu eritilir.
     




  • Turşu yaparken kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanılmalıdır.
     



  • Sebze ve meyveler çok iyi temizlenmelidir.
     



  • Yıkanmış sebzeler veya meyveler mutlaka iğne ile birkaç yerinden delinmelidir, böylece sebzelerin içine turşu suyu girecek ve turşu diri olacaktır.
     



  • Turşu kurarken cam kavanozlar tercih edilmelidir. Bu cam kavanozlar sterilize edilmelidir. 
     



  • Turşunun daha çabuk olmasını isterseniz fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut eklenir.
     



  • Sonra 5 litre tuzlu su için 1 şişe (500 ml) üzüm sirkesi konur.
     



  • 5 litre su için 1 çay bardağı toz şeker eklenir. (İsteğe bağlıdır.)
     

  •  


    5 litre su için 1,5 baş sarımsak konur.
     


  •  


    Turşu yaparken sebzeler sık ve güzel dizilirse ve aralara sarımsak konulursa görüntü ve tat olarak güzel olur.
     




  • Tuzlu suyu sebzelerin üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat edilir. Su döküldükten sonra kavanozun ağzı yarı açık şekilde 6-8 saat bekletilirse sebzeler dibe çöker kavanozdaki hava boşaldığı için su seviyesi düşer. Kapağını kapamadan bir miktar daha tuzlu su ilave edilir.
     



  • Turşuya teklenecek tane karabiber ve defne yaprağı hoş bir aroma ve lezzet verir. 
     

  •  


    Turşunun içine kereviz yaprakları konulabilir.
     


  •  


    Turşuyu mutlaka cam kavanozlarda kurun, kullanılmış pet kavanozlardan uzak durun.
     




  • Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz yaprakları veya asma yaprağı konulabilir. Bunlar turşunun hava almasını engeller ve güzel bir tat ve koku verir.
     



  • Turşunun üzerine bir salkım üzümü elinizle hafif ezerek koyabilirsiniz. Hem ağırlık yapar hem de lezzet verir.
     

  •  


    Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır, serin ve güneş alamayan bir yerde her gün kavanoz çalkalanır.1-2 hafta içinde turşu hazırdır.
     


  •  


    Turşu kavanozlarına elinizi sokarken mutlaka eldiven kullanılmalı, turşu maşa ile çıkarılmalıdır.
     




  • Turşu kavanozları açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
     

 

 


Turşu Suyunun Faydaları Nelerdir?

 


Hayatımızdan eksik etmediğimiz turşunun sularının faydaları saymakla bitmiyor. Hangi turşuyu seviyor olursanız olun sadece tanelerini tüketmekle kalmamalısınız. İlaç niyetine içilmesi gereken turşu suyunu yabana atamayız.Şimdi turşu suyunun faydalarına bakalım ;

Kas Kasılmalarına İyi Gelir

İster inanın ister inanmayın birçok sporcu günlük egzersizlerinden sonra turşu suyu içmeyi tercih ediyor. Sebebi turşu suyunun kas ve eklem ağrılarına iyi gelmesi, krampları geçirmesi. Spor yapanlara duyurulur.

Dehidrasyon İçin Birebir, Bu Konuda Vücuda Sudan Bile Daha Faydalı

Dehidrasyon yani vücudun aşırı su kaybetmesi durumunda turşu suyu adeta bir yardımcıdır.
Bu durumda bol su tüketmek tabii ki ilk akla gelen şey ancak ondan çok daha iyi bir seçenek var elimizde. İçinde hem sodyum hem de potasyum olduğundan turşu suyu vücudun kaybettiği suyu daha hızlı yerine koymakla kalmıyor, daha uzun süre bu şekilde kalmanızı sağlıyor. Zira terleyerek vücuttan sodyum ve potasyumu attığımızı düşünürsek turşu suyu bunları vücuduna geri kazandırma özelliğine sahip. İshalden muzdarip olanlar, akşamdan kalanlar turşu suyunu es geçmemelidir.

 


Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiriyor

 


Mikroplara karşı en korumasız olduğumuz kış aylarında bağışıklık sistemini güçlü tutmamız gerekiyor. İçinde C ve E vitaminleri kadar antioksidan da barındıran turşu suyu böylelikle bağışıklık sisteminizi de güçlendirerek sağlığınızı korumak için canla başla uğraşıyor.

Kilo Vermenize Yardımcı Oluyor

Turşu suyu içinde bulunan asetik asitin yağ birikimini azaltma ve metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olma gibi özellikleri var. Ana malzemesinin sirke olduğunu düşünürsek ve sirkenin de kilo vermeye etkisini de biliyorsak aslında çok da mantıksız değildir.

Kan Şekerini Dengede Tutuyor

Yine içerdiği sirke sebebiyle turşu suyu yemek sonrası kan şekeri seviyesini dengeliyor. Yalnız burada içilen miktarı çok az tutmak önemlidir.

Kabızlığa Çare Oluyor

Sabah saatlerinde içilen turşu suyunun bağırsak sorunlarını giderdiği biliniyor. Bu sebeple kabızlık çekenlerin de kurtarıcılarından biri turşu suyu. Hatta nokta atışı yapalım, lahana turşusu suyu bu konuda çok daha iddialıdır.

Vücudun İhtiyaç Duyduğu Birçok Minerali Barındırıyor

Turşu ve suyu, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vücut için çok önemli olan mineralleri barındırıyor. Düzenli olarak sebze ve meyve tüketemiyorsanız bu ihtiyacınızın bir kısmını turşu suyu içerek de karşılayabilirsiniz.

 


Hazımsızlığa İyi Geliyor

 


Turşulardaki besinlerde bulunan yüksek orandaki liflerin sindirim sistemi üzerinde birçok olumlu etkisi var. Turşu suyu da bu açıdan sıklıkla hazımsızlık sorunu yaşayanların bu sıkıntılarından kurtulmasına yardımcı oluyor.

Alzheimer Gibi Sinir Sistemi Hastalıklarına İyi Geliyor

Turşunun içindeki sarımsak sayesinde sinir sistemimiz de güçleniyor. Zira sarımsağın içinde bulunan flavonidler isimli materyallerin Alzheimer hastalığı için son derece faydası olduğu biliniyor.

 


Mide Bulantısına İyi Gelir

Turşu suyunun gerçekten de mide bulantısını yatıştırdığını biliyor muydunuz? Sirke midenizdeki pH’ı dengelemeye yardımcı olur ve mide gurultularını yatıştırır. Tuzlu su ayrıca kustuktan sonraki su kaybından sonra vücudun kendisini toparlamasına yardımcı olur. Hamile kadınların sıklıkla turşu aşermesi normaldir.

 


Ayrıca Turşu Suyu ;

 


Yiyecekleri Daha Uzun Süre Saklamanıza Yardımcı Olur

 


Turşu suyu tam anlamıyla salatalık gibi taze sebzeleri aylarca saklamak için tasarlanmış lezzetli bir tuzlu su. Yalnızca salatalıklar bitti diye tuzlu suyu kullanmaya devam etmemeniz için hiçbir sebep yok. Bunun yerine kalan turşu suyunu lahana ve havuç gibi kalan sebzeleri çabucak turşu yapmak için kullanın. Böylece birkaç gün daha saklayabileceksiniz.

 


Tahriş Olan Cildi Yatıştırır

 


Eğer kaşınan bir böcek ısırığınız ya da sinir bozucu bir kızarıklığınız varsa kaşıntıyı rahatlatmak için üzerine biraz turşu suyu sürmeyi deneyin. Herkesin en sevdiği çözüm olan kaşımak yalnızca cilde zarar verir. Turşu suyu kaşıntıyı hafif asidik bir yanmayla dengeleyerek imdada yetişir. Yalnızca, tuzlu su biraz cilt kuruluğuna neden olabileceğinden üzerine bir miktar nemlendirici sürmeye dikkat edin.

 


Saksı Bitkilerini Canlandırır

Eğer evdeki bitkileriniz toprağa dönük duruyorsa, sağlıklı bir porsiyon turşu suyu onları canlandırıp dikleştirebilir. Bitkiler mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etmek için çok fazla potasyuma ihtiyaç duyarlar. Hatta bazen yeteri kadar üretmek için kendi başlarına mücadele ederler, özellikle kullanabilecekleri toprak küçük bir miktar olduğunda. Turşu suyu halinde potasyum eklemek (toprağın pH’ını dengelemek için asitle birlikte olduğundan) bitkilerin büyümelerini oldukça hızlandıracaktır.

 


Bakır Tavaları Temizler

 


Bakır tencereler ve tavalar mutfağınızda asılı durduğunda güzel görünebilir, ama renkleri yeşile dönüşmeye başladığında o kadar da güzel görünmeyebilirler. Oksitlenme olarak adlandırılan bu süreç, bakır havaya temas ettiğinde olur. Ama bunu birazcık sodyum-asit çözeltisiyle tersine çevirmek çok kolay. Sodyum ve asit yani tuz ve sirke, turşu suyunda hâlihazırda karışık olarak bulunuyor.

 

Benzer Yazılar