Konu sağlıklı beslenme olunca her gün yeni bir bilgiye uyanıyoruz değil mi? Kimi zaman detoks suları ile vücudumuzu arındırıyoruz kimi zaman bitki çayları ile ödem atmaya çalışıyoruz. Sağlıklı yaşam denince karşımıza pek çok besin çıkıyor. Özellikle diyet yapanların ne zorlandığı kısımlardan biri açlık. Hele ki aralıklı oruç yöntemi ile kişi kilo vermeye gayret ediyorsa bu durumda açlık ne yazık ki kaçınılmaz. Hal böyle olunca diyette tok tutan yiyeceklere yönelim oluyor. Kimi zaman bu bir muz olurken kimi zaman Türk kahvesi iyi bir ara öğün seçeneği olabiliyor. Sabahları zengin bir kahvaltı yerine yulaflı, sütlü, meyveli kahvaltıları tercih edenlerimiz de bir o kadar çok. Bunun en önemli nedenlerinden biri günün geri kalanında tok kalmayı amaçlamak. Konu tok kalma olunca akla ilk gelen besinlerden biri yulaf oluyor. Bugün daha önce değinmediğimiz yulaf sütü hakkında bilgiler vereceğiz size. Yulaf sütü belki soframızın vazgeçilmesi olacak kadar hakim olunan bir konu değil ancak faydalarını öğrendikçe mutlaka deneyimlemek isteyeceksiniz. Öncelikle yulaf sütü ne demek kısaca tanımlayalım.
Yulaf sütü nedir, kısaca..
Badem sütü, soya sütü, pirinç sütü gibi kavramlar artık hayatımızın içinde. Bunlara son olarak bir de yulaf sütü eklendi. Yulaf sütünde laktoz, soya, kuruyemiş ve glüten bulunmuyor. Bu nedenle alerji problemi yaşayanlar için faydalı sütlerden biri. Yulaf sütü, iyi bir inek sütüne alternatif olarak tüketebileceğimiz bir süt çeşidi. Yulaf sütü yapılışı devam edelim. Yulaf sütü için önce yulaflar blender’dan geçirilir. Daha sonra peynir bezinden geçirilip süzülür. Bu sayede sütleri kolayca çıkmış olur. Ev yapımı yulaf sütü yapmak zordur bu nedenle hazır çeşitlerinden almak daha zahmetsiz olabilir. Yulaf sütü nerede satılır sorusunun yanıtını da verelim; sağlık ürünleri satan yerlerde ve bazı aktarlarda yulaf sütü bulmak mümkündür. Yulaf sütünün faydalarına geçmeden önce yulaf sütünün vegan bir süt olduğu bilgisini de verelim. Hayvansal ürünleri azaltmak ya da tüketmek istemeyenler için iyi bir alternatiftir. Yulaf ve sudan yapıldığı için hayvansal bir ürün değildir. Klasik süt yerine yulaf sütü de kullanılabilir. Peki yulaf sütünün ne gibi faydaları vardır şimdi gelin bunlardan bahsedelim.
Yulaf sütünün faydaları nelerdir?
Öncelikle yazımızın başında da belirttiğimiz gibi laktozsuz olması en büyük avantajlarından biridir. Yanı sıra içeriğinde glüten bulunmaması da ayrı bir özelliğidir. Yulaf sütü diğer süt alternatiflerine göre daha lezzetli bir aromaya sahiptir. Yulaf ezmesini seviyorsanız yulaf sütünü de sevmeniz muhtemeldir çünkü temelde tatları aynıdır. Yulaf sütünün köpürme özelliği vardır bu nedenle baristaların da tercihidir. Eğer kendinize bol köpüklü bir içecek hazırlamak istiyorsanız yulaf sütünden faydalanabilirsiniz. Besin değer yüksek bir süt türüdür. Bir bardak yulaf sütü günlük demir ihtiyacının yaklaşık %10 gibi bir dilimini karşılayabilir. Yanı sıra 4 gram protein ve 2 gram lif içerir. Bu özelliklerinden dolayı diğer süt alternatiflerine göre bir tık öndedir denebilir. Yüksek lifli bir süttür bu sayede sindirimi kolaylaştırır ve mide problemlerine iyi gelir. Yulaf sütünün anemiye engel olmaya yardımcı bir besin olduğu düşünülüyor. Bir bardak yulaf sütünde gün boyunca ihtiyaç duyacağınız %10’u kadar demir bulunur. Bu nedenle özellikle vegan vejetaryenler için iyi bir seçenektir diyebiliriz. Korona virüs pandemisi nedeniyle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek zorunda olduğumuz bir süreçteyiz. Her aldığımız gıdanın vücudumuza doğru tesir etmesi gerekir ki hastalıklardan, virüslerden korunabilelim. Konu vücudu korumak olunca yulaf sütünden destek alabiliriz. Yulaf sütü zengin besin öğelerine sahiptir ve bunlar da bizi korumak için sağlam bir destekçimizdir. Yulafın kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor. Kolesterol kontrolünü sağlamaya da yardımcı olduğu söyleniyor.
Yulaf sütünün zararları nelerdir?
Yulaf sütü pek çok bakımdan faydalı süt çeşitlerinden biri olsa da dezavantajları da ne yazık ki var. Yulaf sütünün en önemli dezavantajlarından biri ticari olarak satılan yulaf sütlerinin içerisinde yer alan koruyucular. Bu hazır sütlerin içerisinde koruyucu ya da şeker gibi pek çok katkı maddesi bulunuyor. Genellikle vitamin ve mineral eklemesi yapılmış olsa da aromasını değiştirecek maddeler de ilave edilebiliyor. Bu maddeler de bağırsak florasını bozabiliyor. Hazır yulaf sütlerine genellikle diğerlerine göre daha ucuz olan D2 vitamini eklenebiliyor bu vitamin vücut tarafından emilimi kolay olmayabiliyor.
Her ne kadar doğal içerikli bir besin olsa da, konumuz süt dahi olsa yeni arayışlara girmeden önce mutlaka doktorunuzdan bilgi almanızda yarar var. Birine iyi gelen besin ötekinin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve fayda sağlamak isterken tam tersi bir etki ile karşılaşılabilir. Bu nedenle tüketmeden