Yeni bir işe başlama, öğrencilik dönemi, hareketsiz yaşam, bayramlar, tatiller, seyahatler, çeşitli hastalıklar veya bayanların doğum yapmaları yüzünden herkesin hayatında kilo aldığı dönemler olabiliyor.
Bir çok kişi bu yüzden farklı yöntemlerle zayıflamaya çalışıyor. Ancak zayıflamaya çalışırken sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilecek bir dizi hatayı yapmak da bir o kadar mümkün.
İşte size zayıflama sürecinde yapmamanız gereken ama genelde en sık yapılan 10 temel hata. Bu hataları yapmadığınızda sağlıklı bir zayıflama süreci ile istediğiniz sağlıklı kiloya ulaşmanız da mümkündür.
1. Çok hızlı kilo vermeye çalışmak
Kerkesin kendine özgü bir metabolizma hızı vardır. Çok hızlı kilo vermeye çalışmak, kas ve su kaybına sebep olur. Kas kaybı ise kilo kaybınızın devam etmemesine sebep olur. Kas dokusu, enerji harcayan bir dokudur ve azaldığında metabolizma yavaşlar. Metabolizma yavaşladığında ise verilen kilolar hızla geri alınır. Ne yazık ki bu şekilde verilen kilolar kalıcı değildir!
2. Aç kalarak kilo vermeye çalışmak
Zayıflayabilmek için kesinlikle aç kalmamanız gerekiyor. Açlıkta vücudumuz besinlerle aldığımız enerjiyi depolamaya meyillidir. Yani uzun süre aç kalarak aslında sadece yağ dokunuzu artırmış olursunuz.
3. Tek yönlü beslenerek zayıflamaya çalışmak
Vücudumuzun günlük olarak yaklaşık 40 farklı besin ögesine ihtiyacı vardır. Tek yönlü beslenmek, yani zayıflama süresince sadece bazı besinleri tüketmek uzun vadede bazı besinlerin yetersizliğine sebep olur. Dolayısıyla gün geçtikçe sağlıksızlaşırsınız. Bu nedenle sadece protein diyeti, elma diyeti veya benzeri isimlerle kulaktan kulağa yaygınlaşan tek düze programlardan mutlaka sakının.
4. Kısa süreli şok diyetler yapmak
Kalıcı kilo kaybının olabilmesi için öncelikle kilo almaya sebep olan beslenme alışkanlıkları ortaya koymak gerekir. Kısa süreli şok diyetlerle istediğiniz kiloya ulaşsanız bile, kilo almanıza sebep olan etmenleri bilmez ve bunları değiştirmezseniz verdiğiniz kiloları aynen geri alırsınız. Unutmayın yaşam tarzınıza uygun olmayan beslenme programlarının sürekliliği olmayacaktır.
5. Sürekli tartlımak
Zayıflama sürecinde kilonuzu merak edip sürekli tartılanlardan mısınız? Yapmayın. Unutmayın kilo kaybetme hızı sabit değildir. Bazı günler daha hızlı kilo verirken bazı günlerde hiç kilo veremeyeblirsiniz. Tartının ibresinin aşağı doğru gidişini görmek çok keyifli ancak kilo vermediğiniz gün tartıldığınızda motivasyonunuzu çok çabuk kaybedebilirsiniz. “Herşeyi düzgün yaptım ama verememişim, bende bir sorun mu var?” veya “Olmuyor işte! Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum!“ gibi bir dizi düşünce de zihninizi kemirmeye başlayacaktır. Haftada 1 defa tartılmak ise kilo kaybınızı daha net görmenizi sağlar ve olası duraksamaları daha sağlıklı değerlendirebilirsiniz. Öyleyse tartıyı sadece haftada bir defa ortaya çıkartın.
6. Yeterli su içmemek
Su, bizim için yaşamsaldır ve vücudumuzun yaklaşık %65’i sudur. Zayıflama sürecinde olmasanız bile su ihtiyacınızı günlük olarak karşılamanız gerekir. Diyet yaparken ise daha çok dikkat etmeniz gerekir. Zayıflarken yeterli su içmek metabolizmanızı hızlandırır. Yağ yakmanızı kolaylaştırır. Açlığınızı bastırmanıza destek olur ve toksinleri atmanızı kolaylaştırır.
7. Hızlı yemek , sofrada uzun vakit geçirmek
Zayıflarken yemeklerinizi olabildiğince yavaş yemeye özen gösterin. Yavaş yemek hem hormonal , hem de lezzet olarak daha az besinle doymanızı sağlar. Yemeklerinizi hızlı yediğinizde doymak için gereğinden çok daha fazla yemek yemiş olursunuz. Yavaş yemek yiyebilmek için size bir ipucu! Bıçağınızı normalden daha fazla kullanın. Besinlerinizi ne kadar çok sayıda küçük parçalara böler ve küçük lokmalar alırsanız o kadar yavaş da yemiş olursunuz. Uzun sohbetli sofralardan sakının. Doyduğunuz halde sofrada oturmaya devam ederseniz , gereğinden fazla yeme olasılığınız da artar.
8. Egzersizi ihmal etmek
Bir çok kişi zayıflarken sadece yemeklerini kısıtlamayı tercih ediyor. Oysa fiziksel aktiviteyi artırmak kilo kaybını oldukça kolaylaştırır. Ayrıca diyet boyunca motivasyonunuzu artırır ve cildinizin sarkmasını engeller.
9. Açlığı tanımamak
“Açlığı tanımamak da ne?” dediğinizi duyar gibiyim. Tanıştırayım… 2 çeşit açlık var; fizyolojik ve psikolojik açlık. Fizyolojik açlıkta gerçekten acıkmışsınızdır. Karnınız guruldar, şekeriniz düşebilir, gözleriniz kararabilir ve sonuçta canınız yemek çeker. Psikolojik açlık ise birden bire ortaya çıkar. Karın ağrısı yoktur ama zihninizden yiyecekler, özellikle tatlılar ve keyifli yiyecekler geçmeye başlar. Açlığınızı tanımak bu noktada çok önemli. Eğer psikolojik açlığa yenik düşerseniz kilo veremezsiniz. Bunun için açıktığınızı düşündüğünüzde kendinizi bir dinleyin, açlığınız fizyolojik ise tabi ki afiyet olsun… Ama psikolojik açlıkta bir bardak su için ve zihninizi başka konularla meşgul etmeye çalışın.
10. Sağlıklı alışveriş yapmamak.
Sağlıklı alışveriş yapmadığınızda evde sizi yoldan çıkaracak bir çok besin bulundurmuş olursunuz. Böylece, zayıf bir anınızda beslenme düzeninizin de kolayca dışına çıkmış olursunuz. Uyamamış olmak ise motivasyonunuz düşürür. Bu nedenle abur cubur besinleri en iyisi eve hiç sokmayın. Alıyorsanız da evde zor ulaşacağınız yerlere kaldırın. Böylece zayıflama sürecinizi sabote etmemiş olursunuz.