Bitkisel
Karanfilin Faydaları 11.12.2016

KARANFİLİN FAYDALARI

Karanfiller, bazıları sindirmede yardımcı, anti mikrobiyal özelliklere sahip olma, kansere karşı savaşma, karaciğerin korunması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, diyabet kontrolü, kemik kalitesinin korunması ve anti mutajenik özellikler içermesinin yanı sıra , birçok sağlığa yarar sağlar ve Ağız hastalıklarına ve baş ağrısına karşı faydalıdır. Ayrıca afrodizyak özellikleri de gösterir.

Karanfiller, Endonezya, Hindistan, Pakistan ve hatta Doğu Afrika gibi Asya ülkelerinde bulunan baharatlardan biridir. Endonezya'daki Maluku adalarına özgüdür. Karanfiller, özellikle Asya'da dünya genelinde çeşitli şekillerde kullanılan popüler aroma ajanlarıdır. Birkaç farklı Asya mutfağında karanfiller yemek temelini oluşturmaktadır.

Karanfil, tıpkı Asya menşeli birçok baharat gibi karanfilin arkasında da büyük bir geçmişi vardır. 13. ve 14. yüzyıllarda, karanfiller Endonezya'dan Çin, Hindistan, Pers, Afrika ve Avrupa'ya kadar taşınmıştır. Bu süre zarfında karanfiller çok yüksek fiyatlarda alıcı bulmuştur. bu nedenle karanfil üretimi ve dağıtımı üzerinde ki tekeller için savaşlar başladı. Hem ortaçağda hem de modern dönemde Maluku adalarını kontrol etmek için birçok savaş yapılmıştır. Hollanda, ve Maluku adalarını çok uzun süre korundu. Bugün, karanfil tüm dünyada çok önemli bir ticaret ürünüdür.

Karanfil Hakkında Bilimsel Gerçekler

Karanfil, bildiğimiz gibi, Syzygium aromatik ağacından çiçeğin kurutulmuş tomurcuğudur. Myrtaceae adlı bitki ailesine aittir. Bitki, tropikal ve subtropikal koşullarda yetişen, daima yeşil bir bitkidir. Karanfil bir bitkidir ve insanlar ilacını yapmak için kurutulmuş tomurcuk, sap ve yapraklar da dahil olmak üzere bitkinin çeşitli kısımlarını kullanırlar. Karanfil yağı, tıbbi özellikleri ile de ünlüdür.

Karanfil binlerce yıldır Hindistan'da ve Çin'de sadece baharat ve çeşni olarak değil aynı zamanda bir çok rahatsızlığın ilacı olarak kullanılmaktadır. Ayurveda medikasyonu, diş çürüğü, ağız kokusu ve kötü kokusu için karanfiller kullanıldı. Çin tıbbında, karanfilin afrodizyak özelliklere sahip olduğu kabul edildi.

Karanfillerin Besin Değeri

Standart Referans Ulusal Besin Veritabanı'na göre, 100 gram karanfil bulunan besinler 65g karbonhidrat, 6g protein, 13g toplam lipid, 2g şeker, 274 kilokalori enerji ve 33g diyet lifi içerir. Karanfillerdeki mineraller arasında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko bulunur. Karanfillerde bulunan vitaminler arasında C vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folat, vitamin B6, vitamin B12, vitamin A, vitamin E, vitamin D ve vitamin K bulunur.

Karanfillerde Loaktif Maddeler

Bazı biyoaktif bileşikler karanfil özütlerinden izole edilmiştir. Bunların bazıları şunları içerir: flavonoidler, hekzan, metilen klorür, etanol, timol, öjenol ve benzen. Bu biyokimyasal maddelerin, antioksidan, hepato-koruyucu, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikler de dahil olmak üzere çeşitli özelliklere sahip olduğu bildirilmiştir.

Karanfilin Sağlık Açısından Faydaları

Daha İyi Sindirim: Karanfiller sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi geliştirir. Karanfiller, gaz, gastrik sinirlilik, dispepsi ve mide bulantısını azaltmak için de uygundur. Drenaj kavrulur, toz haline getirilebilir ve sindirim bozukluklarında rahatlama için bal ile tüketilebilir.

Antibakteriyel Özellikler: Karanfiller, çeşitli insan patojenlerine karşı antibakteriyel özellikleri açısından , test edilmiştir. Karanfil özleri bu patojenleri öldürecek kadar güçlüdür. Karanfil ekstraktları, kolera yayan spesifik bakterilere karşı da etkilidir.

Karaciğer Koruma: Karanfiller, organları serbest radikallerin, özellikle karaciğerlerin etkilerinden korumak için ideal antioksidanlar içerir. Metabolizma, uzun vadede, serbest radikal üretimini ve lipid profilini artırırken, karaciğerdeki antioksidanları da azaltır. Karanfil ekstraktları, hepatoprotektif özellikleriyle bu etkilere karşı koymada faydalıdır.

Diyabet Kontrolü: Bir çok hastalık için birçok geleneksel ilaçta karanfil kullanılmıştır.  Diyabet geçiren hastalarda, vücut tarafından üretilen insülin miktarı yetersizdir veya insülin hiç üretilmemiştir. Araştırmalar, karanfillerden elde edilen ekstraktların belirli şekillerde insülin taklit ettiğini ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Kemik Koruma: Karanfillerin hidro-alkolik ekstraktları, öjenol ve türevleri, örneğin flavonlar, izoflavonlar ve flavonoidler gibi fenolik bileşikleri içerir. Bu özler, osteoporoz vakalarında kemik yoğunluğunu ve kemik mineral içeriğini korumanın yanı sıra kemiklerin çekme mukavemetini arttırmada özellikle yardımcı olmuştur.

Anti-Mutajenik Özellikler: Mutajenler, mutasyona neden olarak DNA'nın genetik yapısını değiştiren kimyasallardır. Karanfillerde bulunan, fenil propanoidler gibi biyokimyasal bileşikler anti-mutajenik özelliklere sahiptir. Bunlar mutajenlerle tedavi edilen hücreler üzerinde uygulanarak, mutajenik etkileri önemli bir oranla kontrol edelebilir.

Bağışıklık Sistemini Artırır: Ayurveda bazı bitkilerin bağışıklık sistemini geliştirmede ve korumada etkili olabileceğini açıklar. Böyle bir bitki karanfildir. Karanfilin kurutulmuş çiçek tomurcuğu, beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırarak bağışıklık sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olan ve böylece gecikmiş tip hipersensitiviteyi ( Aşırı Duyarlılık) artıran bileşikler içerir.

Anti-Inflamatuar Özellikleri: Drenaj  anti-inflamatuar ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Laboratuar farelerinde uygulanan karanfil özütleri üzerine yapılan çalışmalar, öjenolun( karanfil, tatlı kırmızı biberle ada çayının yapısında bulunan ve özellikle Vibrio parahaemolyticus, Salmonella Typhimurium ve Staphylococcus aureus gibi mikroorganizmalara inhibe edici etkisi bulunan, esansiyel yağlardan monoterpen bir madde. )   varlığın ödemden kaynaklanan iltihaplanmayı azalttığını düşündürmektedir. Ayrıca, öjenolün ağrı reseptörlerini uyararak ağrıyı azaltma kabiliyeti olduğu da teyit edildi.

Ağız Hastalıkları İçin Tedavi: Diş eti iltihabı ve periodontitis gibi sakız hastalıkları için karanfiller alınabilir. Karanfil tomurcuk özütü, çeşitli ağız hastalıklarından sorumlu olan oral patojenlerin büyümesini önemli derecede kontrol altında tutar. Karanfiller, ağrı kesici özelliklerinden dolayı diş ağrısı için de kullanılabilir.

Afrodizyak Özellikleri: Unani tıbbına göre, karanfil ve kavun gibi baharatların afrodizyak özelliklere sahip olduğu söylenir. Karanfil ve hindistan cevizi özleri üzerinde yapılan deneyler,  standart ilaçlara karşı test edildi ve hem karanfil hem de hindistan cevizi pozitif sonuçlar verdi.

Baş Ağrısı İçin Tedavi: Baş ağrıları gibi semptomlar  karanfiller kullanılarak azaltılabilir. Birkaç karanfil ile bir miktar kaya tuzunu karıştırın. Bir bardak süte ekleyin. Bu karışım baş ağrılarını hızlı ve etkili bir şekilde azaltır.

Karanfil Kullanmanın Yan Etkileri

Karanfil Yağı: Karanfil yağları doğrudan kullanılmamalıdır; Bunun yerine zeytinyağı veya damıtılmış suda seyreltilmelidir. Karanfil yağı genellikle güvenilir kabul edilir, ancak bazı çalışmalar sitotoksik özelliklere sahip olduklarını ortaya koymuştur. Karanfil özünde, öjenol ve B-karyofilende adında iki ana bileşen bulunur. Bu bileşikler özellikle fibroblastlara ve endotel hücrelerine karşı etkili olmuştur.

Karanfil Sigarası: Endonezya'da, karanfiller yaygın olarak kreteks olarak bilinen sigara biçiminde büyük bir miktarda tüketiliyor. Bu karanfil sigarası, tütün sigarasına alternatif olarak ortaya çıktı, ancak araştırmalar, karanfil sigaralarının konvansiyonel sigaradan daha kötü olduğunu gösteriyor. Karanfil sigarası tüketilmesi durumunda akciğerlere giren nikotin, karbon monoksit ve katran miktarı tütün sigarasından daha yüksekti.

Benzer Yazılar