Bitkisel
Çok Faydalı Esansiyel Yağların Kullanımı 08.03.2019

Esansiyel yağlar, geleneksel tıp uygulamalarında binlerce yıldır kullanılmasına rağmen, son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Çeşitli bitkilerin ve çiçeklerin konsantre özleri, kozmetik ve tıbbi uygulamalar için birçok kullanım imkanı sağlayan güçlü aktif bileşiklere sahiptir.

Esansiyel Yağ Nedir?

Esansiyel yağ, bir bitkinin saf kimyasal esasıdır ve genellikle buhar veya su damıtmasından elde edilen konsantre bir sıvıdır. Esansiyel yağlar, dünyanın dört bir yanından tohumlardan, kökten, ağaç kabuğundan, çiçeklerden veya bitki yapraklarından elde edilebilir. Bulunduğunuz yere ve bu bitkilere erişiminize bağlı olarak değişen, yüzlerce esansiyel yağ vardır. Yağlar, bir kısmı sarı veya amber olmasına rağmen, genellikle berrak renktedir ve yüksek seviyede temel besleyici maddeler, kimyasallar, antioksidanlar, organik asitler ve diğer faydalı bileşiklere sahiptir.

Konsantre yapıları nedeniyle, bazı esans yağlar, yanlış kullanıldığında toksisite ve olumsuz yan etkilere neden olabileceğinden kullanımdan önce seyreltilmelidir. Esansiyel yağlar tipik olarak yararları için ya aromaterapi ya da esansiyel bir yağ difüzörü yoluyla solunur veya bölgesel olarak cilde veya saça uygulanır. Bazı esansiyel yağlar seyreltildiğinde tüketilebilir, ancak bu, yüksek kimyasal konsantrasyonları nedeniyle nispeten nadir yapılır.

Parfüm ve koku yağlarının aksine, esansiyel yağlar bitkilerin saf türevleridir ve herhangi bir yapay kimyasal madde veya katkı maddesi içermez. Parfüm veya koku yağları esansiyel yağlarla aynı şekilde kullanılmamalıdır. Birçok esansiyel yağ, cildi içine emen ve etkili esansiyel yağların seyreltilmesine yardımcı olabilecek taşıyıcı yağlarla birleştirildiğinde tıbbi olarak daha iyi fayda sağlar. Ayrıca, esansiyel yağlar daha etkili ve faydalı maddeler oluşturmak için sıklıkla bir araya getirilir.

Yağların çoğu, türetildiği bitkilerin mevcudiyeti ve nadir olması nedeniyle kalite ve fiyat bakımından büyük farklılıklar gösterir. Yüksek konsantrasyonlu doğaları nedeniyle, tipik olarak küçük miktarlarda, genellikle ışıktan zarar görmemesi için mavi veya kahverengi olan küçük şişelerde satılır.

Esansiyel Yağın Kullanımları ve Yararları

Esansiyel yağın kullanım alanları ve yararları tamamen ne tür bir yağ kullandığınızın yanı sıra seçtiğiniz karışımın miktarına ve kuvvetine bağlıdır. Bununla birlikte, bunlar tipik olarak antibakteriyel, analjezik, anti-enflamatuar, anksiyolitik, gevşetici, yatıştırıcı, detoksifiye edici, nemlendirici, böcek kovucu, tazeleyici veya biliş arttırıcı nitelikleri içerir.



  • Ev ve Temizlik

Çeşitli yüzeyleri temizlemek, havadaki patojenleri ortadan kaldırmak ve kötü kokuları etkisiz hale getirmek için evinizde esansiyel yağların kullanılması söz konusu olduğunda, birçok uygun seçenek vardır. Esansiyel bir yağ difüzörü kullandığınızda, bir odadaki veya tüm evinizdeki aktif esansiyel yağların mikropartiküllerini hızla yayabilir ve dokunduğu yüzeyleri etkin bir şekilde detoksifiye edebilir. Çoğu kişi, esansiyel yağları taşıyıcı yağlarla karıştırmayı ve mevcut olabilecek bakteri ve virüsleri ortadan kaldırmak için farklı yüzeylere uygulamayı tercih eder. Esansiyel yağlar ayrıca küf ve diğer mantar oluşumlarına karşı çok etkilidir. Bu tür ev temizliği amaçlarınız için kullanabileceğiniz en iyi yağlardan bazıları limon, çay ağacı, nane, okaliptüs, tarçın, lavanta ve biberiyedir.



  • Spa ve Rahatlama

Muhtemelen esansiyel yağların en popüler kullanımı yatıştırıcı ve rahatlatıcı olarak kullanılmalarıdır. Düzenli olarak kronik stres ve kaygıdan muzdarip insanlar tarafından ve ayrıca uyku apnesi ve uykusuzluk gibi uyku bozuklukları ile mücadele eden insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Solunduğunda birçok esansiyel yağ, serotonin veya dopamin gibi temel hormonların ve nörotransmiterlerin salınımını tetikleyebilir ve ayrıca vücutta mevcut stres hormonlarının miktarını da etkiler. Bu, iltihaplı dokulardaki kronik hastalığı ve oksidatif stresi hafifletmeye, ruh halini iyileştirmeye, depresif atakların sıklığını azaltmaya ve genel olarak endişe ve gerilimi hafifletmeye yardımcı olabilir. Stres ve rahatlama için gül, bergamot, vetiver, ylang ylang, lavanta, papatya, kutsal fesleğen ve melisa esansiyel yağlarını kullanabilirsiniz.



  • Antiviral ve Antibakteriyel Etkileri

Evinizi temizlemek, evinizdeki havadan ve tezgahınızdaki kötü patojenleri ortadan kaldırmak için esansiyel yağların kullanılmasının yanı sıra, bu yağlar bölgesel olarak kullanıldığında veya solunduğunda kişisel kullanım için mükemmeldir. Esansiyel yağ difüzörleri havayı temizleyen mikro partiküllerle doldurarak egzama, sedef hastalığı, akne ve diğer cilt rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletir. Dahili olarak, bu yağların antibakteriyel ve antiviral etkileri bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, solunum yolu enfeksiyonlarını temizleyebilir ve hatta sindirimi iyileştirmek için bağırsaklarınızın mikroflorasını yeniden dengelemeye yardımcı olabilir. En etkili antibakteriyel ve antiviral yağların bazıları limon otu, kekik, kekik, çay ağacı, bergamot, lavanta ve nanedir.



  • İltihap Engelleyici Özellikler

Pek çok insan esansiyel yağlara ağrılar, eklem hastalıkları, artrit, gut, baş ağrıları ve diğer çeşitli enflamatuar durumlar için bölgesel bir ilaç olarak başvurur. Bu yağların organ sistemlerinde oksidatif strese karşı koyabilen bazı antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Bu da solunum ve gastrointestinal yollar, kan damarları, arterler ve kaslar dahil olmak üzere vücudun çeşitli kısımlarındaki iltihaplanmayı azaltacaktır. Bu, uçucu yağların doğru kombinasyonunun kalp sağlığını ve sindirim sisteminin yanı sıra vücudun diğer alanlarını da koruyabileceği anlamına gelir. Anti-enflamatuar etkiler için, kafes adaçayı, buhur, ardıç, papatya ve tatlı mercanköşk yağlarını seçebilirsiniz.



  • Ağrıları Azaltır

Bir ağrı kesici olarak, esansiyel yağlar sürülebilir, solunabilir ya da bölgesel olarak uygulanabilir. Böylece hem büyük hem de küçük ölçekte etkili olabilir. Uzun süreli hastalık, yaralanma veya cerrahi iyileşmenin bir sonucu olarak kronik ağrı için, bu yağlar, yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ağrı kesici için, cayenne, wintergreen, lavanta, biberiye ve okaliptüs yağlarını kullanabilirsiniz.



  • Cilt Bakımı

Hem tıbbi hem de kozmetik uygulamalarda cilde esansiyel yağ uygulanması binlerce yıldır popüler olmuştur. Birçok esansiyel yağda bulunan antioksidanlar erken yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olabilir, yeni hücrelerin büyümesini destekleyebilir, çizgi ve kırışıklıkların görünümünü en aza indirgeyebilir, yaşlılık lekelerini ve diğer cilt lekelerini temizleyebilir, daha genç görünmeniz ve hissetmeniz için cilt elastikiyetini artırabilir. Esansiyel yağlar ayrıca kepeklenmeyi önlemek, parlaklığı arttırmak ve saç köklerini güçlendirmek için çok yaygın olarak kullanılır. Cilt için en iyi yağlar jojoba, sardunya, mür, paçuli, gül ve neroli yağlarıdır.



  • Doğal İlaç

Kronik hastalık riskini azaltmak, enfeksiyonları ortadan kaldırmak, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirmek, bilişi artırmak, kalbi korumak ve kanseri önlemek gibi doğal ilaç amaçları için, esansiyel yağlar akıllıca bir seçimdir. Çin’den Hindistan'a hatta Amerika'nın yerli halkına kadar esansiyel yağlar, binlerce yıldır doğal şifanın kritik bir parçası olmuştur. En popüler esansiyel yağların türetildiği bitkiler, dünyanın bazı bölgelerinde önemli ürünler olarak kalmıştır. Doğal ilaç için en eski ve en güvenilir esansiyel yağların çoğu tarçın, buhur, mür, ardıç ve sedir esansiyel yağıdır.

Benzer Yazılar