Bitkisel
Egzama Tedavisine İyi Gelen Esansiyel Yağlar 08.03.2019

Egzama, vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntılı, iltihaplı ve şişmiş lekelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. En sık bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür (yaklaşık %10-20 oranında), bu durum yetişkinleri de etkiler (yaklaşık %3 oranında). Egzama için esansiyel yağların kullanılması, tedavi için güçlü steroid kremlerin ve diğer farmasötik seçeneklerin kullanılmasını önlediği için popüler bir tedavi yöntemidir.

Egzama, diğerleri arasında, en yaygın atopik dermatit olmakla birlikte, kontakt dermatit, el egzaması ve staz dermatiti olmak üzere birçok farklı şekilde ortaya çıkar. Egzama semptomları tipik olarak cildin belirli bir bölgesinde kaşıntı ile başlar ve bu bölgeler sertleşir veya pullu hale gelerek cildiniz pul pul dökülebilir. Egzamanın meydana geldiği en yaygın bölgeler eller, yüz, ayaklar, dizler ve bileklerdir.

Egzama ayrıca, bazıları esansiyel yağların kullanımıyla hafifletilebilir. Bu tahriş edici cilt rahatsızlığının asıl nedeni tam olarak anlaşılmamıştır, ancak çoğu zaman bağışıklık sisteminin yanlış çalışması veya bir maddeye aşırı reaksiyon olarak nitelendirilir. Bu tetikleyiciler genellikle kıyafetleriniz, sigara dumanı, çevreyi kirleten faktörler ve çok çeşitli yiyecekler gibi günlük şeyler olabilir. Bağışıklık sisteminizi destekleyerek ve yatıştırıcı enflamasyonu sağlayarak, egzama için aşağıdaki esansiyel yağların çoğunun kullanılması hızlı bir rahatlama sağlayabilir.

Egzama Tedavisi İçin Esansiyel Yağların Listesi

Egzama için en önemli esansiyel yağlar lavanta, çay ağacı, helichrysum, hindistancevizi, zerdeçal, papatya, biberiye, sardunya, sedir ağacı, okaliptüs ve karanfil yağlarıdır.

Çay Ağacı Yağı

Mantar önleyici, antibakteriyel, antioksidan ve bağışıklığı uyaran bileşikler bakımından zengin olan çay ağacı yağı, kronik egzama sorunu çekenler için popüler bir tedavi yöntemidir. Egzamadan kalan izlerin görünümünü iyileştirirken, aynı zamanda cildi rahatlatır ve cilde bulaşabilecek ek enfeksiyonları önler.

Nasıl Kullanılır?

Çay ağacı yağı kuvvetli bir kurutma maddesi olabileceğinden, bu yağı hindistancevizi yağı veya manuka yağı gibi başka bir taşıyıcı yağ ile karıştırmak en iyisidir. Cildinizi kurutmadan, uzun vadeli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Hindistancevizi Yağı

Bu esansiyel yağ, anti-enflamatuar, yumuşatıcı ve iyileştirici özelliklere sahip olduğu için çok çeşitli cilt sorunları için kullanılır. Hindistan cevizi yağının nemlendirme kapasitesi cildi nemli tutar, anti-enflamatuar elementler kaşıntıyı, kızarıklığı ve sertleşmiş derinin şişmesini önler.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağın etkili olması için sadece küçük bir miktar ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ancak hindistancevizi yağı piyasadaki en iyi taşıyıcı yağlardan biri olduğu için, birçok kişi diğer yağları hindistancevizi yağı ile harmanlayarak daha güçlü bir karışım elde eder. Hindistancevizi yağı doğrudan cilde bölgesel olarak uygulanabilir. Egzama semptomlarını hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak için günde 2-3 kez uygulayabilirsiniz.

Helichrysum Yağı

Antialerjik ve antienflamatuar bileşikler bakımından zengin olan helichrysum esansiyel yağı egzamayı önleyebilir. Hlichrysum yağı hem egzama tedavisi hem de egzamadan koruyucu olarak kullanılabilir. Histaminlerin vücut tarafından salınmasını azaltarak, genellikle egzamaya eşlik eden dökülme ve kaşıntıyı en aza indirebilir.

Nasıl Kullanılır?

Egzama olan bölgenize birkaç damla helichrysum yağını kullanın ve günde en az iki kez uygulayın. Egzamanın ciddiyetine bağlı olarak, bir hafta içinde veya hatta birkaç gün içinde gözle görülebilir bir gelişme kaydedebilirsiniz.

Okaliptüs Yağı

Egzama ortaya çıktığında, vücut alerjik bir reaksiyona girdiğinde, vücutta, özellikle COX-2 enzimi bulunur. Okaliptüsün, bu pro-enflamatuar enzimi %20'den daha fazla azalttığı ve kronik bir egzama durumuna hızlıca çözüm getirdiği laboratuar çalışmalarında kanıtlanmıştır.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ özellikle egzamanın sert lekelerinin görünümünü ve dokusunu azaltmak için faydalıdır. Bu nedenle hızlı bir rahatlama için doğrudan egzama iltihabının bulunduğu bölgeye 2-3 damla ovarak sürün.

Karanfil Yağı

Karanfil yağı içindeki aktif madde öjenol olup klinik uygulamalarda iltihabı ve ağrıyı azalttığı iyi bilinmektedir. Egzama ile oluşan tahrişe karşı koyabilir, kaşıntıyı azaltabilir ve cilt lekelerinin iyileşmesini sağlayabilir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ oldukça etkili olduğundan, tipik olarak 1:1 oranında badem yağı veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirilmelidir. En iyi sonuç için egzamadan etkilenen bölgeye günde 2-3 kez uygulanabilir. 

Sardunya Yağı

Egzama ile ilişkili şişlik genellikle bu hastalığın en rahatsız edici kısmıdır. Ancak sardunya yağı, şişlik ve iltihabı azaltma kabiliyetinin yanı sıra vücuttaki alerjik reaksiyonları azaltmada çok etkilidir.  

Nasıl kullanılır?

Bölgesel olarak bu yağdan birkaç damla egzamalı bölgenize uygulayın, ancak tahriş yüzünüzde ise, hassas ciltlerde iltihaplanmaya neden olmayan bir taşıyıcı yağ ile karıştırmak en iyisidir.

Biberiye Yağı

Rosmarinik asit, bu yağda bulunan, antienflamatuar ve bağışıklık artırıcı özelliklere sahip, cildi sıkılaştırmak, iyileşmeyi arttırmak ve tahriş olmuş kızarıkları kaşıntı dürtünüzü azaltmak için ideal olan bir bileşiktir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ cilt üzerinde çok etkili olduğu için, bu nedenle 1:2 oranında hindistancevizi yağı ile karıştırabilirsiniz (biberiye: hindistancevizi). Bu da egzamalı bölgenizi nemlendirmenize yardımcı olur ve günde iki kez bu karışım uygulanabilir.

Zerdeçal Yağı

Piyasadaki en antioksidan dolu yağlardan biri olarak bilinen zerdeçal yağı, inanılmaz anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve bağışıklık sisteminizi daha etkili bir şekilde çalışması ve tahriş edici maddelere tepki vermemesi için iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Nasıl Kullanılır?

Zerdeçal yağının cilt üzerinde krem ya da merhem ile karıştırılarak kullanılması, bu yağın konsantre ve güçlü yapısından dolayı cildi daha fazla yormadan iyileşmeye yardım eder.

Sedir Ağacı Yağı

Antibakteriyel ve iyileştirici özelliklerin yanı sıra antienflamatuar yararları ile birlikte, sedir ağacı yağı cildinizdeki alerjik reaksiyonu hızla ortadan kaldırabilir, iyileşmeyi teşvik edebilir ve yara oluşumunu önleyerek cildinizi yenileyebilir.

Nasıl Kullanılır?

Bazı insanlar buhar ekshalasyon işlemlerinde, özellikle egzama yüzlerinde ise, birkaç damla sedir ağacı yağı kullanmayı tercih eder. Aksi takdirde, egzama tedavisi için ellere, bilekler veya dizlere yapılan basit topikal uygulama yeterlidir (sadece birkaç damla gerekir).

Papatya Yağı

Anti-enflamatuar ve yatıştırıcı etkileriyle ünlü olan bu yağ, egzama olan bölgedeki kaşıntıyı belirgin şekilde azaltırken, aynı zamanda şişliği ve kızarıklığı azaltarak bu kötü cilt durumunu biraz daha kolay ve daha az acı verici hale getirebilir.

Nasıl Kullanılır?

Papatya yağını sulandırmaya gerek yoktur. Günde iki kez direkt olarak iltihaplı bölgeye 3-4 damla uygulayın ve en iyi sonucu almak için uygun şekilde emmesini bekleyin.

Dikkat

Egzama için esansiyel yağların kullanılması birçok insan için çok etkili olsa da bu yağlar çok konsantredir, cilt iltihabı ve diğer alerjik reaksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli yan etkilere neden olabilir. Her yağın vücut ile olumsuz bir etkileşime girebilecek farklı bileşenleri olabilir. Günlük rutinlerinize herhangi bir esansiyel yağı eklemeden önce, bu alternatif uygulamanın size uygun olduğundan emin olmak için doktorunuzla konuşmanız en iyisi olacaktır.

Benzer Yazılar