Konu zayıflama olunca her meyve acı da olsa tatlı da olsa mutlaka diyet listesine ekleniyor değil mi? Sağlıklı beslenme ve diyet denince akla zayıflatıcı etkisi ile bilenen meyvelerden biri olan greyfurt gelir. Özellikle mevsiminin gelmesiyle birlikte greyfurtlu tarifler de sofralarda yerini alır. Greyfurt aslında acımsı bir meyve ancak zayıflama üzerindeki etkileri düşünülünce pek o acımsı tadı kalmıyor sanki ne dersiniz? Bugün konumuz greyfurt ve faydaları. Dilerseniz önce yakından tanıyalım şu meşhur turuncuyu…
Greyfurt kış aylarında tezgâhlarda yerini alan bir meyve çeşididir. Tadı itibariyle çok tercih edilen bir meyve olmasa da dağıttığı şifa ile sofralarda yerini alır. C vitamini bakımından çok zengin olması nedeniyle özellikle tercih edilir. Bağışıklığı güçlendiren en etkili besinlerden biridir. Turunçgiller ailesine aittir ve yalnız posası değil suyu ve kabuğu da altın değerindedir. Bazı ilaçlarla tüketilmesi durumunda bir o kadar da zararlı bir meyvedir aslında. Bu konuya ilerleyen satırlarımızda değineceğiz. Greyfurt, sedef otu ailesine bağlıdır ve kültür formda yetişir. Birden fazla çeşidi vardır. Jamaika’da yerli tatlı portakal olarak yetiştirilir ve orada portakal gibi tüketilir. Çekirdekli ve çekirdeksiz olarak cinsleri vardır. Genellikle Asya ülkelerinde daha sık tüketilir. Ülkemizde de tüketimi fazladır ancak bir portakalla kıyaslandığında daha gerilerde olabilir. Yapılan araştırmalara göre günde bir barda greyfurt içmek, hastalıklara yakalanma oranını oldukça düşürüyor. Hatta greyfurt için doğal ilaç demek de mümkün keza yıllardır alternatif tıpta doğal ilaç olarak yerini korumuş. C vitamini denince akla ilk gelenlerden biri olan greyfurt her ne kadar acımsı bir tada sahip olsa da yapılan tariflerle tadına farklı aromalar eklenebiliyor ve hatta bu tarifler tam bir şifa deposu haline gelebiliyor. Dünya geneline baktığımızda greyfurtun en çok Çin’de üretildiğini görüyoruz. Yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nde de üretiliyor. Portakala benzer bir görünüme sahip olsa da tadı portakal gibi değildir ayrıca yapı itibari ile portakaldan daha yumuşak bir yapısı vardır demek mümkündür. Ekşi ve hafif acı bir tada sahiptir. Greyfurt bir narenciye çeşitidir. Greyfurt ilk olarak tatlı portakal ile çapraz bir melez meyve olarak yetiştirildi. Batı Hint Adaları’ndan biri olan Barbados’ta yetiştirilen greyfurt sonra büyün dünyaya yayıldı. Ülkemizde de uzun yıllardır tüketiliyor. Greyfurt meyvesi çok suludur ve kırmızı ya da beyaz renklerde yetişir. İç kısmı portakala benzer; bazıları çekirdeksiz de yetişir. Bazı greyfurtların içinde tohumlar bulunur. C vitamini denince ilk akla gelen meyvelerden biri olan greyfurtun onlarca faydası vardır. Şimdi gelin kısaca değinelim.
Greyfurtun faydaları nelerdir?
Güçlü bir antioksidan özelliğe sahip greyfurt bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur. Özellikle korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde bağışıklık sistemimizi korumak her şeyin ötesinde. Güçlü bağışıklık sistemi sayesinde mikropların vücudumuza bulaşmasını engelleyebiliriz. Güçlü bağışıklık için destek alınması gereken meyvelerden biri de greyfurttur.
1 - Kilo vermeyi destekler
En başında da söylediğimiz gibi greyfurt ve kilo verme arasında bir bağlantı vardır. Greyfurt çok sulu bir meyvedir. Birçok uzman greyfurtun şeker depolamak yerine kilo kaybını desteklediğini söyler ancak bu konuda bilimsel bir kanıt yoktur. Diyet listelerinde greyfurta yer verilir, özellikle ödem atma konusunda faydalı olduğu düşünülür.
2 - Kanser savaşçısıdır
Greyfurt, vücudun enfeksiyonlara karşı dirençli olmasına yardımcı olur bu sayede vücudu dinç tutar. Kansere neden olan kanserojen maddelerle savaştığı bilinir. Yanı sıra müshil görevi görebilir ve bu noktada özellikle kolon kanseri riskini önemli ölçüde engeller. Her gün düzenli greyfurt tüketiminin özellikle kolon kanserine yakalanma riskini düşürdüğü söylenir. Yanı sıra kanser hücrelerinin ortadan kalkmasını da sağlayabilir.
3 - Göz sağlığına yarar sağlar
Pembe ve kırmızı greyfurtun, görme sağlığı üzerinde oldukça etkili olduğu söylenir. Yoğun iş temposundan ve sürekli ekrana bakmaktan kaynaklanan göz yorgunluğuna iyi gelir ve yaşlanmaya bağlı ortaya çıkabilecek olan göz sorunlarının oluşmamasına destek olur.
4 - Kolesterole iyi gelir
Greyfurt, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Mevcut olan bu antioksidanlar, kolesterol seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Kolesterolü düşürmek için önerilen diyetlerde mutlaka greyfurta da yer verilir. Greyfurt aynı zamanda kalp sağlığını korur, kalp hastalığına yakalanma riskini de önemli ölçüde azaltır.
5 - Diş sağlığını korur
Dişeti kanaması çoğu insanın muzdarip olduğu diş sorunlarından biridir. Elbette öncelikle bir diş hekimine gidip konunun nedeni araştırılmalıdır. Yanı sıra evde yapılabilecek şeylerden biri de beslenme düzeninde yapılacak değişimlerdir. Greyfurt, dişeti kanamalarını önemli ölçüde durdurabilir ve beraberinde diş ve dişeti sorunlarına da iyi gelir.
6 - Solunum sistemine katkı sağlar
İçerdiği C vitamini sayesinde vücudumuzun hemen her bölgesinde aktif olarak çalışır. Özellikle astım hastalığı için oldukça etkili olduğu bilinir. Astım ataklarının şiddetini azalttığı ve atakların gecikmesine neden olduğu söylenir. Yanı sıra içerdiği besin öğeleri sayesinde solunum sistemine de katkı sağlar. Özellikle öksürük ve burun tıkanması gibi sağlık sorunlarının giderilmesine destek olur.
7 - Cilde iyi gelir
Kış aylarının gelmesiyle cildimiz soluklaşır, kurur ve birtakım deri sorunları görülebilir. Bunun için dışardan olduğu kadar içerden de cildi beslemek gerekir. Greyfurt cilt ve saç sağlığına iyi gelir. Cildi zararlı güneş ışınlarından korur yanı sıra hasarlı hücrelerin onarılmasına destek olur. Greyfurt suyunun saçlara doğal bir parlaklık kazandırdığı söylenir ayrıca saçları yumuşatma özelliği de vardır.
Greyfurt kimler yememelidir?
Greyfurt, dikkatli tüketilmesi gereken bir meyvedir. Diğer çoğu meyvede olduğu gibi masum olmayabilir. Özellikle bazı ilaçlarla ciddi etkileşimi vardır ki bu da sağlık için önemli bir tehdit oluşturur. Greyfurtun zararları ile devam edelim. Tansiyon ilaçları ile beraber kesinlikle greyfurt yenmemelidir. Tansiyon ilacı kullananların greyfurt yemesi sakıncalıdır. Yanı sıra ruhsal ilaçlar, epilepsi ve uyku ilaçlarıyla beraber de alınması sakıncalı olacaktır. Greyfurt başlı başına bir kolesterol düşürücüdür bu nedenle kolesterol ilacı kullananların greyfurt tüketmemesi gerekir. Kan yapıcı ve sıvılaştırıcı özelliği vardır. Bu nedenle kalp ilacı kullananların dikkatli olması gerekir. Tansiyon yükseltebilir bu nedenle kronik rahatsızlığı bulunanların uzak durması gereken meyvelerden biridir. Greyfurt her ne kadar doğadan gelen ve “doğal ilaç” olarak görülen bir meyve olsa da her meyvede olduğu gibi greyfurtta da birtakım yan etkiler görülebilir özellikle yukarıda sözünü ettiğimiz ilaçları kullananlar için. Bu nedenle kronik rahatsızlığı olanların mutlaka doktora danışması önemlidir.