Şunu hep söylüyoruz ki diyet yaparken öncelikli hedef daima yağdan kaybetmektir. Verilen her bir yağ, vücudumuzu şekillendirme büyük rol oynar. Özellikle bu yağ verme işini beraberinde kas kuvvetlendirme olarak sürdürmemiz gerekir. Yağlarımızın azalıp kaslarımızın kuvvetlenmesi pek çok bakımdan fayda sağlar ki bunun neticesini değişen vücut tipimizde kolaylıkla fark edebiliriz. Yağdan kilo vermenin sırrı, proteini beslenme rutinimize katmaktır. Elbette bu süreçte sebzelerden de büyük destek alınır. Ancak protein ağırlıklı beslenmelerde genellikle yağ kaybına odaklanılır ve eğer listeye uyarsak başarı da sağlanır! Diyet yapmak her şeyden önce bir yaşam felsefesi olmalıdır aslında. Evet, adının diyet oluşu pek çok yasak yiyeceği çağrıştırıyor olabilir ancak aslında diyette yasak yoktur, denge vardır. Örneğin ödül gününüzde canınızın istediği bir şeyi bir öğün yiyip, günün geri kalan öğünlerinde dengeli beslenmeye dikkat ederseniz bu yediğiniz öğün ertesi gün kâbus olarak dönmeyecektir. Diyet demek denge işidir; doğru miktarda tahıl, sebze, meyve, protein tüketimi ile zor olan her şeyin üstesinden kolaylıkla gelmek bizim elimizdedir. Örneğin diyetteyken çikolata yemek yasaktır diye bilinir çünkü çikolata kalorilidir. Ancak basit yer değişimleriyle diyetin gerginliğini sağlıklı yaşamın huzuruna çevirebiliriz. Türk kahvemizin yanına alacağımız küçük bir parça kare bitter çikolata hem bizi mutlu edecek, hem tatlı ihtiyacımızı karşılayacak hem de tok tutacaktır. Demek ki diyette çikolata yenmez diye bir şey yoktur; sağlıklı çikolatalar, aşırıya kaçmadan tüketilebilir. Elbette bu durum herkes için geçerli olmayabilir. Siz yine de hekiminize ya da uzmanınıza danışmayı ihmal etmeyin. Evet, ne diyorduk? Sağlıklı beslenme ve yağ kaybı! Yağ kaybını etkileyen onlarca neden bulabiliriz aslında; dengeli bir beslenme, aktif spor ya da hareket ve benzeri gibi aktivitelerle yağdan kilo vermek mümkündür. Yazımızın başında da dediğimiz gibi sağlıklı beslenme rutinimizde proteinin önemli bir yeri vardır. Protein denince akla ilk olarak et ve et ürünleri geliyor olsa da sebzeler ve meyveler de protein bakımından zengindir. Örneğin mercimek, güçlü bir protein kaynağıdır. Eğer canınız et yemek istemezse mercimek de tüketebilir ve proteini sebzeden alabilirsiniz. Şimdi gelelim konumuzda…
Protein içeren meyveler hangileridir?
Protein içeren sebzelerden biri olan mercimekten bahsettik. Mercimek hem tok tutma özelliği ile bilinir hem de protein bakımından zengindir. Mercimek yemeği ya da salatası yapılabilen şahane bir lezzettir aynı zamanda. Peki, meyvelerden ne haber? Bazı meyveler de protein bakımından oldukça zengindir. Bugün, protein zengini meyvelerden birkaçını paylaşacağız.
1 - Avokado
Aslında avokado bundan yakın zaman evvel elimiz altında bu kadar bolca bulunmuyordu. Tıpkı ananas, Hindistan cevizi ve mango gibi zor bulunan tropik meyvelerdendi. Ancak zamanla mutfağımıza sıkça girmeye başladı. Bugün hemen hemen her markette avokado bulmak mümkün. Avokado aslında yağlı bir meyvedir ancak oldukça da faydalıdır. Protein yönünden zengin gıdalar denince ilk akla gelenlerden biri avokadodur. Orta büyüklükte bir avokado ortalama 4 gram kadar proteine sahiptir. Bu da günlük protein ihtiyacımız için önemli bir orandır. Avokado kalorisi az bir meyve değildir bu nedenle yerken dikkatli olmakta yarar vardır. Bol miktarda B6, E ve C vitamini içerir.
2 - Böğürtlen
Sevilen tariflerde sıkça görmeye alışık olduğumuz böğürtlen ile devam edelim. Böğürtlen gerek lezzeti gerek dış görünümü ile oldukça ilgi çekici bir meyvedir. Bir fincan kadar böğürtlende ortalama 2 gram kadar protein bulunabilir. Böğürtlen aynı zamanda faydalı meyvelerden de biridir. Bir fincan kadar böğürtlen, ortalama 60 kalori civarındadır.
3 - Portakal
C vitamini denince akla ilk gelen meyvelerden biridir. Genellikle C vitamini bakımından popülerdir ancak protein içeriği de oldukça tatminkârdır. Orta büyüklükte bir portakalda yaklaşık 1,6 gram kadar protein bulunabilir. Biz genelde C vitamini olarak sofralarımızda “şifa niyetine” yer veririz ancak protein bakımından da bir hayli etkisi olduğu da bir gerçek.
4 - Kuru kayısı
Kuru kayısı özellikle diyet yapanlar için kurtarıcı niteliğinde bir meyvedir. Tatlı krizleri için ya da ara öğün olarak oldukça destek alınır. Kuru kayısı aynı zamanda sindirim sistemini de olumlu etkiler, kabız gibi şikâyetlerin giderilmesine destek sağlar. Kuru kayısı aynı zamanda bir protein kaynağıdır. 1 adet kuru kayısıda yaklaşık 3 gram kadar protein bulunabilir. Metabolizma hızının artmasına da yardımcı olan kuru kayısı, protein zengini meyvelerden biridir.
5 - Muz
Muz denince söylenecek onlarca fayda vardır. Potasyum deyince akla ilk gelen meyvelerdendir. Yanı sıra mutlu eden meyvelerden de biridir. Kalorisi masum değildir ancak diyette asla yenmemesi gereken meyvelerden de değildir. Küçük bir parça muz, ara öğün tercihi olabilir. Bir diğer özelliği ise içerdiği proteindir. 100 gram kadar muzda 1 gram kadar protein bulunabilir. Lif bakımından zengin olması da oldukça dikkat çeker. Özellikle acıkmalara karşı birebirdir çünkü muzun aynı zamanda tok tutucu özelliği de vardır.
6 - Kivi
Protein bakımından zengin meyvelerden biri kividir. Kivi günlük protein ihtiyacımızın %4’ü kadar bir miktarını karşılayabilir. Bir fincanı baz alırsak, ortalama 2 gram kadar protein içerir demek mümkündür. Kivi aynı zamanda güçlü bir vitamin kaynağıdır.
Önemli not: Olası bir reaksiyona karşı, protein bakımından yüksek meyveleri beslenme rutininize katmadan önce doktorunuza danışınız.