Faydalı Yiyecekler
Hardalın Sağlığa Faydaları Nelerdir? 18.05.2018

Hardalın Sağlığa Faydaları 

Turpgillerden, gövdesi tüycüklü, boyu bir buçuk metreyi bulabilen, almaşık yapraklı, sarı çiçekler açan, içinde kara tohumlar bulunan meyvesi kısa keçiboynuzu biçiminde, deriyi yakıcı özelliği bulunan ve acı bir tadı olan tohumu hekimlikte kullanılan bir bitkidir.

Hardal enerji vericidir ve kaslarda gelişen sertleşme problemlerini gidermeye yardım eder. Hardal, eklem ağrılarını gidermeye yardımcı olur, balgam söktürücüdür, tümör oluşumunu ve zatürreyi önlemektedir. Regl döneminde kadınların yaşamış olduğu ağrı ve sancıları hafifleten hardal, metabolizmayı düzenler ve vücuttaki yağların giderilmesine yardımcı olur. Çok iyi bir magnezyum kaynağı olan hardal, kan damarlarının faaliyetlerini destekler ve uyuşukluk ile halsizlik durumlarını giderir. Kanser riskini azaltan hardalın, sedef hastalığı ve kontakt dermatit gibi cilt hastalıklarını tedavi edici özellikleri bulunmaktadır. Kardiovaskuler hastalıkların gelişmesini engelleyen hardal, solunum bozukluklarını hafifletir. Doğal bir ağrı kesici olan hardal, sinirleri rahatlatır, saçkıran hastalığını önler, vücuttan zehirli etkenleri uzaklaştırır ve diyabet riskini azaltır. Cilt ve saç sağlığını korur, bağışıklık sistemini destekler, astımı önler, kilo kontrolünü destekler, yaşlanma etkilerini geciktirir ve kolesterolü düzenler ve sindirim sistemini destekler.

Kanser

Önemli miktarda bitkisel besinler içeren hardal, yapısında bulunan ve bir bitkisel besin kaynağı olan glukosinolat yardımı ile, birçok kanser türüne karşı koruyucu etki göstermektedir. Özellikle, mesane kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri ve mide kanseri gibi kanser türleri ile mücadele eden hardal, kanserli hücreleri yok etmektedir. Yapısında bulunan glukosinolat yardımı ile hardal, anti kanser özellik göstererek kanserli hücrelerin çoğalmasını ve yayılmasını engeller. Kemoterapi tedavisinin aksine, glukosinolatlar, kanserli hücreleri yok ederken sağlıklı hücrelere zarar vermez. Üstelik hardal, yeni kanser hücrelerinin oluşmasını da önlemektedir.

Solunum ve Astım

Özellikle hardal tohumu, çok yüksek miktarda selenyum ve magnezyum içermektedir. Hardalın içeriğinde bulunan bu her iki mineral anti-iltihap özellik göstermektedir. Düzenli olarak tüketilen hardal, astım hastalığının etkilerini hafifletir ve göğüs tıkanıklığını giderir. Soğuk algınlığından kaynaklanan nefes daralmalarını hafifleten hardal, soğuk kür olarak uygulandığında sinüs problemlerini gidermektedir. Boğaz ağrılarını yatıştıran hardal, derinlemesine nüfuz ederek mukus birikmesini önler ve balgam oluşumlarını temizler. Hardal yağı ise, özellikle astım ataklarında daha rahat nefes almaya yardımcı olmaktadır. Hardal tohumu ise, kronik bronşit tedavisinde etkili bir bitkisel kaynaktır.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, doğuştan bağışıklık ile bağlantılı ve kronik iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Özellikle küçük hardal tohumları, sedef hastalığının tedavisinde oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalar hardalın anti-iltihap özelliğini desteklemektedir. Hardal yaraları iyileştirici etkisi sayesinde, sedef hastalığında gelişen cilt sorunlarını indirger. Yapılan araştırmalara göre, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve katalaz gibi sağlığa faydalı enzimleri harekete geçiren hardal, hastalık sürecinde iyileştirici etki göstermektedir.

Kontakt Dermatit

Yapılan çalışmalara göre hardal tohumu tüketimi yapmak, kontakt dermatit semptomlarını giderir ve kulak şişmelerini tedavi ederek gidermeye yardımcı olmaktadır.

Kardiovaskuler Hastalıklar

Özellikle hardal yağı yemeklerin içine konulduğunda, kalp krizi riskini azaltmakta ve akut miyokard infarktüsü riskini düşürmektedir. Göğüs ağrılarını dindiren hardal, kalp sağlığını korur ve kardiovaskuler hastalıkların oluşumunu engeller. Hardalın içeriğinde bulunan omega 3 yağ asitleri, hem kalp, damar ve arter sağlığını korumakta hem de tüm vücut sağlığını korumaktadır. Hardal içermiş olduğu B3 vitamini (niasin) sayesinde, yüksek tansiyonu önler ve tansiyonu düzenler.

Kolesterol

Yüksek miktarda niasin ya da diğer adı ile B3 vitamini içeren hardal içermiş olduğu bu vitamin yardımı ile, kandaki kötü kolesterol seviyesini azaltır ve kan akışını düzenler. Özellikle hardal bitkisinin yaprakları muazzam bir kolesterol düşürücüdür. Hardal yeşilliği, safradan üretilen asitlerin vücuda daha etkili şekilde fayda sunmasına yardımcı olmaktadır. Safranın üretmiş olduğu asitler ise, kandaki kötü kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olmaktadır. B6 vitamini içeren hardal, trombsitlerin topaklanmasını önlemektedir ve tromboz riskini azaltmaktadır.

Ağrı Kesici

Lapa haline getirilmiş hardal, ağrı ve spazmların tedavisinde kullanılabilmektedir. Ciltte kızartıcı etkiler gösteren hardal, lapa halinde ağrıyan bölgeye sürüldüğünde, felçli bacakları, romatizma ağrılarını ve diğer kas ağrılarını dindirmeye yardımcı olmaktadır. Direkt olarak vücutta boğaz bölgesine uygulanan hardal, boğaz ağrılarını yumuşatıcı özellik göstermektedir.

Selenyum ve magnezyum içeriği yardımı ile hardal, anti-iltihap özellik göstermektedir. Bir macun şeklinde ağrıyan bölgeye uygulanan hardal, kas ağrılarını yumuşatır ve rahatlatır. Pamuklu bir kumaş içerisine ılık su ile birlikte konulan hardal tohumu bohça haline getirilen şekli ile ağrıyan bölgeye uygulandığında, ağrıyı gidermeye yardımcı olacaktır.

Mantar Hastalığı

Antibakteriyel özelliklerinin yardımı ile hardal tohumu, yara ve bereleri iyileştirici etki göstermektedir. Ayaklarda, saçta ya da ciltte meydana gelen mantarlar ile mücadele eden hardal, ılık su ile birlikte mantar hastalığının tesir etmiş olduğu bölgeye uygulandığında, mantar hastalığının olumsuz etkilerini yatıştırıcı etki göstermektedir.

Zehirli Madde Arındırıcı

Hardal tohumunun kusturucu etkisi bulunmaktadır. Bu özelliğinin yardımı ile hardal tüketildiğinde, vücutta var olan zehirli maddeleri etkisiz hale getirecektir. Hardal tohumu, özellikle uyuşturucu madde (narkotik madde) ve alkol tüketiminden kaynaklanan zehirlenmelerin tehlikeli sonuçlarından korumaktadır.

Saç Sağlığı

Güzelliğin korunması için muazzam bir kaynak olan hardal, kaynatılmış kına yaprakları ile birlikte harmanlanarak saça sürüldüğünde, saçlara canlılık ve parlaklık kazandırmaktadır. Hardal yağı, içermiş olduğu, vitamin, mineral ve beta karoten yardımı ile, saçların uzamasını sağlamaktadır. Demir, yağ asitleri, kalsiyum ve magnezyum içeren hardal yağı, saç büyümesini destekler ve saçları besler.

Cilt Sağlığı

Cilt sağlığını ve güzelliğini koruyan hardal tohumu, susam yağı ya da Hindistan cevizi yağı ile birlikte kavrultulup soğumaya bırakıldıktan sonra, hafif ılıkken cilde uygulandığında akne ve sivilceleri tedavi etmektedir. Bu karışım, cildin yağ dengesini düzenlediği için, cildin kurumasını ya da aşırı yağlanmasını önleyici etki göstermektedir ve cildi arındırmaktadır. Sülfür içeren hardal tohumu, ciltte gelişen enfeksiyonları frenlemektedir. Çünkü, sülfür anti-bakteriyel ve anti-mantar özellik göstermektedir.

Sinir Sistemi

Sağlık açısından birçok faydası bulunan hardal, ruh ve sinir sağlığını da korumaktadır. Sinir hücrelerinde meydana gelen hasarları en aza indirmeye yardımcı olan hardal, sinir hücrelerinin arasındaki dürtüleri uyarır. Hardal, mental sağlığın korunmasına ve iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır.

Diyabet

Hardal bitkisinin yaprakları muhteşem bir şeker düzenleyicidir. Yapılan araştırmalar, hardalın antioksidan özellik gösterdiğini kanıtlamıştır. Oksidatif stres nedeni ile vücutta meydana gelen hasarları nötralize eden hardal, diyabet riskini azaltır. Hardal yağı, glikosile edilmiş protein ve serum glikoz düzeyini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Kan şekerini dengeleyen hardal, glukoz metabolizmasını düzenlemektedir.

Menopoz

Hardal yeşilliği, menopoz dönemindeki kadınlarda faydalı olmaktadır. Çünkü, hardal bitkisi, kalsiyum içermektedir. Menopoz dönemindeki kadınlarda çok sık gözlenen kemik sağlığı sorunlarını azaltan hardal, düşük miktarlardaki magnezyum içeriği ile kadınlarda bu dönemde yaşanabilecek olan osteoporoz riskini düşürmektedir.

Bağışıklık Sistemi

Demir, manganez ve bakır gibi mineralleri içeren hardal, vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Hardal, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır ve hastalıklar ile mücadele etmesini sağlar.
 

Benzer Yazılar