Humus Nedir?
Toprağın üzerindeki bitkilerin uzun zaman dilimi içinde yok olarak toprağın altında birikmesi ve beklemesiyle oluşan maddeye humus adı verilir.
Humus, uzun yıllar sonucunda oluştuğu gibi ayrıca oluşurken de evrim geçirmektedir. Humus, toprağın üstünde yer alan 10 ila 30 cm arasında bulunan ince tabakadır. Humus, toprakta bulunduğu sürece ekolojik sistemde olumlu bir görevi vardır, şöyle ki; humus toprağın verimliliğini daha da arttırır ve böylece o toprakta yetişen besinler mineral, protein gibi maddeler yönünden daha da zengin yetişir. Bir toprak mineral ve protein gibi maddeler bakımından ne kadar zenginse o topraktan yetişen tarım ürünleri de o kadar organik ürünler olmaktadır.
Humusun içerisinde Hümik asitler ve Fülvik asitler olmak üzere iki bileşen bulunmaktadır. Biyolojik akvitasyon olayı gerçekleştiğinde Hümik asit ve Fülvik asit meydana çıkar. Hümik asitler, toprakta bloklaşmış besin maddelerini çözer ve kendi bünyesine taşır. Fülvik asitler ise, Hümik asitlerin çözdüğü bu maddelere bitkilerin kolay bir şekilde ulaşmasını sağlar.
Humus Nasıl Yapılır?
Humus İçin Malzemeler
2 buçuk su bardağı haşlanmış nohut,
Yarım çay bardağı tahin,
2 limonun suyu veya 3 yemek kaşığı hazır limon suyu,
1 çay kaşığı tuz,
2 diş sarımsak,
Yarım çay kaşığı kimyon.
Yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
Kırmızı toz biber,
Sumak
Humus Yapılışı
Haşlanmış nohutların kabukları soyulur ve rondoya koyulur.
Rondoda parçalandıktan sonra kapağı açılır.
Üzerine limonsuyu, tahin, sarımsak rendesi, su, tuz ve kimyon eklenip tekrar krema kıvamına gelinceye kadar çekilir.
Hazırılanan humus karışımı servis tabağına alınır.
Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilip kırmızı toz biber ile sumak serpiştirilir.
Hazırlanan humus maydanoz ve turşu eşliğinde servise sunulabilir.
Humus hava almayan bir kap içerisine koyulup 2 hafta buzdolabında muhafaza edilebilir.
Humusun Faydaları Nelerdir?
Bitki Esaslı Protein
Humus’un birincil içeriği olan nohut, protein bakımından zengindir. Susam tohumlarından yapılır ve humus adını alır. Protein açısından büyük bir kaynaktır. Humusun sağlığa faydaları ise asla küçümsenemez.
Diyabet Kontrolü
Humus kan düzenlemeye yardımcı olur. Şeker seviyelerini atfederek nohut düşük glisemik indeksi (GI) için önemlidir. Humus için konserve nohut yerine kurutulmuş nohut seçmeniz önerilir, çünkü daha yüksek bir glisemik indeksi vardır. Humusda bulunan lif karmaşık bir karbonhidrattır. Sindirimi durdurmaz ve bu nedenle vücudun şeker bırakmasını yavaşlatır. Bu, şeker hastalığını kontrol etmede yardımcı olur. American Diabetes Association ayrıca, bu nohut gıda maddesinin diyabet yemek planının bir parçası olarak kullanılmasını tavsiye etmektedir.
Geliştirilmiş Kalp Sağlığı
Humus , kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olan zeytinyağı içerir . Araştırmaya göre, zeytinyağı tüketimi, güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde düşük kardiyovasküler hastalıkların olduğunu gösterir. Wall Street Journal tarafından da belirtildiği gibi humus gibi zeytinyağı bakımından zengin besinlerin tüketilmesi inme gibi kalp rahatsızlıklarının azalmasına yardımcı oluyor.
Dengeli Kolesterol Düzeyi
Humus, içinde bulunan zeytinyağının antiaterojenik niteliğine bağlı olarak sağlıklı düzeyde kolestrolün korunmasına yardımcı olur. Zeytinyağının düşük yoğunluklu lipoprotein veya LDL kolestrol üzerindeki etkisini değerlendiren bir çalışma , zararlı LDL kolestrolünün azaltılması ve oksidatif hücre hasarına karşı savunmasızlığı açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Periferik vasküler hastalıktan mustarip hastalar üzerinde yapılan bir diğer karşılaştırmalı çalışma, zeytinyağının ayçiçek yağı üzerindeki oksitlenmeye karşı koruyucu bölümünü ve sağlık bölümünü savunmuştur.
Anti-inflamatuar Özellikleri
Zeytinyağı, mevcut Humus olarak, anti-enflamatuar özellikleri ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, romatoid artrit, koroner arter hastalıkları, hipertansiyon ve kanser gibi kronik enflamatuvar hastalıklardan kurtarmayı içeren çok boyutlu sağlık yararları sağlayan çoklu doymamış yağ asitleridır.
Geliştirilmiş Sindirim
Humus, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır . Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yararlı olduğu kanıtlanmış ve kabızlıktan kurtarmaya yardımcı olmuştur. Diyetinize bol miktarda katkıda bulunur ve sizi daha uzun süre tok hissettirir.
Geliştirilmiş Kemik Sağlığı
Protein açısından zengin humus, kemiklerin için de mükemmel bir besindir. Bu, humus ve tahin ile birlikte, kalsiyum, çinko, bakır , fosfor, magnezyum, ve selenyum kemik mineral yoğunluğunu artırmaya yardımcıdır. Kemik kaybı, yaşlandıkça, özellikle de menopoz geçiren kadınlar tarafından karşılaşılan bir sorundur. Diyette humus gibi kalsiyum bakımından zengin bir gıdayı ekleyerek, osteoporozu da önleyebilir.
Arttırılmış Enerji Seviyesi
Humus tarifi içindeki yıldız, karbonhidratların mükemmel bir kaynağı olan nohuttur. Enerji içersinde kullanılabilen karmaşık bir karbonhidrat olan nişastayı içerir. Nişasta olarak glikoz olarak bilinen doğal şekerlerin tüketimden sonra parçalanması için zamana ihtiyacı vardır ve bu enerji artırmakla birlikte kan şekeri kontrolünde de yararlıdır.
Sağlıklı Gebelik
Hamilelik sırasında sağlık yararları oldukça fazladır. Folat açısından zengin humus bebeklerdeki spina bifida olarak bilinen doğum kusurlarının önlenmesine yardımcı olur. İçindeki amino asitler ruh halini yükseltmeye ve daha kaliteli uykuya yardımcı olur. İçindeki proteinler ve mineraller de dahil olmak üzere diğer gerekli besin maddeleri, büyüyen fetüsün yanı sıra annenin sağlığına da önemli katkılarda bulunur.
Güçlendirilmiş Kaslar
Humus tabanı yani nohut, sağlıklı kaslar ve dokular oluşturmak için önemli olan bir amino asit kaynağıdır. Humus, hayvan ve süt ürünlerinin besin öğelerinden pay almayan yalnızca vajeteryanlar için iyi bir protein kaynağıdır. Amino asitler, vücudun kas gücü, dokuların onarımı, beynin işleyişi ve enerji üretimi gibi fizyolojik süreçler için kullandığı protein bloklarının oluşturduğu yapılardır.
Bebekler için Besin Veren Yiyecek
Humus, küçük bebekler için, dokuz ay sonraki sütten kesme yiyecekleri olarak önerilir. Et veya balık gibi hayvansal ürünleri içeren diyet yokluğunda, vücuda gerekli protein ve diğer gerekli besin maddelerini sağlamada katkıda bulunur. Humus aynı zamanda küçük çocuğa acı tadı nedeniyle reddedebileceği çiğ sebzeleri yemek için yetiştirmek için sağlıklı ve iştah açıcı bir yöntemdir.
Kanseri Önleme
Fitik asit ve saponinler bakımından zengin olan Humus, kanserli hücrelerin büyümesini önlemeye yardımcı olur. Zararlı toksinlerin kolon astarıyla bağlanmasını önleyen ve onları vücuttan atarak bağırsak kanserini önleyen iyi bir kaynaktır. İçindeki nohutta azalan akciğer kanseri riski ile bağlantılı isoflavonlar ve fitoöstrojenler de bulunur.
Kilo Kaybı
Protein ve lif bakımından zengin humus, sindirimi iyileştirmekle birlikte kilonuzu kolayca yönetmenize yardımcı olan Akdeniz yemeklerinden biridir. Tahini, kilo vermeyi teşvik eden ve göbek yağını azaltmaya yardımcı olan sağlıklı tekli doymamış yağlar içerir. Humusun faydaları arasında bu etken çok önem teşkil eder.
Allerjik Reaksiyonlar Azalır
Glutensiz bir gıdadır, humus mutlaka sağlıklı gıdalar listesinde olmayı hak eder. Ayrıca, başka herhangi bir alerjik reaksiyon riskini azaltmak için bu tarife buna göre özelleştirilebilir.
Cilt ve Saç Bakımı
Humus’ta bulunan Omega-3 yağ asitleri, cilt bakımına yardımcı olur ve saç büyümesini teşvik eder. İçinde bulunan nohutlarda cilt sarkması ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan manganez bulunur. Çinko, bir antioksidan olarak çalışır ve yaşlanmayı geciktirmeye ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur.
Düşük Anemi Riski
Diyetinize humus eklenmesi, demir eksikliğiyle savaşmanın lezzetli, ancak sağlıklı bir yoludur. Nohut ve tahin içindeki demir, vücudumuzdaki kırmızı kan hücrelerine oksijen taşınmasına yardımcı olur, böylece demir eksikliğini telafi eder ve anemiyi önler.