Karaciğerinizdeki yağ organı, ağırlığının % 5-10'unu oluşturursa, yağlı karaciğer hastalığı teşhisi konur. İki ana çeşit yağlı karaciğer hastalığı vardır , alkolik karaciğer hastalığı ve nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı vardır. Akut gebelik yağ karaciğeri, hamile kadınların karaciğerinde yağ biriktiğinde ortaya çıkan nadir bir durumdur.
Vücutta en sıkı çalışan organlardan biri olan karaciğer yağ eksikliği, hormonları parçalama ve gerekli vitaminleri, mineralleri ve demirleri depolamak için gerekli olan safrayı üretmek için görev yapar. Karaciğeri en iyi şekilde çalışmadığı için özellikle yağlar gibi gıdalarımızı düzgün bir şekilde özümseyemediğimiz için, karaciğerlerimizin bakımını yapmak veya karaciğeri temizlemek , bu kadar önemlidir.
Bağırsaklar tarafından absorbe edilen besin maddelerini işlemek, karaciğerin sorumluluğundadır, böylece daha verimli emilirler. Karaciğer aynı zamanda kan kompozisyonunu protein, yağ ve şekeri dengelemek için düzenler. Sonunda kandaki toksinleri giderir ve hem alkol hem de ilaçları parçalamaktadır.
Yağlı karaciğer hastalığı olan insanlar için yağın karaciğer hücreleri tarafından taşınması rahatsız edicidir. Artmış miktarda yağ kandan alınır ve karaciğer hücreleri tarafından üretilir ve yeteri kadar hücreler tarafından atılır veya ihraç edilmez. Bunun sonucunda yağ karaciğerde birikir. Yağın oksitlenmesi ve oksidasyonu ile alınması arasında bir dengesizlik vardır.
Bugün, evlerimizde, iş yerlerinde ve besin kaynağımızda meydana gelen çok sayıda çevresel toksinle karşı karşıyayız, bu nedenle genel sağlık ve refahımız için karaciğerlerimizin düzgün çalışmasını sağlamak çok önemlidir.
Yağlı Karaciğer Hastalığı Türleri
Alkollü karaciğer hastalığı, aşırı alkol tüketmesinin sonucudur. Bu durum, içtiğiniz alkol miktarıyla doğrudan ilişkilidir; Kanınız alkolü düzgün şekilde parçalayamaz ve karaciğerinizi etkiler. Bu aynı zamanda kalıtsal bir durum olabilir, çünkü anne babanızdan geçen genler alkollü olma şansınızı artırabilir.
Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), Batı dünyasında en sık görülen karaciğer hastalığıdır. Kronik karaciğer hastalığının en yaygın formlarından biri olarak kabul edilir ve dünyadaki kronik karaciğer hastalığının en yaygın formları arasındadır. NAFLD'nin kilolu ve orta yaşlı insanlarda olması muhtemel, ancak son zamanlarda standart Amerikan diyetinin bir sonucudur çünkü NAFLD olan çocuk sayısı giderek artmaktadır. NAFLD hastalarının çoğu zaman yüksek kolestrol ve şeker hastalığına sahiptir. Tipik olarak, bu durum yetersiz beslenme, ilaçlar, kalıtsal karaciğer hastalığı, hızlı kilo kaybı ve ince bağırsakta çok fazla bakteri ile bağlantılıdır. Üç NAFLD türü vardır:
Alerjik olmayan yağlı karaciğer karaciğerde yağ biriktiğinde, ancak mutlaka zarar vermez. Bu aşırı karaciğer yağına neden olduğu anlamına gelir, ancak ortak bir komplikasyon yoktur. Avustralya'daki Westmead Hastanesi'nde Sydney Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre NAFLD, Amerikalıların yüzde 17 ila 33'ünde mevcuttur. Bu artan yüzde, obezite, insülin direnci, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet sıklığına paraleldir.
Alkolsüz steatohepatit, yağlı karaciğeri olan az sayıdaki bir insana olur. Yağ karaciğerde iltihaba neden olur ve bu karaciğerin işlevini bozabilir. Bu da siroza veya karaciğerin skar oluşumuna neden olabilir.
Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına bağlı siroz karaciğer iltihabı karaciğer dokusunun skarlasmasına yol açtığında karaciğeri vücuttaki diğer katı organlardan daha ağır yapar. Bu yara izi o kadar şiddetli olabilir ki karaciğer artık işlev görmemekte ve karaciğer yetmezliğine neden olmaktadır.
Akut gebelik karaciğeri, yağın karaciğere yapıştığı ciddi bir durumdur; Özellikle karaciğer veya böbrek yetmezliğine yol açıyorsa, bebek ve anne için tehlikeli olabilir. Bu durum aynı zamanda ciddi bir enfeksiyon veya aşırı kanamadan kaynaklanabilir. Bir anneye gebelik sırasında yağlı karaciğer hastalığı tanısı konduğunda, bebek genelde heman alınır ve birkaç hafta içinde annenin karaciğeri normale dönecektir.
Karaciğer Hastalığı Belirtileri
Yağlı karaciğer hastalığının semptomları genellikle yoktur, bu nedenle bu durumla yaşayabilir ve farkında olmayabilirsiniz. Zamanla, bazen yıllar hatta on yıllar alabilir, bazı işaretler ortaya çıkmaya başlayabilir. Bu semptomlar şunları içerir:
-
yorgun hissetmek
-
yorgunluk
-
kilo kaybı
-
iştah kaybı
-
zayıflık
-
mide bulantısı
-
karışıklık
-
Konsantre olmakta sorun yaşamak
-
Göbeğin merkezinde veya sağ üst kısmında ağrı şişkinlik ve gaz
-
Koyu idrar
-
Kolayca morarma
-
Aşırı ter
-
kabızlık
-
Boyun ve kolların altındaki kuru ve koyu renk lekeler
Bazen, yağlı karaciğer hastalığı, karaciğer yaklaşık 3 kilo ağırlığında ve vücuttaki en büyük katı organ olan siroza yol açar. Bu, yağlı karaciğer hastalığının en tehlikeli ve hayatı tehdit eden türüdür. Zamanla, sağlıklı karaciğer dokusu, karaciğerin düzgün çalışmasını önleyen yara dokusu ile değiştirilir. Yara dokusu karaciğer yoluyla kan akışını engeller ve besin maddeleri, hormonlar, ilaçlar ve doğal olarak üretilen toksinler ile karaciğer tarafından üretilen proteinlerin ve diğer maddelerin üretimini yavaşlatır. Siroz belirtileri vücudun sıvı birikimini, kas güçsüzlüğünü, iç kanamayı, cildi ve gözlerin sararmasını ve karaciğer yetmezliğini içerir.
Sıklıkla, yağlı karaciğer hastalığı doktorunuza danışıncaya kadar fark edilmemektedir. NAFLD oluşumunu saptamak için kullanılabilecek tıbbi testler ve cihazlar vardır. Bir doktor, hastanın karaciğerinin her zamankinden daha büyük olduğunu fark edebilir. Hastalık aynı zamanda bir kan testiyle tespit edilebilir; Çok sayıda belirli enzimler, yağlı karaciğer hastalığınız olduğunu belli edebilir. Karaciğerinize daha yakından bakmak için ultrason kullanılabilir ve bir biyopsi NAFLD'yi teşhis edebilir. Doktorunuz bir iğne ile küçük bir karaciğer parçasını çıkarır ve iltihaplanma, yağ belirtileri veya hasar görmüş karaciğer hücrelerini test eder.
NAFLD bulantısma riskinin bulunduğunu düşünüyorsanız veya bu belirtilerin fark ettiğinizde, bu testleri yapmak için doktorunuza danışın.
Karaciğer Hastalığının Nedenleri
Yağlı karaciğer hastalığı, karaciğer yağları parçalamakta zorlandığında oluşur ve karaciğer dokusunda yağ birikmesine neden olur. Bu hastalığın bazı temel nedenleri şunlardır:
-
İlaçlar
-
Viral hepatit
-
Otoimmün veya kalıtsal karaciğer hastalığı
-
Hızlı kilo kaybı
-
yetersiz beslenme
-
NAFLD riskini artıracak birtakım risk faktörleri vardır.
Bunlar ;
-
şişmanlık
-
Gastrik bypass cerrahisi
-
Yüksek kolestorol
-
Kandaki yüksek trigliserid seviyeleri
-
Tip 2 diyabet
-
Metabolik sendrom
-
Uyku apnesi
-
Polikistik over sendromu
-
Yetersiz tiroid (hipotiroidizm)
-
Hipofiz bezinin yetersizliği (hipopituitarizm)
Louis'de Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, obezite alkolsüz yağlı karaciğer hastalığının artmış bir riski ile ilişkilendirildi. Karbondioksit ile diyatoz adı verilen önemli bir özellik, plazmadan ve yağ asidi sentezinden alınan hepatik yağ asidi oranı, yağ asidi oksidasyon ve ihracat oranından daha yüksek olduğunda ortaya çıkardı. Bu metabolik dengesizlik NAFLD'nin oluşumundan sorumlu önemli bir faktördür.
Journal of Clinical Gastroenterology'de yayınlanan 2006'da yapılan bir incelemede, NAFLD'nin bariatrik ameliyat geçiren hastalarda aşırı derecede yaygın olduğunu ve bu oran % 84 ila % 96 arasında değişmekte olduğu belirtildi. Gözlemler ayrıca, hastalığın erkeklerde yaygın göründüğünü ve yaşlı kadınlarda menopoz sonrasında arttığını belirtti.
Yağlı Karaciğer Hastalığını Daha Kötüleştiren Gıdalar
Alkol
Yağlı karaciğer hastalığınız varsa ve ağır bir içiciyseniz, bırakmak öncelikle yapılması gereken en önemli şeydir. Alkol suçludur; Karaciğer hastalığına sebep olan sebeptir. Çünkü karaciğer vücudunuz için yeterince hızlı bir şekilde parçalayamaz. New York'taki Bronx Veterans Affairs Tıp Merkezinde yapılan bir araştırmaya göre, yağlı karaciğer hastalığı, alkoliklerde sadece yetersiz beslenmeye bağlı değil, aynı zamanda toksisite ve iltihaplanma yüzünden de yaygındır.
Yüksek Karbonhidratlı Gıdalar
Ekmek, pirinç, irmik ve mısır gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tüm beyaz ekmek ve karbonhidratlar diyetinizden atılmalı veya azaltılmalıdır ve bazı tahıl ürünleri de mükemmel değildir. Çok rafine karbonhidrat tüketirken, insülin seviyeleri yükselir ve insülin duyarlılığı karaciğer hastalığının nedeninde önemli bir faktördür. Tahıl paketlerinin etiketini okuyun ve "zenginleştirilmiş" etiketli herhangi bir şey satın almayın.
Şekerli İçecekler
Spor içecekleri, soda, enerji içecekleri ve meyve suyu şeker ve yapay tatlandırıcılarla doludur. Vücuduna giren bu şeker yağlı karaciğer hastalığına neden olur. Örneğin, ortalama 12 onsluk soda, 10 çay kaşığı şeker içeriyor. Vücudunuz çoğu Amerikalı'nın her gün tükettiği şeker miktarını parçalayamaz.
Atlanta'daki Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre şekerler, özellikle fruktoz, NAFLD'nin gelişimine ve ilerlemesine katkıda bulunmaktan şüpheleniliyor. Artmış fruktoz tüketimi ile obezite, dislipidemi ve insülin direnci arasında önemli bağlantılar vardır.
İşlenmiş Gıdalar
Hidrojene yağlar, rafine edilmiş şeker, kolay yiyecekler ve etler, sisteminiz için bilinen zararlı etkilere sahiptir. Örneğin, nitratlar ve nitritler işlenmiş gıdalarda ve öğle yemeğinde yaygın olarak bulunur ve kanser de dahil olmak üzere ciddi koşullarla bağlantılıdır. İşlenmiş gıdalarda bulunan yüksek fruktoz mısır şurubu yağlı karaciğerin en büyük nedenidir ; Karaciğer hastalığını iyileştirmek için bu ürünlerden uzak durmanız gerekir.
Yağlı Karaciğer Hastalığını Geliştiren Gıdalar
Çiğ Sebzeler
European Journal of Medicinal Chemistry'de yayınlanan bir derlemede, sebzelerde bulunan doğal ürünler ile meyveler, bitki özleri ve şifalı otlar karaciğer hastalıklarının tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Günlük diyetinize sebze eklemek çok önemlidir.
Bunu yapmanın kolay bir yolu, neredeyse kusursuz bir sağlık için sebzenin suyunu sıkmaktır. Karaciğer işlevinde bozulma bulunan sebzeleri sıkmak, sebzeleri sindirmeyi kolaylaştırmak ve emilim için daha kolay elde etmenin yararlarından biridir. Bir karaciğer detoksu için ideal olan sebzeler, lahana, marul, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, pancar ve kerevizdir; Başlamak için pancar suyunu deneyebilirsiniz.
Zencefil Kökü
Yüksek lifli gıdalar vücudun toksinlerinin yok edilmesini hızlandırarak sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Örneğin zencefil kökü sindirim sistemine fayda sağlar. Yeşil çay veya suda zencefil dilimleri kaynatarak zencefil çayı yapın. Ayrıca salata veya çikolataya zencefil ekleyebilirsiniz.
Muz
Karaciğeri temizlemek ve düşük potasyum seviyelerinin üstesinden gelmek için 470 miligram potasyum, muz besin maddesi de içerir; Ayrıca, muz sindirime yardımcı olur ve vücudun toksinleri ve ağır metalleri serbest bırakmaya yardımcı olur.
Karahindiba Kökü
Karahindiba'da bulunan vitaminler ve besinler karaciğerlerimizi temizlemeye ve düzgün çalışmaya devam etmelerine yardımcı olur. Karahindiba aynı zamanda safra akımı sağlanarak sindirim sistemimize yardımcı olur. Bunlar doğal diüretikler ve karaciğere toksinleri çabucak yok etmelerine izin verirler. Karahindiba çayı veya kökleri de C vitamini bakımından zengin olup mineral emilimine yardımcı olur, iltihaplanmayı azaltır ve hastalığın gelişimini önler.
Süt Dikeni
Bir karaciğer desteği ve yardımı olarak süt dikeni güçlü bir detoksifikatördür. Karaciğer yoluyla işlenen vücuttan toksinleri çıkarırken karaciğer hücrelerini yeniden inşa etmeye yardımcı olur. Sindirim Hastalıkları ve Bilimler yayınlanan bir araştırmaya göre, devedikeni karaciğer yetmezliği olan hastalarda mortaliteyi iyileştirme gücüne sahiptir; Doğal olarak alkol tüketiminin zararlı etkilerini, besin arzımızdaki zirai ilaçları, suyumuzdaki ağır metalleri, havadaki kirliliği ve hatta zehirleri tersine çevirebilir.