Kilo Vermeye Yardımcı Baharatlar
Yıllar önce her türlü hastalığın şifası bitkilerden elde edilirdi. İnsanlar ölümcül hastalıklara bile bu mucizevi otlarla çözüm bulmaya çalıştılar. Günümüzde ilaç endüstrisinin temel dayanağı olan bitkiler hastalıkların iyileştirilmesinde aktif rol oynar.
Ayrıca diyet yapanların ve zayıflamak isteyenlerin beslenme listelerinden eksik etmediği baharatlar başta metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak kilo kaybını kolaylaştırır; sonrasında vücut fonksiyonlarınızı düzenler.
Zerdeçal
Geleneksel olarak mide rahatsızlıkları, sindirim sorunları ve eklem ağrıları için kullanılan zerdeçal aynı zamanda vücut sıcaklığını yükselterek metabolizmanın gün içinde harcadığı enerji miktarını arttıran baharatlar arasındadır. Zerdeçalın kilo vermeye yardımcı bir diğer özelliği ise gıdalar yoluyla alınan yağın sindirim sistemi tarafından işlenmesini kolaylaştırarak vücutta depolanma oranını azaltmasıdır.
Zencefil
Sindirimi güçlendirir ve doyurucu etkiye sahiptir. Vücuttan yalnızca fazla sıvıyı atmakla kalmaz, fazla yağı da yakarak atar. Daha tok hissetmenizi sağlar. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Mide iltihabını önler. Metabolizmayı hızlandırır.
Zencefili yemeklerden önce, yani öğlen ve akşam yemeğinden en az on beş dakika önce tüketmek önemlidir. Sindirim sisteminizi güçlendirecek ve vücutta yağ depolamasını önleyecektir. Bir çay kaşığı rendelenmiş zencefili kaynayan suya koyun ve demlenmesini bekleyin.
Tarçın
Tarçın enerjiyi yükselterek kilo vermek için yapmanız gereken egzersizleri daha kolay yapabilmenize olanak tanır. Kan dolaşımını hızlandırmak için ideal bir baharattır ve kan şekerini düzenleyerek öğünler arasında, şekerin düşmesi nedeniyle yaşanan mide kazıntısını alır ve tokluk hissini uzatır. Tarçın aynı zamanda karbonhidratların sindirimine yardımcı olarak daha çabuk kilo vermenizi sağlayabilir.
Kırmızıbiber
Kilo vermeye yardımcı olan baharatlar arasında en popüler baharat olan kırmızıbiber metabolizmayı hızlandırarak gün içinde egzersiz dışında yaktığınız kalori miktarını arttırır. Kırmızıbiberde bulunan “kapsaisin” adlı bileşen ayrıca sindirim sistemine yardımcı olarak gıdaların işlenmesine yardımcı olur. Ama bence kırmızıbiberin zayıflamaya yardımcı olan en önemli özelliği iştahı azaltması ve tokluk hissini uzatması.
Zencefil
Kilo vermeye yardımcı olduğu söylenen “zencefil kapsülleri”ni duymuşsunuzdur. Kapsülleri bilmem ama zencefil çayı hem vücut ısınını yükselterek hem de fazla suyun atılmasını sağlayarak tartıda istediğiniz rakamları görmenizi sağlayabilir. Zencefil çayı aynı zamanda mide bulantısına karşı önerilen doğal reçeteler arasında ilk sıradadır.
Arnavut Biberi
Kalorileri yakmanın haricinde, acı iştahınızı da frenlemeye yarayabilir. Perdue Üniversitesi Gıda ve beslenme araştırmacıları kilolu olmayan 25 kişi üstünde bir araştırma yaptı. Bunlardan 13 tanesi baharatlı yemek yemeyi severken 12 kişi sevmiyordu. 6 hafta süresince yemeklerine az da olsa kuru Arnavut biberi eklenen grupta, biber sevmeyenlerin iştahlarının kesildiği görüldü. Ve ilaveten zerdeçal gibi, bu baharat da soğuk algınlığı ve mikropları önlemek için yardımcıdır, hatta en inatçı bağışıklık sistemlerini bile tetikler.
Hardal Tohumları
Turpgillerden sebze ailesinin üyesinden elde edilen bu keskin baharat, metabolizmayı hızlandırmada rol alır. Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi araştırmacıları, hardalda bulunan homobrassinolide’in yağsız vücut ile kas kütlesini artırmak için kas hücrelerini uyarabildiğini tespit etti. Başka bir araştırmaya göre ise, hardalda bulunan melatonin kalori yakan yağ hücrelerini tetikleyerek, kilo vermeye yardımcı oluyor.
Karabiber
Koreli bilim insanlarına göre, bu sofra baharatına kuvvetli tadını veren pipeline, ayrıca yağ da yakmaktadır. Yayınlanan bilgilere göre, pipeline yeni yağ hücrelerinin oluşmasını da önlüyor ve bunu yaparak yağlanmayı kontrol altında tutmaya yardım eden bir metabolik zincir tepkimesine neden oluyor.
Maydanoz
Dünyada en meşhur garnitür olarak bilinen maydanoz yemeğinize renk ve koku vermekten fazlasını yapıyor. Yapılan son çalışmalara göre, maydanozda bulunan antioksidanlar karaciğeri temizleyerek, metabolizmayı canlandırıyor. Karaciğer vücutta besinlerin depolanması ile beraber, sindirim ile metabolizma için de çok önemlidir. Yağlı, hasar görmüş karaciğer metabolizmayı yavaşlatır ve kilo almanıza yol açar; maydanoz ise bu durumu önler.
Sarımsak
Ateş düşürücü ve doğal antibiyotik olan sarımsak, yüzyıllardır medikal amaçlar için kullanılmaktadır. Ayrıca artık bir yağ yakıcı olduğu da bilinmektedir. Koreli araştırmacıların iddialarına göre, 7 haftadan çok süre sarımsak içerikli diyet ile beslenen farelerde kilo kaybı görülmüştür.
Biberiye
Çam gibi iğneli koyu ve yeşil bitki, kilo denetimi için de çok işe yarar. İngiliz Beslenme Dergisi’ne göre, biberiyede bulunan karnozik asit, kan şekeri seviyesini azaltırken kilo dengesini koruyor. Illinois Üniversitesi’nde yapılan başka bir araştırmaya göre, tip 2 diyabetle ilişkili enzimleri de devre dışı bırakıyor.
Pul biber
Acı demek yakmak anlamına gelmektedir. Baharatlara acı tadı veren kapsaisin, metabolizmayı hızlandırır. Pul biberde bolca bulunan bu bileşen zayıflamak isteyen acı severlere birebirdir.
Kekik
Kolesterolü düşürür ve biriken yağların yakılmasını kolaylaştırı
Nane
Nane koklamak kişiyi tok hissettirir ve yemeklere hoş bir koku verir.
Fesleğen
Vücutta biriken suyun atılmasını sağlar.
Mate
Vücutta biriken fazla yağları yakar ve obezite tedavisinde kullanılır.
At Kuyruğu
Hazımsızlığa iyi gelerek idrar yollarının açılmasını sağlar.
Keten Tohumu
Bağışıklığı kuvvetlendirir ve sağlıklı bir zayıflama süreci geçirmenizi sağlar.
Sinemaki
Yağ yakımını kolaylaştırır ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Balık Otu
Saç ve tırnak köklerine iyi gelen balık otu metabolizmayı hızlandırır.
Tere Tohumu
Tiroid problemini ortadan kaldıran mucizevi bir bitki.
Funda Yaprağı
Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve kilo verdirir.
Keklik Otu
Sindirimi hızlandırır ve oldukça acı bir bitkidir.
Tarhun
İdrar söktürücü bir özelliğe sahiptir ve toksitlerin atılmasını sağlar.
Karanfil
Toksinleri atmaya yardımcı olurken bedeni rahatlatıcı özelliğe sahiptir.