Koenzim Q10 Nedir?
Vücudumuzda doğal olarak oluşan, yağda çözünebilen, organik bir madde olarak adlandırabileceğimiz ve vitamin özellikleri gösteren, hücreler arasında elektron taşıma özelliğine sahip bir maddedir. Ubiquinone olarak da adlandırılan koenzim, genellikle besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. En önemli özelliği, enzimlerle bir arada çalışıp hücrelere enerji sağlaması ve bu yolla kaslara güç vermesidir. Özellikle kalp hücrelerinde daha fazla bulunmaktadır. Kas erimesi ve kalp damar rahatsızlığı bulunan hastalarda Q10 koenziminin daha düşük düzeyde bulunduğu gözlenmiştir. Bu hastalarda kullanıldığında iyileşme ve hastalık etkilerinde azalma olduğu görülmüştür. Q10 kullanımı, arterosklerozun engellemesine yardımcı olmaktadır. Kan basıncına olan etkileri sayesinde kalp ritmi bozukluğu, kalp büyümesi, konjestif kalp rahatsızlığı ayrıca hipertansiyon gibi kalp – damar rahatsızlıklarına karşı etkili olduğu gözlenmiştir. Özellikle Avrupa, Japonya ve İsrail’de kalp – damar rahatsızlıklarında kullanılan bir tedavi aracıdır.
Koenzim Q10 Faydaları nelerdir?
Koenzim Q10, vücuttaki birçok organ ve kimyasal reaksiyonların fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli olan vitamin benzeri bir maddedir. Hücrelere enerji sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca antioksidan etkisine sahiptir. Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, diş ve diş eti rahatsızlıkları, Parkinson hastalığı, kas rahatsızlıkları ve AIDS gibi hastalıklara sahip olanlar, düşük koenzim Q10 seviyesine sahiptir.
Koenzim Q10 Eksikliği: Koenzim Q10’un ağız yoluyla alınması, koenzim Q10 eksikliği semptomlarını iyileştirir. Bu ender rastlanan bir durumdur. Semptomlar halsizlik, yorgunluk ve hastalık nöbetini içermektedir.
Vücuttaki Hücrelerin Enerji Üretimini Sınırlayan Kalıtsal Veya Edinilmiş Rahatsızlıklar: Koenzim Q10 kullanımı, mitokondriyal rahatsızlıkların belirtilerini azaltmaktadır. Bununla birlikte belirtilerin gelişimi yavaştır.
Yaşlılık İle İlgili Görme Kaybı (Sarı Nokta Hastalığı): koenzim Q10 ve omega 3 yağ asidi gibi belirli ürünlerin alınması, yaşlanma ile ilgili görme kaybı olan kişilerde görmeyi artırmaktadır.
Kalp Yetmezliği: Bazı araştırmalar kalp yetmezliğinin düşük koenzim Q10 seviyesi ile ilgili olduğunu ileri sürmüşlerdir. Koenzim Q10 kullanımının tek başına kalp yetmezliği tedavisine yardımcı olduğu tamamen kanıtlanmasa da, diğer kalp yetmezliği ilaçları ve tedavileriyle birleştirilerek alındığında faydalı olabilmektedir.
Şeker Hastalığından Kaynaklanan Sinir Zedelenmesi (Diyabetik Nefropati): Araştırmalar koenzim Q10’un, şeker hastalığından dolayı sinir zedelenmesi olan kişilerde sinir zedelenmeleri ve sinir ağrılarını iyileştirdiğini ortaya koymuştur.
Hıv/Aıds: Koenzim Q10, HIV/AIDS olan kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirmeektedir.
Huntington Hastalığı: Günlük olarak 600 mg ve ya daha fazla koenzim Q10 almak, huntington hastalığının ilerlemesini yavaşlatmada etkilidir.
Yüksek Tansiyon: Araştırmaların çoğunluğu, koenzim Q10’un tek başına veya yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla birlikte alınmasının tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.
Bypass Ameliyatının Neden Olduğu Kan Damarları Komplikasyonları: Kalp veya damar ameliyatları boyunca kan akışının azalması, dokuları oksijenden mahrum bırakır. Dokulara kan akışı yeniden başladığında bu dokular zarar görür. Bypass veya damar ameliyatından önce bir hafta boyunca koenzim Q10 alınması dokuların zarar görmesini azalttığına dair bulgulara rastlanmıştır. Ancak bazı araştırmalar bu bulgularla hem fikir değildir.
Migren Baş Ağrısı: Koenzim Q10 almak, migren baş ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, migren ortaya çıktıktan sonra tedavisinde etkisi yoktur.
Kas Gelişmeme Hastalığı: Koenzim Q10, kas gelişmeme hastalığı olan kişilerde fiziksel performansı artırmaktadır.
Kalp Krizi: Bir kalp krizinin başlamadığında, 72 saat içinde ve bir yıl boyunca alınan koenzim Q10 kalp ile ilgili sorunların ortaya çıkma ve başka bir kalp krizi riskini azaltır.
Peyroni Hastalığı ( Erkeklerde Ağrılı Ereksiyon): Araştırmalar, koenzim Q10’un ağrılı ereksiyon yaşayan erkeklerde sertleşme fonksiyonunu iyileştirdiğini ortaya koymuştur.
Koenzim Q10 Yan Etkileri Nelerdir?
Yan etki ve olumsuz semptomların genellikle kullanılan ürünün kalitesiz olmasından ve dozun yetersiz ya da gereğinden fazla olması durumunda belirdiği görülmüştür. Yüksek dozda kullanılması, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi etkiler göstermekte ancak çok az yan etkisi bulunmaktadır. Çoğu ilaçta bulunduğu gibi iştahsızlık, mide rahatsızlığı, bulantı, kusma, ishal ve alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Q10, vücudumuz tarafından doğal olarak üretildiğinden besinlerle alınması sağlanabilir.
• Şeker hastalarında (diyabetli hastalar) yüksek dozda kullanılmamalıdır. Doktor kontrolünde doz ayarlaması yapılmalıdır.
• Hamilelikte ve emzirme döneminde doktor onayı olmadan kullanılması tavsiye edilmez.
• Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alınması önerilmemektedir. (Warfain, Heparin, Klopidogrel vb.)
• Ginkgo biloba gibi bitkisel takviyelerle bir arada alınması uygun değildir
• Tansiyon düşürücü etkisi olduğundan bu tür etki yaratan bitkisel ürünlerle kullanılması tavsiye edilmez.
• Kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda tedavinin etkisini azalttığından kullanılmamalıdır.
• Ameliyat olacak hastalarda en az iki hafta önce kesilmelidir.