Nikotini Temizleyen Gıdalar
Nikotin almayı bırakarak üzerinizdeki bağımlılığını kırabilir, vücudunuzu toksinlerden arındırabilir, ölümcül hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir, akciğerinizin kapasitesini artırabilir ve genel solunum sağlığını artırmaya yardımcı olabilirsiniz.
Sigara İçmeyi Bırakın
Sigaraya bırakmaya çalışırken yapılan en büyük hatalardan biri de “ani bırakma denemeleri” oluyor.
Uzun süreli bağımlılığınızdan bir anda vazgeçemezsiniz, bu çok zor olur ve başarsanız bile en ufak bir kırılma noktasında eski alışkanlığınızı sürdürme riskiniz vardır.
Bu nedenle, sigaradan aldığınız duman miktarını ve sayısını azaltmanız tavsiye edilir. İçeceğiniz her sigarayı yarıdan ikiye kırarak ve içmeyi bir saat erteleyerek ve nihayetinde tamamen keserek nikotini ortadan kaldırabilirsiniz.
Bol Bol Su İçin
Herhangi bir detoksifikasyondaki ilk adım günlük içilen su miktarını düzenlemek olmalıdır.
Günlük içmeniz gereken su miktarı sağlık durumunuza, iklim koşullarına ve ne kadar aktif olduğunuza bağlı olmasına rağmen ortalama bir insanın günde 8 su bardağı su içmesi gerekir.
Vücudunuz idrar yolu ile nikotini önemli ölçüde dışarı atar. Tabi herkesin bildiği gibi sudan daha iyi idrar söktürücü yoktur. Daha fazla su içerek idrarınızı artırabilir ve vücuttaki nikotinin kaldırılmasını hızlandırabilirsiniz.
Bu yöntemin sadece sigarayı bırakma sürecinde değil ve bıraktıktan sonra da etkili olduğunu unutmayın.
Sağlıklı Gıdalar İle Beslenin
Nikotinin, vücudun dinlenme metabolizmasını arttırdığı bilinmektedir. Yani istirahat zamanında vücut normalde olduğundan daha daha fazla enerji harcar demektir. Bu da iştahınızı azaltır.
2005 yılında Adolesan Sağlığı Dergisinde yayınlanan çalışmada üç yıllık bir süre boyunca 496 ergen kız üzerinde yapılan araştırmalar sonucu sigara davranış ve ilişkili değişkenleri değerlendirilmiş ve sigaranın ağırlık ve vücut kitle indeksini (VKİ) azalttığı gözlemlenmiştir.
İştah yoksunluğu ve az yeme nedeniyle vücut önemli besinlerden mahrum kalır ve kan şekeri düşer.
Kan şekerindeki bu düşüş yoğun bir isteğe yol açar. Birçok sigara bağımlısı bu durumda yemek yerine bu özlemi doyurmak için daha fazla sigara içerek nikotini artırır.
Sigara bırakıldıktan sonra yemek yeme alışkanlığı normale döner ve 3 gün sonra vücuttaki nikotinin büyük kısmı atılır.
Elektrolit İçeren Gıdalar Tüketin
Elektrolitler vücuttaki su ve besin taşıma ve hücrelerde ki sıvı dengesini koruma ile görevli temel minerallerdir. Elektrolitler nikotin de dahil olmak üzere vücuttaki tüm zararlı toksinlerin giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
2012 de Nikotin Farmakoloji Pakistan Dergisi’nde yayınlanan ve bir grup erkek öğrenci grubu üzerinde yapılan araştırmaya göre, sigara dumanının elektrolitlerin sayısının azaltılmasında dolaylı olarak rol oynadığı belirlendi.
Karpuz, kereviz, salatalık, lahana, domates, lahana, pancar, elma, yeşil fasulye, mısır, tatlı patates ve pazı gibi elektrolit açısından zengin meyve ve sebze yemek nikotin detoksifikasyona yardımcı olacaktır.
Ceviz, badem, kaju fıstığı, ayçiçeği tohumu, fıstık, fındık, susam, kabak çekirdeği ve fıstık gibi kuruyemiş ve tohumlar da elektrolit yönünden çok zengindir.
Egzersiz Yapın
Sigarayı bırakma ve vücuttaki nikotin detoksu süreci biraz sıkıntılı olabilir. Sigara içme dürtüsü geldiği zaman dışarı çıkıp egzersiz yaparak ve biraz terleyerek bu durumun üstesinden gelebilir ve vücudunuzda ki nikotini temizleyebilirsiniz.
2007 yılında Bağımlılık Dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, yapılan 12 çalışma egzersiz yapmanın nikotin isteği üzerindeki etkisini göstermek için karşılaştırılmıştır. Yapılan tüm çalışmalar egzersizin sigara isteği üzerinde pozitif bir ilişki olduğu ve egzersiz sonrası bu isteğin azaldığı gözlemlenmiştir.
Dahası egzersiz yaparken vücut endorfin hormonu salgılar. Bu kimyasalda mutluluk duygusunun yoğunlaşmasına neden olur.
Sigarayı bırakmak, ruh halini geliştirmek ve nikotin temizliği yapmak istiyorsanız mutsuz ve stresli hissettiğiniz zamanlarda egzersiz yapın.
Kahve, Şeker Ve Alkolden Uzak Durun
Kahve, şeker ve alkolde de bağımlılık özellikleri vardır. Vücuttaki nikotini temizlemeye çabalarken bunlardan kaçınmak gerekir, bu yüzden nikotin bağımlılığını başka bir bağımlılıkla takas etmeyin.
Ayrıca, bu maddelerin tüketimi sigara içme dürtüsünü tetikler ve bu duyguyu derinleştirir.
Bir seferde birden fazla bağımlılığı bırakmak ruh ve rutin faaliyetler üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olabilir bu yüzden zararlı bağımlılıklarınızdan kurtulmak için ılımlı ve pratik yöntemler deneyin.
Turpgiller Den Brokoli Gibi Sebzeler Tüketmelisiniz
Sigara yavaş yavaş sindirim sistemini yok eder.
Sigarayı bıraktıktan sora sindirim sisteminde meydana gelen değişikliklere uyum sağlamak biraz zaman alır. Bu zamanda sindirim sürecinde geçici hasarlar oluşabilir ve kabızlık görülebilir.
Sağlıklı bağırsak hareketleri sayesinde vücuttaki her türlü toksinler ortadan kaldırılır.
Lif açısından zengin sebzeler olan brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, bahçe teresi, çin lahanası ve diğer yeşil yapraklı sebzeler sindirimi teşvik eder ve kabızlığı rahatlatır.
Özellikle brokoli sindirim sırasında, toksinleri nötralize eden sülforafan adında bir madde içerir.
Kaliteli Uykuya İhtiyacınız Var
İyi bir uyku almak nikotin detoksifikasyon sürecine yardımcı olur.
2014 yılında Bağımlılık Biyolojisi Dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, 1243 kişi üzerinde yapılan araştırmada, sigara içen 1071 kişinin sigara içmeyenlere göre önemli ölçüde uyku bozuklukları yaşadığını göstermiştir.
Ayrıca, yine bu araştırmaya göre uykusuzluğun ve az uyumanın nikotin bağımlılarında daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Sağlıksız uyku alışkanlıklarının önüne geçmek için nikotin temizliği şarttır.
Uyku düzeni geliştirilerek nikotin bağımlılığını ve isteği azaltılabilir.