Bitkisel
Sedef Hastalığına İyi Gelen Esansiyel Yağlar 13.03.2019

Esansiyel yağların sedef hastalığı için uygulanması, bu yağların antienflamatuar, immün düzenleyici, antioksidan ve antiseptik özelliklerinden kaynaklanır. Sedef hastalığı, vücudun deri yüzeyine saldırı algılayan bağışıklık sisteminden oluşan otoimmün bir hastalıktır. Sonuç olarak, hızlı yeni deri hücresi üretimi meydana gelir. Deride, özellikle dirsekler ve dizler gibi eklemlerde iltihaplı kırmızı lekeler oluşur. Birden fazla psoriasis türü vardır, ancak en sık görülenler küçük yamalar halinde büyüyen ve genellikle beyaz ya da gümüş renkli plak birikintileriyle kaplanabilen plak sedef hastalığıdır. Bu otoimmün hastalığın nedeni uzun süredir bir gizem olmuştur, ancak en muhtemel iki açıklaması hatalı çalışan bir bağışıklık sistemi veya bu duruma genetik yatkınlıktır. Yalnızca ABD'de 7 milyondan fazla insanı etkileyen bu yaygın cilt rahatsızlığı hiçbir şekilde bulaşıcı değildir.

Sedef hastalığı genetik yatkınlıktan veya bağışıklık sistemi durumunuzdan dolayı kronikleşebilir, bu rahatsızlık haftalarca hatta aylarca sürebilir. Sedef hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan masaj ve steroid kremler vardır. Sedef hastalığının tipik semptomları arasında kuru cilt lekeleri veya beyaz / gümüş tabakayla kaplanmış veya belli bir bölgede öbek halinde iltihaplı kırmızı noktalar bulunur. Bu bölgeler genellikle kaşıntılı veya ağrılıdır, bu noktaları kaşıdığınız takdirde durum daha da kötüleşebilir. Bu ömür boyu sürecek bir durum olsa da tedavi edildiğinde kontrol altına alınabilir ve bu durumun uzun vadeli olumsuz etkileri yoktur. Bu nedenle sedef hastalığı için esansiyel yağların kullanılması şiddetle önerilir.

Sedef Hastalığı İçin En İyi Esansiyel Yağların Listesi

Sedef hastalığı için esansiyel yağlar açısından en iyi seçenekler sandal ağacı, çay ağacı, sardunya, paçuli, nane, papatya, bergamot, adaçayı, angelica ve mür yağıdır.



  • Bergamot Yağı

Sedef hastalığının ana tehlikelerinden biri, sert döküntüler, özellikle de sık sık çatlama ve kanamaları nedeniyle enfeksiyon riskidir. Bergamot yağı, enfeksiyonun önlenmesine ve ek iltihaplanmaya veya çizilme gibi sorunlara karşı savunmaya yardımcı olabilecek güçlü antiseptik özelliklere sahiptir.

Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile eşit miktarda bergamot yağını karıştırın ve ardından etkilenen bölgelere geceleri uyumadan önce uygulayın. Bu sayede kaşınmanız hafifler, rahatlatıcı etkiler için hafifçe 3-4 damla uygulayabilirsiniz.



  • Sardunya Yağı

Yeni hücrelerin gelişmesini uyarma ve hasarlı dokuyu yeniden oluşturma kabiliyetiyle ünlüdür. Bu nedenle sedef hastalığı için en iyi yağlardan biridir. Uyarıcı etkilerinin yanı sıra, sardunya yağı da rahatsızlığı ve kaşıntıyı gidermek için antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Nasıl Kullanılır?

Sardunya yağını aloe vera veya hindistancevizi yağı gibi diğer taşıyıcı yağlar veya jeller ile birleştirirken, iltihaplı cilt lekelerini yatıştırma ve fazla miktarda doku oluşturmak yerine doğru miktarda doku üretme kabiliyetini artırabilirsiniz.



  • Sandal Ağacı Yağı

Bu esansiyel yağ, iki farklı şekilde sedef hastalığının belirtilerine fayda sağlar. Etkilenen bölgedeki ağrı ve iltihaplanmayı azaltırken, cildi nemlendirebilir ve enfeksiyonlara ve çevresel tahriş edici maddelere karşı korumak için kapatabilir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağ için en popüler kullanımı, 10 damla sandal ağacı yağı bir çorba kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırılmasıdır. Bu karışım, sedef hastalığının görüldüğü bölgeye günde 1-2 kez, özellikle de uyumadan önce sürerseniz vücudunuzdaki iyileşme belirtilerini gözlemleyebilirsiniz.



  • Paçuli Yağı

Paçuli yağı oldukça kapsamlı ve yararlı bir yağdır. Sedef hastalığı da dahil olmak üzere herhangi bir biçimde ciltte oluşmuş olan iltihabı azaltabilir. Enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur, ayrıca kızarıklık ve şişliği ortadan kaldırır. Eklemlerinizdeki simli gümüş tabakanın giderilmesine yardımcı olur ve cildinizin hızla temizlenmesini sağlar.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağı kullanmak için mutlaka sulandırmanız veya başka bir yağ ile seyreltmeniz gerekmez. Ancak hassas cilde sahip kişilerin dikkatli olması gerekir. Sedef tamamen kayboluncaya kadar yağı sadece etkilenen bölgeye günde 1-2 kez uygulayın.



  • Papatya Yağı

Kuru ve kaşıntılı cilt genellikle sedef hastalığının ilk belirtisi olabilir. Bu durumda cildinizi hızla nemlendirerek rahatsızlıklardan kaçınılabilir. Papatya yağı bu anti-enflamatuar yeteneğe sahiptir ve uygulandığında ağrıyı geçici olarak ortadan kaldırabilir.

Nasıl Kullanılır?

Nane yağı ve papatya yağının harmanlanması, sedef hastalığı için uygulanabilecek popüler bir ilaçtır. Her ikisi de dahili olarak tüketilebilir, bu nedenle ilave taşıyıcı yağa ihtiyaç duyulmaz. Karışımı, iltihaplı bölgeye, kırmızı yaralar kaybolana kadar sık ​​sık uygulayın.



  • Angelica Yağı

Cilt ve vücut için güçlü bir detoksizatör olarak bilinen angelica yağı, cildi yatıştırır, nemli tutar ve sedef hastalığına yakalanabilecek çevresel toksinleri veya patojenleri yok eder.

Nasıl Kullanılır?

5 damla angelica yağına bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından, bu karışımı sedefli bölgenize uygulayın ve hepsinin emilmesini sağlayın.



  • Mür Yağı

Bu esansiyel yağ, sedef hastalığının tedavisinde yardımcı olabilecek bileşiklerle doludur. Ciltteki çatlakların iyileşmesine yardımcı olurken, antiseptik ve antienflamatuar özellikler, kızarıklık, ağrı ve sedef iltihabını etkileyebilecek olası patojenlerin yok edilmesine yardımcı olacaktır. Antioksidanlar bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve sedefin yayılmasını engeller.

Nasıl Kullanılır?

Cildin çatlaması veya kanaması gibi özellikle sedef hastalığının en kötü durumu olan yanma hissi yaşandığında, seyreltilmemiş veya az miktarda jojoba yağıyla karıştırılmış 4-5 damla mür yağını bölgesel olarak uyguladığınızdan emin olun.



  • Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, antibakteriyel, mantar önleyici, antiseptik, iltihap önleyici ve analjezik özelliklerinden ötürü, diğerlerinin yanı sıra, ciddi sedef rahatsızlıklarındaki enfeksiyondan korunmak için mükemmeldir, aynı zamanda görünümünü iyileştirir, ağrıyı ve kaşıntıyı giderir.

Nasıl Kullanılır?

Cildinizde seyreltilmemiş çay ağacı yağı kullanmayın, çünkü durumu daha da kötüleştirebilir. Ancak çay ağacı yağını 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırarak kızarıklıklarınızdan ve ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.



  • Adaçayı Yağı

Bu genellikle gözden kaçan esansiyel yağ, sedefin daha da kötüleşmesini hızla durdurabilen antiseptik ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Aynı zamanda, bir sedef rahatsızlığının üst katmanındaki küçük, açık yaraları enfekte olmaktan koruyabilir, bu da kaşıntı semptomlarını daha da iyileştirebilir.

Nasıl Kullanılır?

Sıcak su dolu bir küvete 10 damla adaçayı yağı ekleyebilir ve daha sonra iltihaplı bölgenizi küvete batırabilir ya da yağı ılık suyla karıştırabilir, karışımı bir bez yardımıyla sedefli bölgenizin üzerine bastırarak tutabilirsiniz. Yaklaşık 10-20 dakika boyunca bu işlemlerden birini yaptığınızda, size çok acı veren sedefli derinizin eskisi kadar rahatsız etmediğini fark edeceksiniz.

Dikkat

Her ne kadar sedef hastalığı için esansiyel yağların kullanılması iltihapları hafifletmeye ve bağışıklık sisteminin tepkisini düzenlemeye yardımcı olsa da esansiyel yağlar negatif reaksiyonlara neden olabilecek oldukça konsantre maddelerdir. Bazı insanların yağların kaynak bitkilerine karşı alerjisi olabilir ve aktif bileşenlerin etkisinden dolayı, hassas cildi olan kişiler bu yağları bölgesel olarak kullandıklarında olumsuz, enflamatuar reaksiyonlar alabilirler. Her yağ farklıdır ve farklı etkileri olabilir, bu nedenle potansiyel olumsuz reaksiyonlar konusunda özen göstermeniz önemlidir. Sedef semptomlarını tedavi etmek için esansiyel yağları kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız iyi olabilir.

Benzer Yazılar