Şuna hepimiz hemfikiriz ki tatlı olayı hemen herkesin kırmızıçizgisidir! Ayın belirli zamanlarında, kendimizi yorgun hissettiğimizde, mutsuz olduğumuzu düşündüğümüzde ya da tam tersi keyif anlarımıza eşlik etmesini istediğimizde bir parça çikolata nasıl da günümüzü şenlendirir değil mi? Dozunda tüketilen bitter çikolatanın bir zararı yok aksine faydası var; tok tutuyor, mutlu ediyor, depresyonu önlüyor vs. gibi onlarca fayda saymak mümkün. Yeter ki dozunda tüketilsin. Ve fakat aynı durum ne yazık ki tatlılar için geçerli olamayabiliyor. Elbette sütlü ve daha hafif tatlılar ya da diyet tatlı tarifleri mutfağımızı süslüyor ancak bir künefe mi? İşte bu tartışılır. Yedikten sonra vücudumuza giren şekerin verdiği pişmanlık hissi çok fena. Yerken her şey harika ancak kısa bir süre sonra bir pişmanlık çöreklenmiyor değil. Diyetteyken tatlı yemek en büyük arzulardan biri olabiliyor hele ki ödül gününü sırf tatlıya ayıranlar bile var. Ancak diyetteyken tatlı yeme ihtiyacımızı illa ödül günlerinde gidermek zorunda değiliz. Porsiyon her şeydir! Eğer dozunda tüketirsek ve beraberinde o günkü öğünlerin kalorilerini de ona göre ayarlarsak sonunda hem lezzetli bir tatlı yemiş oluruz hem de onun pişmanlığını yaşamayız.
Tatlıyı kalorili yapan en önemli şeylerden biri içindeki şeker oranı. Şekeri çok olduğu için vücudumuz tarafından emiliyor ve kalori, pişmanlık seviyemizi yükseltiyor. Bunu önlemenin yolları var. Aslında diyet denilen şey basit yer değişimlerinden ibaret. Adı her zaman ürkütüyor ve açıkla birlikte anılıyor ancak işin özü tamamen yer değişimleri. Açalım bu konuyu… Örneğin beyaz ekmekle kepekli ekmek arasında uçurum yok aslında… Beyaz ekmeği kesip, kepekli ekmeyi arttırmak bir sonuç getirmez. Aradaki fark nedir, beyaz ekmek çabuk acıktırır, diğer tahıllı ekmekler uzun süre tok tutar. Diyet demek ekmeği kesmek demek değildir zira vücudun karbonhidrata da gereksinimi vardır. Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek, ilk yer değişimi olabilir. Gelelim çikolata krizine. Bir süre sütlü, karamelli ya da beyaz çikolata yemek yerine bitter çikolata yiyin. Yapacağınız bu yer değişimi sizi hem mutlu edecek hem daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Bir başka yer değişimi ile devam edelim. Meyveyi çok mu seviyorsunuz? Tamam, o zaman ananası diyet listenize eklemeye ne dersinizi? Üzüm gibi şeker oranı yüksek bir meyve yerine ananas gibi daha hafif bir meyveyi tercih edebilirsiniz. Ananas, ödem atma konusunda en etkili meyvelerden biridir; mideyi rahatlatır, ödemleri atar ve dahası meyve ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılar. İşin özü diyet işi aslında basit yer değişimlerinden ibarettir; beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek, beyaz çikolata yerine bitter çikolata, üzüm yerine ananas… Gördüğünüz gibi ne ekmekten, ne çikolatadan ne de meyveden kesiyoruz. Önemli olan her şeyi dengeli ve dozunda tüketmek. Diyet listeleri herkese göre farklılık gösterir. Bu nedenle yer değişimlerini ezbere değil mutlaka uzmana danışarak yapmanızda yarar olacaktır. Madem konu yer değişimlerinden açıldı, gelin şu tatlı krizlerine de bir çözüm getirelim.
Tatlıya şeker yerine ne konabilir?
Tatlıları kalorili yapan en büyük etkenlerden biri içeriğindeki şeker miktarıdır. Masum gibi duran bir kakaolu kek bile bir hayli şeker ister. Bir dilimine düşen şeker miktarından hiç bahsetmeyelim. Diyette olmak tatlıdan feragat etmek anlamına gelmez. Yukarıda sözünü ettiğimiz yer değişimleri tatlılar için de geçerli. Tatlı malzemelerinde yapacağınız birkaç değişim, tatlıyı yerken pişman olmamanıza sebep olacak. Tatlıya şeker yerine aşağıdaki malzemeleri ekleyebilirsiniz. Bu sayede şekeri tamamen doğal yollardan almış olursunuz. Peki nedir bu şeker yerine geçen yiyecekler?
1 - Hurma
Hurmanın faydalarını saymaya kalksak bu blog uzar gider. Biz özetle şunu diyelim. Ani açlık ve tatlı krizlerinde ağzınıza atacağınız bir parça hurma sizi uzun süre idare edecektir. Hani özellikle insülin direncinde o aniden çıkan el ayak titremesi var ya, işte ona birebirdir. Hurma kalorili midir sorusunun yanıtı evet, elbette kalorilidir. Ancak eğer miktarını doğru ayarlarsanız kalorisi çok rahatsız etmeyecektir. Günde 2-3 taneden fazla hurma tüketmemek gerekir. Çok masum değildir ancak diğer alternatiflere göre masum sayılır. Hurma ile yapacağınız tatlılar, şekeri doğal yollarla almanıza olanak sağlayacaktır. Hurmalı tatlı tarifleri ile hem masum tatlılar yiyebilir hem de pişmanlık hissini yaşamayabilirsiniz. Ancak unutmayın; her şey dozunda!
2 - Hindistancevizi yağı
Hindistancevizi yağı ne ara bu kadar popüler oldu da mutfaklarımıza girdi anlamadık. Eskiden çok uzak olan bu yağ, artık neredeyse “vazgeçilmez” boyutlarda. Kimisi Türk kahvesinin içine katıyor, kimisi saçına sürüyor, kimisi tariflerine katıyor kimisi de cildini nemlendiriyor. Bir yağ, sayısız marifet. Hindistancevizi yağını tatlılara katarak, şekeri doğal yollardan almak mümkün. Az bir miktarı bile yapacağınız tatlıya lezzet katacaktır. Kabak tatlısı, kek ve hatta smoothie gibi tariflere eklenebilen hindistancevizi yağı faydalı yağlardan biridir. Ancak Türk kahvesinin içine atılarak tüketilme konusunda birkaç farklı görüş de var. Kimine göre hindistancevizi yağı sıcakla temas ettiğinde trans yağa dönüşüyor ve zararlı oluyor. Ancak aksini düşünen görüşler de var hatta Türk kahvesinin içine bir miktar hindistancevizi yağının eklenmesinin kilo vermeyi desteklediği düşünenler de mevcut.
3 - Bal
Şeker yerine kullanılan en iyi alternatiflerden biri baldır. Bal yalnızca şeker yerine kullanılmakla kalmıyor aynı zamanda pek çok fayda da sağlıyor. Soğuk algınlığından enfeksiyona kadar pek çok hastalığın tedavisinde doğal bir ilaç niteliğindedir. Sadece içten değil dıştan da fayda sağlar. Örneğin bal ile yapılan cilt maskelerinin cilde olumlu katkılar sağladığı söylenir. Tatlılara şeker yerine bal ilave edebilir ve şekeri doğal yollarla alabilirsiniz. Balın pek çok çeşidi vardır, damak zevkinize uygun olan bir tanesine kadar verebilir ve tatlılarınıza lezzet katabilirsiniz.
4 - Muz püresi
Daha önce muz püresini şeker yerine kullandınız mı? Oldukça iyi bir alternatiftir. Hatta muzla yapılan atıştırmalık tarifler de oldukça popülerdir. Muz hem aromatik bir lezzet katar hem de lezzetiyle tatlı tariflerinizi alır götürür desek yeridir. Muzu püre haline getirdikten sonra keklere ya da puding gibi tatlılara katabilirsiniz. Tadı enfes olacaktır, üstelik şekerinin doğal olması da cabası!
5 - Panela
Daha önce duymuş muydunuz? Panela aslında şeker kamışının buharlaştırılmış meyve suyundan elde ediliyor. Vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengin. Yapım aşamasında kimyasal bir madde kullanılmıyor, tamamen doğal. Şeker yerine kullanılabilen bir üründür.
6 - Keçiboynuzu özü
Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu meyvesinden elde edilir. Soğuk sıkım olması önemli bir detaydır. İçerisinde vücudumuza katkı sağlayacak bolca vitamin ve mineral bulunur. Vitamin değerinin yüksek olmasıyla dikkat çeker. Keçiboynuzu özü aynı zamanda pişirilebilen bir üründür bu nedenle keklere, kurabiyelere enfes bir tat katacaktır.
7 - Akçaağaç şurubu
Akçaağaç şurubu da popüler olan ürünlerdendir. İyi bir manganez ve güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vitamin ve mineraller açısından zengin olan akçaağaç şurubu ısıya dayanıklıdır bu sayede krep, pasta ve kek gibi tatlılarda rahatlıkla kullanılabilir.
Şeker yerine hangi tatlı ürünü kullanabileceğinizi mutlaka doktorunuza danışın.