Faydalı Yiyecekler
Vişnenin Faydaları Nelerdir? 27.12.2017

Vişne

Vişne türleri, Kuzey Yarımküre sırasında bulunan bölgelerde yetişmektedir. Vişnenin türleri bölgelere göre farklılık gösterecek şekilde dağılmıştır.

Bazı türleri Amerika kıtasında, birkaç türü Avrupa kıtasında ve vişnenin kalan türleri de Asya kıtasında yetişmektedir. Vişneyi özelliklerine göre kategorilere ayırmak mümkündür. Bu kategoriler ekşi, tatlı ve yabani vişne olarak adlandırılabilir. Vişne ağacının hasat vakti oldukça kısa süren bir süreçtir. Yoğun olarak yaz aylarına denk gelen bu süreç dünyadaki yetişme alanlarına göre değişiklik gösterebilir.

Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da yetişen vişne genellikle Haziran ayında meyve verirken, Kanada gibi daha kuzeyde kalan bölgelerde yazın ilerleyen dönemlerinde Temmuz dolaylarında meyve verir.

Bunların dışında daha doğuda ve Güney Yarımküre'de yer alan bölgelerde, Avustralya gibi, vişne ağacının meyve verme zamanı Aralık aylarında meydana gelir. Ülkemiz vişne üretimi bakımından birinci sırada yer almaktadır. Türkiye'ye, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerinin bazılarının takip ettiği söylenebilir. Vişne içeriği bakımından oldukça önemlidir. İçeriğinde bulunan A vitamini, C vitamini ve lifler sayesinde insanların ihtiyacı olan vitaminlerin sağlanmasında önemli rol oynar.

Vitaminlerin yanı sıra birçok mineral içeriğine de sahip olan vişne oldukça faydalı bir meyvedir. Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko gibi minerallere sahip olan vişne, bu tarz minerallerin eksik olduğu vücutlar için tüketilmesi önemli olan bir meyvedir. Vişne birçok farklı alanda kullanılabilen bir meyvedir. Sahip olduğu antioksidan fayda sayesinde yine birçok sağlık probleminin tedavisi için faydalıdır.

Vişnenin Faydaları ;



  • Çocuklar tükettiği taktirde kabakulak, kızamık ve su çiçeği  gibi hastalıkları gibi riskini de azaltır. Sinir sisteminin düzenlemesinde faydalıdır. Kalp sağlığının korunmasında büyük fayda sağlar. Kansere karşı da önemli ölçüde koruma sağlar. Özellikle prostat kanseri ve kolon kanserine karşı etkili bir korumadır.
     


  • Saçlara uyguladığı oldukça etkili derece de etki sayesinde saç köklerinin güçlenmesine böylelikle saç dökülmesinin önüne geçmektedir.
     


  • Uykusuzluğa karşı çok faydalı olup vişne tüketildiği taktirde  uykunun düzene girdiği gözlemlenmiştir. Muazzam bir antioksidan olan vişne mikroplara karşı savaş açan bir niteliktedir.
     


  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Göz kasları ve görme sıkıntısı çekenlere ciddi anlamda faydalıdır. Yapısında bolca buluna A ve C vitamini vişnenin büyük bir vitamin deposu olduğunu gösterir. Vişne yapı itibariyle bol miktarda demir, kalsiyum  ve fosfor gibi minerali yapısında bulundurur.
     


  • Sindirim sistemi için faydalıdır. Gastrit ve mide asidini önlemekle kabızlık sorunun giderecek niteliktedir. Bakteri ve mantarların vücut içerisinde yayılmasını engeller. Kış aylarında tüketildiğinde nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı önemli bir doğal antibiyotiktir. Boşaltım sistemine faydalı olmasından dolayı bağırsak hastalıkları karşı ciddi bir etki göstermektedir.
     


  • Tansiyon hastalarının tansiyonların düzenlemekle iyi bir kolesterol düzenleyicidir. Parkinson hastalığına karşı  iyi bir koruma sağlar. Beyin ve sinir sistemi için faydalıdır. Beynin hızlı düşünmesini ve beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını sağlar. Beyine faydalı olduğundan dolayı Alzheimer hastalığına karşı koruyarak unutkanlığı ortadan kaldırır.  Damar sertleşmesini ortadan kaldırır. Strese ve depresyona karşı faydalıdır.
     


  • Vişne yüksek oranda lif içerir kalp atışlarının düzelmesini sağlar. Kalp çarpıntısı ve kalp krizi riskinin ciddi anlamda azaltır. Ferahlık, serinlik ve mutluluk hormonu salgılar. Ürik asit  düzeyi azdır. Vişne gut hastalığı yakalanma ihtimalini azaltır.
     


  • Vişne cildi nemlendirmekle vücut da oluşacak toksinlerden arındırır. Yapısında bulunan yüksek demir içeriğinden dolayı anemi hastalığına karşı faydalıdır.
     


  • Vücutta oluşan ağrıları keser ve iltihaplara karşı da çok faydalıdır. Kolon kanseri ile mide kanserine karşı koruyucu niteliktedir. Şeker hastalığına karşı korur. Bilgisayar ve cep telefonu ile hava kirliliğinden dolayısı ile vücudun alabileceği radyasyonun etkilerini azaltır. Alkol, sigara ve kızartma gibi  ve zararlı nitelik taşıyan besinlere karşı oluşan zararlı etkileri kaldırır.  

Vişne ağacı tıbbi açıdan meyve sapları çok etkilidir. Vişne (Cerasus vulgaris) meyveleri tüketildikten sonra sapları atılmayarak gölge ve havadar bir alanda kurutulduğu taktirde tıbbi açıdan doğal bir ila ç niteliktedir. Kurutulan vişne sapları kaynatılarak tüketildiği taktir de idrar söktürücüdür. Böbrek ve idrar yolunu temizler, içerdiği mineraller sayesinde vücudun su dengesini düzenler. Kabızlığı gidererek bedeni güçlendiren etkiler vücutta göstermektedir.

 Ayrıca göz alan kırmızı rengi ile reçelini çokça tüketmeye alıştığımız vişne, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, birçok hastalığa karşı antibiyotik mahiyetindedir. İçeriğinde bulunmakta olan vişneye kırmızı rengini veren antosiyanin  vişne hücre yenileme özelliği kazandırır. Gün içerisinde bir bardak vişne suyu tüketilmesi ile vücut gün içerisinde antioksidan ihtiyacını karşılamaktadır. Vişne suyu gün içerisinde amansız gerçekleşe kalp krizini engellemektedir. Vişne suyu günlük tüketildiği taktirde kilo dengesini sağlar ve gün içinde oluşabilecek kas ve baş ağrılarını gidermektedir.

Son olarak yapılan araştırmalar neticesinde antosiyanin olarak kırmızı kimyasalların kas ağrısını hafiflettiği bilinmektedir. Spor egzersizleri ile ağırlık çalışmalarının akabinde oluşacak kas zedelenmelerinin önüne geçerek bölgesel ağrıları ortadan kaldırır. Vücutta oluşan ağrıya karşı kimyasal alarak bu ağrının giderilmesi yerine vişne tüketmek doğal olarak ağrıyı ortadan kaldırır. Vişne boğazda oluşacak öksürük ve farenjit oluşumuna karşı oldukça faydalıdır.


 

 

Benzer Yazılar