Bamya'nın 5 Harika Faydası
Bamya'nın sağlığa olan faydaları, sindirim sağlığını ve görmeyi iyileştirme, cilt sağlığını iyileştirme, bebek sağlığını koruma, bazı kanserleri önleme ve kemikleri güçlendirme becerisini içerir. Aynı zamanda kardiyovasküler sağlığı iyileştirir, toplam kolesterol düzeylerini düşürür, bağışıklık sistemine yardımcı olur, kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını korur.
Bamya Nedir?
Bamya, dünyanın pek çok yerinde bayan parmakları olarak bilinen çiçekli bir bitkidir ve tohum kabuğu nedeniyle çok ödül kazanmıştır. Bu ilginç bitki bilimsel adı Abelmoschus esculentus ve menşei hala belirsizdir. Karşıt araştırma Güney Asya, Batı Afrika ve Etiyopya kökenli olabileceğini söylüyor ancak kanıtları henüz yoktur.
Bamya Kullanımı
Okra, Karayipler'den Çin'e kadar olan yemeklerde sıklıkla kullanılır ve özellikle çeşitli kullanımları nedeniyle popülaritesi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu sebze podu, sebze, çorba, yan yemeklerdeki bir bileşen olarak kullanılabilir ve aynı zamanda ekstrakte edilebilir ve bitkisel yağ olarak kullanılabilen yağı için de kullanılabilir.
Bamya, bahçedeki en geleneksel sebze olmayabilir, ancak A, B, C, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve çinko gibi zengin bir vitamin ve mineral içeriğine sahip olabilir. Bamya ayrıca, yüksek mukus ilâçlı lif içerir. Bamyanın sağlık yararlarının çoğu, içinde bulunan mineraller, vitaminler ve organik bileşiklerden kaynaklanmaktadır.
Bamyanın Sağlık Faydaları
Sindirimi Geliştirir
Diyetinize bamya eklenmesinin belki de en iyi yanı, toplam lif alım miktarınızda önemli bir artış olmasıdır. Bamyada bulunan lif , gıdaları toplama ekleyerek sindirim yolunuza yönlendirmenize yardımcı olabilir. Bu, bağırsak hareketlerinin daha düzenli olduğunu ve şişkinlik, kramp, kabızlık ve fazla gaz gibi gastrointestinal konularda bir azalma olduğu anlamına gelir. Tuhaftır ki, ishali önlemeye de yardımcı olur, çünkü sulanmış dışkılara hacim katar. Ayrıca, lif içeriği, vücuttaki aşırı kolesterolü temizlemeye yardımcı olabilir ve şekerin vücuda emilme hızını kontrol eder.
Vizyonu Geliştiriyor
Bamya çok yüksek bir A vitamini içeriği yanı sıra beta karoten, xanthein ve lutein gibi antioksidan bileşenleri içerir. Antioksidanlar, hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikalleri yok eden veya nötralize eden güçlü bileşiklerdir. Serbest radikaller, görme için sorumlu olanlar da dahil olmak üzere vücuttaki hücre bozulmalarından sorumludur. Diyetinizde bamya seviyesi yüksek olduğunda gözlerinizi maküler dejenerasyon ve kataraktlara karşı koruyabilirsiniz.
Cilt Bakımı
A vitamini antioksidanları aynı zamanda iyileşmeyi hızlandırarak, yaraların ve aknelerin görünümünü azaltarak ve kırışıklıkları ortadan kaldırarak cildin sağlığını koruyabiliyorlar. Antioksidanlar, bu deri hücrelerine zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize edebiliyorlar.
Bağışıklığı Arttırıyor
Bamyanın çeşitli antioksidan bileşenleri, serbest radikalleri savuşturmak için çok faydalı olmaktadır, ancak yüksek C vitamini içeriği aynı zamanda vücudun bağışıklığının artırıldığı anlamına gelmektedir. Bu vitamin bağışıklık sistemini tahrip edebilen diğer yabancı patojenler ve vücuttaki materyallerle savaşabilen beyaz kan hücreleri oluşturmaya teşvik edebilir.
Kan Basıncını Düşürür
Bamya, insan sağlığının vazgeçilmez bir parçası olan potasyum da dahil olmak üzere hem vitaminlerin hem de minerallerin iyi bir kaynağıdır. Potasyum, sodyum dengesi nedeniyle vücutta düzgün sıvı dengesi sağlamak için gereklidir. Dahası, potasyum kan damarlarını ve arterleri rahatlatmaya yardımcı olur, bu nedenle kan basıncını düşürür ve kardiyovasküler sistem üzerindeki gerginliği azaltır. Bu, pıhtılaşma ve aterosklerozun büyük oranda azalması anlamına gelir.
Bamyayı tüketmeyle ilgili endişelenmeniz gereken bir şey, yüksek oksalat seviyeleridir. Oksalatlar mevcut böbrek ve safra taşlarına bağlanır ve büyümelerine neden olur ve ilişkili durumları kötüleştirebilir.
Favori yemeklerinizde bamyanın tadını çıkarın veya dünyanın dört bir yanından yeni lezzetli yemek seçenekleri bulun.