Şifalı Bitkiler
Börülce Nedir? Börülcenin Faydaları Nelerdir? 16.05.2018

Börülce Nedir?

Protein ve lif açısından oldukça zengin olan börülce, içerdiği yağ oranı ile ters orantılıdır. Türk mutfağında da sıklıkla tüketilen börülcenin aslen Afrika, Güney Amerika veya Asya kökenli olduğu düşünülmektedir. Yapısal olarak fasülyeyi andıran börülce aslında fasülyegiller arasında yer almamaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilen, tüketilen ve sevilen börülcenin en çok Ege değince akla gelmeside oldukça dikkat çekici.

Börülce taze fasulyeye benzeyen baklagil soyundan gelen bir bitkidir. Bakliyat olarak çok fazla insanın tanımadığı börülce çeşitli yapılarda olabilmektedir. Genel olarak ortası siyah renkli tohumlara sahiptir. birçok yemekte ve salatada kullanılabilmekte haşlanıp sade olarakta yenilebilme imkanı bulunmaktadır. Çoğu zaman deniz börülcesi ile karıştırılabilen börülce baklagildir, deniz börülcesi ise ıspanakgillerdendir. Börülceyi mevsiminde marketlerde ve pazarlarda bulabilmek mümkünüdür. Mevsim dışında ise marketlerde konserve halinde satılmaktadır. İçinde katkı maddesi olabileceği gerçeğinden ötürü çoğu kişi evde kendisi konserve yapıp mevsim dışında yemeyi tercih etmektedir. Börülce bir baklagil olarak gayet besleyici ve doyurucudur. Tüm bu özellikleri sayesinde diyet listelerinin ilk sıralarında kendine yer bulur. Kolay pişirilebilme ve çeşitli şekilde soslayabilme imkanından dolayı bir kez gelen sofralardan kolay kolay ayrılmamaktadır. 1 porsiyon zeytinyağlı taze börülce incelendiği zaman ortalama 160 kcal civarındadır. Bu da çok düşük bir değer olmasına rağmen kişilerin öğünlük protein ve karbonhidrat açığını kolayca karşılamaktadır. Hem bakliyat olarak yemeği ve salatası olabileceği gibi hem de sebze gibi pişirilip yenebilme imkanı vardır. Börülcenin yararlarına bakıldığında kötü kolestrolü düşürmede, kan şekerini düzenlemede ve kolestrolü kontrol altına almada büyük yararları olduğu gözükmektedir.

Besin İçeriği 

100 Gram Börülcede;
115,7 Kalori İçerir Ve Aşağıda Bulunan Mineral Ve Vitaminleri İhtiva Eder.

1. Toplam yağ: 0,5 g
2. 4 mg sodyum
3. 278 mg potasyum
4. 21 g karbonhidrat
5. 8 g protein
6. 0,4 mg C Vitamini
7. Bol miktarda A Vitamini
8. 2,4 mg demir
9. 24 mg kalsiyum
10. D, B6 ve B12 Vitamini
11. Magnezyum
12. Çinko


Zayıflamaya Yardımcı Olur: içerdiği zengin mineraller ve vitaminlerle vücudumuzun neredeyse tüm ihtiyacını bir porsiyonla karşılayan börülce hem bir tabakla tıka basa doygunluk hissi verirken uzun süren sindirimi sayesinde acıkma hissinizide erteler böylece sağlıklı beslenerek zorlu diyetlere ihtiyaç duymadan kilo vermenizi desteklemektedir.

Kötü Kolestrolü Azaltır: gidalarda çözülemeyen ve çözüle bilen lifler olarak 2’ye ayrılmaktadır. Börülcede yapısal olarak çözülebilen lif kategorisine girmektedir. İçerik olaraksa az yağa saip olan börülce bu özellikleri ile kolestrolden sizi uzak tutar ve kalp sağlığınızı korumanızı sağlar.

Kabızlığa Son: bağırsaklar üzerinde düzenleyici görev üstlenen börülce emilimi kolaylaştırarak sindirimi rahatlatır ve böylece kabızlık gibi bağırsak problemine son vermektedir.

Şeker Hastalığına Faydalıdır: çözülebilen lif yapısına sahip olan börülce karbonhidratların soğurulma oranını azaltarak kandaki şeker oranını düzenler ve oran seviyesini korur bu sayede şeker hastalarının vazgeçilmezi olarak listelerin başında yer almaktadır.

Görme Duyularının Daha iyi Çalışmasını Sağlar: börülcedeki vitamin A beta-karoten yapısına sahiptir. Beta-karoten A vitamininin öncül maddesidir. Karaciğerde depolanır ve gerektiğinde A vitaminine dönüşür. Karotenin 600 e yakın karotenoid vardır ancak hepsi A vitaminine dönüşmez. En iyi dönüşüm yapan beta-karotendir. Börülcedeki beta-karoten varlığı karaciğerde A vitaminine dönüştürülerek gece görüş için gerekli bir pigment olan rodopsine çevrilmek üzere retinaya gönderilir. Az ışıklı karanlık ortamlar da görüş bu pigment sayesinde gerçekleşmektedir. Aynı zamanda zihin sağlığı içinde önemli rol alır.

Kanseri Önler: Kanser vücudumuzda bulunan hücrelerin değişimiyle ortaya çıkan bir tür hastalıktır. Yapısında bulunun beta-karoten sayesinde börülce hücrelerde oluşan serbest radikallerin nötrolize edilmesine yardımcı olur ve kansere karşı koruyucu etkisi böylelikle ortaya çıkmaktadır. Hatta bazı araştırmalarda ağız, göğüs, mide, kalın bağırsak, serviks, yemek borusu gibi kanser türlerinin beta- karoten eksikliği ile ortaya çıktığı öne sürülmektedir.

Bağışıklığı Güçlendirir: Antioksidan yapısına bağlı olarak bağışıklık sistemini destekler ve vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlar. Bununla beraber yapısında bulunan çinko sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaraların iyileşmesine destek olur. Ayrıca gebelik döneminde fetüsün gelişimi için yeterli miktarda çinko alımına özen gösterilmelidir.

Demir Eksikliği Anemisini Ortadan Kaldırır: Ülkemizde çok yaygın olan demir eksikliği anemisi gelişim çağında olan çocuklarda, regl dönemindeki kadınlarda, gebe veya emziren annelerde sıklıkla görülmektedir. Buna bağlı olarak sinir, stres, uyku problemi, halsizlik, unutkanlık, algıda eksiklik gibi problemlerde beraberinde seyredebilir. Börülce ise yeteri kadar tüketildiğinde bu problemi ortadan kaldırarak kandaki demir oranını yükseltirken kolestrolunüzü düşürmekte ve kan değerlerini orantılı tutarak kalbinize de dost olmaktadır.

Cinsel Gücü Arttırır ve Kısırlığı Önler: Börülcenin yapısında zengin olduğu elementlerden bir diğeri ise magnezdir. Magnezli mineraller vücuttaki protein sentezlenmesi ve besinlerden enerji üretilmesini sağlamaktadır.Bu sayesinde börülcenin cinsel gücü arttırarak kısırlığa da iyi geldiği savunulmaktadır. Bunların yanı sıra manganez bağ dokusu ve kemiklerin gelişmesi açısından gerekli bir mineraldir. Sinir sistemi fonksiyonları ve gelişimi içinde faydalıdır. Bu sayede börülce için kas, kemik ve sinir sistemi fonksiyonlarının gelişiminde oldukça faydalıdır diyebiliriz.

Beyine Oksijen Taşır: potasyum vücuttaki su ve mineral dengesini oruyarak besinlerin hücrelere iletimini sağlar. Bu neden potasyum için hayati önem taşır diyebiliriz. Çünkü potasyum hücrelerimizi beslerken aynı zamanda  sinir sistemindeki mesajların iletilmesi, tansiyonun dengelenmesi, kalp ve kasların çalışması, beyne oksijen taşınması ve zihin faliyetlerini destekleyerek  organizmanın neredeyse tümü üzerine etki etmektedir. Ve börülce potasyum yönünden oldukça zengin ve cömerttir.

B9 Eksikliğine Tedavi Olur: çağımızda B9 eksikliği oldukça yaygın görülmektedir. Özellikle alkol ve sigara tüketenlerde B9 eksikliği %70 lere ulaşmıştır. B9 eksikliği depresyon, şizofreni gibi psikolojik hastalıklara sebeb olabilir. Bu nedenle genellikle psikolojik hastalara B kompleksi verilmesi gerekmektedir. Ayrıca yaşlılara B kompleksi takviyesine sıklıkla rastlayabilirz. Hatta son yıllardaki araştırmalarda B9 un özürlü çocuk riskini azalttığı bulgusuna ulasılmıstır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde ki hamilelere gereli görüldüğündü taktirde günde 0,4-0,8 mg takviye önerilmektedir.
 

Benzer Yazılar