Aralıklı oruç, tek öğün beslenme, şok diyet, yumurta diyeti, alkali diyeti, lahana diyeti derken karşımıza onlarca çeşit zayıflama yöntemi çıkıyor. Bunların bazıları oldukça popüler olduğundan denenmesi çok daha cazip olabiliyor. Örneğin son yılların en popüler diyet türlerinden biri olan aralıklı oruçla kilo verenler bir hayli fazla. Elbette her diyetin herkeste olumlu sonuçlar vermesi beklenemez. Özellikle bazı kronik rahatsızlıkları olanlar için bilinçsiz yapılan diyetler pek çok sağlık sorununun gündeme gelmesine neden olabilir. Diyet herkese göre değil kişiye özel olmalıdır. Popüler diyetler, vaat ettikleri kilo verdirme oranlarıyla cazip olsa da günün sonunda sağlık daima ön planda olmalıdır. Şok diyetlerle kilo vermek mümkündür ancak verilen kilolun geri alınma hızı da ışık hızı gibi olabilir. Diyet yaparken öncelikli hedef sağlıklı kilo vermek olmalıdır ki bunun en etkili yolu da dengeli beslenme ve hareketli yaşam tarzını benimsemektir. Şimdi gelelim bugünkü konumuza. Bugün sizlere son yıllarda adını sıkça duyduğumuz diyetlerden birkaçını anlatacağız. Elbette yazımızın başında da söylediğimiz gibi herkeste aynı etkiyi vermeyecektir. Kronik sağlık sorununuz varsa doktorunuza danışarak ve her koşulda mutlaka bir uzman desteği alarak size en uygun diyeti seçebilirsiniz.
Lahana diyeti nedir?
Lahana diyeti nasıl yapılır sorusunun yanıtına geçmeden önce lahana diyeti nedir kısaca değinerek yazımıza başlayalım. Hızlı şekilde yağ yaktırdığı söylenen diyetin ana malzemesi adından da anlaşılacağı üzere lahana. Yalnızca 7 gün yapılabilen bir diyet türü olan lahana diyeti bir kere yapıldıktan sonra en az 15 gün ara verilmesi tavsiye edilir. Lahananın ağırlıklı olarak tüketildiği diyet türünde, özellikle lahana çorbası gözdedir. Lahana diyetinde her ne kadar başrolde lahana olsa da diyetin içeriğinde balık, kırmızı ya da beyaz et de vardır. Sebzelerin de eşit miktarda dağıtıldığı bu diyet türü özellikle hızlı kilo vermek isteyenlerin gözdesidir.
Ketojenik diyet nedir?
Son yılların en popüler diyetlerinden biri ketojenik diyettir. Karbonhidratların azaltılıp, yağ ve protein miktarının arttırılması esasına dayanır. Ketojenik diyette et, balık, tereyağı, zeytinyağı gibi öğeler ön plandadır. Protein ve hayvansal yağ üretimi fazla olduğu için herkese göre bir diyet değildir ve mutlaka uzmana danışarak yapılması gerekir. Özellikle kronik hastalar için ciddi riskler oluşturabilir. Sağlıklı yağlardan zengin, karbonhidrattan fakir olan bir diyet türü olan ketojenik diyette vücuttaki yağların yakılarak sağlıklı bir şekilde kilo verilmesi hedeflenir.
Detoks diyeti nedir?
Hızlı kilo verdirdiği söylenen diyetlerden biri olan detoks diyetinde amaç vücudu toksinlerden arındırarak ödem atılmasını sağlamaktır. Yağ yaktırdığı da düşünülür ancak verilen kilonun ağırlıklı olarak ödem olduğu bilgisini de geçmek gerekir. Günde 2 litre su içmenin önemli olduğu bu diyet türünde 3 ana öğün ve 3 ara öğün bulunur. Yemek aralarında meyve tüketilir bu sayede vücudun şeker ihtiyacı karşılanmış olur. Detoks diyeti de tıpkı diğer diyetlerde olduğu gibi birtakım sağlıksız sonuçlara yol açabilir bu nedenle uzun süre detoks diyeti yapmak oldukça tehlikeli olacaktır.
Yumurta diyeti nedir?
Diyet yaparken en sık tüketilen yiyeceklerden biri yumurtadır. Çünkü diyet yapmanın en büyük zorluklarından biri aç hissetmektir. İşte bu aç hissetme halini ortadan kaldıran en güçlü gıdalardan biri yumurtadır. Diyete eklenen yumurta başlı başına tok kalmayı sağlar. Yanı sıra bir de yumurtanın direkt olarak başrolde olduğu bir diyet de vardır; yumurta diyeti. Yumurta diyetinde yüksek protein içeren gıdalar vardır ki bunların başında yumurta gelir. Yumurta diyeti sürekli olarak yapılmaz yalnızca 5 günlük bir diyettir ve diyetten sonra mutlaka ara vermek gerekir. Yumurta diyeti yapanların yorumları, diyetin oldukça hızlı ve çok kilo verdirdiği yönünde olduğu için bu diyet, popüler diyet listelerinin de başında gelir.
Aralıklı oruç nedir?
Son yılların en popüler kilo verme yöntemlerinden biri aralıklı oruçtur. Vücudu belirli saatlerde aç bırakarak yapılan bir diyet türüdür. Aç kalarak kilo verme her ne kadar kulağa çok sağlıklı gelmiyor olsa da aralıklı oruçla kilo verenlerin yorumlarının çoğu olumludur. Aralıklı oruç ne demek sorusunun yanıtı ile başlayalım. Aralıklı oruç, yiyecekleri bir “yeme penceresine” dahil ederek o saatlerde yemek ve geri kalan saatlerde herhangi bir gıda almamak demektir. Biraz daha açalım. Önce kendinize bir yeme aralığı seçiyorsunuz. Bu ara 8 saatlik bir dilimi kapsayabilir. Bu 8 saatlik dilimde 2 ana öğün yapıyorsunuz. Eğer çok acıkırsanız sağlıklı atıştırmalıklarla ara öğün de yapabilirsiniz. 8 saat sürenin ardından bir nevi vücudunuzu kilitliyorsunuz ve hiçbir şey yemiyorsunuz. Saat dilimlerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Önemli Not: Bu diyetler her ne kadar hızlı ve çok kilo verdiriyor gibi dursa da sağlık açısından pek çok soruna da yol açabilir. Bunu önlemek adına, herhangi bir diyeti uygulamadan önce mutlaka gereken tetkikleri yaptırmalı, bir uzmana danışmalı ve bu şekilde sağlıklı kilo verme sürecini başlatmalısınız. Kilo vermek güzeldir elbette ancak önceliğiniz daima “sağlıklı kilo verme” olmalıdır.