Diyet
Kilo Vermek İçin Kefir Nasıl Tüketilmeli? Yatmadan Önce Kefir İçmek Kilo Aldırır mı? 05.04.2022

Konu diyet olunca akla ilk gelen ürünlerden biri kefirdir. Aslında yıllardır hayatımıza olmasına rağmen son yıllarda popülerliği giderek artıyor. Diyet listelerinin vazgeçilmezlerinden biri. Bunun pek çok nedeni var. Özellikle diyet sırasında yaşanan en büyük sorunlardan biri açlık hissidir. Bu kimi zaman duygusal bir açlık da olabilir, karıştırmamak lazım. İstediğimiz şeyleri yiyememenin verdiği bir sıkkınlık ile kendimizi sürekli olarak aç hissedebiliriz. Vücudumuz öyle bir sistemle çalışıyor ki sanki sevdiğimiz bir şeyi yemezsek aç kalacakmışız gibi bir his oluyor. Özellikle diyette bu duygu sıkça karşımıza çıkıyor. Her ne kadar sağlıklı, düzenli ve alınması gereken kaloride bir diyet uyguluyor olsa da yine de bir şeyler eksik gibi bir his oluyor. Ekmeği kestiğimizde canımız ekmek çeker, çikolatayı bıraktığımızda tatlı bu devran hep böyledir. Ancak burada önemli olan iradedir. Diyette başarının en büyük kaynaklarından biri sağlam iradedir. Düşük kalorili diyetlerde açlık hissi daha çok yaşanır. Özellikle aralıklı oruç diyeti gibi uzun süreler aç kalınan diyetlerde bu his artık zirveyi görür. Bunun bir de gece atıştırmalık krizi aşaması vardır ki bu en zorudur. Gündüz yediklerimiz o an için karnımızı doyurur ancak gece oldu mu aniden bir şeyler yeme isteği gelir. Zaten bir şeylere yeme isteği nedense hep geceleri ortaya çıkar. En tehlikeli saatlerden biri bu gece yemeleridir. Vücudumuzun yediklerimizi yakmaya fırsatı olmayacağından ne yersek direkt olarak kilo artışı yapabilir. İşte tüm bu nedenlerden, diyetin altın kuralı tok tutan yiyeceklere, tok tutan içeceklere yönelmektir. Tok tutan ürünler sayesinde yalnız anlık açlıklarımızı değil öğünlerimizdeki tokluğu da garanti altına alırız. Diyette en önemli şeylerden bir diğeri ara öğünlerdir. Ara öğün çoğu zaman gereksizmiş gibi durur ve hatta zamanı geldiğinde atladığımız görülür. Ancak ara öğün yapmamak, bir sonraki öğünde daha fazla yememize neden olur. Yani aslında ara öğünün amaçlarından biri ana öğünü daha hafif geçirmektir. Diyette ara öğünlerde tok tutan yiyeceklere ve tok tutan içeceklere yönelmek gerekir. Konu tok kalmak olunca akla ilk gelen ürünlerden biri de kefirdir. Kefir her sofranın vazgeçilmezi gibi durmasa da her diyetin vazgeçilmezidir desek yeridir. Bugün sizlerle kefir hakkında konuşacağız. Diyette kefirin önemine geçmeden önce kefirin faydalarına gelin kısaca bir göz atalım.

Kefirin faydaları nelerdir?

Kefir pek çok faydayı içinde barındırır. Tadı bazılarına ekşimsi gelebilir. Bunun için meyve eklentisi yapılabilir. Piyasada hazır olarak satılan meyveli kefirlerin şeker içeriği fazla olabileceğinden içine doğal meyve eklemek daha sağlıklı bir çözüm olabilir. Şimdi gelelim kefirin faydalarına. Yukarıda epey bahsettiğimiz “tok kalma” durumunu en iyi çözen ürünlerden biri kefirdir. Kefir denince akla ilk gelen şeylerden biri tok tutmasıdır. Kefir, probiyotik bir besin türüdür. Bağırsak florasını besler ve bağırsak hareketlerinin canlanmasını sağlar ki diyette bağırsakların düzgün çalışması çok önemlidir. Bağırsaklarımız ne kadar düzenli çalışırsa, diyetteki performansımız da o kadar iyi olur. Kabızlık, diyetin önündeki engellerden biridir. Bu nedenle sindirim dostu yiyeceklere yönelmek diyet sürecinde en büyük destekçimiz olacaktır. Kefir, kabızlık sorununun önemli ölçüde önüne geçer. Diyet boyunca kalsiyum tüketimi yağ yakımının hızlanması bakımından önemlidir. Kalsiyum sayesinde yağ yakımı hızlanır ve kilo verme süreci desteklenir. Kefir, kalsiyum minerali bakımından zengin olan bir üründür. Hem tok tutması hem kalsiyum bakımından zengin olması, kefiri diyetin iyi bir iş birlikçisi yapar. Özellikle insülin direncine sahip olanlar için kefir iyi bir seçenektir. Çünkü kefir kan şekerini dengeleme konusunda etkin rol oynar. Anlık gelen tatlı krizleri, ani gelen açlıklar ve benzeri gibi diyeti olumsuz etkileyen etkenlere karşı iyi bir kalkan görevini üstlenir. Kefir aynı zamanda en iyi ara öğünlerden biridir. Ara öğünde içilen kefir, ana öğünde fazla kaçırmaya engel olur. Kefirin yanında birkaç faydalı kuruyemiş tüketebilirsiniz bu sayede tokluk çok daha uzun olacaktır. 1-2 porsiyon meyve, galeta, badem, fındık, ceviz gibi ürünler kefirin yakın arkadaşlarıdır. Kefir bu ürünlerle birlikte tüketilirse uzun süre tokluk sağlar ve öğünler arası çok yemenin önüne geçer. Kefiri meyvenin haricinde bal ile de tüketebilirsiniz.  1 çay kaşığı bal ilavesiyle tadı daha güzelleşebilir. Kefiri düzenli olarak içmek yalnızca diyet açısından değil sağlık açısından da önemlidir; tansiyon dengesi sağlar, kolesterol kontrolü sağlar, kabızlığı önler, sindirim sistemini düzenler, kan şekerini düzenler, diyet eşliğinde kilo vermeyi destekler ve bağırsakları korur. Ayrıca kefir kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bakımından zengindir. Bu da kefiri tam bir şifa kaynağı yapar. Peki diyette kefir ne zaman içilmeli? Şimdi gelin bu kritik sorunun yanıtına odaklanalım.

Kefir ne zaman içilirse zayıflatır?

Genellikle diyet programı kapsamında kahvaltıdan önce bir bardak kefir tüketilebilir. Kefir, sağlıklı bir şekilde zayıflamaya yardımcı olur. Kefir tüketiminin yanı sıra günlük su tüketimi de kilo verme sürecini etkiler. 2 ya da 2,5 litre su tüketimi önemlidir. Kefir kahvaltıdan önce tüketildiğinde fayda sağlayabilir ancak birtakım sorunlara da yol açabilir. Mide hassasiyeti ya da kronik rahatsızlığı olanların kefiri günlük rutinlerine eklemeden önce doktora danışmaları çok daha sağlıklı olacaktır. Kefirin ideal tüketim saati için öğlen ve akşam yemeği arasındaki ikindi ara öğünü diyebiliriz. Genellikle bu iki öğün arası uzun olduğundan, açlık krizleri de bu saatlerde uğrayabilir. Kefir, bu açlık krizlerini bastırmada etkili rol oynar. Bu nedenle öğle ve akşam yemeği arasındaki ikindi ara öğününde kefirden destek alınabilir. Yukarıda da söylediğimiz gibi kefirin yanında faydalı kuruyemişler tüketmek, tokluk süresinin de uzamasını sağlayacaktır. Bu nedenle kefiri tek başına tüketmek yerine faydalı kuruyemişleri de listenize ekleyebilirsiniz. Kefir genelde hemen her diyet listesinde olan bir üründür ancak her zaman söylediğimiz gibi diyet kişiye özgü bir durumdur. Kefirin size uygun olup olmadığını mutlaka bir uzmana danışın ve öyle diyet listenize ekleyin. Çünkü herkese iyi gelen bir ürün sizde tam tersi bir etki de yaratabilir. Bu nedenle kefir gibi doğal bir ürün dahi olsa, diyet listenize eklemeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

Kefir kilo aldırır mı?

Yukarıda bahsettiğimiz “tam tersi tablo” işte bu noktada devreye girer. Sınırsız ve bilinçsiz olarak tüketilen her ürünün kilo aldırma kapasitesi vardır ki buna kefir de dahil. Kefir probiyotik bir süt ürünüdür ve bağışıklığı güçlendirir, beraberinde metabolizmayı hızlandırır. Sindirime de çok büyük fayda sağlayan kefir direkt olarak kilo aldırır diyemeyiz ancak fazla tüketildiğinde gün içinde almanız gereken kalori miktarını aşabilir ve diyet düzeninizi olumsuz etkileyebilirsiniz. Kefir kilo aldırmaz ancak fazla ve bilinçsiz tüketimi her gıdada olduğu gibi kefirde de risktir. Son olarak kefir diyet için uygun mu sorusunun da yanıtını verelim. Diyet sürecinde kalsiyum tüketimi özellikle yağ yakımında önemli bir etkendir. Kefir de kalsiyum bakımından zengin olduğu için kilo verme sürecinde büyük destek sağlar. Kefir içerdiği protein, yağ ve karbonhidrat sayesinde sizi uzun süre tok tutar. Bu sayede ana öğünlerde çok yemenin de önüne geçmiş olursunuz. Hiçbir yiyecek ya da içecek zayıflama konusunda mucizeler yaratmaz. Yani tek bir gıdaya tüm diyeti yüklememek gerekir. Zayıflamanın tek yolu sağlıklı yaşam ve egzersizdir. Kefir, yeşil çay ve benzeri gibi ürünler diyetin yanında bir destekçidir; tek başına kilo verdirme özelliği yoktur. Bu nedenle diyet yaparken önceliğiniz zayıflama çayları, zayıflatan içecekler ve benzeri gibi şeyler olmamalı direkt hedefiniz sağlıklı beslenme olmalıdır.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığınız, mide sorunlarınız ya da başka bir sağlık sorununuz varsa kefiri beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Benzer Yazılar