Şifalı Bitkiler
Hindiba Yaprağı Nedir? Hindiba Yaprağı Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler


Rezin
B ve C Vitamini
Fosfor
Kalsiyum
Demir
Nişasta
Protein
Uçucu Yağlar


Karaciğer Dostunuz

New Delhi Eczacılık Fakültesinde hindibanın tahrip edilmiş karaciğer hücreleri üzerindeki anti-hepatotoxic (tahribi önleyici) etkisi incelendiğinde, karaciğer enzim seviyelerinin normale döndüğü gözlenmiştir. Nitrozaminlerin tetiklediği oksidatif stres karaciğer üzerinde bazı tahribatlara sebep olmaktadır. Hindiba ile yapılan uygulamalar sonucunda kan ve karaciğer'deki toplam yağ, kolesterol, bilirubin ve enzim aktivitesi ölçüldüğünde hindibanın antioksidan etki gösteren parametreleri arttırdığı karaciğeri koruduğu ortaya çıkmıştır.

Ayrıca, hindibanın Lactucin ve Lactucopicrin etkin maddelerinin antimalarial (sıtmayı önleyici) etkileri olduğu belirtilmektedir. Işığa duyarlı olarak bilinen Plasmodium falciparum olarak tanımlanan parazite karşı sıtma önleyici etkisi olduğu ifade edilmektedir.

Windsor Üniversitesinde yapılan çalışmada, hindiba bitkisinin ekstraktı, lösemi hücrelerinin hücre gelişim evrelerini normalize etmesi nedeniyle, lösemi tedavisinde önemli rolü olduğu kanıtlanmıştır.

Güney Kore’de, Wonkwang Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, hindibanın bağışıklık sistemi üzerinde toksik etkisi olan maddeler üzerindeki etkileri incelenmiş. Sonuçlar kıyaslandığında, lökosit seviyesinin arttığı, karaciğer, dalak ve timüslerin ağırlığında göreceli bir artış olduğu gözlenmiştir. Bağışıklık sisteminde toksik maddelerin oluşturduğu hasarı tamir ettiği belirtilmiştir. Bağışıklık sistemi üzerinden tedavi edilebilen hastalıklarda ağırlıklı olarak tavsiye edilmektedir. Japonya’da, Osaka Üniversitesinde yapılan bir araştırmada ise hindibanın alerjik reaksiyona sebep olan hücreler üzerindeki durdurucu etkisi incelenmiş. Sonuçlar kıyaslandığında hindiba alerjiye sebep olan hücreler arasındaki reaksiyonu engelleyerek, alerjiyi önlediği gözlenmiştir.

Ayrıca DNA'yı serbest radikal hasarından koruduğu saptanmıştır. Böbreklerin ve karaciğerin çalışma kapasitesinin yükseltilmesinde yardımcıdır. İdrar söktürücü, mesane iltihabını temizleyici olarak kullanılabilmektedir. Kan yapıcı özelliği ile dalak rahatsızlıklarında önerilmektedir, iştah açıcı olarak bilinir. Romatizma ve gut hastalıklarında variste tavsiye edilir. Kanı temizleyebilmektedir

Safra kesesi taşlarının oluşumunu ve irileşmesini önlemektedir. Safra azlığı, mide ve bağırsaklarda oluşan şişkinlik ve sindirim bozukluklarında, vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilmektedir. Pankreas ve karaciğer bağlantılı hastalıklarda yani sarılık ve sıtmada kullanılabilir. Şeker hastaları için kullanılmaktadır. Kronik Hepatit B de önerilir. Kaşıntı, egzama mayasıl ve cilt hastalıklarında önerilmektedir. Sarılık ve sıtmada tavsiye edilir. Zayıflama küründe kullanılmaktadır. Kalın bağırsak rahatsızlıkları ve ishalde faydalı olduğu belirtilmektedir.

Halk Tababetine Göre: Ülkemizde salatası ve yemeği yapılan bir bitkidir. Güçlü bir karaciğer ve kan dostu olarak bilinir. Karaciğer ve safra kesesi sorunlarında uzun yıllardır bilinmekte ve kullanılmaktadır.
 

Benzer Yazılar