Karnabaharın Faydaları
Kilo Vermenize Yardımcı Olur
Karnabahar kilo vermek için tüketilebilecek etkili sebzeler arasındadır.Çünkü içeriğindeki değerli besin maddeleri beslemenize yardımcı olur ve zayıflamak isterken eksik kalan besin maddelerini içerir.Aynı zamanda düşük karbonhidrat içeriği ile zayıflamanıza yardımcı olur.Yan,i kalorisi düşük olan gıdalar tüketildiğinde enerji ihtiyacı fazlalık yağlar ile karşılanacağından yağ yakımını teşvik eder.Son olarak diyet lifi açısından zenginidir.Diyet lifi ile hem daha az yemek yiyebilecek hem de su alıp şişerek midede yer kaplayacak bu sayede daha erken doymanıza yardımcı olacaktır.
Kan Basıncını Dengeler
Kan basıncının dengelenmesi potasyum tarafından kontrol edilmektedir. Karnabahar da potasyum açısından zengin gıdalar arasında yer alır.Bu sayede yükse veya düşük tansiyon gibi sorunlarda kan basıncını dengelemek potasyuma kalır.
Mide Sağlığını Korur
Karnabahar mideyi koruyan mukus tabakasını korur. Karnabahardaki glukoraphanin maddesi mide ülserine karşı mideyi korur.Mideyi koruyan zarın sağlamlaşmasına yardımcı olmaktadır.
Kış Hastalıklarına Karşı Korur
Karnabahar iyi bir C vitamini kaynağıdır.Bu sayede özellikle kış soğuklarında hastalıklara karşı iyi bir savunma sistemi olacaktır.Soğuk hastalıklarına karşı C vitamini en gerekli vitaminlerin başında yer almaktadır.
Kemik Sağlığını Korur ve Geliştirir
Kemik için en gerekli besin maddeleri kalsiyum ve K vitaminidir. Karnabahar 100 gramında 22 mg kalsiyum bulunmaktadır.Bu yüzden kemik sağlığının korunması ve gelişmesinde olumlu etkileri olacaktır.Aynı zamanda K vitamini de kemiklerin daha sağlam olmasına yardımcı olan vitamindir.Bu özellikleri ile karnabahar kemik sağlığını destekleyen etkili gıdalar arasında yer alır.
Sindirim Sistemini Rahatlatır
Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlar için karnabahar etkili gıdalar arasındadır.İçeriğindeki diyet lifleri sayesinde bağırsak sisteminde su alıp şişerek sindirimi kolaylaştıracak ve kabızlık sorunlarını engelleyecektir.
Fetüsün Gelişiminde Faydalıdır
Karnabahar ayrıca hamilelik sırasında kadınlara yardımcı olur. Folat bakımından zengin olduğu gibi A vitamini ve B vitamini gibi vitaminler de hücrelerin büyümesine yardımcı olur. Bu sonuçta rahimdeki fetusun düzgün gelişiminde yardımcı olur.
Karnabahar aynı zamanda hamilelik sırasında faydalı olan C vitamini için iyi bir kaynaktır. Böylece her hamile kadın her gün bir kase karnabahar yiyebilir.
Kalsiyum Kaynağıdır
Karnabahar kalsiyum içerir. Ve yağda çözünen bir vitamin olan K vitaminin mükemmel bir kaynağıdır. Kalsiyum, kemik ve dişlerimizi sinir uyarılarının iletimi gibi birçok önemli işlevle birlikte sağlamlaştırmaya yardımcı olur.
K vitamini, kemiklerin sağlıklı kalmasını sağlar ve ayrıca osteoporoza neden olabilecek kemik mineral yoğunluğundaki kayıpları önler. K vitamini de iyi bir kan pıhtılaştırıcıdır. Ayrıca etkili bir anti-inflamatuar olduğu da gözlenmiştir.
Serbest Radikalleri Uzaklaştırır
Karnabahar detoks etkisine sahip bir gıdadır.Antioksidan içeriği sayesinde vücutta bulunan serbest radikalleri uzaklaştırır.Bu sayede kanser, tümör gibi yabancı hücrelerin oluşumu engellenir.Aynı zamanda oksijenin tahrip etkisi de antioksidanlar sayesinde ortadan kalkmış olur.
Saç Sağlığını Korur
Karnabaharda bulunan selenyum, çinko ve diğer besin maddeleri saç sağlığını korur.Saçların daha sağlam yapıda olmasına yardımcı olmaktadır.Aynı zamanda içeriğindeki kükürt ve silisyum da saç sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
Sinir Sistemini Korur
Az miktarda demir minerali içerse de özellikle B6 vitamini açısından zengindir.B vitaminleri ise özellikle sinir sisteminin sağlıklı çalışması için en gerekli vitaminlerdir.Karnabahar sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Zararlı Toksinleri Uzaklaştırır
Karnabaharda bulunan besin maddeleri sayesinde vücuttaki zararlı toksinleri ve serbest radikalleri uzaklaştırır.Aynı zamanda idrar sökücü etkisi ile de toksinleri etkili bir şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
Kalp Sağlığını Geliştirir
Karnabahar, kalbi sağlıklı tutan bir sebzedir. Araştırmalar, inflamasyonun, diyabet, kalp hastalığı, inme, Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bozukluklar ile ilgili risklerle bağlantılı olduğunu da ortaya koymaktadır.
Bu, karnabaharın anti-inflamatuar özelliklerini daha da vurgulamaktadır. Ve kalp ve kardiyovasküler sistemi korumaya yardımcı olduğu anlamına gelir.
Kolesterolü Düşürür
Karnabahar zengin bir lif kaynağıdır. Bu lif, kolesterol düzeylerini düşürmede yardımcı olur.
Bağışıklığı Artırır
Karnabahar ayrıca antioksidanlar da içerir. Tek başına antioksidanlar birçok yarara sahiptir. Anti-inflamatuar bir ajan olarak hareket ederler ve bağışıklık sistemi kurmaya yardımcı olurlar. Ayrıca vücudun sıvı dengesini yönetmeye yarayan sodyum içerir.
Karnabahar Hakkında Bazı Öneriler
Karnabaharı kızartarak tüketmek lezzetli gelse de bazı besin değeri kızartma esnasında yok olmaktadır.Ayrıca yüksek sıcaklıktan dolayı bazı zararlı maddeler açığa çıkmaktadır.Bu yüzden kızartmak yerine haşlayarak tüketmenizi öneriyoruz.
Aşırı tüketiminde bazı alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.Bu yüzden alerji veya kaşıntı gibi durumlarda doktora danışmanızı öneriyoruz.
Son olarak çiğ tüketebileceğiniz gibi haşlayarak yemeklere ekleyerek tüketebilirsiniz.İki şekilde de karnabahar faydalı etkileri vardır.Pişirerek tüketmek zayıflamak isteyenler için daha etkili olacaktır.Çünkü pişirerek tüketmede gıdanın kalorisi azalmaktadır.