Yaban Mersini Faydaları Nelerdir ?
Yaban mersini (Vaccinium myrtillus), veya fundagiller (Ericaceae) familyasından ılıman iklimlere adapte olmuş bir üzümsümeyve türü. Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü vardır.
Genel olarak Kuzey Avrupa, Amerika'daki Rocky Dağları ve Türkiye'de, Karadeniz Bölgesi bölgesinin rakımca yüksek olan fundalık ve ormanlık bölgelerinde yabani formda değişik tipleri bulunmaktadır.
Yaban mersini özellikle 1906 yılında Amerika'da başlatılan ıslah çalışmaları sonucu doğadaki yabani formlarına göre kültüre alınan çeşitlerin, özellikleri (meyve iriliği, tadı, olgunluğu vs.) daha üstün niteliklere sahip olduğu görülmüştür.
Yaban mersininin sağlığa olan faydaları sindirim problemleri ve ülserden kurtulmayı içerir. Geçtiğimiz on yıllardan bu yana yaban mersininin mikrop önleyici, antioksidan ve iltihap önleyici içerikleri şeker hastalığı, kanser ile karaciğer ve böbrek hasarı gibi bir dizi hastalıkta etkilidir. Yaban mersini ayrıca kalp ve damar sağlığı, sağlıklı gözler, tıkanmamış kan akışı ve vücudun tamamının fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmede değerlidir. Yaban mersininin yaprakları, kuru veya olgunlaşmamış meyvesi gibi kısımlarının çoğu bitkisel ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Yaban mersini, fundagiller ailesindeki birçok türden biridir ve Kuzey Avrupa’ya özgüdür. Yüzyıllardan bu yana geleneksel Avrupa tıp sisteminde terapetik etkililiğinden dolayı değer verilmiştir. Günümüzde yaban mersini Kuzey Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetiştirilir ve reçellerde, turtalarda ve konservelerde lezzetli bir içerik olarak popüler hale gelmektedir.
Besin Değeri
100 g'da;
-
42,1 kcal
-
Su 84,8 g
-
Proteinler 0,6 g
-
Yağlar 0,6 g
-
Karbonhidratlar 7,4 g
-
Posa 4,9 g
-
Alkol 0,0 g
-
mf. ung. FS 0,4 g
-
Kolesterol 0,0 mg
-
A vitamini 6,0 µg
-
Karoten 0,0 mg
-
E vitamini 1,9 mg
-
B1 vitamini 0,0 mg
-
B2 vitamini 0,0 mg
-
B6 vitamini 0,1 mg
-
Folik asit 3,0 µg
-
C vitamini 30,0 mg
-
Sodyum 1,0 mg
-
Potasyum 73,0 mg
-
Kalsiyum 13,0 mg
-
Magnezyum 2,0 mg
-
Fosfor 13,0 mg
-
Demir 0,7 mg
-
Çinko 0,1 mg
Yaban Mersinin Faydaları
1. Antioksidan Savunması: Yaban mersininin antioksidan gücü çok amaçlı değerli bir çare haline getirir. Yaban mersininin meyvesi kimyasal bileşenler içerir. Bu suda çözülen faydalı kimyasallar enerji metabolizması sürecinde üretilen serbest radikalleri vücuttan atan radikal süpürücü özelliklere sahiptir. Bu koruyucu özellik oksidatif baskının sonucunda meydana gelen birçok problemin oluşumunu önler.
2. Şeker Hastalığı: Yaban mersininin şeker hastalığını önleme ve iyileştirme konusundaki etkinliği eskiden bu yana hayranlık uyandırıcıdır. Yaban mersini vücuttaki kan şekeri seviyesini düzenlemede destek sağlar.
3. Karaciğer Hasarına Karşı Korur: Yaban mersini antioksidan zenginliğine karşı katkı sağlayarak karaciğer zararının neden olduğu baskıya karşı korur. Ayrıca karaciğer dokularındaki nitrik oksit birikimini azaltır.
4. Kanseri Önler: Yaban mersini özünün, kolon kanseri, meme kanseri ve lösemi gibi çeşitli kanser türlerinin gelişimine karşı etkili olduğu bulunmuştur.
5. Göz Rahatsızlıklarına Karşı Korur: Yaban mersini göz sağlığının korunmasında faydalıdır. Geleneksel kullanımının dışında bilimsel araştırmalar katarakt ve gece körlüğü gibi diğer göz rahatsızlıkları ile birlikte yaşlanma ile ilgili göz ve göz çevresi tümörlerinin önlenmesinde etkililiğini desteklemektedir. Yaban mersininde bulunan güçlü radikal süpürücüler görmeyi geliştirmeye yardımcı olur. Yaban mersini ayrıca gözü ışık değişmelerine adapte olmada destek veren rodopsin pigment üretimini hızlandırır.
6. Böbrek Yetmezliğine Karşı Korur: Yaban mersininin diğer şaşırtıcı faydalı etkisi de böbrek hasarına karşı savunma gücüdür.
7. Kalbi Koruyan Etkileri: Yaban mersini dünya genelinde en temel ölüm nedenlerinden biri olan kalp ve damar sağlığını korumada etkilidir. Bu etki LDL ve HDL kolesterol seviyesini iyileştirmede yardımcı olur. Araştırma çalışmaları ayrıca yaban mersininin tansiyon ve damar sağlığı üzerindeki pozitif etkilerini onaylamıştır.
8. Mikrop Öldürücü Etkileri: Daha önce bahsedildiği gibi yaban mersini mikrop önleyici etkinlik gösteren fenolik bileşenler içermektedir. Yaban mersininin bu önleyici eylemi çeşitli insan patojenlerine karşı savaşır.
9. Sindirim Sağlığı: Yaban mersini diyare, sindirim bozukluğu ve mide bulantısı gibi mide rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır. Bu da yaban mersininde bulunan taninler ve pektinin kanamayı kesici eylemine katkıda bulunur.
Son Olarak ;
Yaban mersininin tüketilmesi genel olarak güvenli olarak kabul edilmesine rağmen birkaç meselede dikkat edilmesi gerekir.
Kan sulandırıcı ve antiplatelet ilaç alan kişiler, zararlı bir etki göstermesinden veya ilaçların etkinliğini değiştirmesinden dolayı yaban mersinini dikkatli bir şekilde kullanmalıdır.
Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar yüksek yoğunlukta yaban mersini kullanımı konusuna karşı uyarmaktadır. Yaban mersininin aşırı tüketimi toksisiteye neden olur ve bazı kişilerde ölümcül komplikasyonlarla sonuçlanabilir.