Diyet Takviyelerinin Tipleri ve Kullanım Alanları
Birçok insan sağlıklı bir diyet yapmaya çalışsa da, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığınızdan emin olmak için diyet takviyeleri genellikle sağlık programınıza gerekli bir katkıdır. Endüstrinin değeri 120 milyar dolardan fazladır ve bu da yalnızca ABD'deki ekonominin kritik bir bölümünü, dünya üzerindeki etkisini bir yana bırakmaktadır. Yetişkinlerin 2 / 3'ünden fazlası bir miktar besin takviyesi alır, bu yüzden ne olduklarını ve neler yapabileceklerini tam olarak anlamak, nüfusun büyük bir yüzdesi için bariz bir şekilde önemlidir.
Diyet Takviyeler Nelerdir?
Tanım olarak, besin takviyeleri, normal gıda alımınıza ek olarak gün boyunca tüketilebilen konsantre formlarda mineraller, vitaminler, bitkiler, konsantreler, prebiyotikler, lif, amino asitler ve diğer besinlerdir. Bu takviyeler, diğerleri arasında kapsüller, haplar, pastiller, tozlar, jeller, sıvılar, şuruplar ve besin çubukları şeklinde olabilir.
Bazı besin takviyeleri, gün içi sağlıklı besin alımınızı tamamlamayı amaçlasa da, diğerleri bazı hastalıklara karşı ek koruma sağlamayı amaçlamaktadır. Örneğin, insanlar günlük diyetlerinde bol miktarda kalsiyum alsa bile, osteoporoz riskini azaltmak için ekstra kalsiyum takviyesi alabilirler. En temel düzeyde, bu kategoride dikkate alınmak üzere bir diyet ilavesi ağızdan tüketilmelidir.
Diyet Takviyelerinin Çeşitleri
Diyet takviyeleri doğal, sentetik ve yarı sentetik dahil olmak üzere farklı tiplerde gelir. Bazı insanlar ayrıca, bitkisel takviyeleri, botanik, vitamin, mineral, yağ asidi vb. Maddelerine göre ayırmayı tercih ederler.
Doğal Diyet Takviyeleri
Bu takviyeler, bitki ve hayvan dokuları gibi doğal kaynaklardan ve kayalar veya deniz yosunu gibi inorganik materyallerden tamamen türetilmiştir.
Yarı Sentetik Takviyeler
Bu takviyeler tipik olarak doğal veya organik kaynaklardan elde edilir, ancak daha etkili veya daha lezzetli olabilmesi için kimyasal olarak değiştirilir. Değişiklikler genellikle minimaldir ve temel besinlerin çoğu doğal ve değişmeden kalır.
Sentetik Takviyeler
Bazı besin maddeleri ve temel besinlerin sentetik olarak üretilebildiğinden, bu takviyeler her şekilde yapay olarak yaratılır. Bazı kimseler, düzenleyici otoriteler tarafından tamamen kontrol edilmeyen belirli kimyasallar veya bileşikler olabileceğinden, sentetik takviyeleri sevmezler. Unutmayın, diyet takviyeleri bakkal dükkanlarında satılan geleneksel diyet ürünleri ile aynı titiz testlere tabi tutulmaya ihtiyaç duymaz.
Diyet Takviyeleri
Diyet takviyeleri konusunda, özellikle de yetkililerin hafif düzenlemeleri söz konusu olması , büyük bir tartışma söz konusudur, ancak çoğunlukla gıda takviyeleri güvenilirdir. Aşağıda, gıda takviyeleri üreticileri tarafından yapılan dikkate değer iddiaların çoğunun arkasındaki temel endişeler ve gerçekler bulunmaktadır.
Diyet Takviyelerine Güvenebilir Miyim?
Yüzlerce şirketten alınan binlerce takviye ile, almayı tercih ettiğiniz her diyet eki ayrı ayrı düşünülmelidir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde, FDA artık her diyet ekinin ayrıntılarını düzenlememektedir. Bununla birlikte, bunların yüksek kaliteli koşullarda üretilmelerini, herhangi bir kirlilik veya toksin içermediklerini ve bileşenler açısından doğru bir şekilde etiketlenmelerini gerektirmektedir. Etkinliğe gelince, bu genellikle her bireye dayanan özneldir. Diğer bir deyişle, diyet takviyeleri genellikle güvenli kabul edilirken, bu belirli besinlerin gerçekleştirmeyi amaçladığı şeyleri gerçekleştireceklerine dair bir garanti yoktur.
Diyet Takviyesine İhtiyacım Var Mı?
Herkes belirli besin takviyelerinden yararlanabilir, ancak bazı kişiler belirli takviyelerden ölçülebilir bir fayda hissetmez. Örneğin, diyetinizde yüksek düzeylerde C vitamini tüketiyorsanız, ekstra bir takviye almak vücudunuzun metabolize edip depolayabileceği belirli bir besinin sınırı olması bağışıklık sisteminizi güçlendirmez. Genellikle diyet takviyeleri gerektiren gruplar, hamile kadınlar, yaşlılar, kötü beslenme alışkanlığı olan kişiler, gıda alerjisi olan kişiler, vejetaryenler, emziren anneler ve genişletilmiş hastalık, yaralanma veya ameliyattan kurtulanlardır.
Bu Takviyelerin Hastalıkları Olabilir Mi?
Besin takviyelerinin ilaç olmadığını hatırlamak önemlidir, bu yüzden hastalıkları iyileştirmek için tasarlanmamışlardır. Belli hastalıkların önlenmesinde kesinlikle yardımcı olabilirler, ancak az sayıda kullanmalısınız , spesifik olarak teşhis edilmiş bir durumu hedefleyen aktif içeriklere veya kimyasallara sahiptir. Diyet takviyeleri genellikle “gıda” olarak kategorize edilir, ancak bir ilacın nitelikleri içine girerse, o zaman düzenleyici kuruluşlar tarafından bir ilaç olarak ele alınacaktır.
Diyet Takviyeleri Tehlikelidir Mi?
Bir diyet ekinin başlıca riskleri, insanlar bir doktorla konuşmadan takviyeleri aldıkları zaman, özellikle aynı anda başka bir rahatsızlık için ilaç alıyorlarsa ortaya çıkar. Kişiler reçeteli ilaçları diyet takviyeleri ile değiştirirse, bu da tehlikeli olabilir. Zaten dengeli beslenmekte olan kişiler için, belirli minerallerin ve besin maddelerinin yüksek konsantrasyonlarını tüketmek tehlikeli olabilir. Örneğin, diğerlerinin yanı sıra aşırı miktarda demir, potasyum, C vitamini veya A vitamini istenmeyen ve hoş olmayan yan etkilere neden olabilir.
Diyet Takviyeleri İlaçları Etkileyebilir Mi?
Bazı takviyeler, bazı ilaçların etkinliğini etkileyebilir veya hatta semptomları şiddetlendirebilir. Günlük sağlık programınıza yeni bir besin takviyesi ekleyecekseniz daima doktorunuzla konuşun. Başlıca örneklerden bazıları, anti-depresan ilaçların metabolizma hızını artıran ve onları daha az etkili hale getiren St. John's Wort'dur. Benzer şekilde, K vitamini birçok kan inceltici ilacın etkilerini karşılayabilir. Ve bunların ikisi de potansiyel olarak ölümcül komplikasyonlardır. Başka birçok örnek vardır bununla ilgili, doktorunuzla görüşülmeli.
Diyet Takviyeler Ne İçin Kullanılır?
Diyet takviyeleri, kemik sağlamlığının arttırılması, metabolizmanın arttırılması, sindirimi destekleme ve besin gereksinimlerini tamamlama gibi yüzlerce özel amaç için kullanılmaktadır.
Kemik Gücünü Artırın
Birçok insan, kemikleri güçlendirmek için normal diyet alımını artırmak için mineral takviyeleri alır. Bu öncelikle 40 yaş ve üstü kişiler içindir, çünkü kemik mineral yoğunluğu azalmaya başlar. Çinko, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi diyet takviyeleri kemik zayıflığını ve osteoporozu önlemek için popülerdir.
Metabolizmayı Artırın
B vitaminleri, hormon üretiminden enerji seviyelerine, uygun sindirime, yağ depolamasına ve uygun büyüme ve gelişmeye kadar değişen metabolik süreçlerimize karmaşık bir şekilde bağlıdır. Bu, B vitamini metabolizma bozuklukları ve eksiklikler çok ciddi koşullar olduğu gibi, her yaştan insanlar için son derece önemli hale getirir. Örneğin, gebe kadınlar sıklıkla folik asit takviyeleri alırlar, çünkü bu besin nöral tüp defektlerinin fetüste ortaya çıkmasını engellemek için gereklidir.
Besin Gereksinimleri
Diyet takviyeleri almanın en yaygın nedeni, düzenli diyetinizdeki belirli besinlerden eksik olmanızdır. Vejetaryenler için, et ve kümes hayvanlarında bulunan belirli mineral ve yağlara erişmek zor olabilir. Omega-3 yağ asidi takviyeleri bu nedenle kısıtlı bir diyete sahip olanlar arasında popülerdir. Bir dizi basit test, hangi besin maddelerinin eksik olabileceğini de belirleyebilir ve doktorunuz tarafından diyet takviyeleri için önerilerde bulunabilir. Bu, vücuttaki bir metabolizma probleminden veya daha kolay bir şekilde giderilebilecek bir diyet sorunundan kaynaklanabilir.
Alerjiler
Gıda alerjisi olanlar için, özellikle alerji yumurta, glüten veya balık gibi temel bir gıdaya sahipse, doğru miktarda besin elde etmek zor olabilir. Bu durumda, doktorunuz muhtemelen bir gıda alerjisinin hangi besinsel eksikliklere yol açacağını bilecek ve besin takviyelerini önleyici bir önlem olarak önerebilir.
Bağışıklık Sistemini Artırın
Birçok farklı besin, mineral, organik asit ve kimyasal bileşikler bağışıklık sisteminin işleyişini etkiler, bu nedenle vücudunuzun savunma sistemini koruyacak takviyeler oldukça yaygındır. Multivitaminlerden selenyum ve E vitamini takviyelerine kadar, bu ürünlerden bazıları sisteminize ekstra bir koruma katmanı ekleyebilir.
Hastalıkları Önlemek
Yine, diyet takviyeleri hastalıklar için ilaçlar veya “tedaviler” olarak düşünülmemelidir, ancak kronik hastalık riskini azaltabilirler. Bazı mineraller ve vitaminler, örneğin vücutta oksidatif stresi azaltacak antioksidan etkilere sahiptir. Ayrıca, bazı besinlerdeki bir eksiklik sizi hastalığa karşı daha savunmasız bırakacaktır, bu nedenle doktorunuz belirli bir durum için yüksek bir risk seviyesi algılarsa, sonuçları önlemek için bir ek önerebilir.
Çoğu insan diyetlerinde yeterince lif almadığından, lif takviyeleri en yaygın ve yaygın olarak kullanılan diyet takviyeleridir. Bununla birlikte, lif’in yanı sıra, belirli vitaminler, mineraller, amino asitler ve yağ asitleri de normal sindirim için önemlidir.
Egzersizlerinizi Arttırın
Şekle girmek, beslenme ve egzersiz rutininizde önemli değişiklikler yapılmasını gerektirebilir, ki bu da besin alımını patlatmaktan kurtarabilir. Daha fazla kalori yakıyor olabilirsiniz veya vücudunuzun kaynaklarından daha fazlasını kullanıyor olabilirsiniz, ancak ihtiyacınız olan tüm kaynakları almaya devam edip etmemeniz , egzersiz programınız için bir tehdit oluşturuyor olabilirsiniz. Diyet takviyeleri, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve hammaddelerin normal düzeylerine ek olarak, besin maddelerini topladığınızdan emin olmalısınız.