Diyet yapmak başlı başına bir disiplin ve istikrar işidir. Bir kere beyin ile anlaşma sağlarsak, mideyi ikna etmek daha kolay olacaktır. Bu bir alışveriştir aslında; vücudumuza ne kadar sağlıklı gıda verirsek karşılığında da o kadar sağlık alırız. Bu nedenle diyet için yalnız kilo verme değil bir “sağlık alışverişi” demek de doğru olabilir. Şunu biliyoruz ki gündüz, özellikle sabahın ilk saatleri diyetin en şahane saatleridir; açlık neredeyse yok derecesindedir, kararlılık yüksek seviyededir, diyet sayfalarda gezinme hat safhadadır ve kendimize olan güvenimiz zirvesini yaşar. Diyetin en sevilen dönemi sabah saatleridir desek yeridir. Öğlen biraz kazınma başlar, akşamüstü bu durum pekişir. Akşam olduğunda tüm gün diyet yapmanın verdiği haklı gururla kendimizi tebrik ederiz ancak gece olunca işte o zaman işler değişebilir. Kendimizle külahları en sık değiştiğimiz saatler gece saatleridir. Gündüz hâlbuki ne güzel besleniriz ancak karanlık çökünce, el ayak çekilince sanki her şey yemek yeme üzerine kurulu bir hale geliyor. Bu nasıl oluyor bilmiyoruz yani gündüz diyette bu kadar başarılı olurken gece nasıl kendimizi buzdolabının karşısında görebiliyoruz? Neyse sebebinde ziyade çözümüne odaklanmakta yarar olacak. Şimdi sebeplerini saymaya kalksak daha sayarken acıkacağız hiç gerek yok! Bu gece acıkmalarının başımıza iş açmaması için öncelikle gündüz doğru bir beslenme planı oturtmamız lazım. Eğer ara öğünümüzü yemezsek, gece acıkmamız olasıdır. Ara öğünler genellikle üzerinde pek durulmayan beslenme saatleridir. Hâlbuki esas kiloyu verdiren o ara öğünlerdir. Eğer ara öğün yapmazsak, ana öğüne normalinden daha aç geliriz. Zaten diyette olmanın verdiği bir halet-i ruhiye varken bir de üstüne az yeme çabası daha da yorar insanı. İşte bu çabayı minimuma indirmek için ara öğün yapmak şart oluyor. Kimi zaman ara öğünlerin arası yakın oluyor ve acıkmadan yemek yemek durumunda kalabiliyoruz. Bu noktada devreye uzmanlar giriyor.
Diyete ilk kez başlıyorsanız bu süreçte mutlaka bir uzmandan destek almanızda yarar olacaktır. Çünkü hep söylediğimiz gibi beslenme herkese değil kişiye özgüdür. Birine çok iyi gelen maydanoz kürü, diğerinin başını kaldıramamasına neden olacak kadar tansiyon sorunu oluşturabilir. Bu nedenle diyet listeleri, kürler, diyet tarifler, detoks etkili sular ve benzeri pek çok şeyin faydası da zararı da tamamen kişiye özel olarak değişecektir. Diyetten maksimum faydayı sağlamak için zayıflama sürecini bir uzman eşliğinde ilerletmek daha iyi olacaktır. Şimdi gelelim esas konumuza; ne olacak bu gece acıkmalarının hali?
Gece çok acıkıyorum ne yemeliyim?
Keşke acıkmasak tabi de yapacak bir şey yok insanın içi ezilebiliyor. Bir de buna mide guruldaması eşlik etti mi uykular kaçabiliyor, rüyalar uzaklaşabiliyor. İşte bu noktada hiç değilse zararlı olmayan şeyleri tüketmek bizi bu girdaptan çıkarabilir. Gece acıkmalarında ne kadar sağlıklı yersek o kadar iyi olur. Bu sadece tartıdaki rakam için değil, işin bir de psikolojik boyutu var. Ertesi gün yediklerimizden pişman olma hissi, tartıdaki rakamdan çok daha ağır gelebilir. Bu nedenle diyetin bir sabır işi olduğunu unutmamak gerekir. Elbette kaçamaklar olacaktır zaten kaçamaksız diyet bir süre sonra motivasyon kaybına neden olur. Ara sıra kendimizi ödüllendirerek bu süreci daha eğlenceli bir hale getirebiliriz. Tabi bu noktada ödülleri mümkünse gece yapmayın yani! Gece ne kadar hafif geçerse ertesi gün vicdanımızın sesi de o kadar kısık olacaktır. Vicdanları bağırtmamak için, gece acıktığınızda az sonra sıralayacağımız şeylere yönelebilirsiniz. Hem sağlıklı, hem uyku dostu hem de vicdan muhasebesi yaptırmayan cinsten. Şimdi gelelim gece içimiz ezildiğinde neleri tüketebileceğimize…
1- Tarçınlı süt
Daha önce tarçınlı sütten bahsetmiştik bir blog yazımızda. Sütte bulunan protein, metabolizmayı hızlandırıyor. Yağ yakımını kolaylaştırması da cabası. Tarçın ise başlı başına bir süper kahraman. Tok tutuyor, tatlı krizlerini sakinleştiriyor. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına olanak sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Daha ne yapsın bu tarçın! Şişkinliği de unuttuk sanmayın. Diyet yapanların en büyük şikâyetlerinden biri şişkinliktir. Kilo deseniz değil, ödem deseniz değil; öyle bir his ki şişkinlikten duramaz olduk. Bu şişkinliğin en önemli nedenlerinden biri hazım sorunu. Tarçın, hazımsızlığa neden olan bakterilerle savaşıyor ve şişkinlik sorununu da ortadan kaldırıyor. Her derde deva tarçın hem kilo verdiriyor, hem tok tutuyor, hem vücudu sağlıklı kılıyor yetmezmiş gibi zararlı toksinlerin atılmasını sağlıyor. Süt deseniz çocukluk kahramanımız zaten. Onuna uzadık, onunla büyüdük. Tarçın ve süt bir araya gelince kilo verdiren ve sağlıklı bir içecek haline dönüşüyor. Mis gibi kokusu ve lezzetiyle alıyor bizi götürüyor. Tarçınlı süte şeker ilave etmediğiniz sürece hiç sıkıntı yok. Eğer siz de akşam öğününden sonra mide guruldaması ile karşı karşıya kalıyorsanız tarçınlı sütü denemenizde yarar olabilir.
2- Salatalık
Diyet denince akla ilk gelenlerden biri salatalıktır. Zaten çoğu sudur, kalorisi de yok denecek kadar azdır. Gece aniden açlık hissi geldiğinde onu bastıracak en etkili gıda kesinlikle salatalıktır. Bir de zaten sulu sulu olduğu için ağızda bıraktığı tat da sizi rahatlatacaktır. Salatalığı limon suyu ile de tüketebilirsiniz ancak mide sorununuz varsa gece salatalığa limon suyu eklemek iyi bir seçim olmayabilir. Salatalık sadece düşük kalorili olmakla kalmıyor bir de üstüne sindirim dostu. Yani salatalık yiyerek bir yandan sindirim sisteminizi de olumlu etkilemeniz söz konusu olabilir. Diyelim ki gece acıkmanıza bir de uykusuzluk eklendi. Yoğurdu çıkarıverin dolaptan, doğrayın içine salatalık. Buyurun size hem sağlıklı, hem tok tutan hem de uykunuzun gelmesine yarayan bir karışım. Salatalık deyip geçmeyin gece gündüz demeden sırf bize fayda sağlamak için çalışan mucize bir gıdadır kendisi.
3- Yulaf, süt ve meyve üçlüsü
Şimdi tabi bu karışım için sıfır kaloriye yakındır deyip de birbirimizi kandırmayalım. Yulaf, süt ve meyve üçlüsünün kalorisi vardır ama masumdur diyerek ortamı biraz yumuşatalım. Gece aniden gelen “yemek ye” komutunu bastırmak için yulaf, süt ve meyveden destek alınabilir. Yulaf ezmesini ılık süt ile karıştırıp içine az miktar meyve ekleyebilirsiniz. Yulaf tek başına çok da tadı olmayan bir besin olduğu için genellikle meyvelerle daha iyi gidebilir. Yulafı yoğurtla da tüketebilirsiniz ancak ağzınız azıcık lezzet de arıyorsa içine masum meyvelerden birkaçını ekleyebilirsiniz. Eğer muz yemek istiyorsanız bir tam muz yemekten kaçının; birkaç dilim yeterli olacaktır. Elma sanki kulağa daha masum geliyor ama siz bilirsiniz.
4- Meyveler
Yukarıda yulafa kattığımız meyveleri sek olarak da yiyebiliriz ama meyvenin de şeker içerdiğini unutmadan! Gece yediğiniz meyveler vücudunuzda şeker olarak varlığını sürdürecektir ancak daha ağır yemeklere nazaran meyve yemek yine daha masum bir seçenek olabilir. Örneğin hazır mevsimiyken mandalina olabilir. Hem zaten corona virüsten köşe bucak kaçıyoruz o arada vitamin takviyesi olarak meyve yemek iyi bir seçenek olabilir. C vitamini içeriği yüksek olan portakal, kivi, mandalina gibi meyveleri tüketebilirsiniz ancak tabi midenizi de kollamanız şartıyla; eğer mide rahatsızlığınız varsa bu tarz meyveler midenizde yanma yapabilir gece gece. O yüzden seçtiğiniz meyve mutlaka mevcut sağlık durumunuza göre olmalıdır. Bu arada narı da unutmayın; gece olur, gündüz olur her zaman olur. Mis gibi tadı, renkli görseli ile hem göze hem damağa hitap edecektir. Gece meyve yeme konusu biraz tartışmaya açık tabi; neticede meyvede de şeker var. Ancak yoğun bir karbonhidrat ya da yağ alımına nazaran sanki meyve daha masum gibi görünüyor.
5- Kuru yemişler
Kuru yemiş deyince gözümüzde hemen kaju canlanmasın tabi. Hayaller kaju gerçekler fındık. Faydalı kuruyemişlerden destek almanızda yarar olacaktır. Badem olur, ceviz olur, fındık olur bunlar hep dost kuru gıdalar. Sindirim sistemine de iyi gelir bu arada. Kurutulmuş meyve seviyorsanız o da bir seçim olabilir. Bu arada tabi adet kontrolünü ihmal etmeyelim. Eğer fazla tüketilirse sanki bir ana öğün yemişsiniz gibi kalori de alabilirsiniz. Bunlar aslında biraz da tuzak yemişler. Yani kilo aldırmıyor, ara öğün önerisi, sağlıklı atıştırmalık gibi duruyor ancak fazla yenince hop uzak durulması gerekenlerden biri haline geliyor. 3-4 badem ve belki bir kuru kayısı sanki tamamdır gibi geliyor… Kurutulmuş meyve de olur dedik ya biraz önce aslında onu kendiniz de yapabilirsiniz. Tercih ettiğiniz bir meyveyi evde fırınlayabilir ve şahane lezzetler çıkarabilirsiniz. Bu sayede diyette özellikle gece tüketebileceğiniz sağlıklı kurutulmuş meyveler elde etmiş olursunuz.
6- Bitter çikolata
Şimdi biz buraya bitter çikolata yazdık ama siz sonra bunu unutun. Aslında çok önerilen bir şey olmasa da anlık gelen tatlı krizini profiterol ile kesmekten iyidir! Gece ne yeseniz sizi mutlu etmediyse ve içinizdeki tatlı aşkı bir türlü son bulmuyorsa bitter çikolata ile göz göze gelebilirsiniz. Bitter çikolata kan dolaşımını hızlandırıyor ve kalorisi de diğer çikolatalara oranla daha düşük. Kakao oranı yüksek olan bir bitter çikolata tercih edebilir ve tatlı krizinizi en masumundan atlatabilirsiniz. Her gün değil ancak tatlıya çok yükseldiğiniz günlerde bir küçük parça bitter çikolata işinizi görebilir. Bu arada bitter çikolata aynı zamanda tokluk da sağlar. Yani gece gece birden açlığı bastırmak için çikolata iyi bir seçenek olabilir. Tamam, şimdi bu bilgiyi unutun zira aklınızda kalırsa her gece eliniz bitter çikolataya gidebilir. Her gece yiyin demiyoruz, çok nadir ve canınız çok tatlı çektiğinizde…
7- Tuzsuz, patlatılmış organik mısır
Patlamış mısırın çok çok az miktarı da gece acıkmanızı bastırabilir. Elbette tuzsuz olması ilk şart. Yağı da mümkünse yok denecek kadar az koyun. Patlamış mısır gece tok tutması bakımından iyi bir seçenek olabilir. Ancak bu da tıpkı bitter çikolata gibi çok nadir olması gerekiyor neticede mısır…
Finali de su ile yapalım mı? Bazen acıktığımızı zannederiz ancak aslında o vücudumuzun susuz kaldığının bir işareti olabilir. Su içinde bu açlık hissi de geçer. Eğer birden bir acıkma olursa su içmeyi deneyin ve açlık mı yoksa susuzluk mu hissettiğinizi kolayca tespit edin. Gece acıkması özellikle diyet yapanların korkulu rüyasıdır ancak bu rüyayı daha masum kılmak bizim elimizde. Ne kadar sabredersek ve motivasyonumuzu ne kadar yüksek tutarsak bu sağlık alışverişinde kar eden biz oluruz, bunu da buraya not düşelim…