Kilo vermek, sağlıklı bir bünyeye sahip olmak ve dahası ayna karşısında müthiş bir özgüvenle durmak şüphesiz dünyanın en güzel duygularından biridir. Bu uğurda detoks kürlerinden, lezzetsiz diyetlere kadar onlarca şeyi denedik, denemeye devam ediyoruz. Sağlıklı bir diyetin anahtarı dengeli beslenmeden geçer. Aç kalarak kilo vermeye çabalama dönemi yerini sağlıklı beslenerek kalıcı kilo vermeye bıraktır. Eskiden kulağımıza aşina olan o diyet türleri artık tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. Çünkü biliyoruz ki aç kalarak değil ancak ve ancak sağlıklı beslenerek kilo kaybı yaşanır. Aç kalarak yapılan diyetlerde ödem kaybı yaşanır. Ancak bırakıldıktan sonra geri alınması da bir o kadar hızlı olur. Sağlıklı beslenerek yapılan bir diyette ise hedef yağ yakmaktır. Tüm düzen kaslara dokunmadan yağları parçalamak üzerine kurulu olduğundan, kilo vermek çok daha kalıcı olacaktır. Hızlı kilo verdiren diyetlerin geri dönüşünün de hızlı olduğunu unutmamakta yarar olacaktır. Bugün konumuz diyete göz kırpan ancak daha çok sağlıklı beslenmeyi işaret eden beslenme şekillerinden bir olan glütensiz diyet. Gluten diyeti olarak da bilinen bu diyet türünde amaç sağlıklı bir mide ve bağırsaklar. Öncelikle glütensiz diyet nedir kısaca bir göz atalım ve ardından yazımızın devamına geçelim.
Glütensiz diyet nedir?
Aslında işe önce glüten nedir diye başlamak daha doğru olacaktır. Glüten, yiyeceklerde bulunan bir maddedir. Bitkisel kaynaklı glütenin ve gliadin isimli iki proteinin suyla bir araya gelmesiyle oluşan bir maddeye verilen isimdir. Bu madde, glüten intoleransı bulunanların ya da çölyak hastalarının bağırsaklarında ciddi tepkilere yol açar. Hatta bu tepkiler tahribatla sonuçlanabilir. Çölyak hastalarının ya da glüten intoleransı olanların bu bakımdan glütensiz bir beslenme modelini benimsemeleri önemlidir. Glüten diyeti olarak da bilinen bu diyet, adından da anlaşılacağı üzere glütenli gıdaların beslenme programından tamamen çıkarıldığı bir diyet tarzını benimser. Glütensiz diyet yaparken uzak durulması gereken ve yenilebilen gıdaları iyi tespit etmek çok önemlidir. Glütensiz diyet aslında çölyak hastalarının ya da glüten intoleransı bulunan kişilerin yapması önerilen bir diyettir ancak beraberinde kilo kaybını da desteklediği için aslında kilo vermek isteyenlerin de tercih ettiği diyetlerden biridir. Neticede temelinde sağlıklı beslenme yatar. Sağlıklı beslenmenin de kilo üzerinde ciddi etkileri olduğu bir gerçektir. Bu nedenle glüten diyeti ya da glütensiz diyet olarak adlandırılan diyet şekli aslında sadece sağlık sorunu olanlar için değil kilo vermek isteyenler için de bir seçenek olabilir. Peki glütensiz diyet nasıl yapılır şimdi gelin bu sorunun yanıtına bir göz atalım.
Glütensiz diyet nasıl yapılır?
Glütensiz diyet yaparken yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi öncelikle ne yiyip ne yiyemediğimizi baştan belirlemememiz gerekiyor. Glütensiz diyet yaparken yenmemesi gerekenlerin başında beyaz ekmek geliyor. Beyaz ekmeği ise şu gıdalar takip ediyor; pide, lavaş, simit gibi hamur işler. Glütensiz diyet yaparken tüketilmemesi gereken yiyeceklerden birkaçı da şu şekildedir; makarna, şehriye, bulgur, irmik, kuskus, hazır çorba, bulyon, beyaz unla hazırlanan kekler, kurabiyeler, pastalar, unlu mamuller, patates kızarması, cips, işlenmiş gıdalar ve benzeri gibi. Glütensiz beslenme modelinde soya sosu, salata sosları, soslu kuru yemişler, klasik kahvaltılık gevrekler de uzak durulması gerekenlerin başında yer alıyor. Glütensiz atıştırmalıklar ya da glütensiz yiyecekler piyasada onlarca farklı markada ve çeşitte bulunuyor ancak bunların aynı zamanda paketli gıda olduğunu da unutmamak gerekir. Paketli gıdanın tavsiye edilmedi diyet türlerinden biridir glütensiz diyet. Bu nedenle bu tarz atıştırmalıkları tüketirken mutlaka ölçülü olmakta yarar olacaktır. Glütensiz diyet tüketiminde yasaklardan birkaçını sıraladık şimdi gelelim neler tüketebileceğimize. Glütensiz diyette yenilebilen glütensiz yiyeceklerden birkaçından bahsedelim. Meyveler, sebzeler, kinoa, esmer pirinç, işlenmemiş kuru yemiş, mısır, et çeşitleri, deniz ürünleri, yumurta, tavuk, keten tohumu, chia tohumu gibi besinler tüketilebilir. Ancak elbette her ürün herkese iyi gelmeyebilir. Bu nedenle biraz deneme yanılma yöntemiyle de ilerlemek gerekebilir. Örneğin bazı meyveler dokunabilir ya da bakliyatlar sıkıntı oluşturabilir. Bu nedenle kişinin bünyesine bağlı olarak neleri tüketip tüketmemesi gerektiği değişiklik gösterebilir.
Glütensiz diyet zayıflatır mı?
Şimdi gelelim en çok merak edilen sorulardan birinin yanıtına. Glütensiz diyet, sağlıklı beslenme felsefesini benimsediğinden elbette kilo üzerinde de olumlu etkileri olacaktır. Glütensiz diyet ile şu kadar kilo verilir gibi keskin cümleler kurmak pek mümkün olmasa da, glütensiz beslenme modeli ile sağlıklı kilo verme sağlanabilir desek daha doğru olacaktır. Romatizma, tiroit sorunları, bağırsak sorunları, saç ve tırnak yapısının bozulması gibi sağlık sorunlarının nedenlerinden biri glüten olabilir. Bu nedenle glüteni hayatımızdan çıkarmanın bize faydası olabilir. Glütensiz bir beslenme modelinin benimsenmesi pek çok bakımdan fayda sağlar. Örneğin saç derisi sağlığını olumlu etkileyebilir ya da tırnakların daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Konsantrasyonunuz artabilir. Glüten maddesi bağırsak yapısını bozarak demir emilimini azaltır. Glütensiz beslenerek bağırsaklarımızın işlevini daha iyi yerine getirmesini sağlayabiliriz. Yan ısıra kansızlık sorunun da önüne geçebiliriz. Glüten içermeyen besinlerin tercih edilmesi vücuttaki insülin uyarılmasını da engeller. Bu sayede kan şekeri de dengelenmiş olur. Glütensiz beslenmek bir anlamda kilo vermek için de ideal bir yol olabilir. Glüten diyeti uygulayarak yeni ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmiş olur. Bu sayede kilo kaybı da beraberinde gelir. Glütensiz beslenme modelinin benimsenmesi ödemlerin de azalmasını sağlayabilir. Glütenden kaynaklanan ödemler gidebilir.
Glütensiz beslenirken nelere dikkat etmek gerekir?
Glütensiz diyetin temel amacı sağlıklı bir sindirim sistemi inşa etmektir. Beraberinde kilo vermeyi de tetikleyecektir. Çünkü glütensiz beslenme birçok şeyin ölçülü tüketilmesini tavsiye eder. Bu da kilo vermeyi hızlandırmak için önemli bir adımdır. Vücuda makarna, kek, kurabiye ve benzeri gibi ürünlerin alınmamasın kilo verme üzerinde mutlaka bir etkisi olacaktır. Glütensiz beslenmeye başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Glütensiz diyetin zararlarıyla karşılaşmamak için mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışarak hareket etmeniz gerekir. Glütensiz beslenme programı mutlaka bir uzman eşliğinde yapılmalıdır. Çünkü her gıda farklı bir etkiye neden olabilir. Özellikle ciddi kronik rahatsızlıklarınız varsa ve vücudunuz farklı yiyeceklere alerjik reaksiyon gösteriyorsa mutlaka uzmandan destek almanız gerekir. İlaç kullananların da dikkatli olması gereken bir beslenme türüdür. Özet geçmek gerekirse glütensiz beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirmeden önce mutlaka bir uzman görüşü almalı ve tüm bu beslenme rutinini uzman fikirleri ışığında hayatınıza katmalısınız. Çünkü glütensiz beslenmenin zararları da söz konusu olabilir.