Hipertansiyon, oldukça ciddi sorunlar doğurabilen tehlikeli ve üzerinde durulması gereken bir sağlık sorunudur. Bugün hipertansiyon yaşı ilerlemiş kişiler başta olmak üzere pek çok yaş grubunda sıklıkla görülür. Üzerinde durulması gereken bir hastalıktır çünkü dikkat edilmez ve tedavi yapılmazsa ne yazık ki insan sağlığını ciddi oranda tehdit eder. Hipertansiyon teşhisi konduktan sonra doktorun reçete edeceği bir takım ilaçlar olacaktır. İlaçların yanı sıra beslenme düzeninde yapılan değişimler de hipertansiyona olumlu etki sağlar. Özellikle hipertansiyonu olanlar için dikkat çeken bir diyetten bahsedeceğiz bugün size. Aslında bu bir diyetten ziyade yaşam biçimi. Çünkü hipertansiyona sahip olan kişiler, ilaç kullanımının haricinde dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzenine ihtiyaç duyar. Hipertansiyon teşhisi konan hastalar doktorun uygun gördüğü reçete ve beslenme şekli ile bu sağlık sorununun ciddi bir hal almasının önüne geçebilir. Öncelikle doktorun “kişiye özel” olarak verdiği reçete ve beslenme tavsiyelerini dikkate almanız gerektiğinin altını çizelim. Şimdi ise son zamanlarda dikkat çeken DASH diyeti hakkında bilgilere geçelim.
DASH diyeti nedir?
Dash diyeti açılımı ile başlayalım söze. DASH kelimesinin açılımı şu şekildedir; dietary approaches to stop hypertension. DASH kelimesinin Türkçe karşılığı ise; hipertansiyon tedavisinde diyet yaklaşımları şeklinde yorumlanabilir. Hipertansiyonun kontrol altına alınmasını ve beraberinde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemeyi amaçlayan bir beslenme şeklidir. Bitki temelli beslenmenin tansiyon sorunlarını azalttığı düşünülür ve DASH diyeti de bu düşünceden yola çıkar. Tavuk, hindi, balık gibi yağsız protein kaynaklarını içeriyor olsa da meyve, sebze ve tahılları da rutine katar. Kırmızı et, şeker, tuz, aşırı yağ gibi ürünler kesinlikle DASH diyetinde yer almaz. Tansiyon hastaları için zararlı olan tuz ve şeker gibi ürünlerin tüketilmemesi, tansiyonun normal seyrinde ilerlemesine olanak sağlayacaktır. DASH diyetinin temel yaklaşımında yağı azaltılmış bir beslenme düzeni benimsenir. Yanı sıra sebze ve meyve içeriği bakımından da zengindir. Lif, kalsiyum, potasyum ve magnezyum bakımından zengin olup protein orta düzeydedir.
DASH diyeti ne işe yarar? DASH diyeti kilo verdirir mi?
DASH diyeti yalnızca kan basıncını değil kolesterolü de düşürmeyi amaçlar. Yapılan araştırmalara göre DASH diyeti kötü kolesterolü ortalama %10’a kadar düşürebilir. DASH diyetini yapanların kan basınçlarının yanı sıra kolesterol seviyelerinin de düştüğü gözlemlenebilir. DASH diyetinde ortalama 2000 civarı bir kalori alımı söz konusu olabilir. Kalori ihtiyacı ve hesaplaması kişiye özel yapılacaktır. DASH diyeti zayıflatır mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bu diyet hipertansiyon hastalarına yönelik yapılan ve tedaviye yardımcı olan bir beslenme türüdür. Ancak tuz, şeker ve aşırı yağ gibi ürünlerin diyet sırasında tüketilmemesi elbette kiloya da yansıyacaktır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeninin benimsenmesi zayıflama üzerinde etki sağlayacaktır. Ancak normal diyet listeleri gibi doğrudan zayıflamaya yönelik değildir buradaki amaç hipertansiyon başta olmak üzere kemik erimesi, kanser, felç ya da diyabet gibi rahatsızlıklara yakalanmayı “sağlıklı beslenerek” önlemektir. Elbette tüketilen ürünlerin sağlıklı olması kiloyu da etkileyebilir ancak DASH diyetinin asıl amacı kilo verdirmek değil hipertansiyon hastalarının doğru ve sağlıklı beslenmesini sağlamaktır.
DASH diyetinin faydaları nelerdir?
DASH diyetinin pek çok faydası vardır. Öncelikle tuz ihtiyacının kontrollü olarak sağlanması sağlığa direkt olarak olumlu yandır. Fazla tuz tüketimi sadece hipertansiyonu değil insan sağlığını doğrudan etkileyen en tehlikeli alışkanlıklardandır. Rafine tahıllar yerine tam tahılların tüketilmesi bağırsak sağlığını korur. Kırmızı etin sınırlandırılması midenin rahatlamasını sağlar. Yanı sıra pek çok kanserin önlenmesine katkıda bulunur. Vitamin, mineral ve lif yönünden zengin olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi vücudun ihtiyaçlarını doğrudan karşılar. DASH diyeti menüsü ya da DASH diyeti örneği arama motorlarında sıkça aratılır. Ancak bu tarz hayati derecede önemli olan hastalıklar için öncelikli olarak doktorunuza danışmalı ve ardından sizin için tavsiye edeceği beslenme düzeni benimsenmelidir. Özellikle konu sağlık olunca kulaktan dolma bilgiler ya da internet üzerinden yapılan araştırmalarla hareket etmek yanlıştır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tuz oranı, tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken sebze ve meyveler, almanız gereken protein miktarı ve benzeri gibi durumlar tamamen kişi özelindedir. Herkese her diyet önerilmez bu nedenle sizin için en uygun olan beslenme şeklini öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışınız.