Selülit Diyeti nedir?
Kadınlarda çok rastlanılan ve şikayetçi oldukları selülit, en çok kalça ve basenlerde ortaya çıkmaktadır. Özellikle kilolu kadınlarda görülen selülitten, faydalı bir selülit diyeti ve egzersiz programı ile kurtulmak mümkündür. Diyetisyenler ve beslenme danışmanları özellikle kadınların korkulu rüyası olan selülit için kişiye özel diyetler hazırlamaktadır.
Vücuttaki sıkışmış yağ hücrelerinin görüntüsü olan selülitler, itilince ciltte pütürlü bir görünüm ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Genetik eğilim, östrojen seviyesinin oluşturduğu dolaşım bozukluğu gibi hormonal nedenler, kilo almak ve egzersiz yapmamak, hamilelik ve yanlış beslenme gibi pek çok neden selülit oluşumunu tetiklemektedir. Selülit ile mücadele edebilmek için doğru beslenmenin ve egzersizin önemi büyüktür. Tek başına spor yapamayan ve beslenmesine dikkat edemeyenler için uzman diyetisyenler tarafından etkili selülit diyetleri uygulanmaktadır. Selülit diyeti sayesinde selülitlerden daha hızlı kurtulmak mümkündür.
Selülitinizin şiddeti, lipit bezlerinizin ne kadar yağ ve sıvı içerdiğine bağlıdır. Kollajen liflerinin kalınlığı ve cildinizin sıkılığı da diğer etkenler arasındadır. Bu faktörlerin tümü, genetik, yaş ve sisteminizdeki serbest radikallerin sayısından etkilenir.
Selüliti Önlemek Ve Mevcut Selülit Miktarınızı Azaltmak İçin Uygulayabileceğiniz Yöntemler ;
Sıvı Tutmayın
Yağ hücrelerindeki aşırı sıvının ortadan kaldırılması, bu yığılmış lipit bezlerinden gelen şişirme miktarını önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle, tuzu kesip, daha fazla su içmeniz ve kızılcık, kereviz, rezene ve kuşkonmaz gibi daha doğal ve diüretik besinleri tüketmeniz gerekir.
Yağlarınızdan Kurtulun
Yağ yakma oranını en üst düzeye çıkarmak için, yağ salınımını tetikleyen konjuge linoleik asit (CLA) alımını artırmak hayati önem taşımaktadır. Bu asidin salınımı, çeşitli bitkisel desteklerle ve spor ile sağlanabilir.
Cildinizin Kurumasına Engel Olun
Selülit, kuru ciltler üzerinde çok daha kötü görünmektedir. Cilt su ile beslenmediğinde kurumaya başlar ve bu kuruma yağ dokularının ön plana çıkarak kötü görünmesine neden olur. Özellikle kış aylarında kuruyan cildi ekstra takviyeler kullanarak nemlendirmek son derece önemlidir. Kullanabileceğiniz; fındık, keten, zeytin ve badem yağlı ürünler cildinize ihtiyacı olan nemi sağlayacaktır.
Östrojen Seviyeleri Çok Önemli
Östrojen, yağ hücrelerinin üretimini tetiklediği ve sıvı tutmayı teşvik ettiği için selülit üretimiyle ilgilidir. En önemli selülit ile mücadele gıdalardan biri, aşırı östrojen seviyelerini düşüren ve lignanlar denilen hormon modülatörlerini içeren keten tohumudur. Sabah kahvaltısında meyve püresi üzerine bir veya iki yemek kaşığı keten tohumu serperek östrojen seviyenizi düzenleyebilirsiniz. Brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası da kontrol için en iyi besinler arasındadır.
Selülitten Kurtulmanızda Yardımcı Gıdalar ;
Soya: östrojen, kolajenin yıkılmasına neden oluyor. Soya, içeriğinde bulunan fitoöstrojenle östrojenin görevini taklit ediyor. Ancak östrojenin reseptörlerine bağlanmadığı için kolajenin yıkılmasını önlüyor. Öğünlerinizde sıklıkla et veya tavuk yerine 3 adet soya köftesi ya da bir porsiyon soya fasulyesi tüketin.
Üzüm Çekirdeği, Toz Kakao: içeriğinde bioflavonoid olan bu besinler kolajeni yıkan enzimleri bloke ediyor ve bağ dokusuna destek oluyorlar. Üzüm çekirdeği ve toz kakao bu maddeden zengin besinlerden.
Maydanoz, Brokoli, Karnabahar, Portakal: Zengin bir antioksidan olan C vitamini kolajen yapımında önemli bir rol oynuyor. Böylece deri altındaki bağ dokusunu güçlendiriyor. C vitamininden zengin olan brokoli, turunçgiller, maydanoz, yeşil biber ve karnabahar gibi sebze ve meyveler sofranızda bolca bulunsun. Örneğin, her sabah kahvaltıda bol miktarda maydanoz veya yeşil biber tüketebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinizde de C vitamininden zengin besinleri asla ihmal etmeyin.
SU: Bol su içmek kan dolaşımının düzenlenmesini sağlıyor ve ödemin oluşmasını önlüyor. Ayrıca yağ hücrelerinin emilimini sağlamak gibi önemli bir rol de üstleniyor. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.
Kuşkonmaz, Beyaz ve Kara Lahana: ödem söktürücü ve toksin atma özelliği nedeniyle bu besinler sofranızda sık sık yer almalı. Toksin atmak için beyaz lahana kürü de yapabilirsiniz. Bunun için; kaynayan yarım litre suda 5-6 adet beyaz lahana yaprağını parçalamadan, ağzı kapalı bir tencerede hafif ateşte 10 dakika haşlayın. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez aç veya tok karnına birer su bardağı için. Kürü 5 gün boyunca ve her seferinde tekrar hazırlayarak uygulayın. 3 gün ara verdikten sonra küre 5 gün daha devam edin.
Somon Balığı: somon gibi yağlı balıkta bolca bulunan Omega -3 damarları genişleterek kan akışının ve dolaşımının rahatlamasına katkıda bulunuyor. Haftada 2-3 gün balık tüketin.
Keten Tohumu: omega 3 yağ asidinden zengin olan keten tohumu damarları genişleterek kan dolaşımını rahatlamasına katkıda bulunuyor. Her sabah kalktıktan sonra 2-3 tatlı kaşığı öğütülmemiş keten tohumu yiyin. İsterseniz, keten tohumunu yoğurtla karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Soğan ve Sarımsak: Kan basıncının ve dolaşımının rahatlamasını sağlıyorlar. Her gün yemeklerinizde ve salatalarınızda bu ikiliden bolca bulunsun.
Ananas: İçeriğinde bulunan bromelain enzimi sayesinde yağ hücrelerinin çevresini saran deforme olmuş kolajen dokuyu parçalıyor ve yağların depolanmasını önlüyor. Ayrıca bölgesel ödemi de engelliyor Bu etkileri sayesinde selülit oluşumunu önleyen mucizevi besinler arasında yer alıyor. Her gün bir ince dilim taze ananas yemeyi ihmal etmeyin.
Zencefil: kanı inceltici fonksiyonu sayesinde dolaşımı rahatlatıyor. Her gün 5-6 kibrit çöpü şeklinde kestiğiniz zencefili çayınızın içine katabilirsiniz.
Muz: içerisinde yer alan potasyum ile kan basıncını düşürerek dolaşıma yardımcı oluyor ve dokuları atık maddelerden temizliyor. Sindirim ve düşük tansiyon sorununuz yoksa, günde bir adet muz tüketmenizde fayda var. Karpuz, avokado, havuç, fasulye ve bezelye de fazla miktarda potasyum içeriyorlar.
Kereviz: kan damarlarının kasılmasını engelleyerek dolaşımın rahatlamasını sağlıyor.
Yeşil Çay: içeriğindeki kateşin ile yağ yakımını hızlandırıyor. Günde iki fincan yeşil çay içmenizde fayda var.
Domates Suyu: Domates vücudu toksinlerden arındırıyor. Günde 2-3 bardak domates suyu içerek selülitlerin giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Uzak Durmanız Gereken Gıdalar
Trans Yağlar: Damar tıkanıklığına neden olan salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinden kaçının.
Tuz: Vücutta su tutulumuna ve dolaşım bozukluğuna yol açtığı için tuzu asgari miktarda tüketin. İçeriğinde yüksek oranda sodyum bulunan fast food türü gıdaları tüketmemeye çalışın.
Rafine Şeker: Şeker, tam bir kalori deposu. Ayrıca cildi sıkılaştıran kolajenin yıkarak sarkmaya neden olduğu için beslenme listenizden şekeri çıkarın.
Doymuş Yağlar: Kırmızı et, salam, sosis ve sakakatlarda bolca bulunuyor. Bunlar yağ hücrelerini şişiriyor, vücudun atıklardan temizlenmesini engelliyor ve dokularda su utulmasına yol açıyorlar.
Alkol: Haftada bir kadehten fazla alkol tüketmeyin. Çünkü fazla tüketilen alkol vücutta doğrudan yağ olarak depolanıyor ve su kaybına yol açarak cildin görünümünü bozuyor.
Yüksek Miktarda Hayvansal Protein: vücutta yağlanmayı artırdığı için hayvansal proteinleri tüketirken aşırıya kaçmayın. Tavuğu derisiz, kırmızı eti de yağsız yemeyi alışkanlık haline getirin.
Selülit Diyet Listesi ;
1.GÜN Selülit Diyeti
Sabah
2 ince dilim taze ananas
2 parmak kadar yağsız peynir (dil peyniri, keçi peyniri veya lor peyniri)
2 Saat Sonra
3 adet tam ceviz.
Öğle
1 dilim kızarmış tam çavdar ekmeği ve salata (Bol roka, marul, maydanozdan hazırlanmış mevsim yeşillikleri)
1 ince dilim ananas
Yarım greyfurt
3 adet közlenmiş acı sivri biber
6 adet badem içi
Bol limon ve 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ekleyebilirsiniz.
2–3 Saat Sonra: 1 su bardağı az yağlı yoğurttan yapılmış naneli ayran, 1 avuç kadar kiraz
Akşam: (19:30)
Izgarada yağsız tavuk göğüs eti
Yanında közlenmiş acı sivribiber
Roka salatası (üzerine özel salata sosu ile)
(1 tatlı kaşığı zeytinyağ, yarım limon, 1 taze diş ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı ucuyla kekik ve biberiye karıştırarak sosu hazırlayınız.)
2.GÜN Selülit Diyeti
Sabah
2 çorba kaşığı kadar yağsız peynir (lor peyniri, çökelek veya yağsız peynir olabilir.)
3 yumurta beyazından acı pul biberli omlet, yanında bol roka ve sivri biber
3 adet tam ceviz içi
2 Saat Sonra;
Yarım greyfurt, 2 adet şekersiz yulaflı bisküvi
Öğle
1 büyük boy çorba kasesi kadar az yağlı yoğurttan hazırlanmış semizotu salatası.(İçine 4–5 adet sivri biberi közlenmiş olarak doğrayın ve az miktarda kekik ve biberiye ekleyin.)
2–3 Saat Sonra;
1 ince dilim ananas ve yarım elma ile hazırlayacağınız meyve salatası… (Üzerine çeyrek limon sıkın. Toz tarçın ve 1 tatlı kaşığı kadar ceviz veya badem rendesi eklenebilir.)
Akşam
3 adet yağsız ızgara köfte
Yanında 1 adet kabak ızgara
Karışık yeşil salata
3.GÜN Selülit Diyeti
Kahvaltı
2 ince dilim taze ananas
1 su bardağı az yağlı süt (sıcak olarak ve içine 1 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek için.)
2 saat Sonra;
3 adet tam ceviz
Öğle
Izgarada veya fırında balık fileto. (Levrek, lüfer, sarıkanat gibi balıklardan 1 küçük porsiyon, derisiz)
Yanında bol limonlu ve özel soslu yeşil salata.
2–3 Saat Sonra
Yarım greyfurt, yanında 2 adet yulaflı şekersiz bisküvi.
Akşam Yemeği
1 orta boy çorba kasesi kadar yeşil mercimek yemeği. (Üzerine baharat olarak kekik ve biberiye ekleyiniz.)
Yanında 3–4 adet hafif acı sivri biber