Konu diyet olunca karşımıza bir sürü “yasak” listesi çıkar. Bu listede yememiz yasak olan her şeyi canımız inatla çeker ve gittikçe o yasak olan yiyeceklere karşı daha çok ilgi duyar hale geliriz. Diyetin kaçınılmaz duygularından biri yasağa olan meyildir. Cips, asitli içecek ve fast food tarzındaki yiyecekleri yiyemediğimizi bildiğimiz halde gece rüyamızda onlarla dolu sofralara otururuz. Diyetisyenimiz neyi kısarsa, o gözümüzde büyür. Bunlar diyetin yazılı olmayan kuralları(!)dır. Hal böyle olunca diyet yapmak gittikçe zorlaşır. Gelin bir de bu tabloyu tam tersi olarak ele alalım. Eğer konu diyetse “yasak” kelimesini daha sempatik hale getirerek işe başlamak gerekir. Örneğin hiçbir şeyi kısmak ya da hayatımızdan sonsuza kadar çıkarmak zorunda değiliz. Eğer kronik bir rahatsızlığımız yoksa ve doktor tarafından sağlığımızı tehdit ettiği yönünde bir uyarı almadıysak, bu yiyecekleri yalnız diyet için kesmek zorundaysak olayı biraz daha yumuşatabiliriz. Örneğin yasaklı olan yiyecekleri ödül günlerinde tüketebiliriz. Bu sayede verdiğimiz kilonun bir mükâfatını da almış oluruz. Ödül, diyetin en önemli unsurlarından biridir. Kilo verdikçe mutlaka ödül yapmak gerekir aksi halde diyet sıradanlaşır ve bir süre sonra aynı şeyleri yemek canınızı sıkar. Bu durum diyetten uzaklaşmanıza yol açar ve günün sonunda diyeti tamamen bırakırsınız. Bunu önlemek için ara sıra ödül yapabilir ve özlediğiniz yiyecekleri yiyebilirsiniz. Konu diyet olunca hep uzak durulması söylenen ancak aslında o kadar da yasak olmayan bir yiyecekten bahsedeceğiz bugün size; çikolata. Diyete başlar başlamaz ilk kesilmesi gereken yiyeceklerin başında çikolata gelir ki bunu hemen herkes söyler. Ancak çikolatayı tamamen kesmek yerine, aromasını değiştirmek diyette size iyi bir arkadaş olacaktır. Bu şu demek; beyaz çikolata, karamelli çikolata, fındıklı çikolata, fıstıklı çikolata ve benzeri gibi kalorili çikolataların yerine bitter çikolata tüketebilirsiniz. Bitter çikolata, motivasyonunuza da destek olacaktır çünkü masumdur ve diyetinizi bozmaz. Elbette işin porsiyon miktarı çok önemli. Bitter çikolata diyette yenir mi sorusunun yanıtı evet olsa da porsiyon kontrolü çok önemlidir. Günde küçük kare bitter çikolata, şekersiz Türk kahvenize eşlik edebilir ve iyi bir ara öğün seçeneği oluşturabilir. Diyet, kişiden kişiye göre değişen bir beslenme biçimidir. Bu nedenle bitter çikolata dahil herhangi bir yiyeceği tüketmenden önce diyetisyeninizden fikir almakta yarar var, bunu da satır aralarımıza eklemiş olalım.
Diyette çikolata yenir mi?
Yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi diyette porsiyon miktarına dikkat edilerek çikolata yenebilir. Çikolata öte yandan sağlık için pek çok faydaya sahiptir. Bazı hormonların düzenlenmesini sağlar ve kalp damar sağlığını olumlu etkiler. Magnezyum içeriği yüksek olan çikolatalar krampları önleyebilir ya da yorgunluğu azaltabilir. Öte yandan çikolatanın mutlulukla bir ilgisi olduğu da gerçek! Çikolata pek çok kişide motivasyon arttırıcı ve mutlu edici etki yaratabilir. Çikolata kararında tüketildiğinde vücuda pek çok fayda sağlar. Çikolata sütlü, bitter ve beyaz olarak genelde tüketilir ancak diyette en ideali bitter çikolatadır. Bitter çikolata yalnızca tatlı isteğinizi gidermekle kalmaz aynı zamanda tok tutucu bir etki de sağlayabilir. Yani diyette bitter çikolata yiyerek aynı zamanda tok da kalabilirsiniz.
Diyette çikolata ne kadar yenmeli?
Elbette bu sorunun yanıtı da tamamen kişiye özeldir. Yani diyette ne kadar çikolata yenmesi tamamen kişinin bünyesine ve diyet listesine bağlı olarak değişecektir. Genellikle ara öğünde kahvenin yanında bir küçük parça bitter çikolataya sıcak bakarlar ancak dediğimiz gibi bu durum kişinin diyetine bağlı olarak değişecektir. Bazı diyetlerde şeker tamamen yasaktır ve şeker ihtiyacı meyvelerden elde edilir. Bu gibi durumlarda listede bitter dahil hiçbir çikolatanın adı geçmez. Eğer yaptığınız diyet katı kuralları içeriyorsa bitter çikolata dahil tüm çikolata çeşitleriyle aranızda zorunlu bir mesafe girebilir. Yiyeceğiniz çikolatanın miktarını çok iyi ayarlamanız gerekir çünkü ölçüm oldukça hassas dengelere sahiptir. Bir parça çikolatadan ne olur ki diyerek başladığımız cümlenin devamı, tartıda çok daha sinir bozucu manzaralara neden olabilir. Bu nedenle günlük çikolata tüketimini mutlaka sınırlamak gerekir. Elbette bitter olanını tercih etmeniz de önemli. Bitter çikolata yüksek magnezyum ve düşük yağ içeriğine sahiptir. Yüksek bir kakao miktarı içerir. Aynı zamanda tok tutması bakımından da tercih edilen çikolatalardan biridir.
Diyette çikolata yedim, ne yapmalıyım?
Diyette bir parça çikolata yemiş olmanız, tüm diyeti bozduğunuz anlamına gelmez. Bu nedenle pişman olup günün geri kalanını hepten diyeti bozarak geçirmeyin. Eğer diyetteyken fazla çikolata yediyseniz günün diğer öğünlerini dengeleyin ve o gün biraz daha egzersiz yapın. Ertesi gün kaldığınız yerden diyete devam edin. Bir gün önce çok çikolata yediyseniz önümüzdeki birkaç gün çikolatayla aranıza mesafe koyun. Diyet tamamen bir denge işidir; bazen çok yenir ancak ertesi gün dikkat edilirse o kilolar kalıcı olmaz. Uzmanlara göre çikolata tüketmek ruh halini oldukça etkileyebiliyor. Bitter çikolata, mutluluk hissi oluşturan serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayabilir. Ayrıca strese de iyi geldiği biliniyor. Magnezyum içeriğine sahip olduğunu söylemiştik bu sayede kramp, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik gibi durumları da hafifletmeye yarıyor. Çikolata aynı zamanda kalp dostudur. Kakao ve çikolatanın tüketimi kan basıncını, kolesterolü düşürücü ve kalp-damar sağlığını koruyucu bir etkiye sahip. Bitter çikolatanın kalp krizini önlemede etkili olduğu bile söyleniyor. Bitter çikolatanın içindeki antioksidanlar, kanser oluşumunu önlemede etkili olabiliyor. Çikolata oldukça büyük faydalar sağlasa da fazla tüketildiğinde o faydalar birer birer zarara dönüşebiliyor. Bu nedenle diyette de, günlük yaşamda da çikolatanın porsiyonlu bir şekilde tüketilmesi oldukça önemli.
Özet geçmek gerekirse diyette çikolata tüketilebilir ancak porsiyon kontrolü ve çikolatanın çeşidi çok önemlidir. Bitter çikolata tüketimi, diyette daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tatlı krizlerini önlemede ve tok tutmada da oldukça etkilidir. Her diyet listesini çikolata eklenemeyebilir. Eğer kişinin tatlının her türlüsünü yemesi sağlık bakımından tehlikeliyse ya da yapılan diyet çikolatayı tamamen saf dışı bırakıyorsa elbette bu durumda çikolata tüketimine ara vermek gerekir. Özellikle son yıllarda popüler olan 21 gün şekersiz diyetlerde çikolata bitter bile olsa tüketilmez bu nedenle bazı katı kurallı diyetler için çikolata da yasaklı listesinde yer alabilir. Diyet yaparken, beslenmenize ekleyeceğiniz yiyecekler hakkında mutlaka uzman bir diyetisyene danışmanızda yarar olacaktır. Uzman görüşleri ışığında yapılan diyetlerin çok daha sağlıklı sonuçlar verdiğinin de altını çizmiş olalım.