Sağlık
Addison Hastalığı 11.01.2017

Addison Hastalığı Nedir?

Addison hastalığı vücudun adrenal bezlerini etkiler. Adrenal bezler endokrin sistemin bir parçasıdır. Endokrin sistem, ruh halinizi, büyümenizi, metabolizmanızı ve doku işlevinizi de içeren vücudunuzdaki süreçleri düzenlemek için hormon üreten vücudunuzun her yerine giden bir grup bezdir. Adrenal bezler böbreklerinizin hemen üstünde bulunur. Vücudunuzun strese nasıl tepki verdiğini etkileyen hormonlar üretirler.

Addison hastalığı olan insanlarda adrenal bezler, kortizol ve aldosteron gibi yeterli miktarda kortikosteroid hormon üretmez.

Addison hastalığı 30-50 yaş arasındaki insanlar arasında en yaygın olanıdır, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler. Buna adrenal yetmezlik veya hipokortizolizm denir.

Addison Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Addison hastalığının belirtileri genellikle birkaç aylık bir periyotta ortaya çıkar. Addison hastalığının semptomlarının çoğu, spesifik değildir. Bu hastalıkta, ilk bakışta sizin veya doktorunuzun neyin yanlış olduğunu anlaması zor olabilir demektir. Addison hastalığının yaygın belirtileri aşağıda bulabilirsiniz.

Bazen, Addison hastalığının belirtileri aniden ortaya çıkar veya daha da kötüleşir.  Buna akut adrenal yetmezlik veya Addisonian krizi denir. Eğer tedavi edilmezse ölüme neden olabilir. Aşağıdaki semptomlardan herhangi birisine sahipseniz, hemen doktorunuza veya acil servise başvurun:

-Yorgunluk

-Kas Güçsüzlüğü

-Eklem veya kas ağrısı

-Ateş

-Kilo kaybı

-Mide bulantısı, kusma ve / veya diyare

-Baş ağrısı

-Terlemek

-Duygu durumunda veya kişide görülen sinirlilik, anksiyete veya depresyon gibi değişiklikler

-İştah kaybı

-Cildin koyulaşması (hiperpigmentasyon olarak adlandırılır)

-Baş dönmesi veya bayılma , çoğunlukla düşük kan basıncından kaynaklanır

-Tuzlu yiyecekler için istek

-Karında, alt sırtta veya bacaklarda ani, şiddetli ağrı

-Ağır kusma ve diyare, dehidrasyona yol açar

-Bayılma (bilinç kaybı)

-Düşük kan basıncı

-Karışıklık ya da bulantık konuşma

-Halsiz hareketler veya ciddi kas güçsüzlüğü

-Nöbetler

-Yüksek ateş

Addison Hastalığının Sebebi Nedir?

Addison hastalığına "adrenal yetmezlik" denir. 2 çeşit adrenal yetmezlik vardır:

Primer Adrenal Yetmezlik

Primer adrenal yetmezlik, adrenal bez zarar gördüğünde ve yeterli hormon üretemediğinde ortaya çıkar. Bu hasar genellikle otoimmün bir hastalıktan kaynaklanır. Normalde, bağışıklık sisteminiz vücudun virüslere, bakterilere ve diğer yabancı maddelere karşı korunmasına yardımcı olan antikorlar üretir. Bir otoimün hastalık, bağışıklık sisteminiz vücudunuzun dokularının ve / veya organlarının bir veya daha fazlasına saldıran antikorlar ürettiğinde ortaya çıkar.

Primer adrenal yetmezliğin diğer nedenleri arasında şunlar bulunur:

- Adrenal bezlerin tüberkülozu (veya diğer enfeksiyonları)

- Adrenal bezlerin kanseri

- Adrenal bezlerde kanama

- İkincil adrenal yetmezlik

- İkincil adrenal yetmezlik, adrenal bezin yeterli miktarda hormon üretememesine neden olan bir başka durumunuz olduğunda ortaya çıkar.

Örneğin, hipofiz bezi ile ilgili bir sorun ikincil Addison hastalığına neden olabilir. Veya bir kortikosteroid  (prednizon gibi) almayı bırakırsanız, Addison hastalığını geliştirebilirsiniz. Kortikosteroidler bazen astım, alerji, artrit, kanser ve bağışıklık sistemi sorunları gibi durumların tedavisinde reçete edilir.

Teşhis ve Testler

Doktorum Addison Hastalığımı Anlayabilir mi ?

Doktorunuz size tıbbi geçmişi ve belirtilerinizi soracaktır. Ayrıca Addison hastalığınız olup olmadığını belirlemek için laboratuvar testleri yapabilir:

Kan testleri: Kanınızdaki belirli minerallerin ve hormonların seviyelerini ölçen testler, doktorunuza Addison hastalığınız olup olmadığınızı ve neden olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. Doktorunuz bir enjeksiyondan önce ve sonra kanı kontrol etmek için özel testler yapmak isteyebilir. Bu testler doktorunuza, vücudunuzun adrenokortikotropik hormon (ACTH) ve insülin gibi belirli hormon düzeylerinin arttığına normal yanıt verip vermediğini bilmesine yardımcı olur.

Görüntüleme testleri: Doktorunuz, adrenal bezlerinizin veya hipofiz bezinizin boyutunu kontrol etmek için bilgisayarla bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapmak isteyebilir ve böbrek yetmezliğinizin nedenini belirlemenize yardımcı olabilecek problemleri arar.

Addison Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Addison hastalığını tedavi etmek genellikle vücudunuzun yapmadığı hormonları değiştirmek için reçeteli kortikosteroidler almayı gerektirir. Vücudunuz yeterince kortizol üretmiyor ise, doktorunuz hidrokortizon, prednizon veya kortizon asetat reçete edebilir. Vücudunuz yeterince aldosteron yapmazsa, doktorunuz fludrokortizonu reçete edebilir. Bu ilaçlar her gün ağız yoluyla alınır (hap şeklinde).

Doktorunuz dehidroepiandrosteron adlı bir ilacı almanızı tavsiye edebilir. Addison hastalığı olan bazı kadınlar, bu ilacı kullanmanın ruh halini ve cinsel devamlılığı artırdığını belirtmiştir.

Addisonian krizi geçiriyorsanız derhal tıbbi bakıma ihtiyacınız olacaktır.

Benzer Yazılar