Sağlık
Şekeri Nasıl Bırakabilirim? Şekeri Bırakmak İçin İpuçları 06.03.2024

Ulusal ve uluslararası yönetmeliklerde belirtilen ideal günlük şeker tüketiminin bireyin günlük kalori alımının en fazla% 5’ini oluşturması gerektiği şeklindedir. Bunun anlamı bir gün içinde yaklaşık 30 gram ( 7 adet küp şeker) den fazlasının tüketilmemesi gerektiğidir. Bu miktar sabah yediğiniz muz ya da akşam yediğiniz elmada yer alan doğal şekeri kapsamaz. Konu ile ilgili bir örnek vermek gerekirse bir bardak cola ortalama 9 adet küp şeker içerir.

Şekerden Uzaklaşmak İçin Gereken Detoks Süresi Ne kadardır?

Bilimsel bakımdan konuya yaklaşırsak, şekerden tamamen uzak kalınarak, detoks yapılması olası değildir. Beyin, merkezi sinir sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin işlevini iyi bir şekilde yapabilmesi için şeker gereklidir. Fakat buna karşılık diyetinizden gereksiz şekeri çok büyük oranda uzaklaştırabilirsiniz.

Şeker detoksifikasyonu ile bildirilen bilimsel bir çalışma sonucu bulunmuyor. Bu nedenle ne kadar zamanda şekeri azaltabileceğinize karşı söylenebilecek kesin bir zaman aralığı yoktur.

Yine de pek çok şekersiz beslenme planında 8 haftalık bir zaman zarfında önemli ölçüde şekerden uzaklaşılabileceği belirtiliyor. Bu tip çalışmalarda kişiden kişiye değişen bireysel farklılıklar da göz önünde tutulmalıdır.

Şekeri Bırakmak veya Azaltmak İçin Yararlı İpuçları

Öncelikle şekeri bırakmak ya da azaltmak istiyorsanız buzdolabınızdan ve diğer mutfak dolaplarınızdan çok sevdiğiniz tatlıları uzaklaştırın. Daha sonra kendiniz için sağlıklı yemekler yapmaya odaklanın. Böylece en fazla acıktığınız anda, elinizin altında sağlıklı atıştırmalıklar bulabilirsiniz.

Kan Şekerindeki Ani Değişimlerden Uzak Durun

Kan şekeri düzeyinde ani düşüş olması sizi derhal enerji kazanmaya teşvik eder. Böylece basit şeker tüketimine yönelirsiniz. Böyle bir durumdan kaçınabilmek için kepekli ekmek, kepekli makarna, kinoa, tam tahıllı pirinç ve yulaf gibi içeriğinde bol miktarda lif bulunan besinleri tercih edin.

Alternatif Tatlara Açık Olun

Beslenme uzmanları tatlı yiyecekler yerine bir avuç çıtır kuruyemiş, üzerine baharat eklenmiş çeşitli tohumlar tüketmenin şeker isteğinin önüne geçebileceğini bildiriyor.

Diyet İçeceklerden Vazgeçin

Diyet içecekleri kesinlikle şeker yerine tüketebileceğiniz daha sağlıklı alternatifler değildir. Bilimsel araştırmalar diyet içeceklerin şeker isteğini arttırdığını söylüyor. Diyet içecekler tüketen bireylerin, uzun zaman içinde beyaz şeker tüketmeye daha eğilimli olacağı da öne sürülen varsayımlar arasında bulunuyor.

Diyet içecek yerine taze nane ya da limonlu su içmek, şeker isteğini uzaklaştırmak için yararlı alternatiflerdir.

Alışveriş Yaparken Yiyecek Etiketlerini Kontrol Edin

Beyaz şekeri azaltmaya çalışırken, bal, glikoz, fruktoz şurubu, meyve suyu konsantresi, malt şurubu gibi içeceklerden de uzak durmanız öneriliyor. Bu amaçla gıda etiketlerini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Bir bileşen gıda etiketinde ne kadar üst sırada yer alıyorsa, gıdanın bileşiminde de o kadar fazla yer alır.

Kendiniz İçin B Planı Hazırlayın

Gün içinde en çok şeker istediğiniz zamanları saptayın. Pek çok insan öğleden sonraları zor ve sıkıcı işlerle boğuşurken, tatlı bir şeyler yemeyi çekici bulur. Böyle bir durumda öğleden sonranızı dışarı çıkıp tatlı bir şeyler istemeyi hatırlamayacak kadar yoğun tutabilirsiniz.

Acıkmayı Beklemeden Yemek Yiyin

Açlık direnme gücünüzü kolayca kırabilir. Bu dönemde 3 saatte bir yemek yemeyi hedefleyebilirsiniz. Karnınız tok olduğunda şeker tüketimine karşı daha dirençli olursunuz.

Hayatınıza Baharatları İlave Edin

Diyetinize tarçın ilave etmek bu dönemde sizi yardımcı olur. Bilim insanları yalnızca 6 gram tarçının ( 1 çay kaşığı tarçın, 6 gram tarçına denk gelir) öğünlerden sonra yaşanabilecek kan şekeri düşünü azalttığını bildiriyor. Sabah yulaf lapasını üzerine ya da akşam pişmiş elma dilimlerinin üzerine serpiştirebilirsiniz.

Spor Salonuna Gidin

Çoğu kez şeker bağımlılığı psikolojik bir problemdir. Yapılan bilimsel çalışmalar orta düzeyde egzersizin fizyolojik dengesizliklerle mücadeleye destek verdiğini ortaya koyuyor. Endorfin egzersizi,  beyindeki ödül merkezine ulaşarak, şeker gereksinimini önleyebilir.

Atıştırmalıklara Dikkat Edin

Yapılan araştırmalar insanların gün içinde tahmin ettiklerinden % 50 oranında daha fazla kalori aldığını ortaya koyuyor. Bu kaloriler büyük oranda atıştırmalıklardan alınır.

Vücudumuzun sirkadyen ritmine uygun olarak öğleden sonra 16:30 civarında enerjimiz düşüyor. Bu saatlerde ıspanak, domates ile birlikte haşlanmış bir yumurta tüketin. Akşam yemeğinden sonra diş fırçalamak sizin için günlük yemek saatinin bittiğini gösteren bir işaret olabilir.

Şekeri Kademeli Olarak Azaltın

Şekeri aniden kesmek, daha çok şeker isteğine yol açar. Süreci daha yönetilebilir hale getirmek için çay, kahve vb. içecekler için kullandığınız şekeri yarı yarıya azaltarak başlayın.

Uykunuza Dikkat Edin

 Uyku eksikliği sadece yanlış karar verilmesine yol açmaz aynı zamanda beyindeki tatlı isteyen bölgeyi de uyarır. Bu nedenle sizin için en uygun uyku saatlerini belirleyin ve bu saatleri atlatmayın.

Yürüyüş Yapın

Stres ve iştah arasında doğrudan bir bağlantı olabilir. Stres altında iken şekerli ve sizi rahatlatan yiyeceklere ihtiyaç duyabilirsiniz. Sıkı bir çalışma gününden sonra bir paket şekerli atıştırmalıkla televizyon seyretmek yerine yürüyüşe çıkmak ya da rahatlatıcı bir banyo yapmak kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar.

Benzer Yazılar