Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bel soğukluğu hastalığından sorumlu etken Neisseria gonorrhoea adlı bakteridir. Bel soğukluğu uzun dönemde, şikayetlere yol açabilecek sağlık sorunlarına ya da kısırlığa sebep olabilir. Hastalık etkili antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Bel Soğukluğu Vücudun Hangi Bölgelerine Yerleşir?
Bel soğukluğuna neden olan Neisseria gonorrhoea bakterisi yerleşmek için vücudun nemli ve yumuşak bölgelerini tercih eder. Bakterinin en çok yerleştiği yerler şunlardır:
- Safra kesesi
- Gözler
- Boğaz bölgesi
- Vajina
- Anüs
· Kadın üreme sisteminde yer alan fallop tüpleri, rahim ağzı ve uterus bölgeleri
Bel soğukluğu her yaştan her cinsiyette insanı etkileyebilir. Özellikle 15 yaş ila 24 yaş arasında bulunan gençlerde daha sık rastlanır.
Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?
Bel soğukluğu her zaman hasta tarafından fark edilen belirtiler göstermeyebilir. Pek çok vakada hastaların hiçbir şikayeti bulunmaz. Kendisinde belirtiye rastlanmayan asemptomatik taşıyıcılar bel soğukluğu hastalığının yayılmasında etkili olabilirler. Bu bireyler herhangi bir enfeksiyon taşıdıklarının bilincinde olmadıkları için partnerlerine hastalık etmenini bulaştırma ihtimalleri de çok yüksektir.
Sabah saatlerinde bel soğukluğu belirtileri daha fazla hissedilebilir. Erkeklerde ve kadınlarda farklı belirtilere rastlanabilir.
Erkeklerde Bel Soğukluğu Belirtileri
Erkekler bel soğukluğu etkenine maruz kalmalarını takip eden ilk 2 gün ila 30 gün arasında fark edilebilir belirtiler yaşayabilir. Bazı bireylerde semptomların ortaya çıkması birkaç haftayı bulabilir. Bazı bireylerde ise hiçbir belirtiye rastlanmayabilir. Fark edilen ilk belirti idrar yaparken hissedilen yanma ve/veya ağrı olabilir. Erkeklerde rastlanan diğer bel soğukluğu semptomları şunlardır:
- Sık sık ve acil olarak idrara çıkmak
- Penisten irin benzeri akıntı ya da damlama olması ( söz konusu akıntı sarı, beyaz, yeşilimsi ya da bej renkte olabilir)
- Peniste renk değişikliği ve şişme
- Testilerde şişme veya ağrı
- Rektal kanama ya da ağrı
Kadınlarda Bel Soğukluğu Belirtileri
Kadınların büyük bir çoğunluğunda bel soğukluğu gelişmeyebilir. Belirtiler bel soğukluğu etkenine maruz kalınmasını takip eden 1 gün ya da birkaç hafta sorasında ortaya çıkabilir. Semptomlar oldukça hafif belirtiler şeklinde ortaya çıkarak, mantar ya da diğer bakteriyel enfeksiyonlar gibi görünebilirler.
Kadınlarda rastlanan diğer bel soğukluğu semptomları şunlardır:
· Sulu krem ya da yeşilimsi renkte vajinal akıntı
· İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissedilmesi
· Daha sık idrara çıkma isteği
· Ağır mensturasyon dönemleri yaşanması
· Mensturasyon dönemleri arasında lekelenme olması
· Penetratif vajinal seks sırasında ağrı hissedilmesi
· Alt karın bölgesinde hissedilen ağrı
· Anüs bölgesinde kaşıntı ve ağrı hissedilmesi
· Rektal kanama ya da akıntı
· Ağrılı bağırsak hareketleri
Diğer Bel Soğukluğu Belirtileri
Bel soğukluğu ağız ya da boğaz bölgesini etkileyebilir. Oral bel soğukluğu çoğu kez asemptomatiktir. Yani herhangi bir belirti hissedilmez. Semptomlara bağlı olarak hissedilen başlıca belirtiler ise şunlardır:
· İnatçı bir boğaz ağrısı
· Boğazda iltihaplanma
· Kızarıklık
· Boyundaki lenf düğümlerinde şişme
· Yüksek ateş
Bel soğukluğu çok nadir olarak gözlerde yerleşebilir. Bu durum genellikle hastanın cinsel organa dokunmasından sonra ellerini iyice yıkamadan göze dokunması ile ortaya çıkabilir. Gonokokal konjoktivit bel soğukluğu belirtileri şunlardır:
· Göz ağrısı, gözlerde tahriş ve hassasiyet
· Gözlerde iltihap ve kızarıklık
· Göz çevresinde lifli beyaz ya da sarı mukus
Bel Soğukluğu Komplikasyonları
Bel soğukluğu ve/veya klamidya gibi rahatsızlıklar tedavi edilmediği takdirde üreme sistemine yerleşebilir. Uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıkları etkileyebilir. Bu durum pelvik inflamatuvar hastalık olarak adlandırılan bir duruma sebep olabilir. Pelvik inflamatuvar hastalık, şiddetli kronik ağrıya ve üreme organlarının hasar görmesine sebep olabilir. Kadınlarda fallop tüplerinin tıkanması aşağıdaki oluşumlara yol açabilir:
- Hamile kalmanın zorlaşması
- Döllenmiş yumurtanın rahim dışına tutunması
- Bel soğukluğunun yeni doğana geçmesi
Tedavi edilmeyen bel soğukluğunun erkelerde yaratabileceği komplikasyonlar şunlardır:
- Üretrada yara
- Penis içinde doğurganlığı olumsuz etkileyen ağrılı apse ya da testislerin yanındaki tüplerde iltihaplanma
Bel Soğukluğu Teşhis İçin Testler
Bel soğukluğunu teşhis etmek için farklı testler kullanılabilir. Bu konuda kullanılan başlıca testler şunlardır:
· İdrar testi: Pek çok vakada bel soğukluğu idrar testi ile başarılı bir şekilde teşhis edilebilir
· Sıvı örneği testi: Penis, vajina, boğaz ya da rektum bölgesinden sıvı alınarak test yapılır. Bu testlerin sonuçlarının öğrenilmesi için birkaç gün beklenmesi gerekebilir.
· Kan testi: Seyrek vakalarda bel soğukluğu teşhisi için kan testinden yararlanılır. Kan testi sonuçları her zaman kesin olmayabilir.
Bel soğukluğuna yakalandığınızı düşünüyorsanız, negatif test sonucu alıncaya kadar cinsel aktivitede bulunmamalısınız.
Bel Soğukluğu Tedavisi
Modern antibiyotikler çoğu kez bel soğukluğunu başarılı bir şekilde tedavi eder. Bel soğukluğu ev ilaçlarıyla ya da reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilemez. Bu nedenle cinsel partnerinizde bel soğukluğu testinin pozitif sonuç çıkması durumunda mutlaka bir doktor kontrolünden geçilmeli ve gerekiyorsa uygun tedavi alınmalıdır.
Antibiyotikler
Bel soğukluğu için sıklıkla önerilen tedavi seftriaxon antibiyotiğinin tek seferlik intramusküler enjeksiyonu şeklindedir. Enjeksiyon genelde kalçadan yapılır. Eğer doktorunuz, aynı zamanda klamidyadan da şüpheleniyorsa günde 2 kere doksisiklin gibi ağızdan alınan bir ilaç yolu ile 7 günlük bir tedavi de önerebilir.
Antibiyotik tedavisine başlanmasını takip eden ilk birkaç gün içinde semptomlarda iyileşme yaşanır. Herhangi bir cinsel aktiviteye katılmak için ilaçların bitmesini takip eden bir haftanın geçmesi beklenmelidir.
Antibiyotik alındığı halde belirtiler birkaç günden daha fazla sürmekte ısrar ederse tekrar doktorla iletişim kurulmalıdır. Ağız bölgesinde yerleşen bel soğukluğunun iyileşip iyileşmediğinden emin olmak için tedaviyi takip eden 1 ila 2 hafta içinde doktora başvurarak kontrole gidilmelidir.
Bel Soğukluğu Tedavi Edilebilir Mi?
Bel soğukluğu pek çok vakada antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilir. Bazı durumlarda antibiyotiğe dirençli gonore türleri ortaya çıkabilir. Şikayetler ortadan kalksa dahi, tedavinin tamamlanması için doktorun önerdiği antibiyotik dozun hepsi kullanılmalıdır.