Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
Kadınların tereddütlü olduğu konuların başında adet gecikmesi gelmektedir. Adet, bir diğer adı ile regl ve menstrüasyon demektir. Halk arasında aybaşı olarak da bilinmektedir. Kadınlarda, rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile birlikte vücuttan atılması şeklinde gerçekleşen olaydır. Doğurgan olan kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla her ay düzenli olarak gelen kanamalardır.
Regl gecikmesinin nedenleri altında ciddi sağlık sorunları, hormonal dengesizlikler olabilir. Adet döngülerinin düzensiz olması 2 aşamaya ayrılmıştır. Bunlardan birisi ilk adet olunduğu zaman oluşan düzensizlikler iken ikincisi menopoz zamanı oluşan düzensiz adet kanamalarıdır.
Kişiler ilk adetlerini 10 ile 15 yaşları arasında görmekte olup adet kanamaları başladıktan yaklaşık 2 yıl boyunca adet kanamaları erken veya geç gelmektedir. Menopoz ise 45 ile 55 yaşları arasında başlamaktadır. Bu durumda vücudunuzun normal döngüsü düzensiz hale gelebilir. Tabii bunlar dışında yaşanan adet düzensizliklerinin altında başka sebepler yatmaktadır.
Adet Gecikmesinin Belirtileri
Karın ve bel ağrısı hissetmek
Hamile kalma ihtimalinizin olması
Evde yapılan bir gebelik testinin hamile olduğunuzu söylemesi
İki düzenli periyodu kaçırmanız ve nedenini bilmemeniz
Doğum kontrol hapları aldığınızda iki dönem bu hapları almayı atlamanız
İlk regli 16 yaşına kadar görmemeniz
14 yaşına kadar göğüslerinizin büyümemesi ya da kasık tüylerinin gelişmemesi
Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
Zayıflık
Anoreksi ve bulimia gibi yeme bozukluklarına sahip olan kadınlarda bu durum karşımıza çıkmaktadır. Boyunuzu kilonuza oranladığınızda, zayıf bir tablo karşınıza çıkıyor ise, vücudunuz fonksiyonları değiştirebilir ve yumurtlamayı durdurabilir. Bunun için ise düzenli ve sağlıklı bir beslenme programı hazırlamanız gerekmektedir. Böylelikle sağlıklı bir kiloya ulaştığınızda, adet kanamalarınızda düzene girecektir.
Obezite
Bir başka neden ise, aşırı şişmanlık durumudur. Doktorunuz bunun için sizlere diyet ve egzersiz programı önerecektir.
Polikistik Over Belirtisi (Kemoterapi)
Kistler hormon dengesizliği sonucunda yumurtalıklarda sorunlara yol açmaktadır. Adet düzensizliğine neden olan bu kistler yumurtlamayı düzensiz hale getirebilir veya tamamen durdurabilir.
Doğum Kontrol Yöntemlerinin Yan Etkileri
Doğum kontrol ilaçlarının önemli yan etkilerinden bir tanesi de adet döngüsünün bozulmasıdır. Doğum kontrol hapları yumurtalıkları yumurta bırakmadan engelleyen hormonlar östrojen ve progestin içerir.
Gebelik
Adetin gecikme sebeplerinden ilk olarak akla gelen genellikle kişilerin hamile olmasıdır. Hamilelik testleri kan ve idrar testleri ile yapılabilir.
Yapmış olduğunuz test sonucunda, hamilelik sonucu negatif çıktıysa ve adet gecikmeniz hâlâ devam ediyorsa, 1 hafta sonrasında tekrardan test etmeniz gerekmektedir. Bu testte de negatif çıkıyor ancak sorununuz hâlâ devam ediyorsa doktorunuza giderek fiziksel bir muayene olmanız gerekmektedir. Çünkü eğer hamilelik yoksa adet gecikmesinin sebepleri farklı olabilir;
Stres
Stres adet gecikmesinin nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Stres hormonları, günlük rutinleri ve hatta beyin işlevlerini düzenlemekten sorumlu olan hipotalamus bile etkileyebilmektedir. Zamanla stres, başka hastalıklara, ani kilo alımlarına ya da ani kilo kayıplarına neden olabilmektedir. Bunlara ek olarak adet kanamalarını da etkilemektedir.
Fazla stres altında olan kişilerde, adet kanamalarında gecikmeler meydana gelmektedir. Stres durumlarınızı aşmanız için düzenli bir beslenme programı uygulayabilirsiniz. Ayrıca gevşeme tekniklerini uygulamayı ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmayı deneyebilirsiniz.
Hormonal Dengesizlikler
Çeşitli hormonların fazla yada az salgılanması kadınların vücudunda değişikliğe sebep olur. Prolaktin hormonunun fazla olması yada tiroid hormonunun az yada çok salgılanması nedenler arasındadır. Kadınlarda hormonal dengesizliğin belirtilerinden biri de vücutta aşırı kıllanma olmasıdır. Aşırı kıllanma ve adet düzensizliği varsa mutlaka endokrinoloji bölümüne başvurularak test yaptırılmalıdır.
Kronik Hastalıklar
Diyabet ve çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar da adet döngüsünü etkileyebilir. Kötü kontrollü diyabet adet kanamalarının gecikmesine neden olmaktadır. Çölyak hastalığı vücudunuzun anahtar besinleri emmeyi bırakabilir. Bu da ince bağırsakta hasara ve iltihaba yol açabilir. Bu da adet kanamalarının gecikmesine neden olmaktadır.
Erken Menopoz
Normalde kadınlar 45 – 55 yaşları arasında menopoza girmektedir. Ancak bazı durumda erken menopoza girilmesi ile birlikte bu durum 40 yaşlarında görülebilmektedir. Bu da adet kanamaların gecikmesine ve sonunda tükenmesine sebep olur.
Tiroid Sorunları
Aşırı aktif tiroid bezi de sebeplerden biri olarak sayılmaktadır. Hormon seviyelerini de etkileyerek vücudun metabolizmasını değiştirmektedir. Tiroid sorunları genellikle ilaç ile tedavi edilebilmektedir.
Adet Gecikmesine Doğal Çözümler
Zencefil
Menstrüel dönemleri düzenlemek ve adet kanamasını hafifletmek için zencefil çok yararlıdır. Adet düzenini geliştirir ve gecikmiş veya yetersiz dönemleriyle uğraşırken size yardımcı olur. Bir buçuk çay kaşığı taze öğütülmüş zencefili bir fincan suda beş ile yedi dakika kaynatın. Yemekten sonra bunu günde üç kez için. Bunu yaklaşık bir ay veya daha uzun süre uygulayın.
Tarçın
Tarçın menstrüel periyotları düzenlemek ve menstrüel krampları azaltmak için faydalı olarak kabul edilir. Geleneksel Çin tıbbına göre, vücut için bir ısıtma etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan ve adet düzensizliğini etkilediğinden şüphelenilen hidroksikalkon içerir. Polikistik over sendromlu kadınlarda menstrüel periyotlar için tarçının etkilerini analiz eden bir çalışma halen devam etmektedir.
Zerdeçal
Menstrüel döngünün düzenlenmesi ve hormonların dengelenmesi söz konusu olduğunda, zerdeçal harika bir iş çıkarır. Antispazmodik ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle menstrüel ağrıyı azaltmaktadır. Çeyrek çay kaşığı zerdeçalı bir fincana koyun. Sonrasında bir çay kaşığı bal ve sıcak süt ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve günlük olarak tüketin.
Rezene
Rezene tohumlarının faydaları sadece mutfaklarda kullanılmasıyla sınırlı değildir, aynı zamanda tıbbi özelliklere de sahiptir. Bu tohumların emmagonene özellikleri vardır, böylece sadece yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda menstrüel akışı da geliştirir. 2 çay kaşığı rezene tohumlarını bir bardak suya koyun. Sabah suyu süzün. Bunu her gün içmeyi deneyin.
Maydanoz
Maydanoz, menstrüel döngü düzenlenmesinden ve normalleştirilmesinden sorumlu apiol içerir. Her gün bir bardak maydanoz suyu içmek adet döngüsünü daha sağlıklı ve düzenli bir hale getirecektir. Maydanoz ve kişniş yapraklarını bir meyve sıkacağından geçirin. Maydanoz suyunu bir bardağa dökün. Tatlandırmak için bir çay kaşığı şeker koyabilirsiniz.
Aloe Vera
Düzensiz dönemler için etkili bir evde çaredir. Aloe vera adet kanamasından sorumlu olan hormonların üretimini artırabilir ve düzenli menstrüel döngüsünde yardımcı olabilir. Aloe vera jeli kullanmak için aloe vera yapraklarını alın ve ikiye bölün. Aloe jele 1 yemek kaşığı bal karıştırılabilirsiniz. Bu karışımı kahvaltıdan önce alın. İyi bir sonuç almak için işlemi en az üç ay boyunca tekrarlayın. Bununla birlikte, döneminiz olduğunda herhangi bir aloe vera jeli kullanmayın.
Meyve ve Sebze Suları
Meyve ve sebze suları menstrüel sürelerin artırılmasına yardımcı olabilir. Üzüm suyu ve havuç suyu düzensiz dönem riskini azaltmak için bilinen en iyi meyve sularıdır. Menstrüasyon çok gecikirse, aloe vera suyunu da deneyebilirsiniz.
Kişniş Tohumu
iki bardak suyun içine 1 çay kaşığı kişniş tohumu ekleyin. Su miktarı yarıya düşene kadar kaynatın. Çözümü süzün ve döneminizin başlangıcından birkaç gün önce günde üç kez için. Bu tedavi yöntemini bir, iki ay boyunca deneyebilirsiniz. Alternatif olarak, her gün kişniş suyu da içebilirsiniz.
Safran
1 çay kaşığı safranı ½ su bardağı suda kaynatın. Miktarı 1 çorba kaşığı kadar azalıncaya kadar kaynatın. Bu infüzyonu üç kısma bölün ve eşit miktarda su ile alın, birkaç gün boyunca her gün üç kez tüketin.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, adet dönemlerini doğal olarak düzenleyen insülin ve kan şekeri düzeylerini düşürür. 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi suyuyla bir bardak suyu yemekten önce günde bir kez içmek düzensiz periyotları engellemeye yardımcı olur.
İncir
Besleyici bir meyve olan incir, adet gecikmesi sorununu azaltmada büyük ölçüde yardımcı olabilir. Az miktarda incir üzerine su dökün ve içerik yarıya inene kadar kaynatın. Daha sonra menstrüasyon alışılmışa dönene kadar günde bir veya iki kez tüketin.
Nar Suyu
Her gün nar suyu içmek düzensiz olan adet döngüsünü normale çevirmek için yardımcı olabilmektedir. Bir bardak taze sıkılmış nar suyu en idealidir. Bu suyu gün içinde 3 parçaya bölerek tüketin.
Ananas
Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde, dönemlerinizi düzene sokmanız gerekiyorsa, etkili bir şekilde adet düzenine yardımcı olabilecek gıdalardan biridir.
Kabak Çekirdeği
Düzensiz dönemler için en etkili çarelerden biri kabak çekirdeğidir. Kabak çekirdeği, hormonları dengelemeye yardımcı olduğundan menstrüasyon döngüsünün düzenlenmesinde faydalıdır. Bu balkabağı tohumları fosfor, magnezyum, manganez, bakır, çinko, demir, protein ve esansiyel yağ asitleri için mükemmel bir kaynaktır. Kabak çekirdeğindeki esansiyel yağ asitlerinin varlığı, hormon üretimini arttırmaya yardımcı olur.
Papaya
Papayanın menstrüel periyotların düzenlenmesinde faydalı olduğu düşünülmektedir. İyi bir emmenagog olarak çalışır ve uterus kas liflerinin düzgün biçimde daralmasına yardımcı olur. Stres ve menopozla ilişkili düzensiz dönemler için özellikle yararlıdır. Papaya, C vitamini, karoten, folat, potasyum, pantotenik asit, B vitaminleri, magnezyum, bakır ve lif açısından da zengindir.