Anemi Nedir?
Anemi, alyuvarlarınızı etkileyen bir durumdur. Kırmızı kan hücreleriniz ciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına oksijen taşır. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasına izin veren proteinlerdir. Hemoglobin yapmak için vücudunuzda demir olması gerekir. Anemi olan insanlarda yeterli miktarda hemoglobin yoktur. Aneminin en yaygın nedeni, yeterli miktarda demir içermediğinden vücudunuz yeterince hemoglobin yapmadığı zamandır. Buna demir eksikliği anemisi denir.
Aneminin diğer bir ortak türü vücudunuzun yeterli sayıda kırmızı kan hücresi olmadığı halde sahip olduğunuz kırmızı kan hücrelerinin boyutları normaldir. Buna normositer ("normo-sit-tik") anemi denir.
Aneminin Belirtileri
- Genellikle semptomları yoktur
- Açlık
- Yorgun hissetmek
- Egzersiz sırasında olağandışı nefes darlığı
- Hızlı kalp atışı
- Soğuk eller ve ayaklar
- Saç dökülmesi
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
Düşük Demir Seviyesinin Nedenleri
Birkaç şey vücudunuzdaki düşük demir seviyelerine neden olabilir:
Diyet
Demir içerikli yiyecekleri yeterince tüketmiyorsanız düşük demir seviyesine sahip olabilirsiniz. Bu çoğunlukla "fad" diyetlerini takip eden genç kadınlar ve et yemeyen insanlar için bir sorundur.
Demiri Absorbe Edememe
Yemeğindeki demir, ince bağırsaktaki vücut tarafından absorbe edilir. İnce bağırsağınızın Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi besleyici maddeleri emme yeteneğini etkileyen hastalıklar, vücudunuzdaki düşük demir seviyelerine neden olabilir. Süt, antasitler veya mide asidi düşürücü ilaçlar da dahil olmak üzere bazı gıdalar veya ilaçlar, vücudunuzun demir emmesini önleyebilir.
Hızlı Büyüme
3 yaşından küçük çocuklar o kadar hızlı büyür ki vücutları, ihtiyaç duydukları demir miktarına uymak için zorluk çıkarabilir.
Bebekken inek sütünü içen bebekler demir eksikliği anemisi açısından risk altındadır. Bebeklerdeki demir eksikliğinin en yaygın beslenme nedenidir. İnek sütündeki demir bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için yeterli miktarda değildir. Bebeğinize inek sütü vermeyin. Demir takviyeli hububat gibi demir bakımından zengin yiyecekleri tüketemeyen dört aylık bebeklerde demir ek maddesi almayan anne sütüyle beslenen bebekler demir eksikliği anemisi riski altındadırlar.
Yüksek miktarda inek sütü tüketen , düşük bir diyeti bulunan ya da zaten demir eksikliği olan bebekler (12 ila 24 aylıkken) risk altındadırlar.
Gebelik
Hamile olan veya emziren kadınlar hamile olmayan veya emziren kadınlardan daha fazla demir alırlar. Bu nedenle hamile kadınlar çoğunlukla kansızlığa karşı test edilirler ve daha fazla demirle zengin yiyecekler tüketmeleri veya günlük demir hapı almaları gerekir.
Hamileyken vücudunuz bebeğinizle paylaşmak için daha fazla kan yapar. Hamilelik dönemindekinden % 30 daha fazla kan üretebilirsiniz. Yeterli demiriniz yoksa, vücudunuz bu ekstra kanı yapmak için gereken kırmızı kan hücrelerini üretemez.
Aşağıdakiler Gebelik Sırasında Anemi Riskini Artırabilir:
- Çok kusma
- Yeterince demir zengini gıdalar almamak
- Hamilelik öncesinde ağır dönemlere sahip olma
- İkizler, üçüzler veya daha fazla gebe kalmak
- Gençken hamile kalma
- Çok kan kaybetmek (örneğin bir yaralanma veya ameliyat sırasında).
- Hamiliyseniz ve yeterli miktarda demir almıyorsanız, demir eksikliği anemisi gelişme riski taşırsınız.
Kan Kaybı;
Ağır dönemler kadınlarda düşük demir düzeyine neden olabilir. Genellikle sindirim kanalında bulunan kanamalar da kan kaybına neden olabilir. Bir mide ülseri, ülseratif kolit, kanser veya aspirin veya benzeri ilacı uzun bir süre kullanmanız mide veya bağırsağınızdaki kanamalara neden olabilir.
Genetik Hastalıklar;
Eğer orak hücre hastalığı veya talasemi varsa, vücudunuz anemi oluşturabilecek sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmekte zorlanır. Bu hastalıkları doğmamış bebeğinize de verme riski taşıyorsunuz. Siz veya ailenizdeki bir kişide bu hastalıklardan biri varsa, hamileyken anemiyi nasıl önleyeceğiniz veya tedavi edeceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.
Normositik Aneminin Nedeni Nedir?
Normositik anemi doğduğunuzda (konjenital olarak da bilinir) bir sorundur veya bir enfeksiyon veya hastalıktan kaynaklanabilir (kazanılmış olarak adlandırılır). Normatifik aneminin kazanılmış formunun en yaygın nedeni kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Normositik anemiye neden olabilen kronik hastalıklar böbrek hastalığı, kanser, romatizmal artrit ve tiroiditi içerir. Bazı ilaçlar normatifik anemi oluşturmanıza neden olabilir, ancak bu sık görülmez.
Teşhis ve Testler
Anemi Nasıl Teşhis Edilir?
Aneminiz olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun. Anemi teşhis etmek için doktorunuz muhtemelen kanınızı test edecektir. Aneminiz varsa, doktorunuzun neyin neden olduğunu bulmak için başka testler yapması gerekebilir.
Normositik anemi, çoğunlukla fiziksel bir sınamanın parçası olan rutin testlerde bulunur. Başka bir sebepten dolayı kan testi yaparsanız rsatlayabilirsiniz. Tam kan sayımı (CBC olarak da bilinir) normunuz varsa gösterebilir