Sağlık
Asperger Sendromu, Belirtileri ve Tedavisi 25.04.2017

Asperger sendromu, Otizm spektrumunda görülen bir bozukluk olup, etkilenen kişilerin yaşamlarını ve davranışlarını ne kadar önemli etkilediğini göz önüne alarak semptomları ve olası tedavi seçeneklerini anlamak son derece önemlidir.

Asperger Sendromu

Hafif bir otizm spektrum bozukluğu olarak düşünülen Asperger sendromu, yaygın olarak Asperger olarak anılır ve tedaviyi zorlaştıran bir takım zorlu davranışsal ve bilişsel bozukluklara neden olur.  Öncelikle Asperger,  iletişim ve sosyal etkileşimi etkiler ve gelişimsel bir bozukluk olarak karakterize edilir. En yaygın semptomlardan bazıları tekrar eden düşünce kalıplarını ve davranışları da içerir, ancak bu sendromdan muzdarip kişiler genellikle dil becerilerini etkiler.  Diğer belirtilerin bazıları fiziksel zayıf noktalar ve başkalarının duyguları ile empati kuramama durumudur. Asperger, dünyadaki yaklaşık 30 milyon insanı etkilemekle birlikte, net bir neden tespit edilmediği ve herhangi bir tedavi bulunmadığı için alışılmadık bir durumdur. Önde gelen kuramlardan bazıları genetik miras veya çevresel faktörler için savunuluyor ancak beyin taramaları, geniş bir hasta yelpazesinde ortak bir altta yatan neden göstermiyor.

İletişim, dünyadaki başkalarıyla etkileşim için vazgeçilmez bir araçtır ve bu kadar çok Asperger hastası mücadele etmektedir. Anlaşılması güç dilde nüans bulurlar, konuşmaları monoton, katı veya çok hızlı olabilir ve konuşma becerileri "vermek ve almak" ciddi şekilde bozulmuş olabilir. Göz temasından sıklıkla kaçınılır ve beden dili okunamaz veya öngörülemez. Davranış açısından, tekrarlayan rutinleri yaygındır. Ve bir veya iki kavramı, nesneleri veya davranış kalıplarını çevreleyen saplantılı eylemler sıklıkla görülür. Şiddetli patlamalar, duyusal girdilere karşı aşırı duyarlılık ve  erime, bir hasta yeni çevreye veya faaliyetlere maruz kaldığında gerçekleşebilir. Birçok resmi tedavi, ancak kalıcı bir iyileşme olmamasına rağmen, Asperger sendromu ömür boyu sürdüğünden, birçok insan bu bozukluğun bazı belirtilerini hafifletmek için evde yapılan ilaç tedavilerini araştırmaktadır.

Asperger Sendromu İçin Tedavi Seçenekleri

Omega-3 Yağ Asitleri: Asperger sendromunun tezahürünü etkileyen birçok farklı faktör vardır ancak sinir bağlantılarının gücü kesinlikle bunlardan biridir. Omega-3 yağ asitleri, doğrudan bu anahtar yolları  korumak, beyin işlevini iyileştirmek ve iltihaplanmayı azaltmak ile bağlantılı olarak Asperger sendromunun tedavisinde önemli bir unsur haline gelmiştir. Omega-3 yağ asitlerine erişebileceğiniz en iyi besinlerin bazıları somon, ıspanak, soya fasulyesi, ceviz ve keten tohumu yağıdır.

Diyet Değişimi: Anektodal kanıtlar, bazı diyet ayarlamalarının Asperger'ın iyileştirilmesinde çok yararlı olabileceğini göstermiştir. Örneğin süt, şekerli gıdalar, glüteni ve bazı koruyucu maddeleri ortadan kaldırmak, değişik nedenlerle ruh halini dengelemek ve bu bozuklukta sık görülen sinirsel tükenme ve kaygıları azaltmak için yardımcı olabilir.

Psikiyatrik Terapi: Asperger sendromunun terapisi,  Psikiyatrik terapi, oyun terapisi ve müzik terapisi gibi birçok farklı biçimde olabilir, bu durumdan muzdarip bir şeyle iletişim kurmanın yollarını açar ve davranışsal becerileri geliştirme için yeni seçenekler önermektedir.

Eğitim Müdahalesi: Asperger'lı birinin, gürültüye ve sosyal etkileşimden odaklanmaya kadar herhangi bir nedenle, geleneksel bir sınıfta çalışması zordur. Eğitim müdahalesi, "normal" eğitim ortamında sahip olabilecekleri mücadelelere rağmen, çocuğunuzun normal bir oranda entelektüel gelişimini sağlamak için özelleştirilmiş eğitim müfredatı, özel ders verme ve diğer stratejiler şeklinde olabilir.

Sosyal Beceri Düzenleme: Bazı sosyal beceri egzersizlerini incelemek ve Asperger'lı biriyle uğraşırken onları uygulamak önemlidir. Sosyal becerileri öğretmenin yolları vardır, ancak çoğu insan onları zamanla doğal olarak geliştirir. Bu psikiyatrik hastalığı olan birisi için, bu temel davranışları ve yeterlikleri oluşturmak için daha fazla gayret sarf etmeniz gerekir.

C Vitamini:  Bu gerekli vitamin bağışıklık sistemi için bir güçlendiriciden daha fazlasıdır; Aynı zamanda bilişsel işlevini engelleyebilen oksidatif stresin çoğunu temizleyen güçlü bir antioksidandır. C vitamininin depresyon semptomlarını azalttığı ve daha kararlı davranış sergilediği bilinmektedir.

Vitamin B6:  B6 vitamini eksikliğinin en sık karşılaşılan yan etkileri arasında duygudurum kararsızlığı, irritabilite, davranış bozuklukları ve depresyon bulunur. Bunların birçoğu Aspergerın bir sonucu olarak görülür. Diyetinizdeki bu vitamini arttırarak, bu durumun en zor yan etkilerinden birçoğuna karşı koyabilirsiniz. B6 vitamini seviyenizi yükseltmek için ton balığı, muz, tatlı patates ve ıspanak gibi yiyecekleri diyetinize ekleyin.

Limon Balsamı: Büyük bir nevin toniği olarak bilinen limon balsamı, Aspergerlı insanlar tarafından zaman zaman gösterilen düzensiz veya manik davranış için son derece rahatlatıcı olduğu kanıtlanmıştır. Aşırı kaygı ve davranış patlamaları da biraz limon balsamı kullanılarak kontrol edilebilir. Limon balsamı pürüzsüz veya sağlıklı sallamalarla karıştırabilir veya otun kurumasına ve çay olarak hazırlanmasına izin verebilirsiniz. Her ikisi de etkili çözümlerdir.

Papatya: Dünyadaki en rahatlatıcı otlardan biri papatyadır, bu yüzden dünyanın en popüler çay çeşitlerinden biridir. Papatya, düzensiz davranışları sakinleştirebilen, dinlendirici uykuyu teşvik edebilen ve endişelenen veya bunalmış hissettiğinde sakinleştiren Asperger sendromu için güçlü bir tedavi seçeneğidir.

DİKKAT!!!

Bu psikiyatrik bozukluk, tezahürlerinde zorlu ve dinamiktir. Çocuğunuz Asperger sendromu bulguları veya belirtileri gösteriyorsa, profesyonel yardım almak veya tıbbi bir teşhis bulmak kesinlikle önerilmektedir. Davranışsal gelişme yolunu belirlemek için erken müdahale önemlidir, bu nedenle çocuğunuzun otizm spektrumunda olduğuna dair herhangi bir gösterge derhal ele alınmalıdır.

Benzer Yazılar