Ne zaman, nerede, hangi koşulda şişeceği belli olmayan, mevsim göz etmeksizin şişme potansiyeline sahip olan bir küçük mesele; bademcik şişmesi. Adındaki -cik’ler işe hiç de sevimlilik katmıyor üstelik. Bir kere şişti mi günü zehir ediyor insana. Ne doğru düzgün bir şey içiriyor ne doğru düzgün bir şey yediriyor özetle o şiş olduğu birkaç gün bize epey çektiriyor. Bademcik şişmesinin en temek nedeni bademciklerin iltihaplanması tabi ki. Bu iltihaplanmanın oluşmasına neden olan durum ise solunum yoluyla alınan havadan kaptığımı mikrop. Bağışıklık sistemimiz yeteri kadar güçlü değilse, bademcik şişmesi kaçınılmaz. Bademcik şişmesinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yutkunurken zorlanma
- Yine yutkunma sırasında boğaza bir şeyler takılıyor hissi
- Ağız kokusu
- Seste kalınlaşma, çatallaşma
- Boğaz ağrısı
- Boğazda yanma
Eğer bu belirtileri hissediyorsanız bademciğiniz şişti şişecek. E bu durumda hemen önlem almalı. Öncesinde doktora görünüm uygun görürse ilaç tedavisi ile işe başlamak en güzeli. Yanına da bir iki ev tipi çözüm sunduk mu kısa sürede bu şişkinlikten kurtulabiliriz. Peki bademcik şişmesine ne iyi gelir gelin bundan bahsedelim şimdi.
Bademcik şişmesine ne iyi gelir?
Tuzlu ılık su
Tuz ve ılık suyun bir araya gelip de iyileştirmediği sağlık sorunu yoktur desek yeri. Grip olunca, boğaz ağrısına da birebir iyi gelen tuzlu ve ılık su mucizesi, bademcik şişmesinde de yardımımıza koşuyor. Bademcik enfeksiyonlarını geçirmek için en etkili yöntemlerden biri tuzlu su ile gargara yapmak. 1 su bardağı ılık suyun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin ve güzelce karıştırın. Tuzlar eridikten sonra ise bu suyla gargara yapın. Günde 2-3 kez bu gargarayı tekrarlarsanız bademcik iltihabınız hafifleyecek ve şişkinlik azalacaktır.
Limonlu ılık su
Tuz yetmedi limona geçtik. Limonun içindeki yüksek C vitamini bu ara en ihtiyacımız olan şey. Hem gripten korunmak için hem de bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için. Şimdi limonun farklı bir nimetinden faydalanacağız. Mikropları öldürür! Bu özelliği sayesinde zararlı maddeleri vücudunuzdan kısa sürede uzaklaştırır ve bu sayede boğazınızdaki yanma, ağrı hafifler. Buradaki kilit nokta suyun ılık olması.
Ballı ılık su
Görünen o ki ılık su bu işin anahtarı. Önce tuzlu ılık su ile gargara yaptık, sonra limonlu ılık su ile mikropları öldürdük şimdi de ballı ılık su ile boğazımızı yumuşatıyoruz. Bademcik şişmesinde en sıkıntılı süreçlerden biri yutkunurken acı duymak. Bal sayesinde boğazınız yumuşayacak ve o his azalacaktır.
Adaçaylı ılık su
Bu sefer de adaçayının rahatlatıcı etkilerinden yararlanıyoruz. Bademcik şişmesine adaçayını kullanabilirsiniz. Adaçayını ılık bir suya koyup gargara yapabilirsiniz. Adaçayı boğazınızı yatıştıracak ve var olan ağrınızın azalmasını sağlayacaktır. Adaçayı biliyorsunuz ödem atmada da oldukça etkili bir yöntem. Pek çok alanda karşımıza çıkan bu şifalı bitki, aynı zamanda gargara olarak bademcik şişmesine de iyi geliyor.
Sarımsak
Sarımsak konusu açılınca açıkçası söze nereden başlayacağını bilemiyor insan. Öyle bir bitki düşünün ki her derde deva olsun. Konu sağlık sorunu olunca sarımsak yine devreye giriyor elbette. Sarımsak boğaz şişmesine de iyi geliyor. Antioksidan etkisi sayesinde iltihaba iyi geliyor ve sizi rahatlatıyor.
Zerdeçal çayı
Zerdeçal son yıllarda epey hayatımızda; kâh kilo vermede etkisi gündemde, kâh sağlığa olan faydası. Zerdeçal çayı aynı zamanda bademcik şişmesine de iyi geliyor. Antibiyotik ilaçlar kadar etkili olduğu söyleniyor. Bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak sıcak suda karıştırın ve dinlendirin. Ardından süzün ve için. Eğer keskin gelirse bir iki damla limon ilave edip daha yumuşak içimli bir hale getirebilirsiniz.
Ballı süt
Yazımızın finalini çocukluğumuza dönerek yapalım. Ballı süt! Hücre yenileyici özelliği bilinen süt bademcik şişmesine iyi gelecektir. Özellikle henüz yeni yeni şiştiğini hissediyorsanız sabahları ballı süt içerek olası bir şişmenin önüne geçebilirsiniz. Bal boğazınızı yumuşatacak ve tahriş olmasının verdiği tahribatı aza indirecektir.
Önemli not: Önerdiğimiz tarifler ve besinler her ne kadar doğal olsa da olası yan etkileri ve alerjiler için uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.