Bebeğinizin Diş Çıkarma Semptomlarını Kolaylaştırın
Maalesef diş çıkarma, bir bebeğin yaşamının erken dönemlerinde geçici ağrı ve acı çekmenin ortak bir durumudur ve tüm bebekler maalesef bu acıya katlanmak zorunda kalırlar. Bebeğin mizacının her biri aynı değildir, bebekler fiziksel gelişimin farklı evrelerinden geçtikçe çeşitli belirtiler ve semptomlar gösterebilirler. Ebeveynler bebeklerinin diş çıkartma evrelerinde kendilerini kötü hissediyor; acının sona ermeyeceği konusunda endişeleniyorlar ve bebeğinin rahatsız edici diş çıkarma belirtilerini en aza indirmeye yardımcı olması için neler yapabileceklerini merak ediyorlar.
Bebeğiniz diş çıkarıyor ve ne yapacağınızı bilmiyor musunuz?
Aşağıda daha fazla bilgi edineceğiniz gibi, diş çıkarma tedavileri bebeğinizi dokunma veya yumuşak masaj ile yatıştırmayı, diş etlerine topikal jel uygulamayı ve ağrıyı gidermek için bitkisel ilaçlar kullanabilirsiniz.
Diş çıkarma Nedir?
Diş çıkarma, odontiasis için ortak bir addır, dişlerin hassas diş etlerini delikleriyle ilk kez büyümeye başlayan sürecidir. "Bebek dişleri" genellikle belirli bir sırayla, genellikle ikili olarak büyürler. Bebeklerin yaklaşık 20 dişleri vardır; Fakat odontiasis işlemi başlayana kadar dişler diş eti altında kalır. Genellikle ne zaman diş çıkarmaya başlar ve bebeğin hangi dişleri önce gelmeye eğilimliler, bunlara değineceğiz.
Erken diş çıkarma belirtileri 3 aylıkken başlayabilir, ancak çoğu bebek yaklaşık 4 ila 8 ay daha yakın diş çıkarmaya başlar. Yaklaşık 5 aylıkken diş çıkarmaya başlamaları en yaygın zamanlardan biri gibi gözükmektedir. Odontiasisin hızı ve sıralamasının çoğunlukla kalıtsal olduğu düşünülmektedir. Bu, bir bebeğin ebeveynleri çok geç diş çıkarmaya başlarsa, bebek de aynı şeyi yaşayacak demektir.
Ağızdaki ağrılar, hassas diş etleri ve ağrı gibi diş çıkarma belirtileri bebeğin dişleri diş etlerine doğru itmeden bile başlamış olabilir. Büyük olasılıkla kırmızıya, biraz lekelere, şişmiş ve biraz şişmiş görüntülere sebep olacaktır. Bebeğinizin diş çıkarmaya başladığından şüpheleniyorsanız, diş etlerine hafifçe dokunarak bebeğinizin ağzını hissedebilirsiniz. Dişlerin başlamış olduğu küçük darbeleri hissediyorsanız, diş etlerine çıkıntı varsa, bebeğinizin diş çıkarması ihtimali yüksektir.
Bebeğinizin Diş Çıkarırkenki Tipik Zaman Çizelgesi:
Bebeğinizin diş çıkarma sürecinden geçtikçe neler olmasını bekleyebilirsiniz?
-
Çıkacak ilk dişler genellikle dört ön orta diş olan "kesici diş"tir. Birçok bebek, önce iki alt orta sivri dişlerini çıkabilir. Bu 5-6 aylıkken ortaya çıkma eğilimi gösterir. Diş çıkarma belirtileri, bebeğinizin dişleri erkenden içeri çıkmaya başlarsa yaklaşık 2-3 aylık bir dönemden başlayabilir ancak gerçek dişlerin bir ila iki ay daha görünmeyecektir.
-
Yaklaşık 6-10 ay arası bebeklerin üst santral dişlerinin arasından geçmeleri yaygın bir durumdur. Daha sonra birkaç ay boyunca, normalde 9-13 ay arasında, iki üst yanal kesici diş (köpek dişi) oluşur. Bunlar belirdiğinde, bebeğin üst dişleri dört olacaktır.
-
Üst kesici dişlerden sonra çıkmak için alt yanal dişler belirecektir. Bu dişler genellikle yaklaşık 10-16 ay arasında çıkar.
-
Azı dişleri normalde görünmesi gereken bir sonraki dişlerdir. Bunlar ağız arkasında bulunan dört büyük diştir. Bunlar üst ve alt sıralardaki son dört diş, bu nedenle ağzın sağında iki, solda iki tane vardır. Genellikle yaklaşık 20-30 ayda ikinci azı dişleri ağzın arka taraflarında da büyüyecektir.
-
Bazı durumlarda, orta diş ile azı dişleri arasındaki boşlukları dolduran dişler en son ortaya çıkacaktır. Yaklaşık 16-22 ay arasında çıkmaya başlayabilirler.
-
Çoğu bebeğin, 25-33 aylık (2-3 yaş arası) zamana kadar "bebek dişleri" çıkmaktadır.
Diş Çıkarmanın Belirtileri
Bebekler diş çıkarırken ateşleri çıkar mı? Diş çıkarma ile bebeğinizin yaşadığı diyare ya da burun akıntısı gibi diğer belirtiler arasında bir bağlantının olup olmayacağını merak ediyorsanız, cevabınız yazımızda.
Bazı "şanslı" bebekler diş çıkarken çok fazla ağrı hissetmeyebilirler ancak çoğunda en azından bazı rahatsızlık belirtileri gösterilir. Özellikle rahatsızlık nedeniyle uyuyamadıkları için diş çıkarma işlemi sırasında bebeklerin daha huysuz olması yaygın bir durumdur. Dişler aslında dişeti delinip dışarı çıktıktan sonra diş çıkarma belirtileri birkaç kısa hafta içerisinde durmaktadır.
En sık görülen diş çıkarma belirtileri ve semptomlardan bazıları şunlardır:
-
Özellikle geceleri veya gece ortasında ağlama (diğer uyarılma / oyalama eksikliği nedeniyle olduğuna inanılıyordu).
-
Ağızda kırmızı, iltihaplar ve acılar.
-
Kulak, yanak, boyun veya omuz gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmış gibi görünen ağrıların başlaması. Bazen bebekler ağrılarını gidermek için kulaklarını çeker veya yanaklarını ovuşturacaklardır.
-
Gündüz programını etkileyebilecek şekilde uyku güçlüğü.
-
İştah kaybı ve yemeyi reddetme. Bu, aşırı beslenme veya kuruma, hazımsızlık benzeri semptomlara neden olabilir. Bununla birlikte, bebeğinizde günde üçten fazla tuvalete cıvık çıkma durumu varsa, muhtemelen gerçekten hastadır, diş çıkması buna neden olmaz.
-
Genel sinirlilik ve huysuzluk.
-
Artan tükürük ve salyanın çoğalması
-
Bir şey ısırma arzusu (parmaklar, oyuncaklar, ebeveyn elleri vs.). Birçok bebek çiğnemek için nesneleri kapmaya çalışacaktır ya da özellikle nesne biraz sert veya lastikse ellerini alabilecekleri şeyleri ağzına koyacaktır. Bu, karşı-üretken görünebilir, ancak nesneleri kemirmek, aslında baskıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.
-
Bazı durumlarda, hafif öksürük, burun akıntısı veya yanaklarının kızarması benzeri semptomlar ortaya çıkabilir. Bu, bebeğin ellerini ve nesnelerini ağzına daha fazla koyması nedeniyle olabilir. Bu belirtilerin süresi iki veya üç günden fazla sürüyorsa, sorunun nedenini belirlemek için bebeğinizi bir doktora götürmelisiniz.
-
Midesinde bulantı artışı ve yüzlerine dokunması nedeniyle, egzamaya benzeyen çene çevresinde döküntülerin oluşması da görülebilecek semptomlardandır.
Çoğu doktor bebeğinizin ateşinin çıkmasını diş çıkarma belirtisi olarak tanımaz. Bebeğinizin ateşi, ateşli bir hastalık gibi görünüyorsa ve vücut ısısı yüksekse, başka bir nedenle ateşi çıkmış olması muhtemeldir. Bebeğinizin sıcaklığı bir veya iki günden daha fazla süreyle 38 derecenin üzerine çıkarsa, doktorunuzu ziyaret edin; çünkü bu bebeğinizin hasta olduğunu gösterir.
Diş Çıkarma Süreci İçin Tedavi Yöntemleri
Bebeğinizin diş çıkarma belirtileri çok rahatsız ederse, doktorunuz ona bir ağrı kesici vermenizi tavsiye edebilir. Bir örnek sıvı asetaminofen, yaklaşık dört saat boyunca ağrıyı idare etmek için küçük miktarlarda bebeğinize güvenle verilebilirsiniz. Çoğu uzman, bebeğinize ağrı kesicileri gerçekten gerekli olduğunda, genellikle daha rahat dinlenmelerine yardımcı olmak için uyku moduna geçmeden önce vermeniz önerilir.
Bazı doktorlar ve anne-babalar ayrıca ağız ve çevresindeki hassaslığı azaltmak için bebeğin ağzına yatıştırıcı jeller uygulamayı seçmektedir. Jeller ile biraz diş etlerini yıkayın, böylece onlar çok uzun süre rahatlama sağlanır. Bebeğiniz gerçekten zor anlar yaşadığında kötü günlerde yardımcı olabilirler. Bununla birlikte, bu ürünlerin benzokain içerdiğini unutmayın. FDA, bu tedavileri nadir fakat ciddi bir tıbbi duruma neden olabileceği için kullanmaya karşı uyarıyor.
Diş Çıkarma Süreci İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Ağrı kesici, masaj terapisi, topikal jeller, bitkisel ilaçlar ve evde yapılan ilaçlar ağrı ve acıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
1. Yumuşak, Soğuk Meyveler ve Sebzeler
Diş çıkartma bebeğinizin çiğnemesini zorlaştırabilir. Bu durumda serin meyveleri ve sebzeleri bebeğinize kemirmesi veya emmesi için vererek hem ağzını sulandırmış hem de rahat tutmuş olursunuz. Çocuğunuza elinizden gelen en iyi malzemeyi vermenizi sağlayarak kendi bebek yemeğinizi yapmak da kolaydır. İşte denemek için en popüler yiyeceklerden bazıları:
Soğuk yoğurt
Doğal elma püresi (kendinizden kolaylıkla çıkarabilirsiniz!)
Dondurulmuş muz veya ananas.
Soğuk havuç, kereviz, avokado veya salatalık.
2. Soğuk Havlu veya Kaşıklar
Uzmanlar, bebeklerinizin diş çıkarırken bir şeyler çiğnemelerine izin vermenizi öneriyor. Çünkü bunlar, hissettikleri basıncı ve acıyı azaltmaya yardımcı oluyor. Onlara temiz ve toksik olmayan ya da daha iyisi soğuk bir nesne haline getiren kauçuk veya ahşap bir nesne verebilirsiniz. Bir çiğneme oyuncağı örneği, bazen kokeshi bebek olarak adlandırılan diş çıkarma belirtilerini yumuşatmak için Japonya'da kullanılan ahşap bir yüzük veya bebektir. Bebeğinizin damaklarının şişmesini azaltmak için onlara çiğnemek için soğuk bir şeyler verebilirsiniz:
Bir buz örtüsü. Basit bir çözüm buzun birkaç parçasını temiz bir havluya sararak, tutmak için havluya bir lastik bant ya da düğüm bağlar ve bebeğinizin havlu üzerinde emmesine izin verebilirsiniz. Böylece buz erir ancak boğulma tehlikesi oluşturmaz.
Benzer bir diğer yöntem ise temiz bir bezi soğuk suyun içine daldırmak. Fazla suyu sıkıp daha sonra bezi derin dondurucuya veya buzdolabına koyarak soğutmaktır. Bebeğinizin bezin üzerine yaslanmasına izin verin veya yanaklarına ve çenelerine uygulayın.
Ayrıca bebeğinizin emzik veya biberonuna dondurma koymayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak için, bir bebek şişesini doldurun ve suyun meme başında donacağı şekilde dondurucuda baş aşağı yerleştirin.
Yine bir başka seçenek, bebeğinize emmek için çok soğuk bir kaşık vermektir. Diş etlerine karşı basılan soğukluk ağrıyı biraz hissizleştirebilir ve iltihaplanmayı azaltabilir. Buzdolabına birkaç saat kaşık koyun, böylece bebeğinizin ihtiyacı olduğunda soğuk kaşığa ulaşabilirsiniz.
3. Diş Çıkarma Kolyeleri
Ağırlığı azaltmak ve ağrıyı azaltmak için genellikle diş çıkarma kolyeleri bir bebeğin boynuna takılır. Bu kolyeler, hafif bir analjezik (uyuşma) etki gösterebilen sukkinik asit adı verilen aktif bir bileşen içerir. Diş çıkarma kolyelerinin arkasındaki teori, bebeğin cildi kolyeye sürtünürken az miktarda koyu sarı rengi cildine sızar, böylece iltihaplanmayı ve dolayısıyla rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur. Koyu sarı renkli kolyelerin yararlı olduğu hakkında bir sürü anikotik kanıt bulunsa da kesinlikle çalıştıklarına dair bir kanıt yoktur. Sonuçta, siz ebeveynlerin denemeye değer olup olmadığına karar vermeniz gerekiyor.
Çoğu bebek diş çıkarma kolyelerini çok iyi tolere eder, ancak kolye kırılırsa boğulma tehlikesi doğabilir. Bebeğinizin gece boyunca tek başına yatarken olduğu gibi gözünüzün görmediği zamanlarda kolyeyi takmasına izin vermeyiniz.
4. Uçucu Yağlar
Bazı uçucu yağlar bebeğinizin sakin tutulması için çok faydalıdır. Aynı şekilde iltihaplanmayı azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için de yararlıdırlar. Bebeğinizin kendisini rahat hissetmemesi için uyumanız ve rahatlamanız için, yatak odalarında lavanta esans yağı, papatya veya vanilyalı yağı serpmeyi deneyin.
5. Dokunun ve Masaj Yapın
Bebeğinize fiziksel olarak dokunduğunuzda, hafif masaj yaptığınızda ve onları yatıştırdığınızda bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin dikkatini dağıtmak için oyuncak veya nesnelerle ilgilenmesini sağlayarak, bir yandan da masaj yaparak diş çıkarma ağrısı üzerindeki sabitliğini azaltmayı deneyebilirsiniz.
Çenelerinin veya kulaklarının yakınından dokunulmasına rahatsızlık duyabilirlerken, sırtını ovmayı çok zor bir diş çıkarma günü geçiriyorsanız deneyebilirsiniz. Bebeğiniz izin veriyorsa, hafifçe dişetleri, yanakları ve kulakları masaj yaparak ağızlarındaki basıncın azaltılmasına yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda doğal uyuz kalitesine sahip olan ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan diş etlerine az miktarda karanfil esansiyel yağı uygulamayı denemek isteyebilirsiniz. Aslında, anestezi ilaçları kullanılmadan önce, diş ağrısını azaltmak ve diğer diş problemlerini veya prosedürlerini hafifletmek için karanfil yağı kullanılmaktaydı. Bunu siz de deneyebilirsiniz.
6. Döküntüyü Önlemek İçin Tükürüğünü Çıkarın
Bazen bebekler artan salya nedeniyle diş çıkarken çenelerinde döküntüler oluşacaktır. Tahriş ya çatlamış çeneyi önlemek için yardımcı bir yumuşak bir bezle ekstra tükürüklerini alabilirsiniz. Bebeğinizin döküntüsünü tedavi etmek için (ister yüzlerinde olsun isterse altlarında olduğu gibi), hindistancevizi veya badem yağı, shea yağı, armut leylağı ve magnezyum yağı gibi doğal ürünleri uygulamayı deneyebilirsiniz.
Bebeğiniz Diş Çıkarırken Alınabilecek Önlemler
Diş çıkarma, soğuk benzeri semptomlar veya irritabilite de dahil olmak üzere bir dizi belirtiye neden olsa da, semptomlar birkaç günden uzun sürerse çocuğunuzun doktorunu ziyaret etmek en iyi yöntem olacaktır. Diş çıkarma belirtileri diğer hastalıklardan kaynaklanan belirtileri taklit edebilir, bu nedenle bebeğinizin uzun süre gösterdiği anormal belirtileri ve semptomları görmezden gelmeyin. Diş çıkarma belirtileri genellikle bebeğinizin sağlığını etkileyecek kadar ciddi değildir, bu nedenle bebeğiniz gerçekten zor zaman geçiriyorsa başka bir rahatsızlığı olduğunu düşünebilirsiniz.
Bebeğinize ağrıyı azaltmak için bir ağrı kesici veriyorsanız, bunlara benzokain veya aspirin ile yapılan ürünleri vermeyin çünkü diş çıkaran bebekler için bu ürünler tavsiye edilmez. Nedeni ise bu ürünler Reye sendromu da dahil olmak üzere nadir durumlarda ciddi yan etkilere neden olabilir.
Bebeğinizin diş çıkarma sürecinden geçtiğinden emin olmak için, Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi ve Amerikan Pediatri Akademisi, ailelerin bebeklerini 1 yaşına kadar ilk diş muayenesine almasını önerir.
Diş Çıkarma Belirtileri ve Çözümleri Üzerine Son Öneriler
-
Diş çıkarma (odontiyaz), bebeğin dişleri hassastır ve diş etlerine dokunur, genellikle 4-8 ay arasında başlar.
-
Diş çıkarma belirtileri, artan ağlama, ağrılı dişetleri, huysuzluk, uyku bozukluğu, diş eti şişkinliği ve sert nesneler üzerinde çiğneme yapılabilir.
-
Doğal diş çıkarma tedavileri arasında bebeğinize soğuk bir cisim, bez veya gıdaları emmek, dişetlerini masaj yapmak, dikkatini dağıtmak, uçucu yağlar kullanarak onları sakinleştirmek ve dişi için ilaçlı bir kolye takmak sayılabilir.