Burun Kuruluğunun Nedenleri
Kuru Hava
Burun kuruluğunun en yaygın sebebi genellikle kış aylarında, bazen de yaz aylarında kendini gösteren kuru havadır. Hava kuru olduğunda burundaki nem kolayca buharlaşarak burunda kurumaya yol açar.
Burun İltihabı
Rinit adıyla bilinen burun iltihabı genellikle burun akıntısına neden olur. Ama bazı durumlarda da burun kuruluğuna yol açar.
Vücudun Susuz Kalması (Dehidrasyon)
Çok tuzlu yiyeceklerle beslenme veya az sıvı tüketme vücudun susuz kalmasına neden olarak, ağız kuruluğuna ek olarak burunda ve vücudun diğer bölgelerinde kurumaya neden olabilir.
Burun Spreyleri
Burun spreyleri birkaç günden fazla kullanıldığında kuruluğa sebep olabilir. Eğer üç-dört günden beri burun spreyi kullanıyorsanız ve kuruluk oluştuysa doktorunuza danışın.
İlaçların Yan Etkileri
Dekonjestanlar ve antihistamin ilaçlar burun da dahil solunum sistemini kurutmak üzere tasarlanmışlardır. Bu ilaçları kullanırken genelde burun kuruluğu ortaya çıkar.
Sjögren Sendromu
Sjögren sendromu vücuttaki mukus dokularının kurumasına yol açan bir otoimmün hastalıktır. Bunun sonucunda gözlerde, burunda ve nemli olan diğer vücut bölgelerinde kuruluk oluşur.
Hormon Kaynaklı Değişiklikler
Vücudumuzdaki hormon seviyeleri yaşa ve belirli durumlara bağlı olarak sürekli değişiklik göstermektedir. Özellikle kadınlarda belirli yaş sonrasında gözlenen menopoz ciddi hormonal değişikliklere sebep olur. Mukoza kuruluğu bu etkilerin başında gelmektedir. Bu duruma bağlı olarak menopoza giren kadınlarda burun kuruluğu gözlenebilmektedir.
Hormonal dengenin ciddi oranda değiştiği gebelikte de bu tarz olgular gözlenebilmektedir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek olan bu durum diğer faktörler ile de tetiklenerek ortaya çıkabilmektedir.
Burun kuruluğu mevsimsel geçişlerde özellikle alerjisi olan kişilerde sıklıkla meydana gelebilmektedir. Genellikle burnun iç kısımlarında yangı şeklinde meydana gelen bu durum kullanılan ilaçlar ile daha da tetiklenebilir. Dönemsel olarak meydana gelen bu olgu alerjenlere(alerjiye yol açan maddeler) karşı koruyucu önlemlerin alınması ile önlenebilmektedir.
Enfeksiyonel Hastalıklar
Burun mukozası bakteri, virüs, mantar gibi hastalık yapıcı mikroorganizmaların burnun iç kısımlarına geçmesini engellemektedir. Burun kuruluğunun oluşması burnu ve vücudu bu tür mikroorganizmalara karşı açık hale getirmektedir.
Enfeksiyonel hastalıklarda hastalığın yayılımını engellemek için sıklıkla kullanılmakta olan antibiyotikler, burun spreyleri burun mukozasında tahrişlere ve kuruluklara sebep olabilmektedir. Bu tarz ilaçların kullanılması sonrasında burun kuruluğu meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda burun tıkanıklığını açmak için özellikle alerjik rinit gibi hastalıklarda sıklıkla kullanılmakta olan burun spreylerinin belirtilen süreden fazla kullanılması ki bu süre genellikle beş günü geçmemektedir, burun mukozasında çeşitli tahribatlara ve burun kuruluğuna sebep olabilmektedir.
Burun Kuruluğu Tedavisi
Yeterli Sıvı Tüketimi: Yeterli sıvı alınmadığında vücut nemsiz kalır. Vücut ile birlikte burun kanalları da nemsiz kalır. Bu nedenle burun içinde de kuruluk oluşabilir. Sıvı tüketiminin artırılması ile burun kanallarındaki kuruluktan kurtulunabilir. Gün içerisinde 8 ya da 10 bardak su tüketilebilir. Suyun yanı sıra taze meyve ve sebze suları ile bitkisel çaylar da tüketilebilir.
Jel Vazelin: Vazelin güçlü bir nemlendiricidir. Vazelin cildi nemlendirirken aynı zamanda cilt yapısını besler. Vazelin içerisine biraz vazelin uygulanabilir. Acil ve uzun süreli rahatlama sağlar.
Nemlendiriciler: Burun kuruluğunu gidermek için nemlendiriciler uygulanabilir. Bu işlem burun tıkanıklığı için de kullanılmaktadır. Soğuk ve kuru hava burun kanallarının kurumasının temel nedenidir. Bu nedenle hava nemlendiriciler kullanılabilir. Eğer hava nemlendirici alet yoksa bunun yerine odada bir bardak su bulundurulabilir. Su buharlaşarak havanın nemlenmesine yardımcı olur.
Badem Yağı: Badem yağı, burun kuruluğunu yatıştırmak için mükemmel bir çözümdür. Badem yağı iyileşme süresini de kısaltır. En iyi sonuç için aloe vera jel ile birlikte kullanılması önerilmektedir. Karışım burun deliklerine bir pamuklu çubukla uygulanır. Burun içi dokusunu yatıştırır ve sakinleştirir.
Tuzlu Su: Tuzlu su da burun nemlendirmek için kullanılabilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Karışım ile burun kanalları yıkanır. Ancak çok fazla tuz konmamalıdır. Fazla tuz derinin tahriş olmasına neden olabilir.
Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı da burun kuruluğunda kullanılmaktadır. Burun içerisine biraz Hindistan cevizi yağı doğrudan uygulanabilir. Burun tıkanıklığını ve burun için tahriş olmasını engeller. İyi bir nemlendiricidir.
Buhar Uygulaması: Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı için kullanılan buhar uygulaması burun kuruluğunda da kullanılmaktadır. Düzenli aralıklarla buhar uygulamaları yapılabilir. Burun kanallarının yatışmasını sağlarken aynı zamanda kuruluğa bağlı acıyı hafifletir.
Susam Yağı: Burun kuruluğunun yarattığı kaşıntı ve ağrıyı hafifletmek için susam yağı da etkili bir çözümdür. Susam yağı acı ve tahrişi hafifletirken burun kanallarının rahatlamasına yardımcı olur. Susam yağı gibi papatya gibi uçucu yağlar da kullanılabilir.
Bazı İlaçlardan Kaçınmak: Bazı ilaçlar yan etki olarak burun kuruluğu oluşturabilir. Bu nedenle kullanılan ilaçlara dikkat edilmesi önerilir. Eğer kullanılan bir ilaç varsa bu yan etkinin giderilmesi için ve ilaç muadili için doktora danışılması tavsiye edilir.
Sauna Banyosu: Sauna ve hamam gibi aktiviteler yapılabilir. Sauna ve hamamda nem dengesi çok yüksektir. Buhar ve nem fazla olduğu için bu durum burun kuruluğunun giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda boğa ve solunum yollarının tümünde rahatlama sağlanır. Banyo suyuna birkaç damla nene yağı ya da okaliptüs yağı da eklenebilir.
Burun kuruluğu ciddi bir hastalık olmasa da burnun içyapısına zarar verebilir. Burun kanaması ya da şiddetli acılara neden olabilir. Bu nedenle burun kuruluğunu önlemek için bu bitkisel çözümler önerilir. Eğer bitkisel ve doğal çözümlere rağmen burun kuruluğunu devam ediyorsa mutlaka bir doktora gidilmesi önerilir.