Burnunuzun içinde yanmalar ve garip gelen sancılar var mı?
Eğer öyleyse burun polipleri veya nazal polipozisiniz olabilir. Burun polipleri oldukça yaygın, kanserli olmayan büyümelerdir. Aslında, ABD nüfusunun yüzde 4'üne kadar nazal polipli görülmektedir.
Konvansiyonel tedavilere genellikle steroidler, antihistaminikler ve ameliyat dahildir. Neyse ki, burun polipleri için birçok doğal ev ilaçları ve geri dönüşlerini önlemek için birçok tedavi vardır.
Burun Polipleri Nelerdir?
Burun polipleri, soyulmuş üzüm veya gözyaşı damlası gibi görünür. Bunlar, burun pasajlarını veya sinüsleri çizen büyümelerdir. Burun polipleri çok büyük olursa ya da bir grup nazal polip varsa, bunlar burun pasajlarınızı bloke edebilir ve nefes almasını zorlaştırabilirler. Bunlar yumuşak, ağrısız ve kansızdır.
Nazal Polip Belirtileri
Burun polipleri genelde antrokoanal polip veya etmoidal polip olarak sınıflandırılır. Antrokoanal polipler maksiller sinüslerden kaynaklanır ve yaygın değildir. Etmoidal sinüslerden etmoid polip gelişir.
Burun polipleriniz olduğunda üşüyor gibi hissedebilirsiniz. Poliplerin herhangi bir hisleri yoktur, bu nedenle onlara sahip olduğunuzu bile fark etmeyebilirsiniz.
Nazal polip semptom ve bulguları aşağıdakileri belirtileri içerir.
Dolu veya tıkalı burun
Hapşırma
Postnazal damla
Burun akması
Yüz ağrısı
Koku hissi ile güçlük
Tat kaybı
Gözlerin etrafında kaşıntı
Enfeksiyonlar
Üst dişlerindeki ağrı
Ses değişiklikleri
Alın ve yüz üzerindeki baskı hissi
Horlama
Burun polipleri, hava akımı ve sıvı drenajını engelleyebilecekleri için komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar aynı zamanda kronik iltihaplanmanın bir sonucudur. Potansiyel komplikasyonlar şunları içerir:
Obstrüktif uyku apnesi: Bu ciddi durum, sık sık nefesinizi kesebilir.
Astım flare-up'ları: Kronik rinosinüzit, astım flaşörüne neden olabilir.
Sinüs enfeksiyonları: Burun polipleri, sinüs enfeksiyonlarına yakalanma olasılığınızı arttırabilir. Burun pasajlarının astarlannın iltihaplanması ve sinüslerin 12 haftadan uzun sürmesi (sinüzit, aynı zamanda kronik sinüzit olarak da bilinir) ile ilişkilidirler. Bununla birlikte, burun polipleri olmaksızın kronik sinüzit geçirmek mümkündür. Ve hatta daha muhtemel mümkündür.
Burun Poliplerinin Sebepleri
Burun poliplerinin nedeni nedir? Bilim insanları burun poliplerinin neye neden olduğunu bilmiyorlar. Bununla birlikte, polip gelişen kişilerin, polip olmayanlardan farklı bir bağışıklık sistemi tepkisine sahip olduğuna dair bazı kanıtlar vardır.
Burun polipleri allerjik rinit, astım, aspirin alerjisi, sinüs enfeksiyonları, akut ve kronik enfeksiyonlar ve kistik fibroz ile bağlantılıdır. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, ancak genç-orta yaşlı erişkinlerde yaygındır. 40 yaşın üzerindeki erkeklerin burun polipleri geliştirmeleri olasıdır.
Konvansiyonel Tedavi
Bir doktora giderseniz, burun ve sinüslerinizi görmek için muhtemelen bir burun endoskopu kullanacaktır. Doktorunuz, sinüslerinizdeki poliplerin daha büyük ve yerini belirlemek için görüntüleme çalışmalarını önerebilir. Bu testler aynı zamanda yapısal sorunlar veya diğer büyüme gibi diğer sorunları da görmek için kullanılır. Doktorunuz, alerjilerin iltihaba neden olup olmadığını öğrenmek için alerji testleri önerebilir. Çocuğunuzun burun polipleri teşhisi konursa, doktor çocuklarda burun poliplerinin nedeni olan kistik fibroz testi yapmasını tavsiye edebilir.
Doğal Tedavi , Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Burun poliplerini tedavi etmek ve yatıştırmak için birçok doğal tedavi ve ev ilaçları vardır. Bunlar, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve uçucu yağlar ve takviyeleri kullanmaktır. Yardım bulmak için kullanabileceğiniz çok çeşitli seçenekler için okumaya devam edin.
Uçucu Yağlar ve Takviyeler
1. Çay Ağacı Yağı
Antimikrobiyal özellikleri ile bilinen çay ağacı yağı, burun kanallarında kullanıldığında etkili olabilir.
2. Bromelain
Ananasın lif yoğun çekirdeği bir anti-inflamatuar bağışıklık sistemi artıran enzim sağlayabilir. Şişirmeyi azaltma kabiliyeti nedeniyle, bromelain sinüs enfeksiyonlarının belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca alerjilere ve astıma karşı da korur.
3. Magnezyum
Bromelain'e benzer şekilde, magnezyum anti-inflamatuar özellikleri de içerir ve birçok önemli işlev arasında vücut dokusunu rahatlatır. Yapraklı yeşil sebzeler, fındık, tohumlar ve baklagiller gibi magnezyum yoğun gıdalardan zengin bir diyet yiyin.
Ayrıca bir magnezyum takviyesi almayı deneyebilirsiniz; NIH 18 yaş ve üstü yetişkinler için günde 400-420 miligram önerilmektedir
4. Goldenseal
Her gün bu ottan yapılmış bir fincan çay içmek burun poliplerini rahatlatabilir. Goldenseal hem antibakteriyel hem de antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Goldenseal'in sürekli kullanımı üç haftayı aşmamalı , gebe veya emziren kadınlar tarafından tüketilmemelidir.
5. Çinko
Somon, kakao ve nohutta ortak noktalar nelerdir? Hepsi büyük çinko kaynakları. Vücudun eser element olarak işlev görmesi için gereklidir, vücudun optimum şekilde çalışması için her gün az miktarda çinko gerekir. Çinko genellikle soğuk algınlığı ile mücadelede tezgah üstü (OTC) alınır ve kronik sinüzitlerin tedavisinde ve nazal poliplerin iyileştirilmesinde yararlı olabilir.
Doğal olarak oluşan çinkonun en yüksek miktarlarını içerdiğinden protein açısından zengin gıdaları yemeyi deneyin. Örnekler: kuzu, tavuk, hindi, yoğurt, kaju fıstığı ve yumurta, diğerleri arasındadır. Çinko ile de destek alabilirsiniz; 14 yaş ve üstü gençler ve yetişkinler, cinsiyete bağlı olarak 8-13 miligram almalı ve kadınlar için hamile veya emzikli olmasına bakılmaksızın alınabilir.
6. Probiyotikler
Araştırma, probiyotiklerin bağışıklık sistemini artırabileceğine dair güçlü kanıtlar gösterdi. Aslında, Science Translation Medicine'de yayınlanan bir araştırmada, bir bireyin mikrobiyomunun sinüs sağlığını etkilediği gösterildi.
Sisteminizdeki probiyotikleri artırmak için ekşi ve probiyotik açısından zengin gıdalar tüketin. Sisteminizdeki probiyotikleri, chia tohumları ve tatlı patatesler gibi yüksek kaliteli yüksek lifli gıdalarla beslemek de önemlidir. Probiyotik alımı artırmanın hızlı bir yolu günlük bir probiyotik takviye almaktır.
7. Zerdeçal
Birçok çalışma, curcumin'in, birçok farmasik ilaçla eşit veya daha iyi faydaları olan derin şifa özelliklerine sahip olduğunu kaydetti. Curcumin nedir? Güçlü bir bitki olan zerdeçalde bulunan ünlü şifa bileşimidir.
Zerdeçal, burun polipleri ve sinüs enfeksiyonlarını tedavi etmek için faydalıdır, çünkü dünyadaki en güçlü anti-inflamatuar bileşiklerden biridir. Bir pişirme baharatı olarak (genellikle körilerde kullanılır) diyetinize zerdeçal ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir ek olarak yemeklerinize serpebilirsiniz. Zerdeçal ayrıca bir destek olarak mevcuttur.
8. Kırmızı Biber
Yemeğinizde biraz baharatın tadını çıkarıyor musunuz?
Kırmızı biberde bulunan A vitamini, iltihaplanmayı azaltarak, iltihaplı burun kanallarını önlemeye yardımcı olur ve ayrıca alerjileri önler. C vitamini ve antioksidanlar bağışıklık sistemini artırmaya yardımcı olur.
Kurutulmuş veya toz haline getirilmiş biber, et, makarna, yumurta, fıstık ve sebzelere baharatlı bir farklılık için eklenebilir. Ayrıca sos ve içeceklere eklenebilir ve bir asitleme baharatı olarak kullanılabilir.
9. Elma Sirkesi
Birçok sağlığı destekleyici özelliği ile bilinen elma sirkesi, mukusun parçalanmasına yardımcı olur ve mevsimsel alerjileri gidermek için mükemmel bir çare haline getirir. Vitaminler ile doludur ve probiyotik hareketi arttırır, bu da yararlı bir soğuk tedavidir.
2 çorba kaşığı elma sirkesi bir bardak suya karıştırın ve soğuk ve alerji hafifletmek için günde üç kez için.
10.Sarımsak
Antiviral ve antifungal özellikleriyle sarımsak, yaygın soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Allicin, sarımsakta bulunan ve mikroorganizmaları öldürme kabiliyetini veren anahtar bileşiktir.
Sarımsak ek olarak alınabilir veya en sevdiğiniz tariflerin bazılarına eklenebilir. En sevdiğiniz tavuk veya patates tabağına sarımsak eklemeyi deneyin.
11. Soğan
Soğan, ağlatmasına rağmen, enflamasyona karşı korunmaya yardımcı olan antioksidanlarla doludur; astım veya solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanırsanız onlara mükemmel bir seçimdir. Soğan çeşitlidir. Tatlı soğanlar tadılabilir , ancak sarı ve kırmızı soğanlar, özellikle quercetin olmak üzere faydalı bileşiklerin daha yüksek bir yüzdesini içerir.
12. Yeşillikler ve Sebzeler
A vitamini, vitamin C, vitamin E, selenyum ve beta-karoten bakımından yüksek gıdalar yemek bağışıklık sistemini güçlendiren bir diyet için çok önemlidir. Bu gıdaları elde etmenin en iyi yolu, yeşillikleri ve lahana familyası sebzelerini, örneğin brokoli yiyerek elde etmektir. Bu gıdalar arasında ıspanak, havuç, tatlı patates, kayısı, mango, kavun, kış kabak ve lahana yer alır. Bunlar, anti-oksidanlar için mükemmel kaynaklardır ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
Lezzetli bir bağışıklık sistemi sağlığı geliştirme için yeşilliklerle sarımsak ve soğanları içeren bir tarifi deneyin, örneğin sotelenmiş kek tarifi gibi.
13. Omega-3 Esansiyel Yağ Asitleri
Somon ve keten tohumu , omega-3 yağ asitleri için harika kaynaklardır, bunlar vücudun tek başına yapamayacağı önemli bileşiklerdir. Omega-3 gıdalar, bağışıklık sistemini güçlendirme ve iltihaba karşı koruma yeteneği de dahil olmak üzere pek çok faydaya sahiptir. Bu özellikler hem sinüs enfeksiyonları hem de burun polipleri ile mücadelede kilit önem taşır.
14. Alkolden Kaçının
Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisinde Yayınlanan Bir Çalışmaya Göre: Uygulamada alkol, burun polipleri de dahil ciğerlerinizi ve sinüs sorunlarınızı tahriş edebilir. Araştırmalar ayrıca, riniti olan hastalarda alkolün semptomları daha da ağırlaştırabileceğini göstermektedir.
15. Gıda Allerjenlerinden Kaçının
Diyetinizdeki gıda allerjenlerinin ortadan kaldırılması burun poliplerini önlemeye yardımcı olabilir. Süt, buğday, yumurta, maya, soya veya gluten için alerjiniz varsa, iltihaplanmayı ve alerjik reaksiyonları azaltmak için bu gıdaları diyetinizden kaldırdığınızdan emin olun.
Bir gıda alerjiniz olduğundan şüphelenirseniz ancak emin değilseniz, bir eliminasyon diyeti denemek isteyebilirsiniz. Bu, alerjilere veya sindirim problemlerine neden olabilecek belirli gıdaları ortadan kaldıran ve daha sonra, hangi gıdaların alerjik reaksiyona neden olduğunu bulmak için tek tek tekrar getiren kısa vadeli bir beslenme planıdır.
16. Buhar Solunumu veya Nemlendirici
Havayı evinizde nemlendirmek havayolu ve sinüslerinizi nemlendirmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda ince mukusa da yardımcı olabilir ve solunum yollarının tıkanmasını ve iltihaplanmasını önleyebilir.
Bir nemlendirici kullanmanın yanı sıra, burun pasajlarını ve hava yolunu açmak ve nemlendirmek için kaynar suyun buharını solumayı deneyebilirsiniz. Ek bir terapatik etki için suya birkaç damla uçucu yağ ilave edebilirsiniz.
Buhar teneffüsünü denemek için kolay bir yol, bir tencereye veya kaseye sıcak su yerleştirip bir masaya koymaktır. Sonra, bir sandalyeyi masaya çekin ve başınızla birkaç santim yaklaşarak oturun ve derin nefes alıp çadır oluşturmak için başınızın üzerine havlu koyun. Kendinizi yakmamaya özen gösterin.
17. Burun Sulaması
Burun sulaması ya da sinüslerinizi sıcak, tuzlu su ile yıkamak, burun tıkanıklığını gidermekte, soğuk algınlığı, alerji ve sinüs enfeksiyonlarından kurtarmaya yardımcı olabilmektedir.
18. Nemlendirme
Burun sulaması ve buharı teneffüs etme ile birlikte, basitçe bol miktarda su içip sulu kalırsanız burun kanallarınızı nemlendirir ve mukus inceleştirirsiniz.
19. Derin Solunum Egzersizleri
Sadece derin nefes alıp vermek , stresinizi azaltmak ve kan basıncınızı düşürmekle kalmaz, aynı zamanda KOAH semptomlarını geliştirebilirsiniz. Deneyebileceğiniz çeşitli derin nefes egzersizleri vardır. Bu egzersizler akciğer kapasitesini güçlendirebilir ve solunum yollarını açık tutmaya yardımcı olabilir.