Cilt kanseri kanserin en yaygın şeklidir. Genellikle en kolay iyileştirilebilir kanser türlerinden biridir.
Vücut birçok hücreden oluşur. Normalde, hücreler büyür, bölünürler ve ölürler. Bazen hücreler mutasyona geçer (değişir) ve normal hücrelere göre daha hızlı çoğalmaya ve bölmeye başlar. Ölmek yerine bu anormal hücreler bir araya toplanır ve tümörleri oluştururlar. Bu tümörler kanserli ise ("malign" olarak da adlandırılırlar), vücudunuzun sağlıklı dokularını istila edebilir ve öldürebilirler. Bu tümörlerden kanser hücreleri metastaz yapabilir (yayılır) ve vücudun diğer bölgelerinde yeni tümörler oluşturabilir. Aksine, kansersiz tümörler ("iyi huylu" da denir) vücudun diğer bölgelerine yayılmaz.
Bu yıl 1 milyondan fazla kişiye cilt kanseri teşhisi konuldu. Hemen hemen tüm cilt kanserleri, güneş ışığında ve bronzlaştırıcı salonlarda kullanılan ışıklarda bulunan ultraviyole ışınlara aşırı maruz kalmanın sonucudur.
Melanom Nedir?
Cilt kanseri türleri iki şekildedir: melanom (daha az yaygın ama daha ciddi olan tür) ve nonmelanoma (daha yaygın, ve tedavi edilebilir tip). Çoğu deride kanser yayılmaz, ancak melanom çok ciddidir. Tüm vücuda yayılabilir. Erken bulunursa iyileştirebilir. Geç bulunursa ölümüne neden olabilir.
Cilt Kanseri Belirtileri
Vücudun Hangi Bölgelerinde Cilt Kanseri Oluşabilir?
Çoğu cilt kanseri, vücutta güneşe tekrar tekrar maruz kalan kısımlarda görülür. Bu alanlar, baş, boyun, yüz, kulaklar, eller, önkollar, omuzlar, sırt, göğüsler ve kadınların sırt ve bacakları içerir.
Melanomlar vücudunuzun herhangi bir yerinde olabilir. Erkeklerde genellikle göğüs, karın veya sırtta bulunurlar. Kadınlarda genellikle daha çok bacaklardadırlar.
Cilt Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Deri kanseri, kanserin türüne ve konumuna bağlı olarak farklı görünebilir. Cilt kanseri olabildiğince erken bulunması önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yolu cildinize, özellikle de benlere dikkat etmektir. Yeni darbelere, büyümelere, lezyonlara veya cildin sert lekelerine rastladığınızda veya yeni veya şüpheli görünümler bulunduğunuzda cildinizi sık sık kontrol edin ve doktorunuza görünün.
Normal bir köstür katı tan, kahverengi, koyu kahverengi veya et renklidir. Kenarları çok iyi tanımlanmış. Çapı genellikle 1/4 inçten daha küçüktür ve yuvarlak veya oval bir şekle sahiptir. Düz veya kubbe benzeri olmalıdır.
ABCDE kuralı, cildinizdeki benlerin kontrol edilmesinde ne arayacağınızı hatırlamanıza yardımcı olabilir. Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, derhal doktorunuzla konuşun.
Cilt kanseri belirtileri: ABCDE kuralı
Asimetri için: Bir bölüme ikiye bölündüğünde her iki tarafta da aynı görünmeyen bir görüntüdür.
Kenarlık için B: Bulanık veya sivri kenarlı bir görünüm.
Renk için C : Koyu renklendirme, renk dağılımı, renk kaybı veya mavi, kırmızı, beyaz, pembe, mor veya gri gibi birden çok renk görünümü içeren bir görünüm rengindeki değişiklikler.
D çapı: Çapı 1/4 inçten büyük bir köstür (kalem silgi boyutuna yakın).
Yükseklik için E: Derinin üzerinde kaldırılan ve pürüzlü bir yüzeye sahip olan bir görünüm.
Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Cilt kanseri belirtileri aşağıdakileri içerebilir:
Ayrıca, görünümlerin vücudunuzun gizli bölgelerinde, ayak parmakları arasında, kafa derinizde veya deri altında yetişebildiğinin farkında olun. Bir görünüm değişmişse veya diğer görünüme benzemeyen yeni görünüme sahipseniz hemen doktorunuzu ziyaret edin.
- Kanayan bir yara
- Hızla büyüyen bir yara
- Ciltteki kabuklu veya kabuklu bir büyüme
- İyileşmeyen yaralar
- Kaşıntı yapan bir yara
- 30 yaşından sonra ortaya çıkan yeni bir görünüm.
- Cildinizde zımpara hissi veren, zımpara gibi bir yara.
- Kahverengi, kırmızı, beyaz, mavi veya siyah dahil renk değişikliği gösteren derilerin yamaları
Cilt Kanseri Sebepleri
Güneş Cildim İçin Neden Bu Kadar Kötüdür?
Ultraviole A ve ultraviyole B ışınları (UVA ve UVB ışınları) olarak adlandırılan güneş ışınları cildinize zarar verir. Bu, erken kırışıklıklar, cilt kanseri ve diğer cilt problemlerine yol açar.
Güneşte çok sık kalırsanız bile yanmazsanız cilt kanserine neden olabilir. Bronzluk, vücudun kendisini güneşin zararlı ışınlarından korumak için yaptığı girişimdir.
Tabaklama Kabinleri Güvenli Midir?
Hayır. Tabaklama kabinlerinde ultraviyole ışınları kullanılır. Kabinlerin üreticileri, "zararsız" UVA ışınları kullandıklarını iddia edebilir. Ancak hem UVA hem de UVB ışınları cilt hasarına neden olur. UVA ışınları cilde zarar vermek için UVB ışınlarından daha uzun süre alırlarken UVB ışınlarından daha derine gider.
Cilt Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Bir dizi faktör, aşağıdakileri de içeren cilt kanseri riski taşır:
- Adil cilt ve kırmızı veya sarışın saçlara sahip olma
- Açık renkli gözlere sahip olmak
- Kolayca güneş yanığından etkilenmek
- Pek çok ben, çilek veya doğum lekesi olan
- Dışında çalışma veya oynamak
- Çocukken güneşe maruz kalmak
- Cilt kanseri geçirmiş veya cilt kanseri geçirmiş aile üyelerine sahip olmak
- Güneş altında bronzlaşma veya güneş lambası ile bronzlaşmak
Melanomu Kimlerde Görülür ?
Herkes melanoma olabilir , ancak bazı insanlar bunu elde etme eğilimindedir. Aşağıdaki soruların herhangi birine "evet" cevabı veriyorsanız, daha fazla risk altında olabilirsiniz.
- Risk faktörleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Ailenizdeki herhangi biri kanserli ben veya melanoma sahibimiydi daha önce ?
- Kalem silgisinden daha büyük benlerin sayısı 50'den fazlası var mı?
- Hiç ağır güneş yanığı oldunuz mu ?
Cilt Kanseri Teşhisi
Cildi kendi kendine muayene etmenin en iyi yolu nedir?
En iyi yol, cildinizin her santimini kontrol etmek için tam boy bir aynayı ve elle kullanılan bir aynayı kullanmaktır.
Birincisi, doğum lekelerinin, benlerin ve lekelerin nerede olduklarını ve neye benzediğini öğrenmelisiniz. Bir sivilce boyutunda, dokuda veya renginde bir değişiklik ya da iyileşmeyen bir boğazda değişiklik gibi yeni bir şey olup olmadığını kontrol edin.
Aynada vücudunuzun önüne ve arkasına bakın, ardından kollarınızı kaldırın ve sol ve sağ taraflaranıza bakın.
Dirseklerinizi bükün ve alt kısımları ve üst kolları da dahil olmak üzere avuç içi ve önkollarına dikkatle bakın.
Bacaklarınızın arka ve ön kısımlarını kontrol edin.
Kalçalarınıza ve genital bölgenize bakınız.
Ayaklarınızın alt kısımları ve parmaklarınız arasındaki boşlukları da içeren ayaklarınızı oturup yakından inceleyin.
Yüzünüze, boynunuza ve kafa derinize bakın. Saçları daha iyi görebilmek için tarak veya kurutma makinesi kullanarak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Kendinizi düzenli olarak kontrol ederek sizin için normal olanı gerekli olanı anlayabilirsiniz. Alışılmadık bir şey bulursanız, doktorunuza danışın. Ne kadar erken cilt kanseri teşhis edilirse o kadar iyi olur.
Doktorum Cilt Kanserini Nasıl Teşhis Edecek?
Doktorunuz derinizi inceler. Deri kanseri olabilecek deri değişiklikleri varsa, doktorunuz biyopsi yapacaktır. Biyopsi sırasında, cildinizin küçük bir parçası çıkarılır ve test için laboratuara gönderilir.
Cilt Kanserini Önleme
Cilt kanserini nasıl önleyebilirim?
Güneş altında olmamak ve güneş lambalarını kullanmaktan kaçınmaktır birinci öneri. Herhangi bir süre güneş altında kalacaksanız, güvenli güneş yönergelerini uygulayın.
Bulutların ve suyun sizi koruyamayacağını unutmayın; Güneş ışınlarının % 60 ila% 80'i bulutlarla dolaşır ve suyun yüzeyinin en az bir katman altındaki yüzücülere erişebilir. Güneş ışınları ayrıca su, kar ve beyaz kumdan yansıyabilir.
Kasa - Güneş Yönergeleri Nelerdir?
Güvenli güneş prensipleri cildinizi korumak ve cilt kanseri riskini azaltmak için aşağıdaki 4 yolu göstermektedir. Her biri cilt kanserini önlemeye yönelik bir programın bir parçasıdır. Riskinizi önemli ölçüde azaltmak için, güvence altına alınmış olan tüm yönergeleri takip etmeniz gerekir.
1. Güneşten kaçının.
Güneş ışığı cildinize zarar verir. Gün ortası saat 10.00 ile öğleden sonra 4.00 arasında güneş en kuvvetlidir. Bu saatler boyunca güneş cildinize en fazla zararı verebilir. Güneş yanığı cildinizin hasar görmüş olduğunun işaretidir. Güneş derinize ne kadar çok zarar verirse, erkenden kırışıklıklar, cilt kanseri ve diğer cilt problemlerine daha çok maruz kalırsınız.
2. Güneş koruyucu kullanın.
Bulutlu günlerde bile en az 15 derece güneş koruma faktörü (SPF) olan güneş kremi veya güneş kremi kullanın. Son kullanma tarihini kontrol edin - güneşten gelen bazı bileşenler zamanla parçalanır. Bol bol güneş kremi kullanın ve iyice ovun. Güneşe çıkmadan önce 30 dakika önce kullanmalısınız. Güneş kremini güneş ışınlarının size zarar verebileceği her yere uygulayın. kulaklarınız, boynunuzun arka kısmı ve başın üstündeki kel bölgeler. Güneşe maruz kalabilecek tüm ciltleri kaplayacak kadar güneş kremi uyguladığınızdan emin olun. Eğer terleme veya yüzüyorsanız , her saat daha fazla güneş kremi uygulayın. Güneş püskürten bir sprey losyonu kullanıyorsanız, sprey şişesini püskürtme yaptığınız cisim parçasına yakın tutun. Çok uzakta püskürtüyorsanız, güneş ışınlarının dokunacağı tüm ciltleri kapatamazsınız.
Ancak güneş kremi kullandığınız için güneşten tamamen güvende olduğunuzu düşünmeyin. Güneş kremi, güneşin zararlı UV ışınlarına karşı % 100 koruma sağlayamaz.
3. Geniş ağızlı bir şapka, koruyucu kıyafet ve güneş gözlüğü takın.
Güneş altında olmak zorunda iseniz, cildinizi örtün. Geniş ağızlı bir şapka yüzünüzü, boynunuzu ve kulaklarınızı güneşten korumanıza yardımcı olacaktır. Her yere 6 inçlik bir ağzı olan bir şapka en iyisidir. Boynunuzun arkasını veya kulaklarınızın üstlerini korumaz. Gözlerinizi güneşten korumak için güneş gözlüğü kullanın. Ultraviyole-A (UVA) ve ultraviyole-B (UVB) ışınlarını bloke eden güneş gözlüğü seçin; UVA güneş ışığının en az% 99'unu tıkayan ve saran güneş gözlüğü takın. Güneşe maruz kalma, katarakt alma riskinizi arttırır.
Sıkı dokunmuş kumaştan yapılmış uzun kollu gömlekler ve uzun pantolon gibi koruyucu giysiler giyin. Giysiler gevşekçe vücudunuza oturursa, daha soğuk hissederseniz. Özel koruyucular veya giysiler kullanarak bunlardan kaçının.
Sürüş sırasında, özellikle de ellerinizi ve kollarınıza güneşe maruz kaldığınızı unutmayın.
4. Bronzlaşmaya çalışmayın.
Tablet salonları veya güneş lambaları kullanmayın. Tabaklama kabinleri ve güneş lambaları cildinize gerçek güneş ışığı gibi zarar verir.
Başka Ne Yapmalıyım?
Bazı doktorlar, özellikle melanoma için risk faktörlerine sahipseniz, aylık cilt kontrolü yapmak iyi bir fikirdir. Bunun hakkında doktorunuza danışın. Doktorunuz sizin için iyi bir fikir olduğunu düşünüyorsa, ayda bir kez cildinizi düzensiz ben gibi deri kanseri belirtileri açısından kontrol edin. Daha erken cilt kanseri bulunursa, iyileştirme şansı o kadar yüksektir. Her ay aynı cilde cilt bakımı yapmayı deneyin. Hatırlayabileceğiniz, doğum gününüzün tarihi veya faturalarınızı ödediğiniz gün gibi bir gün seçin.
Bir sivilce gibi farklı görünümlere sahipseniz. 30 yaşını doldurduktan sonra ortaya çıkan tüm benlikler dikkatlice izlenmeli ve doktorunuza gösterilmelidir. Çocukluk çağı yakma olayları en zararlı etkilerdir. 6 aydan küçük çocuklar hiçbir zaman doğrudan güneş altında kalmamalıdır. 6 aylık veya daha büyük yaştaki çocuklar her gün güneş kremi ugulamalıdırlar.
Cilt Kanseri Tedavisi
Cildin Kendi Kendine Muayenesini Yapmanın En İyi Yolu Nedir?
En iyi yol, cildinizin her santimini kontrol etmek için tam boy bir ayna ve elle kullanılan bir aynayı kullanmaktır. Birincisi, doğum lekelerinin, benlerin ve lekelerin nerede olduklarını ve neye benzediğini öğrenmelisiniz. Bir köstebek boyutunda, dokuda veya renginde bir değişiklik ya da iyileşmeyen bir boğazda değişiklik gibi yeni bir şey olup olmadığını kontrol edin. Aynada vücudunuzun ön ve arka tarafını izleyin ve sonra kollarınızı kaldırın ve bakın. Sol ve sağ taraflardaki dirseklerinizi kaldırın ve alt kısımları ve üst kollarınızı da içeren avuç içi bölgelerinize dikkatle bakın. Artıklarınızın sırt ve önlüğünü kontrol edin. Kalçalarınız ile genital bölgeniz arasınıda gözleyiniz. Ayaklarınızın dipleri ve parmaklarınız arasındaki boşlukları da içeren ayaklar. Yüzünüzü, boynunuzu ve kafa derinizi dikkatle inceleyin. Saçları daha iyi görebilmek için bir tarak veya kurutucu kullanmak isteyebilirsiniz. Kendinizi düzenli olarak kontrol ederseniz sizin için normal olanı bileceksiniz. Alışılmadık bir şey bulursanız, doktorunuza danışın. Daha erken cilt kanseri bulunursa, daha iyi olur.