Özellikle korona virüs pandemisi ile uğraştığımız şu aylarda, bağışıklık sistemimizin gücüne bir kez daha dikkat eder olduk. Bağışıklık sistemimiz ne kadar kuvvetliyse, virüslere karşı da o kadar güçlü konumda olduğumuzun bilincindeyiz. Bu noktada devreye pek çok meyve giriyor. C vitamini bakımından zengin olan meyveler, günlük vitamin ihtiyacımızı önemli oranda sağlıyor. Vücudumuzu zararlı maddelerden arındırması ve gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlaması bakımından sebze ve meyveler özellikle bu süreçte kurtarıcılarımız oldu. Bazı meyveler, güçlü içerikleri ile diğerlerine oranla ön plana çıkıyor. Dünden bugüne hepimizin çok sevdiği ve tükettiği portakal hala baş tacımız. Bir de buna nar eklendi. Son yıllarda nar üzerine yapılan araştırmalar, bu meyvenin faydalarını gözler önüne seriyor. Dünya üzerindeki en sağlıklı meyvelerden biri nardır. İçerdiği güçlü bitkisel içeriklerle tam bir şifa deposudur. Her tohumu sulu ve kırmızı olan narın pek çok faydası bulunur. Bugün sizlerle nar ve diyet ilişkisi hakkında konuşacağız. Diyette nar yenir mi, nar kilo aldırır mı, nar kaç kaloridir, diyette nar yemek kilo yapar mı, nar kilo verdirir mi, diyette nar kilo aldırır mı ve benzeri gibi soruların yanıtlarına geçmeden önce narın faydalarına kısaca bir göz atalım.
Narın faydaları
Nar içerdiği vitamin, mineral ve bitkisel bileşenler sayesinde vücuda pek çok fayda sağlar. Özellikle kronik hastalıkların riskini azalttığı düşünülür. İltihaplanma, kanser, tansiyon, obezite, Alzheimer gibi kronik hastalıklara karşı önemli bir kalkandır. Narın iltihaplanmayı önemli ölçüde azalttığı düşünülür. Narın, kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabileceği düşünülür ve hatta ciddi oranda fayda sağladığı bilinir. Erkeklerde görülen prostat kanseri ve kadınlarda görülen meme kanserine karşı koruyucu bir kalkan olduğu düşünülür. Kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemek için nar, faydalı meyvelerden biridir. Bir diğer faydası ise yüksek tansiyon üzerinedir. Narın, yüksek tansiyonu düşürdüğü düşünülür. Nar, kan basıncında önemli bir düşüş sağlayabilir. Kalp hastalığı riskini de azalttığı düşünülür. Narın içerdiği güçlü bileşenler, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Narın, hafıza üzerinde de güçlü etkileri olduğu söylenir. Narın, hafızayı güçlendirdiği ve Alzheimer’a karşı savaştığı düşünülür. Elbette Alzheimer hastalığını önler gibi keskin cümleler kurmak doğru olmaz ancak hafızayı güçlendirmesi önemli bir faydadır. Nar tüketmek kronik hastalıkları, iltihaplanmaları, kanser ya da kalp rahatsızlıklarını önlemede etkili olabilir. Diğer bir deyişle narı beslenme rutinimize eklemek için onlarca neden vardır. Peki konu diyet olunca işler değişiyor mu? Şimdi gelin bu konuya bir geçiş yapalım.
Diyette nar yenir mi?
Diyette meyvelerin önemi malum. Özellikle ara öğünlerde tüketilen meyvelerin kilo verme üzerinde ciddi etkileri var. Bu meyvelerden biri de nar. Nar, diyette tüketilebilen meyvelerden biridir ancak elbette porsiyon miktarı önemlidir. Fazla yenen her meyve, kilo aldırma adayıdır. Yani nasılsa meyve kilo aldırmaz gibi bir düşünce olmamalıdır. Bugün en sağlıklı ve düşük kalorili olan meyveler bile fazla yendiğine kilo aldırır. Bunun başlıca nedeni meyvenin içindeki şeker oranıdır. Meyvelerin bazıları yüksek şeker oranına sahiptir ve kilo alınmasına yol açabilir. Nar, diyette tüketilebilen faydalı meyvelerden biridir. Lif oranının yüksek olması, narı diğerlerinden bir adım öteye taşır. Çünkü diyette en sık yaşanan sorunlardan biri açlıktır. Uzun saatler aç kalınarak yapılan diyetler günün sonunda oldukça yorucu olacaktır. Ancak nar gibi lif bakımından zengin olan meyvelerin tüketilmesi diyette oldukça fayda sağlar. Lifler, uzun süre tokluk sağlar bu sayede anlık açlık krizleri önlenmiş olur. Tüm meyvelerde olduğu gibi narda da porsiyon kontrolü önemlidir. Fazla nar tüketimi kilo almaya neden olacağından mutlaka ölçülü olmak gerekir.
Diyette nar ne kadar yenmeli?
Her gün bir avuç nar tüketimi faydalı olabilir. Ancak diyet kişiye özel bir durum olduğu için sizin için uygun olan porsiyonun ne kadar olduğu bilgisini mutlaka uzmanınıza danışın. Genellikle bir avuç nar tüketiminin özellikle sindirim hastalıklarına karşı etkili olduğu söylenir. Nar zayıflatır mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Her zaman söylediğimiz gibi mucize bir yiyecek ya da içecek yoktur. Nar, başlı başına zayıflatan bir meyve değildir. Diyetinize iyi bir destekçidir demek daha doğru olacaktır. Nar başlı başına zayıflatmaz, narın zayıflatma özelliği yoktur. Ara öğünlere ya da salatalara serpildiğinde diyeti destekler. 1 adet nar kaç kalori sorusunun yanıtı ortalama 98 kcal şeklinde olabilir tabi bu durum narın büyüklüğüne göre değişecektir. Narın, günlük kalori ihtiyacını aşmayacak şekilde tüketilmesi gerekir ki fayda size kalori olarak geri dönmesin! Narı diyet listenize ölçülü bir şekilde eklerseniz faydasını muhakkak görürsünüz. Nar suyu içmek yerine narın kendisini direkt olarak yemek daha iyi olabilir. Lif oranının yüksek olması, tokluğun uzun süre devam etmesini sağlayacaktır. Narın ortalama 100 gramı ile günlük lif ihtiyacının bir kısmını karşılamak mümkündür. İştahı azalttığı da düşünülür. Düşük karbonhidrat ve düşük yağ içeren diyet listelerine yüksek oran lif tüketmek önemlidir bu sayede vücudun ağırlığında azalma görülebilir. Lif bakımından zengin olan narın tüketilmesi de zayıflama sürecini olumlu etkileyecektir. Nar yağ yakar mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Nar doğrudan yağ yakamsa da vücutta yağ depolanmasını önleyebilir. Yanı sıra eğer egzersiz ile birleştirilirse kilo verme konusunda daha hızlı adımlar atılabilir. Nar tek başına bir ara öğün olarak tüketilebileceği gibi salatalara ya da yulaf kâselerine de eklenebilir. Özellikle yulaflı yoğurtlu karışımlara çok yakışır. Nar her ne kadar sağlık bakımından pek çok fayda sağlasa da bazı durumlarda vücuda rahatsızlık da verebilir. Kronik hastalığı ya da benzeri bir sağlık sorunu olanların, narı beslenme rutinine eklemeden önce doktora danışmasında yarar olacaktır.
Gece nar yemek kilo aldırır mı?
Belirli bir saatten sonra özellikle geceleri yemek yemenin kilo vermeyi sekteye uğrattığı bilinir. Özellikle akşam yemeğini geç saatlerde yemek, midenin o yemeği sindirmesinde güçlük çekmesine neden olabilir. Yani sadece kalori almamak için değil sindirim sorunu yaşamamak için de gece yemek yemekten kaçınmak gerekir. Bununla birlikte gece acıkmaları diyette sıkça yaşanan sorunlardan biridir. Gece açlık anında nar yemek yerine daha düşük kalorili ve mideyi zorlamayan yiyecekler yemek daha doğru olabilir.